Παρέμβαση ΠΑΜΕ στη συνεδρίαση του Προεδρικού Συμβουλίου της ΠΣΟ

Δημοσιεύτηκε στις

Αγαπητοί φίλοι

Αδέρφια μας του workershouseofIran

Εκ μέρους των ταξικών συνδικάτων της Ελλάδας, του ΠΑΜΕ, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους και τον λαό του Ιράν, της Συρίας, του Λιβάνου, της Παλαιστίνης, όλων όσων δέχονται την βάρβαρη επίθεση του ιμπεριαλισμού.

Αδέρφια μας,

Έχουμε το προνόμιο το Προεδρικό Συμβούλιο της ΠΣΟ να συναντιέται σε αυτή την ιστορική περιοχή, το σταυροδρόμι των ηπείρων, που όμως ταυτόχρονα αποτελεί κέντρο έκφρασης αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Συγκρούσεις που έχουν στόχο τόσο τον έλεγχο του πλούτου της περιοχής, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου κτλ, όσο και τον έλεγχο των αγορών, αλλά των δρόμων μεταφοράς των πρώτων υλών και των εμπορευμάτων. Για αυτό το λόγο οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει πολέμους, επεμβάσεις, εμπάργκο και μια σειρά άλλα μέτρα στη συγκεκριμένη περιοχή, με το λεγόμενο σχέδιο για τη «Μεγάλη Μέση Ανατολή». Σχέδιο που με την υποκρισία και τα ψέματα περί δήθεν «υπεράσπισης της δημοκρατίας», έχει οδηγήσει στη καταστροφή πολλές χώρες της περιοχής μας. Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι τυχαία η κίνηση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Είναι κομμάτι του σχεδίου τους για κλιμάκωση της επέμβασης, όχι μόνο εναντίον του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης, αλλά γενικευμένης επίθεσης σε κράτη και κυβερνήσεις της περιοχής.

Εμείς, από εδώ επαναβεβαιώνουμε τη σταθερή μας θέση, στηρίζουμε το δικαίωμα του κάθε λαού να αποφασίζει μόνος του για το παρόν και το μέλλον του, χωρίς ξένες επεμβάσεις και απειλές

Και οι ιμπεριαλιστές στο κυνήγι του κέρδους, κλιμακώνουν την επίθεση τους σε όλα τα μέτωπα. Και στην Ελλάδα, όσο και γενικότερα στην Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι κυβερνήσεις των χωρών, από τη μια στηρίζουν τα σχέδια του ΝΑΤΟ, την στρατικοποίηση της ΕΕ και τη στήριξη επεμβάσεων σε άλλες χώρες. Ενώ ταυτόχρονα, εφαρμόζουν μια βάρβαρη αντεργατική πολιτική στο εσωτερικό της κάθε χώρας, με μειώσεις μισθών, αύξηση των φόρων, ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και περιορισμό των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καλλιεργείται συστηματικά η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός.

Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, τους τελευταίους μήνες η Κυβέρνηση της Ελλάδας, μια κυβέρνηση που λέει ότι είναι «αριστερή» και προοδευτική, προχώρησε σε νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αύξηση των φόρων για το λαό, άνοιξε το δρόμο με νόμο στις τράπεζες και το κράτος να παίρνουν τα σπίτια των εργαζομένων που έχουν πνιγεί από τα χρέη. Μάλιστα έκανε και νόμο να τιμωρεί με φυλάκιση όποιον εργαζόμενο, όποιο συνδικάτο, υπερασπίζεται το σπίτι του από τις τράπεζες. Μάλιστα, εκτιμώντας ότι τα αντεργατικά μέτρα θα συνεχιστούν αλλά η οργή του κόσμου μεγαλώνει, η Κυβέρνηση της Ελλάδας νομοθέτησε μέτρα για την απαγόρευση της απεργίας, ενώ έστειλε ξανά στα δικαστήρια 35 στελέχη της ηγεσίας του ΠΑΜΕ.

Αυτή τη πολιτική την εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρώπης, έχοντας και τη στήριξη δυνάμεων στα συνδικάτα που καλλιεργούν τη λογική της ταξικής συνεργασίας, του συμβιβασμού, της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας. Συνδικαλιστικές δυνάμεις που υπογράφουν μειώσεις μισθών, ενώ ταυτόχρονα γίνονται πράκτορες του ιμπεριαλισμού και καλούν τους ιμπεριαλιστές, το ΝΑΤΟ, να ανατρέψει κυβερνήσεις, να φέρει τον πόλεμο και την προσφυγιά.

Και εδώ συνάδελφοι νομίζουμε ότι οι δυνάμεις της ΠΣΟ μπορούν και πρέπει να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο. Είναι πολλοί οι αγώνες που οι δυνάμεις της ΠΣΟ όχι μόνο συμμετείχαν, αλλά ήταν στη πρώτη γραμμή, ήταν η καρδιά και η ψυχή των εργατικών αγώνων. Είχαν όμως να αντιμετωπίσουν την υπονόμευση, την ηττοπάθεια, τον αρνητικό συσχετισμό και τα εμπόδια που έβαζαν και οι εργοδότες και οι δυνάμεις τους μέσα στα συνδικάτα.

Εδώ πιστεύουμε ότι τα Περιφερειακά Γραφεία και οι TUI της ΠΣΟ έχουμε καθήκον να βοηθήσουν πιο πρακτικά, πιο ουσιαστικά, όχι μόνο στην παρακολούθηση, αλλά στην οργάνωση, στην στήριξη, στον συντονισμό και στην ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων της κάθε χώρας. Για αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει καλή εικόνα του κάθε κλάδου, των εξελίξεων σε αυτών, των μεγάλων μονοπωλίων στη κάθε περίπτωση. Τα περιφερειακά γραφεία είναι ανάγκη να παίξουν ρόλο στον συντονισμό των συνδικάτων των περιφερειών. Αντίστοιχα οι TUI να ανοίξουν το θέμα διεκδίκησης κλαδικών αιτημάτων, να δυναμώσει η ενημέρωση και η πληροφόρηση. Να κάνουμε βήματα ώστε οι αγώνες ενός εργοστασίου, μιας περιοχής, να γίνονται υπόθεση όλου του κλάδου, του συγκεκριμένου ομίλου, της περιφέρειας.

Τα Περιφερειακά Γραφεία και οι TUI έχουμε βασικό καθήκον να δουλέψουμε πιο αποφασιστικά και σχεδιασμένα για να αποσπάσουμε συνδικάτα από τις άλλες δυνάμεις και να τα εντάξουμε στις γραμμές της ΠΣΟ. Για αυτό χρειάζεται να παίρνουμε πρωτοβουλίες για όλα τα προβλήματα των εργαζομένων. Να δυναμώνουμε την αντιπαράθεση με τις δυνάμεις της ITUC. Να τους ενημερώνουμε για τις δράσεις και τα ντοκουμέντα της ΠΣΟ. Αυτή η συζήτηση να φτάνει στους εργαζόμενους, στους χώρους δουλειάς και να τους βοηθάει να διακρίνουν τις 2 γραμμές που υπάρχουν στο διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα, να αποκαλύπτουμε τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας και να δυναμώνει στα εργοστάσια και τις βιομηχανίες η παρουσία και η ταξική γραμμή της ΠΣΟ. Αυτή η δράση και η δυναμική παρέμβαση με τις θέσεις και τις αποφάσεις της ΠΣΟ θα οδηγεί στην ένταξη νέων δυνάμεων στην ΠΣΟ.

Νομίζουμε ότι το σχέδιο δράσης και οι προτάσεις της Γραμματείας της ΠΣΟ κινούνται σε αυτή τη κατεύθυνση και θα τις στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Σε αυτό το πλαίσιο το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας πήραν μια σειρά πρωτοβουλίες το τελευταίο διάστημα. Από τη μια ξεκίνησαν μια μεγάλη καμπάνια ενάντια στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών κάτω από το σύνθημα «Αγωνιζόμαστε για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά». Μια καμπάνια που κορυφώθηκε με Συλλαλητήριο εργαζομένων από όλη την Ελλάδα ενάντια στα στρατηγεία του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα με διεθνείς συνδικαλιστικές συναντήσεις στην Ελλάδα αλλά και στις Βρυξέλλες, στο ευρωκοινοβούλιο, όπου συνδικάτα από πολλές χώρες της περιοχής έκαναν ένα σημαντικό βήμα συνάντησης και αντίστασης. Αυτό το καθήκον, λόγω και των εξελίξεων, νομίζουμε θα πρέπει να ενταθεί και να συνεχιστεί και σε αυτή τη κατεύθυνση και εμείς σχεδιάζουμε νέες πρωτοβουλίες.

Να σημειώσουμε μόνο ότι σωματεία και χιλιάδες εργαζόμενοι της Ελλάδας ένωσαν τη φωνή τους στην Διεθνή καμπάνια της ΠΣΟ «Λευτεριά στην Αχέντ Ταμίμι-Λευτεριά στην Παλαιστίνη» ενώ αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ επισκέφτηκε την οικογένεια και εξέφρασε τη στήριξη της.

Την ίδια στιγμή όμως, τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας πρωτοστάτησαν στους καθημερινούς αγώνες των εργαζομένων για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις, για μπλοκάρισμα των αντεργατικών μέτρων, υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία. Καταφέραμε να υπογραφτούν κάποιες Συμβάσεις σε ορισμένους χώρους, αποκαλύψαμε τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης και καθυστερήσαμε κάποια μέτρα.

Συνεχίζουμε τον αγώνα! Με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα, με πίστη στο δίκιο του αγώνα των εργαζομένων ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την εκμετάλλευση

Οι λαοί θα νικήσουν

Ζήτω η παγκόσμια εργατική τάξη

Ζήτω η ΠΣΟ

Τεχεράνη, Ιράν, 27 Φλεβάρη 2018

Περισσότερα

Ομιλία του N. Μαυροκέφαλου, Μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση

Σήμερα, η καρδιά του αγωνιζόμενου λαού, της εργατιάς, της αγροτιάς, των φοιτητών και των...

Δήλωση του Μ. Βαλωμένου, Προέδρου του Συλλόγου Ιδιωτ. Υπαλλήλων Σάμου και μέλους ΔΣ του ΕΚ για την απεργία στις 28 Φλεβάρη

Γιατί στις 28 Φλεβάρη Απεργούμε; Συνάδελφοι,την Τετάρτη έχουμε Απεργία. Το σωματείο μας πήρε απόφαση και καλεί...

Δήλωση του Θ. Φιλιππή, Προέδρου Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σάμου και μέλους ΔΣ του ΕΚ για την Απεργία

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς....