Ομιλία στο Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ενάντια στις κατασχέσεις στις 21 Φλεβάρη

Δημοσιεύτηκε στις

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες

Με την παρουσία μας στη σημερινή συγκέντρωση 5 ομοσπονδίες και 25 σωματεία αυτοαπασχολούμενων μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων ενώνουμε τη φωνή μας με όσους δίνουν το αγωνιστικό παρόν και διεκδικούν το δικαίωμά τους στην επιβίωση.

Και από αυτό το βήμα καταδικάζουμε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, ΕΕ, που αποδεικνύεται βαρέλι δίχως πάτο για τους α/α και μικρούς ΕΒΕ, τους εργαζόμενους, τη λαϊκή οικογένεια. Απαιτούμε εδώ και τώρα να παρθούν πίσω τα απαράδεκτα μέτρα των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών ακόμα και της κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων. Θα δώσουμε συνέχεια για να πάρει κάθε συνάδελφος τη θέση του στον αγώνα, δε σταματάμε μέχρι να τους σταματήσουμε.

Δε μας φτάνει ο καθημερινός Γολγοθάς που περνάμε για να τα βγάλουμε πέρα με τα ατελείωτα χρέη που φορτωθήκαμε τα χρόνια της κρίσης, στην εφορία, το ταμείο, σε τράπεζες, ΔΕΗ και προμηθευτές, τώρα, προκειμένου να στραγγίξουν και το τελευταίο ευρώ από την τσέπη μας απειλείται άμεσα το σπίτι της οικογένειάς μας, τα εργαλεία της δουλειάς μας, τα μαγαζιά που βγάζουμε το ψωμί μας.

Η απαράδεκτη θεσμοθέτηση της δυνατότητας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακόμα και για 500 ευρώ προς το δημόσιο από 1η Μαΐου, αποτελεί νέο εφιάλτη για τους πάνω από 500 χιλιάδες οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ, τους χιλιάδες που χρωστούν στην εφορία. Το γεγονός ότι κυριολεκτικά για μία δόση στο ταμείο και μία δόση στην εφορία, δεν διστάζουν να μας απειλήσουν ότι μπορεί και να πετάξουν τα παιδιά μας στο δρόμο, αποδεικνύει το πόσο βάρβαρη παραμένει η πολιτική τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους στόχους τους.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, συνεχίζει να εμπαίζει χιλιάδες συναδέλφους υποσχόμενη μερίδιο στην ονομαζόμενη δίκαιη ανάπτυξη, αλλά και μέτρα ανακούφισης. Φέρνει ως παράδειγμα τις πολυδιαφημισμένες 120 δόσεις για να μας πείσει ότι παίρνει μέτρα για την προστασία μας. Αυτό που δεν λέει η ίδια είναι ότι από τις 120 δόσεις, αποκλείονται πρώτα και κύρια αυτοί που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη, αυτοί δηλαδή που δηλώνουν ζημίες τα τελευταία χρόνια, αυτοί που έκλεισαν ή ετοιμάζονται να κλείσουν.

Και για αυτούς όμως που θα καταφέρουν τελικά να ενταχθούν στις 120 δόσεις, θα είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθουν, μιας και κάποιος με χρέη 30.000, σημαίνει ότι μόνο για παλιές οφειλές και τρέχουσες υποχρεώσεις θα πρέπει να πληρώνει περίπου 600- 700 ευρώ το μήνα. Αν βάλουμε και τα υπόλοιπα τρέχοντα έξοδα, λειτουργικά και άλλα, τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι το φορτίο είναι βαρύ και δεν σηκώνεται. Άλλωστε η τύχη των προηγούμενων ρυθμίσεων που έγιναν για τους α/α είναι γνωστή. Λίγοι ήταν αυτοί που κατάφεραν να ανταποκριθούν και αυτή είναι η αλήθεια, όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να μας πείσει για το αντίθετο.

Η πείρα μας διδάσκει ότι όσο δεν δυναμώνει η πάλη για να ορθωθούν εμπόδια, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, δεν πρόκειται ουσιαστικά να πάρουν οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι ανάσα.

Η πείρα, η ζωή η ίδια, δείχνει ότι η ανάπτυξη που έρχεται δεν αφορά όλους τους μικρούς ΕΒΕ. Για μας η ανάπτυξη αυτή είναι στρωμένη με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και αντιλαϊκά μέτρα, με δουλειά ατελείωτων ωρών για να εξασφαλίσουμε τα βασικά.

Το άγχος της κυβέρνησης και διάφορων επιτελείων από την άλλη, που ανησυχούν για το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν αφορά τις δικές μας ατομικές μικροεπιχειρήσεις. Οι πολιτικές που επεξεργάζονται αφορούν μέτρα προσαρμοσμένα στη στήριξη ορισμένων μεσαίων και πιο μεγάλων επιχειρήσεων. Για αυτές τρέχουν και σκίζονται και οι ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, που χαρακτήρισαν το πολυνομοσχέδιο-έκτρωμα που περιείχε τη γενίκευση των πλειστηριασμών, θετικό και ότι είναι προς αναπτυξιακή κατεύθυνση. Καταγγέλλουμε τις πλειοψηφίες αυτές που αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο σήμερα που αρνούνται συστηματικά να αποφασίσουν κινητοποιήσεις και να δουλέψουν γι΄αυτές. Που αρνούνται με πείσμα να στηρίξουν κάθε πρωτοβουλία σε αγωνιστική κατεύθυνση.

Γι΄αυτό και από αυτό το βήμα καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους να πυκνώσουν τις γραμμές των σωματείων τους, να πάρουν οι ίδιοι τα κατάσταση στα χέρια τους να πρωτοστατήσουν να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Να οργανώσουν την αντίστασή τους με κάθε τρόπο.

Δε θα περιμένουμε τον αργό μας θάνατο. Ήρθε η ώρα να ορθώσουμε ανάστημα για να μπει φραγμός στα μέτρα και τις πολιτικές που στοιχειώνουν τη ζωή μας. Για να διεκδικήσουμε αγωνιστικά την επιστροφή τώρα όλων των απωλειών, των κοινωνικών δικαιωμάτων που ξήλωσαν τα χρόνια της κρίσης όλες οι κυβερνήσεις.

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες, συνάδελφοι, συναδέλφισσες.

Το σίγουρο είναι ότι μπορούμε να αντισταθούμε στο μέλλον που μας ετοιμάζουν. Η ελπίδα και η δύναμη βρίσκεται στο συλλογικό ανυποχώρητο αγώνα, στην κοινή μας δράση. Με τη συμμαχία μας με τους εργαζόμενους, μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για την ανατροπή της πολιτικής που μας αφανίζει.

Και όπως έλεγε και ο μεγάλος ποιητής

Από όλες τις αμφισβητήσεις η πιο γλυκιά, είναι αυτή που οι αδύνατοι σηκώνουν κεφάλι και αμφισβητούν τη δύναμη των ισχυρών”

Είναι ώρα να τους αμφισβητήσουμε. Είναι η ώρα να αντεπιτεθούμε.

 

Απαιτούμε εδώ και τώρα

  • Καμιά κατάσχεση, κανένας πλειστηριασμός στην πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη, τα εργαλεία και τα μέσα εργασίας από δάνεια που βρίσκονται στο κόκκινο.
  • Ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός που να καλύπτει τις απαραίτητες λειτουργίες κάθε μικροεπιχείρησης. Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων για τα χρέη προς τις τράπεζες.
  • Αποσύνδεση των ασφαλιστικών οφειλών από την πρόσβαση σε παροχές υγείας- πρόνοιας περίθαλψης. Δωρεάν πρόσβαση για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τις οικογένειές τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.
  • Να ενταχθούν όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι στη ρύθμιση των 120 δόσεων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αφορολόγητο όριο. Είμαστε οι μόνοι που φορολογούμαστε από το πρώτο ευρώ.

 

 

 

 Καλαμπαλίκης  Θανάσης

Περισσότερα

Άρθρο του Νίκου Παπαγεωργίου, Μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμού στα Δικαιολογητικά για την απεργία

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, που πρωτοστάτησαν στην επιτυχία της απεργίας-σταθμό των τελευταίων χρόνων...

Άρθρο του Αντρέα Καργόπουλου, αντιπροέδρου της ΟΛΜΕ, εκλεγμένου με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Στις 17 Απρίλη απεργούμε.  Απεργούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους...

Δήλωση Θανάση Γκώγκου (μέλος ΔΣ ΔΥΠΑ εκ μέρους των εργαζομένων) για το νέο άθλιο πρόγραμμα που αφορά τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ

Αίσχος και ντροπή! Την ώρα που οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ως μια γροθιά βρίσκονται επί...