Τοποθέτηση του Στολτίδη Λεωνίδα, Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας ΠΑΜΕ και Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ

Δημοσιεύτηκε στις

Πριν την βασική τοποθέτηση, μια αναφορά σε μερικές τοποθετήσεις. Ο επικεφαλής του ΜΕΤΑ στην Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραπονέθηκε εδώ ότι κάναμε συνεργασία με την ΠΑΣΚΕ και βγάλαμε τον Πρόεδρο (αυτό πιπιλάει συνέχεια όπου βρεθεί και όπου σταθεί). Η τελευταία δύναμη με βάση τους συσχετισμούς (32ο συνέδριο του ΕΚΘ) ήθελε ή να έχει τον πρόεδρο ή τίποτα. Αν τον ρωτήσετε όμως είναι υπέρ της αναλογικότητας. (Μια παράταξη που δρα ως πατερίτσα της ΠΑΣΚΕ και όποτε δεν διαμορφώνεται πλειοψηφία στις αποφάσεις του ΕΚΘ λογώ αντιπαράθεσης ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ πάντα την πλειοψηφία την επικυρώνει το ΜΕΤΑ για όλα τα ζητήματα ακόμη και για την συγκάλυψη της νοθείας)

Η αναφορά του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το μόνο περιεχόμενο, το οποίο ήταν προφανές ότι ήθελε να δώσει, ήταν το να κολακευτεί ότι το ΠΑΜΕ παρακολουθεί τις συνεντεύξεις που δίνει στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις. Προφανώς έπεται πολιτική καριέρα και έχει σημασία ν’ αναφερθεί αυτό (με αποδέκτη τη Φώφη). Παρ’ όλα αυτά, όλα τ’ άλλα που είπε επιβεβαίωσαν όσα αναφέρθηκαν από την εισήγηση του ΠΑΜΕ (ότι δηλαδή και στο ΕΚΘ έκαναν τα πάντα για να μη δωθεί καμία απάντηση απέναντι στο πολυνομοσχέδιο για την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, ότι η πλειοψηφία του ΕΚΘ(ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ) είναι δεσμευμένη στην υπεράσπιση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, ότι αυτήν υπηρετούν). Εμείς δεν χρειαζόμασταν, δεν ήταν και απαραίτητη η διαβεβαίωσή του, παρόλα αυτά καλοδεχούμενη.

Όσο αναφορά όμως τώρα στην κύρια τοποθέτηση, πρέπει να πούμε ότι τα τελευταία δείγματα γραφής του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, αναφέρθηκαν πάλι σε Κοζάνη, σε Καβάλα κλπ αλλά και σε διάφορους άλλους εργασιακούς χώρους δείχνουν ότι δεν έχετε κανένα όριο, ότι θα πάρετε οποιαδήποτε μορφή να υπηρετήσετε τα συμφέροντα της εργοδοσίας, αυτά που λέει ο ΣΕΒ. Και νομίζω ότι είναι καιρός να αναβαθμίσουμε βέβαια και τον τρόπο με τον οποίο δίνουμε το περιεχόμενο του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού αλλά να σας αντιμετωπίσουμε και με βάση τις νέες μορφές.

Ψηφίσατε ως ΓΣΕΕ και υπογράψατε ότι μορφή ελαστικοποίησης της εργασίας ζήτησε ο ΣΕΒ. Θεωρήσατε ότι τέλειωσαν με την δυνατότητα οργάνωσης τους οι εργαζόμενοι. Όμως σήκωσαν κεφάλι στη ΣΕΛΕΚΤΑ, στη Καβάλα, οργανώθηκαν, έκαναν σωματείο. Συνδράματε μαζί με την δικαιοσύνη για να πεταχτεί έξω από το πρωτοδικείο και το Εργατικό Κέντρο με πρόφαση την εποχικότητα της εργασίας. Συνδράματε σαν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στον ΟΤΕ εν μέσω σφοδρής μάχης των εργαζομένων με την εργοδοσία για την υπογραφή ΣΣΕ, και μετά από δύο 48ωρες μαζικότατες απεργιακές κινητοποιήσεις, πήγε και υπέγραψε η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ μια συμφωνία με την εργοδοσία, για το τσάκισμα ουσιαστικά της απεργίας, μετατρέποντας τα ποσοστά ασφαλείας σε απεργοσπαστικό μηχανισμό. Υπογράφοντας καινούργιο άρθρο που λέει ότι τη μέρα της απεργίας οι εργαζόμενοι θα κάνουν ότι λένε οι προϊστάμενοι και την επόμενη μέρα θα κρίνεται εάν ήταν σωστό ή όχι. Πήραν την απάντηση τους απο τις ταξικές δυνάμεις στο χώρο, μαζεύτηκαν, θα μαζευτούν μέχρι εκεί που δεν πάει, μέχρι να πάνε εκεί από όπου ξεκίνησαν.

Στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας και όπου αλλού η παρέμβασή μας γίνεται πιο δυναμική για να αποτρέψουμε το όργιο της νοθείας φέρατε και μπραβίσκους, για να αποτρέψουν τη δική μας παρέμβαση. Ε, λοιπόν επειδή δεν προλάβαμε να αναβαθμίστουμε και στο λεκτικό επίπεδο αλλά και στην παρέμβασή μας απέναντι στις καινούργιες μορφές που επιλέξατε να δράσετε λέμε ότι ξεχάσατε, τα διδάγματα από την ιστορία, δεν τα λαμβάνετε υπόψη. Δε θα φιμωθεί το ταξικό κίνημα. Επιταχύνετε τις διεργασίες οι οποίες φέρνουν πιο γρήγορα την πραγματική απάντηση της εργατικής τάξης απέναντι σε αυτό που πρεσβεύετε, το οποίο έχει τελευταία και τα χαρακτηριστικά του αδίστακτου. Αυτό που έπεται είναι η αναβάθμιση.

Περισσότερα

Άρθρο του Νίκου Παπαγεωργίου, Μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμού στα Δικαιολογητικά για την απεργία

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, που πρωτοστάτησαν στην επιτυχία της απεργίας-σταθμό των τελευταίων χρόνων...

Άρθρο του Αντρέα Καργόπουλου, αντιπροέδρου της ΟΛΜΕ, εκλεγμένου με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Στις 17 Απρίλη απεργούμε.  Απεργούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους...

Δήλωση Θανάση Γκώγκου (μέλος ΔΣ ΔΥΠΑ εκ μέρους των εργαζομένων) για το νέο άθλιο πρόγραμμα που αφορά τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ

Αίσχος και ντροπή! Την ώρα που οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ως μια γροθιά βρίσκονται επί...