Χαιρετισμός Μέλους του ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών στο Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 20 Μάρτη για τις ΣΣΕ

Δημοσιεύτηκε στις

 

Εκ μέρους του Σ.Ε.Η. χαιρετίζουμε τη σημερινή συγκέντρωση

Το δικό μας Σωματείο μαζί με τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και δεκάδες Πρωτοβάθμια Σωματεία, βάζουμε στην πρώτη γραμμή της δράσης μας τη μάχη για την υπογραφή Σ.Σ.Ε.

Τις τελευταίες μέρες κλιμακώσαμε αυτή μας τη δράση με Απεργία στο ελεύθερο θέατρο. Μια απόφαση που ήρθε σαν συνέχεια των αγώνων για υπογραφή Σύμβασης στο Κ.Θ.Β.Ε. και στο Εθνικό Θέατρο.

Αγώνες που είχαν αποτέλεσμα την υπογραφή Σ.Σ.Ε. γιατί έβαλαν απέναντι τη Διοίκηση των θεάτρων και την κυβέρνηση, γιατί ήταν δίκαιοι και συσπείρωσαν τους εργαζόμενους στα Κρατικά θέατρα παρά τις πιέσεις, γιατί ενώθηκαν με το κοινό των παραστάσεων που συμπαραστάθηκαν γιατί είναι και αυτοί εργαζόμενοι που βιώνουν την ίδια εργασιακή ζούγκλα.

Αυτή η εμπειρία που έφερε αποτελέσματα μας έδωσε τη δύναμη να προχωρήσουμε τη διεκδίκηση της Σ.Σ.Ε. και στα θέατρα των μεγάλων επιχειρηματιών στην Αθήνα, επιχειρηματίες που δε δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στο θέαμα, αλλά και στα ΜΜΕ, στον τουρισμό-επισιτισμό,  και αλλού αναπτύσσοντας φυσικά στενές σχέσεις και με το τραπεζικό κεφάλαιο. Επιχειρηματίες που τα προηγούμενα χρόνια ωφελήθηκαν από  διάφορα κρατικά προγράμματα επιδοτήσεων και τώρα όχι μόνο δεν υπογράφουν σύμβαση, αλλά  επανέρχονται ζητώντας εκ νέου ενίσχυση.

Η απόφασή μας να κάνουμε αυτό το βήμα δεν έγινε υποτιμώντας τις δυσκολίες, αντίθετα τις πήραμε σοβαρά υπόψη. Γι’ αυτό το πρώτο βήμα ήταν η καλή μελέτη του χώρου.

Δεν υποχωρήσαμε μπροστά στο ότι το νομικό οπλοστάσιο που έχουν δώσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και διατηρεί και επεκτείνει η σημερινή, δίνει τη δυνατότητα  στους εργοδότες να κανονίζουν μόνοι τους με βάση την κερδοφορία τους τις αμοιβές και τα δικαιώματα των εργαζομένων τους.

Δεν έγινε εμπόδιο στη δουλειά μας η απογοήτευση και η λογική του «τίποτα δε γίνεται» που συναντήσαμε στην αρχή από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Με όσες δυνάμεις είχαμε μέσα στα θέατρα για μήνες τα πολιορκούσαμε, συζητάγαμε με τους εργαζόμενους ηθοποιούς. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας και με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, ενώ απευθυνθήκαμε και στους τεχνικούς  των θεάτρων ,ανεξάρτητα από το αν το σωματείο τους δεν κινούνταν στην κατεύθυνση της διεκδίκησης και η Ομοσπονδία που πλειοψηφούν οι δυνάμεις των ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΕ αρνήθηκε να τους καλύψει.

Κάναμε πρωταγωνιστές τα δίκαια αιτήματα για πληρωμένες πρόβες, για δίμηνη εγγυημένη σεζόν, για αμοιβές που να μπορούν να μας ζήσουν, κόντρα στην πληρωμή με ωρομίσθιο.

Βρήκαμε σε κάθε θέατρο αυτούς που δε συμβιβάζονται με αυτή την κατάσταση, αυτούς που ένιωθαν ότι κάτι πρέπει να γίνει. Οργανώσαμε στις γιορτές των Χριστουγέννων κινητοποιήσεις με καλλιτεχνικά δρώμενα έξω από κεντρικά θέατρα που εξόργισαν τους επιχειρηματίες και έδωσαν θάρρος στους ηθοποιούς που δούλευαν σε αυτά.

Οι προσπάθειές μας δεν έμειναν απαρατήρητες, ούτε από την εργοδοσία, ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Μπροστά στον κίνδυνο της απαίτησης των εργαζομένων και των Σωματείων τους για υπογραφή Σ.Σ.Ε. έκαναν κοινό μέτωπο για να βγάλουν από το παιχνίδι και τη συζήτηση το Σωματείο μας και τα αιτήματα των εργαζομένων. Χωρίς συζήτηση με τους εργαζόμενους και τα σωματεία, χωρίς καν συνεδρίαση του Δ.Σ, εν κρυπτώ  η Ομοσπονδία μπήκε  σε συζήτηση με την εργοδοσία και το Υπουργείο καλώντας τον γνωστό Νεφελούδη να  λύσει  τάχα τα προβλήματα. επιβεβαιώνοντας ότι αυτό το Υπουργείο δεν είναι εργασίας αλλά της εργοδοσίας καθώς και την Ομοσπονδία που κινείται στις ράγες του συμβιβασμού .

Η απόφασή μας για κήρυξη Απεργίας ήταν ώριμο αποτέλεσμα της προετοιμασίας των προηγούμενων μηνών και της κατεύθυνσης του Σωματείου που είναι απαλλαγμένη από αυταπάτες, που είναι απέναντι σε μεγάλη εργοδοσία και τις κυβερνήσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους.

Όλα αυτά αλλά και το δίκιο των αιτημάτων μας, διαμόρφωσαν μια δυναμική μεγαλύτερη και από τις προσδοκίες μας. Είχε σαν αποτέλεσμα να απεργήσουν πολλά κεντρικά θέατρα, ακόμα και σε θέατρα που δεν είχε μέλη το ΣΕΗ ή  είχαμε συναδέλφους που δεν ήταν αποφασισμένοι να μπουν στην πάλη.  Να απεργήσουν θέατρα που δεν είχε προκηρυχθεί απεργία σε ένδειξη συμπαράστασης, να αγκαλιάσει η αντιπαράθεση και τους σπουδαστές δραματικών σχολών, αρκετοί από τους οποίους συμμετείχαν και στην απεργιακή κινητοποίηση.

Οι εργοδότες τρόμαξαν τόσο πολύ που επιδόθηκαν σε ανοικτή τρομοκρατία σε ηθοποιούς που ήθελαν να απεργήσουν. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο επιχειρηματίες να απειλούν ηθοποιούς σε θέατρα ανταγωνιστών τους για να μην εκδηλωθεί Απεργία.

Σήμερα νιώθουμε πιο δυνατοί για τη συνέχεια γιατί έχουμε βάλει στο επίκεντρο της συζήτησης στα θέατρα την ανάγκη για υπογραφή Σ.Σ.Ε. Είμαστε πιο δυνατοί γιατί έχουμε διαμορφώσει ισχυρότερους δεσμούς με πολλούς εργαζόμενους στο χώρο. Μετράμε δίπλα μας συναδέλφους που δε θέλουν να συμβιβαστούν μ’ αυτή την κατάσταση. Νιώθουμε πιο δυνατοί γιατί είμαστε ανάμεσα σε όλα αυτά τα Σωματεία που σήμερα συμμετέχουμε στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για την οργάνωση της πάλης μας για Σ.Σ.Ε.

Εμείς είμαστε σήμερα πιο σίγουροι ότι η δύναμη του δίκιου μας είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να νικήσει το μαύρο μέτωπο εργοδοσίας – κυβέρνησης – εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Καλή συνέχεια.

 

Περισσότερα

Άρθρο του Νίκου Παπαγεωργίου, Μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμού στα Δικαιολογητικά για την απεργία

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, που πρωτοστάτησαν στην επιτυχία της απεργίας-σταθμό των τελευταίων χρόνων...

Άρθρο του Αντρέα Καργόπουλου, αντιπροέδρου της ΟΛΜΕ, εκλεγμένου με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Στις 17 Απρίλη απεργούμε.  Απεργούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους...

Δήλωση Θανάση Γκώγκου (μέλος ΔΣ ΔΥΠΑ εκ μέρους των εργαζομένων) για το νέο άθλιο πρόγραμμα που αφορά τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ

Αίσχος και ντροπή! Την ώρα που οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ως μια γροθιά βρίσκονται επί...