Κεντρική Ομιλία Συλλαλητηρίου για την Υγεία

Δημοσιεύτηκε στις

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες, φίλες και φίλοι. Χαιρετίζουμε  τις δεκάδες πρωτοβουλίες, τις κινητοποιήσεις για την υγεία σε κάθε γειτονιά της Αθήνας, σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, από εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία, συλλόγους γυναικών, από αγωνιστικές συσπειρώσεις αυτοαπασχολουμένων, από τις λαϊκές επιτροπές. Συνεχίζουμε πιο δυναμικά, ακόμα πιο μαζικά.

Απαιτούμε κανένα πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ να μην κλείσει και κανένα Κέντρο Υγείας. Κανείς εργαζόμενος να μην απολυθεί.

Διεκδικούμε Σύγχρονο Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Υγείας με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος.

Δεν σταματάμε, δεν επαναπαυόμαστε! Χρειάζεται να πολλαπλασιαστούν αυτές οι πρωτοβουλίες, να αγκαλιάσουν και όσους δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο οργανωμένο κίνημα. Να συζητηθούν τα προβλήματα στην υγεία, την πρόνοια σε όλα τα συνδικάτα, τους συλλόγους, τις λαϊκές επιτροπές, κάθε κύτταρο του κινήματος.  

Να απευθυνθούμε πλατιά στον κόσμο, να βάλουμε στόχο να πείσουμε να έρθουν οι οικογένειες μας, οι συνάδελφοι μας, οι γείτονες στις επόμενες κινητοποιήσεις που θα οργανώσουν τα σωματεία και οι λαϊκές επιτροπές.  

       Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ορμή και δηλώνουμε ότι δεν θα υποταχθούμε στη βαρβαρότητα του κεφαλαίου. Η υγεία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά λαϊκό δικαίωμα και αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για την Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο μέχρι να πάψουν να είναι εμπόρευμα.

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες, φίλες και φίλοι, η υγεία είναι ταξικό, είναι πολιτικό  πρόβλημα και κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά μόνος του, αλλά μόνο μέσα από την καθημερινή οργανωμένη μαζική δράση των σωματείων  ενάντια στη εργοδοσία και το κράτος, ενάντια στην λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο νέος νόμος της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι ένα επιπλέον έγκλημα κατά των λαϊκών δικαιωμάτων. Οδηγεί σε νέα υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας, των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ, με επιπλέον περιορισμό των όποιων δωρεάν παροχών υπάρχουν σήμερα σ’ ένα «βασικό πακέτο» επιπέδου φτωχοκομείου. Ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο ο ανταποδοτικός χαρακτήρας της παροχής υπηρεσιών.

Ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας. Αυτό σημαίνει ότι παύει να παρέχει υπηρεσίες υγείας. Δεν θα έχει δικούς του γιατρούς που να εξετάζουν, να θεραπεύουν και να γράφουν συνταγές, όπως γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Δεν θα έχει δικά του εργαστήρια.

Σε δημοσιεύματα διαβάσαμε ότι από τα 300 περίπου ΚΥ και πολυιατρεία που υπάρχουν πανελλαδικά, θα μείνουν 100! Συνολικά αντί να αυξηθούν οι δομές ΠΦΥ στο δημόσιο, μειώνονται και ενισχύεται ταυτόχρονα η επιχειρηματική τους λειτουργία.

Ο ΕΟΠΥΥ θα είναι ένας μηχανισμός που θα κλείνει συμφωνίες και θα αγοράζει υπηρεσίες από ένα συνονθύλευμα δομών που θα παρέχουν αποσπασματικές υπηρεσίες. Το συνονθύλευμα θα αποτελείται από δομές κρατικές-εμπορευματοποιημένες και ιδιωτικές, που περιλαμβάνουν από επιχειρηματικούς ομίλους στην Υγεία, αυτοαπασχολούμενους μέχρι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Θα τις αγοράζει και θα λέει στον κάθε ασφαλισμένο ότι με βάση τις εισφορές του δικαιούται αυτές τις εξετάσεις και αυτές τις θεραπείες, αυτό που λέμε «βασικό πακέτο παροχών». Αν έχει μια βαριά ασθένεια ή νοσηλευτεί σε νοσοκομείο και εξαντληθεί γρήγορα το «βασικό πακέτο», ότι επιπλέον χρειάζεται ο ασφαλισμένος θα το πληρώνει από την τσέπη του.

Οι  λαϊκές οικογένειες θα αναγκαστούν να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία τους, ακριβοπληρώνοντας τους διάφορους επιχειρηματίες της Υγείας. Όλα αυτά, τη στιγμή που αυξάνονται οι ανάγκες του λαού για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, λόγω της εντατικοποίησης στους χώρους δουλειάς, της αύξησης της εκμετάλλευσης, λόγω των συνεπειών της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Μόνο οι άνεργοι με τα δικά τους επίσημα στοιχεία φτάνουν στο 27,8%, χώρια οι ανασφάλιστοι. Που θα απευθυνθούν όλοι αυτοί την ώρα της ανάγκης; Που θα βρουν γιατρειά;

Ταυτόχρονα χιλιάδες ασθενείς μην έχοντας που αλλού να πάνε θα έρχονται ολοένα και περισσότεροι στα νοσοκομεία όπου κι εκεί η κατάσταση είναι τραγική. Όσο η υγεία, η πρόνοια γίνεται ποιο ακριβό εμπόρευμα, τόσο πιο εκμεταλλεύσιμοι γίνονται οι υγειονομικοί, με χειρότερα μεροκάματα και συνθήκες δουλειάς.

Χρειάζεται να συμβάλλουμε όλοι μας να μάθει ο κόσμος την αλήθεια. Η κυβέρνηση δεν πάει να αντιμετωπίσει την άθλια κατάσταση στην υγεία που η ίδια συνέβαλε γι αυτή. Με την ατέλειωτη αναμονή στα ιατρεία, τις λίστες αναμονής, τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες που πληρώνει ο λαός ξανά και ξανά.

Πάνε να αποτελειώσουν τις κατακτήσεις που είχε το λαϊκό κίνημα. Κριτήριο τους δεν είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά ότι η υγεία αποτελεί εμπόρευμα και κόστος για το κεφάλαιο και το κράτος του. Θέλει να απαλλαγεί το κράτος από αυτό το κόστος,  γι αυτό περιορίζεται σε εντελώς στοιχειώδεις υπηρεσίες που ονομάζει «βασικό πακέτο».

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση με το νέο νόμο προωθεί ένα σχέδιο επιχειρηματικής ανάπτυξης στην ΠΦΥ. Σχέδιο που απαντάει στην ανάγκη να αυξηθεί η κερδοφορία μεγάλων ιδιωτικών ομίλων στο χώρο της υγείας που έχουν δημιουργήσει από καιρό τις αντίστοιχες υποδομές.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση, η ΕΕ, δε διστάζουν στο βωμό του κέρδους, της στήριξης των μονοπωλίων, να θυσιάσουν και το στοιχειώδες βασικό  μας δικαίωμα, την υγεία. Είναι οι ίδιοι που μας στερούν το δικαίωμα στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ψυχαγωγία.

Είναι μέγιστη υποκρισία την ώρα που τσακίζουν τις υπηρεσίες Υγείας που καταχτήθηκαν με αγώνες, η κυβέρνηση να προσπαθεί να το “παίξει” υπερασπιστής του δικαιώματος της Υγείας!

Επιβεβαιώνεται η διαχρονική θέση του ΠΑΜΕ ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνδέονται οι παροχές υγείας με τα ασφαλιστικά ταμεία που κράτος και εργοδοσία τα οδηγούν στη χρεοκοπία, αλλά με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και με αποκλειστική κρατική ευθύνη να παρέχονται  δωρεάν σε όλο το λαό. Αυτό σημαίνει να δυναμώσουν οι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες για να καταργηθούν οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία στον κλάδο υγείας για όλους τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες. Καμιά πληρωμή  μέσα από τη γενική φορολογία ή οποιαδήποτε συμμετοχή σε θεραπείες, νοσηλεία, φάρμακα, εξετάσεις.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σημαίνει βαρύτητα στην πρόληψη, σημαίνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας από το έμβρυο μέχρι τον ηλικιωμένο. Κι όμως ο καινούργιος νόμος αναφέρεται σε ελάχιστες υποτυπώδεις και αποσπασματικές εξετάσεις που θα καλύπτονται δωρεάν, πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, των φτωχών αγροτών, των μαθητών στα σχολεία, των νέων ζευγαριών, των γυναικών. Την «υποχρέωση» του το κράτος για ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης θα τη βγάζει με ενημερωτικές καμπάνιες και συμβουλές του τύπου «το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία» ή  προσπαθώντας να πείσει ότι είναι προσωπική σου ευθύνη αν θα κάνεις το ένα ή το άλλο εμβόλιο, μετακυλώντας την ευθύνη του κράτους για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, ατομικά στον καθένα.

Ένα ακόμα παράδειγμα. Τον προγεννητικό έλεγχο ένα ζευγάρι τον κάνει άμα θέλει κι αν μπορεί να δώσει χρήματα. Ενώ σήμερα θα έπρεπε να είναι εντελώς δωρεάν και υποχρεωτικός από το κράτος, κοστίζει πανάκριβα. Κι ενώ υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να γίνεται από όλα τα νέα ζευγάρια, εμπόδια βάζει το μονοπώλιο. Και γεννιούνται παιδιά με ανίατες ασθένειες που θα μπορούσε να προληφθούν.

Ξεκαθαρίζουμε πως δεν παλεύουμε για να έχουμε τις υποβαθμισμένες, εμπορευματοποιημένες υπηρεσίες που είχαμε μέχρι τώρα.

Θυμίζουμε ότι όταν οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας πρόβαλλαν τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ως καινοτομία για ενιαίες και σύγχρονες παροχές υγείας, ως «νοικοκύρεμα» και χτύπημα της “σπατάλης”, εμείς λέγαμε ότι δημιουργείτε ένα εργαλείο διαρκών περικοπών των παροχών. Πολλά ήταν τα παραδείγματα που μας επιβεβαίωσαν.  

Θυμίζουμε ότι μεγάλο πακέτο διαγνωστικών εξετάσεων ήταν δωρεάν για ασφαλισμένους και τώρα άλλες τις πληρώνουν εξ ολοκλήρου οι ασφαλισμένοι από την τσέπη τους, για άλλες πληρώνουν συμμετοχή, σε άλλες μπαίνει πλαφόν που δεν πρέπει να υπερβείς. Πχ από την τσέπη τους πληρώνουν οι ασφαλισμένες την ψηφιακή μαστογραφία.

Οι ασφαλισμένοι όταν είναι άρρωστοι από βαριά νοσήματα πληρώνουν συμμετοχή για τα φάρμακα που δεν αφορούν τη θεραπεία της κύριας ασθένειας.

Η συνταγογράφηση γίνεται με βάση τη δραστική ουσία. Το ταμείο πληρώνει για το φθηνότερο φάρμακο και αν ένας γιατρός κρίνει ότι δεν είναι αυτό το καταλληλότερο για τον συγκεκριμένο ασθενή πληρώνει από την τσέπη του τη διαφορά.

Πληρώνουν οι ασφαλισμένοι 25% συμμετοχή σε συσκευές υψηλού κόστους πχ αναπνευστήρες που το κόστος τους φτάνει μέχρι και 7000 ευρώ.

Έγιναν περικοπές στις συνεδρίες σε παιδιά με νοητικά, ψυχιατρικά προβλήματα και αυτισμό. Επιπλέον περιορισμοί σε φυσικοθεραπείες και λογοθεραπείες όσων ξεπέρασαν ένα εγκεφαλικό και προσπαθούν να συνέλθουν.

Μπήκε πλαφόν στα απαραίτητα υλικά ενός διαβητικού (ταινίες μέτρησης σακχάρου κλπ).

Οι ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και αντιδραστήρες στα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ εξανάγκαζαν τους ασφαλισμένους να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώνουν 15% συμμετοχή.

Θυμίζουμε ότι με τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ καταργήθηκε το επίδομα τοκετού για όσες γυναίκες γεννούσαν σε δημόσιο μαιευτήριο και στη συνέχεια καταργήθηκε και για όσες γεννούσαν σε ιδιωτικό μαιευτήριο.

Εμείςσυναγωνιστές και συναγωνίστριες απαιτούμε την  παροχή σε όλους δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τις σύγχρονες  ανάγκες. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η πρόληψη στους χώρους δουλειάς, τους παιδικούς σταθμούς, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τη λαϊκή γειτονιά πρέπει να είναι αποκλειστικά κρατική ευθύνη. Η πρόληψη σοβαρών συνεπειών από φυσικές καταστροφές και η έγκαιρη αντιμετώπιση τους είναι αποκλειστικά κρατική ευθύνη.

Συνδέεται με την πάλη για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην υγεία. Συνδέεται με τη πάλη για ένα σύγχρονο, ενιαίο  αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας πρόνοιας με πανελλαδική ανάπτυξη, κεντρικό σχεδιασμό, πλήρη κρατική χρηματοδότηση.

Απαιτούμε να στελεχωθούν όλα τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Να  εξοπλιστούν  και  να  μετατραπούν  σε  αποκλειστικά  δημόσια  και  δωρεάν  Κέντρα  Υγείας. Καμία υγειονομική μονάδα να μην κλείσει. Κανείς να μην απολυθεί. 

Να  καταργηθούν  οι  πληρωμές  των ασθενών  και  κάθε  ισοδύναμο  μέτρο.

Να  σφραγιστούν  ΤΩΡΑ  τα  βιβλιάρια  όλων  των  ανασφάλιστων,  να  καλυφθούν  όλοι  οι εργαζόμενοι  στα  «κοινωφελή  προγράμματα»  και  στα  προγράμματα  μαθητείας  ή  πρακτικής  άσκησης.

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες, είναι βαριές οι ευθύνες της  πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που αποδέχονται τις ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στη λογική να στηριχτεί η ανταγωνιστικότητα. Στηρίζουν την εμπορευματοποίηση της υγείας.

Κοντά σε αυτούς οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Ανταρσυα, που ακόμα και τώρα στηρίζουν την συνύπαρξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας που μας έφερε ως εδώ! Μιλάνε για δημόσιο σύστημα που να είναι ανταγωνιστικό με τους ιδιωτικούς ομίλους. Η αφετηρία των θέσεών τους είναι ίδια με αυτή της κυβέρνησης, δηλαδή η στήριξη της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικής δράσης.

Να μην πέσει κανείς στην καλοστημένη παγίδα που καλλιεργούν ότι είναι εφικτό χωρίς αγώνα σκληρό αλλά με μια κυβέρνηση δήθεν αριστερή να δωθούν λύσεις στα λαϊκά προβλήματα. Έχουν στόχο να παραλύσουν την πρωτοβουλία από τα κάτω, στα συνδικάτα.

Ο πιο σύντομος δρόμος για τη λύση των οξυμένων λαϊκών προβλημάτων είναι αυτός της ανυπόταχτης πάλης που συνδυάζει την απαίτηση μέτρων ανακούφισης στο σήμερα και τη συγκέντρωση, εκπαίδευση δυνάμεων για ριζικές αλλαγές που θα φέρουν ένα πολύ καλύτερο αύριο που το αξίζουμε και μπορούμε να το φτιάξουμε!

Περισσότερα

Ομιλία του N. Μαυροκέφαλου, Μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση

Σήμερα, η καρδιά του αγωνιζόμενου λαού, της εργατιάς, της αγροτιάς, των φοιτητών και των...

Δήλωση του Μ. Βαλωμένου, Προέδρου του Συλλόγου Ιδιωτ. Υπαλλήλων Σάμου και μέλους ΔΣ του ΕΚ για την απεργία στις 28 Φλεβάρη

Γιατί στις 28 Φλεβάρη Απεργούμε; Συνάδελφοι,την Τετάρτη έχουμε Απεργία. Το σωματείο μας πήρε απόφαση και καλεί...

Δήλωση του Θ. Φιλιππή, Προέδρου Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σάμου και μέλους ΔΣ του ΕΚ για την Απεργία

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς....