Η Παρέμβαση Σωματείων Εμποροϋπαλλήλων στο Πρωτοδικείο Αθηνών για ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ

Δημοσιεύτηκε στις

Ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών

(Διαδικασία Εκούσιας Δικαιοδοσίας)

Κύρια Παρέμβαση

 

  1. Του σωματείου με την επωνυμία «Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας», που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Αγίας Φιλοθέης, αριθμός 5β και εκπροσωπείται νόμιμα, με ΑΦΜ  090055855.
  2. Του σωματείου με την επωνυμία «Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά», που εδρεύει στον Πειραιά, οδός Δ. Ομηρίδου Κυλίτση αριθμός 19 και εκπροσωπείται νόμιμα.
  3. Του σωματείου με την επωνυμία «Σωματείο εργαζομένων στις επιχειρήσεις Carrefour– Μαρινόπουλος – DiaΒορείου Ελλάδας», που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, οδός Αριστοτέλους, αριθμός 32 και εκπροσωπείται νόμιμα
  4. Του σωματείου με την επωνυμία «Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Κομοτηνής», που εδρεύει στην Κομοτηνή, οδός Σοφούλη, και εκπροσωπείται νόμιμα.
  5. Του σωματείου με την επωνυμία «Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης ‘’Η ΕΝΟΤΗΤΑ’’», που εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη, Λεωφ. Δημοκρατίας, αριθμός 372 και εκπροσωπείται νόμιμα.
  6. Του σωματείου με την επωνυμία «Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και  Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Καβάλας», που εδρεύει στην Καβάλα, οδός Δαγκλή αριθμός 19 και εκπροσωπείται νόμιμα.
  7.  Του σωματείου με την επωνυμία «Ένωση Εμποροϋπαλλήλων και  Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ξάνθης», που εδρεύει στην Ξάνθη, οδός Μεγάλου Ρεύματος αριθμός 18 και εκπροσωπείται νόμιμα.
  8. Του σωματείου με την επωνυμία «Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και  Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων», που εδρεύει στα Ιωάννινα, οδός Γιοσέφ Ελιγιά, αριθμός 7 και εκπροσωπείται νόμιμα.
  9. Του σωματείου με την επωνυμία «Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και  Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Άρτας», που εδρεύει στην Άρτα, οδός Στρ. Γιάννη Μακρυγιάννη, αριθμός 40 και εκπροσωπείται νόμιμα
  10. Του σωματείου με την επωνυμία «Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και  Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Πρέβεζας», που εδρεύει στην Πρέβεζα, οδός Ελ. Βενιζέλου, αριθμός 15 και εκπροσωπείται νόμιμα.
  11. Του σωματείου με την επωνυμία «Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και  Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Λευκάδας», που εδρεύει στη Λευκάδα, οδός Γ. Μεσσήνη, αριθμός 7 και εκπροσωπείται νόμιμα.
  12. Του σωματείου με την επωνυμία «Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και  Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Θεσπρωτίας», που εδρεύει στην Ηγουμενίτσα, οδός Ζωσιμαδών αριθμός 4 και εκπροσωπείται νόμιμα.
  13. Του σωματείου με την επωνυμία «Ένωση  Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου», που εδρεύει στο Ηράκλειο Κρήτης, λεωφόρο Δημοκρατίας, αριθμός 10 και εκπροσωπείται νόμιμα, με ΑΦΜ 099780191.
  14. Του σωματείου με την επωνυμία «Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Χανίων», που εδρεύει στα Χανιά Κρήτης, οδός Μάρκου Μπότσαρη, αριθμός 68 και εκπροσωπείται νόμιμα.
  15.  Του σωματείου με την επωνυμία «Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων –   Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής», που εδρεύει στην Ελευσίνα, οδός Χαριλάου αριθμός 30 και εκπροσωπείται νόμιμα, με ΑΦΜ 997373430.

 

Κ ΑΤΑ

 

Της Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ» και το διακριτικό τίτλο «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.», που εδρεύει στον Άλιμο Αττικής, οδός Αγίου Δημητρίου, αριθμός 63 και εκπροσωπείται νόμιμα.  

Την ημεροχρονολογία της 30/9/2016, η καθής εταιρεία κατέθεσε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Διαδικασία Εκουσίας Δικαιοδοσίας), την από 30/9/2016 με γενικό αριθμό κατάθεσης 59208/2016 και αριθμό κατάθεσης δικογράφου 1112/2016 αίτηση άμεσης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης – μεταβίβασης επιχείρησης, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 106β επ, 106θ επ. του Ν. 3588/2007, όπως αυτός τροποποιήθηκε με τους Ν. 4013/2011, 4072/2012, 4141/2013, 4316/2014, 4336/2015 και τον Νόμο 4378/2016. Η συζήτηση της παραπάνω αίτησης προσδιορίστηκε για τη δικάσιμο της 19/10/2016, πινάκιο Ρ1/32. Δια της ανωτέρω αίτησής της, η καθής εταιρεία ζητά να αποφανθεί το Δικαστήριό Σας υπέρ της έναρξης της διαδικασίας εξυγίανσης και την άμεση επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης και μεταβίβασης επιχείρησης, σύμφωνα με τα άρθρα 99 επ. του Νόμου 3588/2007, όπως αυτός έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

 

Επί της παραπάνω, από 30/9/2016 με γενικό αριθμό κατάθεσης 59208/2016 και αριθμό κατάθεσης δικογράφου 1112/2016  ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ – ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ που άσκησε η καθής, ασκούμε την παρούσα κύρια παρέμβαση, καθώς έχουμε αδιαμφισβήτητο έννομο συμφέρον, για τους λόγους και με τα αιτήματα, που αναλυτικά εκθέτουμε κατωτέρω:

 

Α.  Έννομο συμφέρον για την άσκηση της παρούσας κύριας παρέμβασης

Οι κυρίως παρεμβαίνοντες, είμαστε νόμιμα συνεστημένες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και εκπροσωπούμε μεγάλο αριθμό των  εργαζομένων της καθής εταιρείας.

Ειδικότερα: 

1. Το 1ο από εμάς, σωματείο με την επωνυμία «Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας», είμαι κλαδικό σωματείο, που εκπροσωπώ εργαζόμενους, που απασχολούνται στα καταστήματα και λοιπές εγκαταστάσεις της καθής στην περιοχή της Αθήνας.

2. Το 2ο από εμάς, σωματείο με την επωνυμία «Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά», είμαι κλαδικό σωματείο, που εκπροσωπώ εργαζόμενους,  που απασχολούνται στα καταστήματα και λοιπές εγκαταστάσεις της καθής εταιρείας στην περιοχή του Πειραιά.

3. Το 3ο από εμάς, σωματείο με την επωνυμία «Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις Carrefour – Μαρινόπουλος – Dia Βορείου Ελλάδας», είμαι επιχειρησιακό σωματείο, που εκπροσωπώ τους εργαζόμενους, που απασχολούνται στα καταστήματα και λοιπές εγκαταστάσεις της καθής εταιρείας στην ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδας.

4. Το 4ο από εμάς, σωματείο με την επωνυμία «Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Κομοτηνής», είμαι κλαδικό σωματείο, που εκπροσωπώ εργαζόμενους, που απασχολούνται στα καταστήματα και λοιπές εγκαταστάσεις της καθής εταιρείας στην περιοχή της Κομοτηνής.

5. Το 5ο από εμάς, σωματείο με την επωνυμία «Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης ‘’Η ΕΝΟΤΗΤΑ΄΄», είμαι κλαδικό σωματείο, που εκπροσωπώ εργαζόμενους, που απασχολούνται στα καταστήματα και λοιπές εγκαταστάσεις της καθής εταιρείας στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

6. Το 6ο από εμάς, σωματείο με την επωνυμία «Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Καβάλας», είμαι κλαδικό σωματείο, που εκπροσωπώ εργαζόμενους,  που απασχολούνται στα καταστήματα και λοιπές εγκαταστάσεις της καθής εταιρείας στην περιοχή της Καβάλας.

7. Το 7ο από εμάς, σωματείο με την επωνυμία «Ένωση Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ξάνθης», είμαι κλαδικό σωματείο, που εκπροσωπώ εργαζόμενους, που απασχολούνται στα καταστήματα και λοιπές εγκαταστάσεις της καθής εταιρείας στην περιοχή της Ξάνθης.

8. Το 8ο από εμάς, σωματείο με την επωνυμία «Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων», είμαι κλαδικό σωματείο, που εκπροσωπώ εργαζόμενους,  που απασχολούνται στα καταστήματα και λοιπές εγκαταστάσεις της καθής εταιρείας στην περιοχή των Ιωαννίνων.

9. Το 9ο από εμάς, σωματείο με την επωνυμία «Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Άρτας», είμαι κλαδικό σωματείο, που εκπροσωπώ εργαζόμενους, που απασχολούνται στα καταστήματα και λοιπές εγκαταστάσεις της καθής εταιρείας στην περιοχή της Άρτας.

10. Το 10ο από εμάς, σωματείο με την επωνυμία «Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Πρέβεζας», είμαι κλαδικό σωματείο, που εκπροσωπώ εργαζόμενους,  που απασχολούνται στα καταστήματα και λοιπές εγκαταστάσεις της καθής εταιρείας στην περιοχή της Πρέβεζας.

11. Το 11ο από εμάς, σωματείο με την επωνυμία «Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Λευκάδας», είμαι κλαδικό σωματείο, που εκπροσωπώ εργαζόμενους, που απασχολούνται στα καταστήματα και λοιπές εγκαταστάσεις της καθής εταιρείας στην περιοχή της Λευκάδας.

12. Το 12ο από εμάς, σωματείο με την επωνυμία «Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Θεσπρωτίας», είμαι κλαδικό σωματείο, που εκπροσωπώ εργαζόμενους,  που απασχολούνται στα καταστήματα και λοιπές εγκαταστάσεις της καθής εταιρείας στην περιοχή της Θεσπρωτίας.

13. Το 13ο από εμάς, σωματείο με την επωνυμία «Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου», είμαι κλαδικό σωματείο, που εκπροσωπώ εργαζόμενους, που απασχολούνται στα καταστήματα και λοιπές εγκαταστάσεις της καθής εταιρείας στην περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης.

14. Το 14ο από εμάς, σωματείο με την επωνυμία «Σύνδεσμός Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Χανίων», είμαι κλαδικό σωματείο, που εκπροσωπώ εργαζόμενους,  που απασχολούνται στα καταστήματα και λοιπές εγκαταστάσεις της καθής εταιρείας στην περιοχή των Χανίων Κρήτης.

15. Το 15ο από εμάς, σωματείο με την επωνυμία «Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων – Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής», είμαι κλαδικό σωματείο, που εκπροσωπώ εργαζόμενους, που απασχολούνται στα καταστήματα και λοιπές εγκαταστάσεις της καθής εταιρείας στην περιοχή της Δυτικής Αττικής.

Δυνάμει του ισχύοντος καταστατικού καθενός από εμάς, στους καταστατικούς μας σκοπούς συμπεριλαμβάνεται και η προάσπιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών μας.

Επομένως, έχουμε αδιαμφισβήτητο έννομο συμφέρον για την άσκηση της παρούσας κύριας παρέμβασής μας, καθώς αποτελούμε πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, που εκπροσωπούμε μεγάλο αριθμό εργαζομένων  της καθής εταιρείας που είναι μέλη των σωματείων μας, τα εργασιακά, επαγγελματικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των οποίων θίγονται από την κρινόμενη συμφωνία εξυγίανσης κατά τα κατωτέρω αναλυτικά εκτιθέμενα.

 

Β. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

 

Με την κρινόμενη αίτηση, η καθής εταιρεία ζητά να αποφανθεί το Δικαστήριό Σας υπέρ του ανοίγματος της διαδικασίας εξυγίανσης και της άμεσης επικύρωσης της από 28/9/2016 συμφωνίας εξυγίανσης και μεταβίβασης επιχείρησης.

Στα πλαίσια αυτά, το βασικό σημείο που οφείλει να εξετάσει το Δικαστήριό Σας για να αποφανθεί σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας, είναι η καθ΄ ολοκληρίαν προστασία των εργαζόμενων της καθής εταιρείας, η διασφάλιση όλων εν γένει των εργασιακών, επαγγελματικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους και πρωτίστως η διατήρηση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων με όρους αμοιβής και εργασίας που θα είναι τουλάχιστον οι υφιστάμενοι και πάντως όχι χειρότεροι, είτε συμβάλλονται με την καθής εταιρεία με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, είτε και με οποιαδήποτε άλλη ψευδεπίγραφη σύμβαση ή σχέση (έργου, ανεξαρτήτων υπηρεσιών κ.οκ.) που υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Προκειμένου λοιπόν, το Δικαστήριό Σας, να είναι σε θέση να ελέγξει αποτελεσματικά και ουσιαστικά το περιεχόμενο της προτεινόμενης συμφωνίας, οφείλει να γνωρίζει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους εργαζόμενους της αντιδίκου εταιρείας το αμέσως προηγούμενο –πριν την υποβολή της ένδικης αίτησης- χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα:

Η καθής εταιρεία αποτελεί έναν πραγματικό κολοσσό στον κλάδο του εμπορίου -και όχι μόνο-, με περισσότερα από 823 καταστήματα και 12.500 εργαζόμενους πανελλαδικά.

Τα τελευταία χρόνια, η καθής εταιρεία, παραβιάζει συστηματικά και κατ΄ εξακολούθηση τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων σ’ αυτήν, επιδιώκοντας έτσι, αφενός την αύξηση των κερδών που αποκομίζει από τη δραστηριότητά της και αφετέρου την μείωση του «λειτουργικού κόστους» των επιχειρήσεών της, στο οποίο βεβαίως συγκαταλέγονται οι μισθοί και οι εν γένει αποδοχές των εργαζομένων.

Αξιοποιώντας στο έπακρον το νομικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει οι αντεργατικοί νόμοι των τελευταίων ετών, η καθής εταιρεία έχει επιβάλλει στους εργαζόμενους σημαντικές μειώσεις μισθών, περικοπές επιδομάτων, ατομικές συμβάσεις εργασίας κατά παρέκκλιση των ισχυουσών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μερική και εκ περιτροπής απασχόληση σε μεγάλη κλίμακα, μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας, ενώ υποχρεώνει τους εργαζόμενους σ΄αυτήν στην εκτέλεση επιπλέον –πέραν των συμβατικών τους- καθηκόντων που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το αντικείμενο της εργασίας τους, όπως του ξυλουργού, καθαριστή, ελαιοχρωματιστή κ.ο.κ., γεγονός που αδιαμφισβήτητα συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας τους και ευθεία παραβίαση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.

Επίσης η καθής εταιρεία το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει προχωρήσει σε κλεισίματα καταστημάτων και απολύσεις εργαζομένων. Μάλιστα, η καθής εταιρεία,  καταστρατηγώντας τις προστατευτικές για τους εργαζόμενους διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, χαρακτήριζε ψευδεπίγραφα τις απολύσεις των εργαζομένων ως δήθεν «οικειοθελείς αποχωρήσεις» ή «παραιτήσεις». Στις περιπτώσεις αυτές – που αφορούν μεγάλο αριθμό των εργαζομένων της καθής – η αντίδικος κατάρτιζε ιδιωτικά συμφωνητικά με τους απολυμένους -δήθεν «οικειοθελώς αποχωρούντες» εργαζόμενους σε αυτήν-, στα οποία προβλεπόταν  η  καταβολή σε δόσεις «αποζημίωσης τέλους συμβάσεως», όπως εξίσου ψευδεπίγραφα χαρακτήριζε η καθής την οφειλόμενη αποζημίωση απόλυσης. Είναι προφανές ότι η καθής με τον τρόπο αυτό, χαρακτηρίζοντας δηλαδή ψευδεπίγραφα τις απολύσεις ως «οικειοθελείς αποχωρήσεις» και την οφειλόμενη αποζημίωση απόλυσης ως «αποζημίωση τέλους συμβάσεως», παραβίαζε κατάφωρα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων σε αυτήν, τους όρους της ατομικής σύμβασής τους και τις οικείες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Η υπογραφή δε, ιδιωτικών συμφωνητικών που προβλέπουν καταβολή «αποζημίωσης τέλους συμβάσεως», ως οικειοθελή παροχή της εταιρείας προς τους απολυμένους –στην πραγματικότητα- εργαζόμενους, είναι παράνομη και καταχρηστική και στερεί από τους συγκεκριμένους εργαζόμενους το δικαίωμα δικαστικής προστασίας π.χ. για τη διεκδίκηση της οφειλόμενης αποζημίωσης απόλυσης ενώ ταυτόχρονα αίρει για την καθής τις δυσμενείς γι’ αυτήν συνέπειες –που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία- από την μη καταβολή της. Με τον τρόπο αυτό, η καταβολή από την αντίδικο εταιρεία της οφειλόμενης αποζημίωσης απόλυσης στους εργαζόμενους σε αυτήν, εναπόκειται αποκλειστικά και μόνο στη διακριτική της ευχέρεια και πάντως χωρίς τις δυσμενείς γι’ αυτήν συνέπειες από την μη καταβολή της (αποζημίωσης απόλυσης), γεγονός που οπωσδήποτε δεν διασφαλίζει ούτε κατ΄ ελάχιστον τα δικαιώματα των εν τοις πράγμασι απολυμένων εργαζομένων.

Για την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί για τους εργαζόμενους στην καθής εταιρεία, την συστηματική και κατ΄ εξακολούθηση παραβίαση των όρων των συμβάσεων εργασίας τους, τις αθρόες απολύσεις –δήθεν «οικειοθελείς αποχωρήσεις»- κ.ο.κ., το 1ο από εμάς, κλαδικό σωματείο με την επωνυμία «Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας», είχε ζητήσει την διενέργεια τριμερούς συνάντησης στο Υπουργείο Εργασίας  (καθής, σωματείο και Υπουργείο Εργασίας), η οποία πραγματοποιήθηκε την 2/10/2015.

Περαιτέρω, η καθ’ ης εταιρεία, το τελευταίο χρονικό διάστημα και οπωσδήποτε για περισσότερο από έξι μήνες καταβάλει στους εργαζόμενους, τμηματικά και οπωσδήποτε καθυστερημένα, τις οφειλόμενες δεδουλευμένες αποδοχές τους. Η εξόφληση των οφειλόμενων αποδοχών των εργαζομένων στην  καθής εταιρεία, λαμβάνει χώρα πάντοτε, ΜΟΛΙΣ λίγες ημέρες πριν την συζήτηση της κάθε φορά αίτησης που υποβάλει η αντίδικος ενώπιον του Δικαστηρίου Σας, με καταφανή σκοπό, οι εργαζόμενοι σε αυτήν και οι εν γένει απαιτήσεις τους να μην συμπεριληφθούν στον κατάλογο των πιστωτών της εταιρείας. 

Έτσι κι όλως ενδεικτικά, την ημεροχρονολογία της 30/6/2016,  η καθής εταιρεία όφειλε στους εργαζόμενους σε αυτήν, τις δεδουλευμένες αποδοχές τους για το μήνα Ιούνιο του έτους 2016 καθώς και το επίδομα αδείας έτους 2016. Οι παραπάνω οφειλές της αντιδίκου εξοφλήθηκαν την 1/7/2016, οπότε και συζητήθηκε το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής που είχε υποβάλλει η καθής για την αναστολή των ατομικών και συλλογικών μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της. Μετά τη συζήτηση του ανωτέρω αιτήματος και τη χορήγηση της σχετικής προσωρινής διαταγής, η καθής εταιρεία συνέχισε να μην καταβάλλει νομίμως και προσηκόντως τις δεδουλευμένες αποδοχές των εργαζομένων σε αυτήν, οι οποίες εξοφλήθηκαν εν τέλει λίγες μόλις ημέρες πριν την υποβολή της υπό κρίση αίτησης της αντιδίκου.

Η μέχρι σήμερα στάση της καθής, οι υφιστάμενες οφειλές της αντιδίκου προς πρώην εργαζόμενους σε αυτήν για αποζημιώσεις απόλυσης ή «αποζημιώσεις τέλους συμβάσεως» -όπως ψευδεπίγραφα χαρακτηρίζει η καθής τις αποζημιώσεις απόλυσης-, η ανάγκη σύννομης και προσήκουσας καταβολής της τρέχουσας μισθοδοσίας προς όλους τους εργαζόμενους σε αυτήν μετά των αναλογούντων δώρων, επιδομάτων κ.λ.π.  και ιδίως η διατήρηση όλων ανεξαιρέτως  των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στην καθής, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας με την οποία συμβάλλονται με την αντίδικο (συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου,  ψευδεπίγραφες συμβάσεις που όμως υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας κ.ο.κ.), πρέπει να ληφθούν υπόψη από το Δικαστήριό Σας, έτσι ώστε να διασφαλιστούν καθ΄ ολοκληρίαν τα δικαιώματα των εργαζόμενων στην καθής από την προτεινόμενη συμφωνία εξυγίανσης και να διασφαλιστεί η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας χωρίς καμία επί τα χείρω μεταβολή των όρων αμοιβής και εργασίας τους.

 

Γ. ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΠΟ 28/9/2016 ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ – ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΝΔΙΚΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΣ ΠΕΡΙ ΑΜΕΣΗΣ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ

Στην από 28/9/2016 Συμφωνία Εξυγίανσης – Μεταβίβασης Επιχείρησης, την επικύρωση της οποίας ζητά η καθής με την υπό κρίση αίτησή της, περιλαμβάνονται ειδικοί όροι για τους εργαζόμενους σε αυτήν (άρθρο 13 της από 28/9/2016 συμφωνίας).

Ωστόσο από την επισκόπηση όχι μόνο του συγκεκριμένου άρθρου, αλλά του συνόλου της συμφωνίας εξυγίανσης – μεταβίβασης επιχείρησης, σε συνδυασμό με την από 30/9/2016 ένδικη αίτηση και τη συνυποβληθείσα έκθεση εμπειρογνώμονα, αποδεικνύεται ότι ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘ΄ ΟΛΟΚΛΗΡΙΑΝ ΤΑ ΔΙΚΑΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΣ, καθώς και όλως ενδεικτικά: α) δεν διασφαλίζονται καθ΄  ολοκληρίαν τα δικαιώματα των εργαζομένων (πρώην και νυν) στην καθής, β) δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την καταβολή της τρέχουσας μισθοδοσίας στους εργαζόμενους στην καθής,  ούτε βεβαίως για την καταβολή της μισθοδοσίας των επομένων και μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής μηνών, γ) δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την προστασία των εργαζομένων από μονομερείς βλαπτικές μεταβολές των όρων εργασίας και αμοιβής τους και δ) δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις.

Μάλιστα, οι όροι της επίδικης συμφωνίας που αφορούν τους εργαζόμενους στην καθής, έχουν διατυπωθεί ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΑ και ΑΟΡΙΣΤΑ (τόσο αυτοτελώς όσο και συγκριτικά με τους υπόλοιπους όρους της συμφωνίας), με αποτέλεσμα να ΜΗΝ παράγεται σε καμία περίπτωση ασφάλεια δικαίου σε σχέση με την εν γένει προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην καθής –πρώην και νυν-, πόσω μάλλον σε σχέση με την καθ΄ ολοκλήριαν προστασία των δικαιωμάτων τους. Πέραν όμως της γενικόλογης και αόριστης διατύπωσης των όρων που αφορούν στους εργαζόμενους στην καθής, πολλοί από αυτούς έρχονται σε ΑΝΤΙΦΑΣΗ με άλλους όρους της ίδιας συμφωνίας ή ακόμη και του ίδιου άρθρου. Το γεγονός αυτό δεν καθιστά απλά επισφαλή την προστασία των εργαζομένων στην καθής (πρώην και νυν) και την συνέχιση της εργασιακής τους σχέσης στην Νέα Εταιρεία, αλλά αποτελεί το δίαυλο για την περαιτέρω παραβίαση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, για περαιτέρω απολύσεις κ.ο.κ.

 

Ειδικότερα επί των συγκεκριμένων προβλέψεων της επίδικης συμφωνίας και την από 30/9/2016 ένδικη αίτηση:

 

  • Καταρχήν, η αντίδικος, στην ένδικη αίτησή της, διατείνεται ότι βασική προτεραιότητά της είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτήν. Ωστόσο, στην ένδικη αίτηση (σελίδα 20 αυτής, όπου η περίληψη κατάστασης πιστωτών 30/6/2016), στην επίδικη συμφωνία εξυγίανσης (σελίδα 11 αυτής, πίνακας οφειλών), αλλά και στην έκθεση του εμπειρογνώμονα, οι απαιτήσεις των εργαζομένων συνολικού ύψους 29.747.563 €,  συμπεριλαμβάνονται στις απαιτήσεις που θίγονται από την επίδικη συμφωνία εξυγίανσης. Μάλιστα, στον όρο 2.3 της επίδικης συμφωνίας, η καθής εξαιρεί από τις μη θιγόμενες με αυτήν  (συμφωνία) απαιτήσεις και εν γένει αξιώσεις ΜΟΝΟ αυτές των εργαζομένων που είχαν ενεργείς συμβάσεις την 30/6/2016 και όχι για παράδειγμα κι εκείνες των εργαζομένων που απολύθηκαν πριν την 30/6/2016.

Βεβαίως, η αντίδικος εταιρεία, δεν εξειδικεύει περαιτέρω ούτε σε τι συνίστανται οι οφειλές προς τους εργαζόμενους συνολικού ύψους 29.747.563 €, ούτε σε τι αφορά το μέρος αυτών που θίγεται με την επίδικη συμφωνία εξυγίανσης.

Είναι προφανές, ότι η γενικόλογη και αόριστη διατύπωση των όρων που αφορούν στους εργαζόμενους της αντιδίκου εταιρείας (πρώην και νυν), τόσο στην ένδικη αίτηση όσο και στην επίδικη συμφωνία εξυγίανσης θα αξιοποιηθεί από την τελευταία ή/και από την Νέα Εταιρεία για την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτήν (πρώην και νυν), για την περιστολή ή απώλεια των εργασιακών τους δικαιωμάτων, για τη μη καταβολή των οφειλόμενων αποζημιώσεων απόλυσης –όπως κι αν τις χαρακτηρίζει ψευδεπίγραφα η καθής- κ.ο.κ.

Κατά το μέρος λοιπόν, που θίγονται έστω και κατ΄ ελάχιστον τα εν γένει δικαιώματα και οι εν γένει αξιώσεις των εργαζομένων (πρώην και νυν) στην καθής εταιρεία, το Δικαστήριό Σας μπορεί και οφείλει να διασφαλίσει την καθ΄ ολοκληρίαν προστασία τους.

  • Η αντίδικος εταιρεία στην ένδικη αίτησή της αναφέρει γενικά και αόριστα ότι «στο δυναμικό της εντάσσονται πάνω από 12.500 εργαζόμενοι…» (σελίδα 7, 3η παράγραφος της ένδικης αίτησης),  ενώ στην επίδικη συμφωνία (σελίδα 28 αυτής) αναφέρει ότι απασχολεί 11.000 εργαζόμενους. Σε κάθε περίπτωση, ο έστω και διαφορετικός κάθε φορά αριθμητικός προσδιορισμός των εργαζομένων, αποτελεί και το μοναδικό στοιχείο που παρέχει η καθής για τους εργαζόμενους σε αυτήν, αφού –πέραν όλων των παρακάτω αναφερόμενων ελλείψεων- ελλείπει και το βασικό στοιχείο της ονομαστικής αναφοράς καθενός από τους εργαζόμενους.

Με τον ίδιο γενικόλογο και αόριστο τρόπο, περιγράφονται στο άρθρο 13 της επίδικης συμφωνίας εξυγίανσης – μεταβίβασης επιχείρησης και οι ειδικότεροι όροι που αφορούν στους εργαζόμενους στην καθής. Στο άρθρο αυτό, γίνεται αόριστη και γενικόλογη αναφορά σε εργαζόμενους με ενεργείς συμβάσεις την 30/6/2016, σε εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους καταγγέλθηκαν πριν την 30/6/2016, σε εργαζόμενους που «αποχώρησαν» δήθεν οικειοθελώς από την καθής πριν την 30/6/2016 κ.ο.κ.

Ωστόσο, σε κανένα σημείο της συμφωνίας δεν αναφέρεται ποιοι συγκεκριμένα  ή έστω πόσοι είναι οι εργαζόμενοι που είχαν ενεργείς συμβάσεις την 30/6/2016, ποιοι συγκεκριμένα ή έστω πόσοι εργαζόμενοι απολύθηκαν πριν την 30/6/2016, ποιοι συγκεκριμένα ή έστω πόσοι εργαζόμενοι «αποχώρησαν» δήθεν οικειοθελώς από την εργασία τους πριν την 30/6/2016, ποια η ειδικότητά τους, ποιοι οι εν γένει όροι εργασίας και αμοιβής τους, ποιο το ύψος των μηνιαίων αποδοχών τους, τι ποσά οφείλει και για ποια αιτία η αντίδικος σε καθέναν από αυτούς κ.ο.κ., έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν με ακρίβεια και σαφήνεια ποιο θα είναι το εργασιακό τους μέλλον, ποιοι από αυτούς θα περάσουν στη Νέα Εταιρεία, ποιοι και πότε θα λάβουν τα οφειλόμενα σε καθένα από αυτούς ποσά, τι ποσό ακριβώς θα λάβει ο καθένας εξ αυτών κ.ο.κ.

Επιπλέον, το γεγονός ότι η όποια αναφορά στους εργαζόμενους της καθής τόσο στο υπό κρίση δικόγραφο όσο και στα επικαλούμενα σχετικά έγγραφα γίνεται κατά τρόπο γενικό και αόριστο, πέραν όλων των άλλων αποστερεί από τους εργαζόμενους και τη δυνατότητα να αποκρούσουν τους όρους της συμφωνίας που είναι βλαπτικοί και δυσμενείς για αυτούς και τους εν γένει ισχυρισμούς της αιτούσας.

Τα μοναδικά στοιχεία, που παρέχονται για τους εργαζόμενους της καθής εταιρείας, συμπεριλαμβάνονται στις σελίδες 125 έως και 263 της έκθεσης του εμπειρογνώμονα. Στις σελίδες αυτές, υπάρχει μία λίστα 9.029 εργαζομένων (αριθμός διάφορος των 12.500 εργαζομένων που αναφέρονται στην υπό κρίση αίτηση και των 11.000 εργαζομένων που αναφέρονται στη συμφωνία), για τους οποίους αναφέρεται η ειδικότητά τους, το κατάστημα παροχής της εργασίας τους, το ωράριο εργασίας τους και ο συμφωνημένος μισθός τους, χωρίς όμως να γίνεται καμία ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ τους. Επιπλέον, από τη συγκεκριμένη λίστα ΔΕΝ προκύπτει αν πρόκειται μόνο για εργαζόμενους με ενεργείς συμβάσεις εργασίας την 30/6/2016 ή αν συμπεριλαμβάνει και εργαζόμενους που έχουν απολυθεί  ή έχουν  δήθεν «αποχωρήσει οικειοθελώς» πριν την 30/6/2016, με αποτέλεσμα η αοριστία της ένδικης αίτησης και της επίδικης συμφωνίας να μην θεραπεύεται ούτε με την αναφορά που γίνεται στην έκθεση του εμπειρογνώμονα.

Εκ των ανωτέρω αναφερόμενων προκύπτει αβίαστα, ότι όλοι οι όροι που αφορούν στους εργαζόμενους, έχουν διατυπωθεί με πρωτοφανή γενικότητα και αοριστία, κάτι που δεν ισχύει για παράδειγμα, για τις πιστώτριες τράπεζες ή για τους προμηθευτές της καθής, για τους οποίους υπάρχει ονομαστική αναφορά στο δικόγραφο της ένδικης αίτησης μαζί με το οφειλόμενο σε καθέναν από αυτούς ποσό.

Η αοριστία αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί από την καθής εταιρεία, ή από την Νέα Εταιρεία, για την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για την μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας τους, για αθρόες απολύσεις κ.ο.κ. 

Συνεπώς, η αντίδικος εταιρεία οφείλει να παραθέσει και να συμπεριλάβει στην επίδικη συμφωνία εξυγίανσης: α) ονομαστική κατάσταση των εργαζομένων που απασχολούσε την 30/6/2016, με συμβάσεις εργασίας ή με οποιεσδήποτε συμβάσεις, με αναλυτική αναφορά των ειδικότερων όρων εργασίας και αμοιβής τους, του τόπου παροχής της εργασίας τους, της ειδικότητάς τους, τους ύψους των μηνιαίων αποδοχών τους, της οικογενειακής τους κατάστασης  κ.ο.κ.  β) ονομαστική κατάσταση των εργαζομένων που έχουν απολυθεί πριν την 30/6/2016 με συγκεκριμένη και σαφή αναφορά του ύψους της οφειλόμενης σε καθέναν από αυτούς αποζημίωσης απόλυσης, των δόσεων που έχουν προβλεφθεί για την καταβολή τους κ.ο.κ. και γ) ονομαστική κατάσταση των εργαζομένων που είχαν απολυθεί πριν την 30/6/2016, τις καταγγελίες των οποίων η αντίδικος χαρακτήρισε ψευδεπίγραφα «οικειοθελείς αποχωρήσεις», με συγκεκριμένη και σαφή αναφορά του ύψους της οφειλόμενης σε καθέναν από αυτούς «αποζημίωσης τέλους συμβάσεως», όπως εξίσου ψευδεπίγραφα χαρακτήριζε η αντίδικος την οφειλόμενη αποζημίωση απόλυσης, των δόσεων που έχουν προβλεφθεί για την καταβολή της κ.ο.κ.

Μόνο η ονομαστική αναφορά των εργαζομένων στην καθής εταιρεία (πρώην και νυν), η συγκεκριμένη και σαφής αναφορά των οφειλόμενων σε καθέναν από αυτούς ποσών και της αιτίας της οφειλής τους, η συγκεκριμένη και σαφής αναφορά των ειδικότερων όρων εργασίας και αμοιβής τους, μπορεί να προστατεύσει τους εργαζόμενους από την εν γένει καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους.

  • Σύμφωνα με τον όρο του άρθρου 13, παράγραφος 13.1.1 και 13.1.2 της επίδικης συμφωνίας, «..13.1.1. Οι ενεργείς συμβάσεις ως είχαν κατά την 30.06.2016, μεταβιβάζονται στη ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ εφαρμοζομένου και του σχετικού ΠΔ 178/2002 περί «Προστασίας εργαζομένων σε μεταβιβαζόμενες επιχειρήσεις» και σύμφωνα με τους όρους, συμφωνίες και προϋποθέσεις που περιγράφονται στις κατωτέρω παραγράφους.13.1.2.Όλες οι ενεργές κατά την 30.06.2016 συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, συμβάσεις εργαζομένων αμειβομένων με Α.Π.Υ./Τ.Π.Υ., δικηγόρων επί παγία αντιμισθία και συμβάσεις Διευθυντικών Στελεχών της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, μεταφέρονται στη ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ κατά την ημερομηνία Ολοκλήρωσης της Συναλλαγής και περιλαμβάνουν το σύνολο των κατά την ημερομηνία αυτή δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της εταιρείας έναντι εκάστου εργαζόμενου με ενεργή κατά την 30.06.2016 σύμβαση εργασίας».

Με βάση τον παραπάνω όρο της επίδικης συμφωνίας, οι συμβάσεις εργασίας  καθώς και οι συμβάσεις των εργαζομένων με Α.Π.Υ./Τ.Π.Υ., που ήταν ενεργείς την 30/6/2016 μεταβιβάζονται στην Νέα Εταιρεία κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, οπότε και η νέα εταιρεία υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ανωτέρω συμβάσεις κατά την  ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής.

Ωστόσο, η γενικόλογη και αόριστη διατύπωση και της συγκεκριμένης διάταξης μπορεί να αξιοποιηθεί για την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην καθής και ειδικότερα: 

α. Καταρχήν στη συγκεκριμένη διάταξη δεν υπάρχει ονομαστική αναφορά των εργαζομένων με ενεργείς συμβάσεις εργασίας  την 30/6/2016, αλλά ούτε και αναλυτική περιγραφή των ειδικότερων όρων εργασίας και αμοιβής τους,  της ειδικότητάς τους, του ύψους των συμφωνημένων αποδοχών τους κ.ο.κ. Έτσι όμως, δεν διασφαλίζεται ούτε κατ΄ ελάχιστον η συνέχιση της εργασιακής τους σχέσης στην Νέα Εταιρεία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στην επίδικη συμφωνία δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη προστασίας των εργαζομένων από την απόλυση για το χρονικό διάστημα από 30/6/2016 και εφεξής. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για εργαζόμενους που συμβάλλονται με την καθής με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, ή με ψευδεπίγραφες συμβάσεις που υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας, το εργασιακό μέλλον των οποίων και η συνέχιση της εργασιακής τους σχέσης στην Νέα Εταιρεία είναι εξαιρετικά αμφίβολα.

Περαιτέρω, η αοριστία της ανωτέρω διάταξης και ιδίως η μη περιγραφή των συγκεκριμένων όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων που είχαν ενεργείς συμβάσεις την 30/6/2016, δεν προστατεύει επαρκώς τους εργαζομένους από μονομερείς βλαπτικές μεταβολές των όρων αμοιβής και εργασίας τους. Για παράδειγμα εάν ένας εργαζόμενος απασχολείται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ρητή πρόσβλεψη για τη μη χειροτέρευση των όρων αμοιβής και εργασίας του, μπορεί οποτεδήποτε στο χρονικό διάστημα από 30/6/2016 και εφεξής να υπαχθεί, για παράδειγμα, σε καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Εξάλλου, υπάρχει πρόσφατο αρνητικό παράδειγμα στον κλάδο του εμπορίου από συγχωνεύσεις και εξαγορές που το «μάρμαρο» πλήρωσαν οι εργαζόμενοι στο κομμάτι των εργασιακών σχέσεων.  Στην περίπτωση όμως αυτή, η Νέα Εταιρεία υπεισέρχεται μεν στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από συμβάσεις που ήταν ενεργείς την 30/6/2016, αλλά όπως αυτά -δικαιώματα και υποχρεώσεις– έχουν διαμορφωθεί κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Μπορεί όμως εκ των όρων της συμφωνίας, μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, να έχουν επιβληθεί στους εργαζόμενους όροι αμοιβής και εργασίας δυσμενέστεροι από αυτούς με τους οποίους παρέχουν την εργασία τους σήμερα, οπότε η συνέχιση της εργασίας τους στην Νέα Εταιρεία, θα συνεχιστεί με τους δυσμενέστερους όρους, γεγονός που πρέπει να αποτραπεί από το Δικαστήριό Σας και να καταστεί αδύνατη τυχόν επέλευσή του.

Περαιτέρω το Δικαστήριό Σας, οφείλει να λάβει υπόψη Του ότι πριν την ημεροχρονολογία της 30/6/2016, η καθής εταιρεία είχε επιβάλλει στους εργαζόμενους σημαντικές μειώσεις μισθών, περικοπές επιδομάτων, ατομικές συμβάσεις εργασίας κατά παρέκκλιση των ισχυουσών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μερική και εκ περιτροπής απασχόληση σε μεγάλη κλίμακα, μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας, εκτέλεση επιπλέον καθηκόντων –πέραν των συμβατικών τους- και μάλιστα καθηκόντων που δεν είχαν καμία σχέση με το αντικείμενο της εργασίας τους κ.ο.κ.

Εκ των ανωτέρω καθίσταται σαφές, ότι η μεταφορά και μεταβίβαση στη Νέα Εταιρεία των ενεργών την ημερομηνία της 30/6/2016 συμβάσεων εργασίας ΔΕΝ μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων,  όταν συνεπάγεται την συνέχιση της εργασίας τους με τα ίδια «πετσοκομμένα» εργασιακά δικαιώματα. Για να μπορεί η συνέχιση της απασχόλησης στη Νέα Εταιρεία, να θεωρηθεί ότι διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων που μεταφέρονται σε αυτήν θα πρέπει να συνοδεύεται με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με πλήρη απασχόληση (8ωρο – 40ωρο -5θημερο) και βεβαίως με μισθούς που να ανταποκρίνονται και να επαρκούν για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και οπωσδήποτε με μισθούς  όχι κατώτερους από τις εκάστοτε ισχύουσες ΣΣΕ.

β. Περαιτέρω, από τη διατύπωση του παραπάνω όρου, προκύπτει ότι στην επίδικη συμφωνία εξυγίανσης δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την σύννομη και προσήκουσα καταβολή στους εργαζομένους της καθής εταιρείας των δεδουλευμένων αποδοχών τους μετά των αναλογούντων δώρων, επιδομάτων κ.λ.π. του τρέχοντος μηνός καθώς και των επομένων μηνών μέχρι και την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής.

Σύμφωνα δε, με τον όρο 23.15 του άρθρου 23 της επίδικης συμφωνίας «…αναφορικά με οιεσδήποτε υποχρεώσεις της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ οι οποίες δημιουργήθηκαν από την 30.6.2016 και μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης που επικυρώνει την παρούσα ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ αλλά αναφέρονται και έχουν ως αποκλειστικό γενεσιουργό λόγο αυτών συμβάσεις ή αναληφθείσες συμβατικές υποχρεώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 12 (εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι συμβάσεις εργασίας) απομειώνονται κατά ποσοστό 50% και μετά ταύτα μεταβιβάζονται και μεταφέρονται στη ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και εξοφλούνται σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 23.7 (δηλαδή εντός 60ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, χωρίς τόκους, πρόστιμα, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις)».

Από το συνδυασμό των παραπάνω διατάξεων  (ανάληψη από την Νέα  Εταιρεία των υποχρεώσεων και δικαιωμάτων που απορρέουν από τις μεταβιβαζόμενες σε αυτήν σχέσεις εργασίας, όπως αυτές θα έχουν διαμορφωθεί την ημερομηνία της ολοκλήρωσης της συναλλαγής,  απουσία ειδικής πρόβλεψης για την σύννομη καταβολή της μισθοδοσίας του τρέχοντος μηνός και των επομένων μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής και περικοπή 50% σε όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν και από συμβάσεις εργασίας και έχουν γεννηθεί μετά την 30/6/2016), προκύπτει ότιοι εργαζόμενοι στην καθής εταιρεία από την ημερομηνία της 30/6/2016 και μέχρι και την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, θα δικαιούνται μόλις το 50% των δεδουλευμένων αποδοχών τους για το παραπάνω χρονικό διάστημα,  το οποίο και θα τους καταβληθεί εντός 60 ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωση της συναλλαγής. Δηλαδή, με τους παραπάνω όρους  της επίδικης συμφωνίας,  οι εργαζόμενοι της καθής, όχι μόνο θα χάσουν το ήμισυ των δεδουλευμένων αποδοχών τους για το παραπάνω χρονικό διάστημα, αλλά επιπλέον είναι εξαιρετικά πιθανό να παραμείνουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα και οπωσδήποτε μέχρι τα μέσα Απριλίου 2017 στην καλύτερη των  περιπτώσεων. Οι παραπάνω όροι της επίδικης συμφωνίας, παραβιάζουν βάναυσα τα δικαιώματα των εργαζομένων στην καθής και οδηγούν τους εργαζόμενους σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς, επειδή η εργασία τους αποτελεί και το μοναδικό μέσο βιοπορισμού τους, θα αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και στις στοιχειώδεις ανάγκες διατροφής και διαβίωσής τους, τις δικές τους και των οικογενειών τους και είναι  προφανές ότι οι όροι αυτοί θα πρέπει να απαλειφθούν από την επίδικη συμφωνία.  

  •  Περαιτέρω, στους όρους 13.1.3 έως και 13.2.1 της επίδικης συμφωνίας, προβλέπεται  ότι: 1) συμβάσεις  εξαρτημένης εργασίας που έχουν καταγγελθεί πριν την 30/6/2016 μεταφέρονται στη Νέα Εταιρεία εφόσον οι εργαζόμενοι που έχουν απολυθεί α) έχουν ασκήσει αγωγή ή άλλο ένδικο μέσο για την αναγνώριση της ακυρότητας της καταγγελίας ή β) δεν έχει παρέλθει η προβλεπόμενη από την κείμενη νομοθεσία τρίμηνη προθεσμία άσκησης αγωγής και λοιπών ενδίκων μέσων σχετικά με την αναγνώριση της ακυρότητας της καταγγελίας, 2) η μεταφορά των εν λόγω συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας θα λάβει χώρα με την έκδοση της οριστικής δικαστικής απόφασης που θα αναγνωρίζει ότι η καταγγελία της σύμβασης εργασίας είναι άκυρη και 3) εφόσον με την απόφαση που θα εκδοθεί επιδικάζονται και δεδουλευμένες αποδοχές και λοιπά οφειλόμενα ποσά η ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ αναλαμβάνει την αποπληρωμή των επιδικασθέντων ποσών, τα οποία θα καταβληθούν σε 18 δόσεις χωρίς την επιβολή τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, η 1η εκ των οποίων θα καταβληθεί εντός 60 ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής.

Ωστόσο, οι παραπάνω διατάξεις όπως έχουν διατυπωθεί ΔΕΝ διασφαλίζουν τα δικαιώματα των πρώην εργαζομένων της καθής εταιρείας που απολύθηκαν πριν την 30/6/2016. Ειδικότερα:

 1ον καταρχήν στους ανωτέρω  όρους της επίδικης συμφωνίας  δεν υπάρχει ονομαστική ή έστω αριθμητική αναφορά των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας καταγγέλθηκαν πριν την 30/6/2016. Η αοριστία της επίδικης  συμφωνίας στο σημείο αυτό, δεν διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων που έχουν απολυθεί, ούτε εξασφαλίζει επαρκώς τις απαιτήσεις τους κατά της καθής εταιρείας, αφού δεν μπορεί κανείς να διαπιστώσει με βεβαιότητα ποιες σχέσεις εργασίας από αυτές που έχουν καταγγελθεί πριν την 30/6/2016 μεταβιβάζονται εν τέλει στη νέα εταιρεία, πόσους και ποιους συγκεκριμένα εργαζόμενους αφορούν οι ανωτέρω διατάξεις, τι ποσά οφείλει στους συγκεκριμένους  η καθής εταιρεία, πόσοι από τους εργαζόμενους αυτούς έχουν ήδη ασκήσει αγωγή κατά της καθής, για πόσους εργαζόμενους από αυτούς δεν έχει παρέλθει το τρίμηνο για την άσκησή της, εάν υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν έχουν ασκήσει αγωγή εντός της τρίμηνης προθεσμίας κι οι  οποίοι όμως διατηρούν αξιώσεις για αποζημίωση απόλυσης, δεδουλευμένες αποδοχές κ.ο.κ.

2ον  Οι επίμαχοι όροι αναφέρονται ΜΟΝΟ στις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας που καταγγέλθηκαν πριν την 30/6/2016. Ωστόσο, όπως αναφέραμε κι ανωτέρω, στην καθής εταιρεία απασχολούνταν και εργαζόμενοι –ψευδώς αυτοαπασχολούμενοι (αμειβόμενοι με μπλοκάκι), οι σχέσεις εργασίας των οποίων –ανεξάρτητα από το ψευδεπίγραφο χαρακτηρισμό τους – υπέκρυπταν καταφανώς σχέση εξαρτημένης εργασίας. Η μη ανανέωση λοιπόν συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή μη συνέχιση της εργασίας ψευδώς αυτοαπασχολούμενων (με ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου, ανεξαρτήτων υπηρεσιών κ.λ.π. που υποκρύπτουν καταφανώς σχέση εξαρτημένης εργασίας) πριν την 30/6/2016 πρέπει να θεωρηθούν από το Δικαστήριό Σας ως καταγγελίες συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τα δικαιώματα των αντίστοιχων εργαζομένων, κατά τα προβλεπόμενα στην επίδικη συμφωνία εξυγίανσης.

3ον Περαιτέρω, με τους ανωτέρω όρους της επίδικης συμφωνίας, προβλέπεται η μεταβίβαση στην νέα εταιρεία, ΜΟΝΟ των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας που καταγγέλθηκαν  πριν την 30/6/2016 και ΜΟΝΟ εφόσον οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν ασκήσει αγωγή για την αναγνώριση της ακυρότητάς τους ή δεν έχει παρέλθει τρίμηνο από την απόλυσή τους. Ωστόσο, ο όρος αυτός, ΔΕΝ διασφαλίζει καθ΄ ολοκληρίαν τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων της καθής εταιρείας που απολύθηκαν πριν την 30/6/2016.  

Συγκεκριμένα, στην επίδικη συμφωνία εξυγίανσης προβλέπεται ότι η μεταφορά των καταγγελθέντων πριν την 30/6/2016 συμβάσεων εργασίας στη Νέα Εταιρεία και η ανάληψη από αυτήν των σχετικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων (μισθοί υπερημερίας, οφειλόμενες δεδουλευμένες αποδοχές), συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με την δικαστική αναγνώριση της ακυρότητας της καταγγελίας της σύμβασης. Ωστόσο, με τον τρόπο, αφενός οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν πριν την 30/6/2016 υποχρεούνται σε άσκηση αγωγής για την αναγνώριση της ακυρότητας της καταγγελίας της σύμβασής του και αφετέρου ΔΕΝ μεταφέρονται στη νέα εταιρεία υποχρεώσεις της καθής απέναντι σε εργαζόμενους που απολύθηκαν μεν, πριν την 30/6/2016, πλην όμως δεν συνδέονται με την αναγνώριση της ακυρότητας της καταγγελίας της σύμβασής τους. Μάλιστα, στην τελευταία αυτή περίπτωση εντάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των πρώην εργαζομένων της καθής, οι οποίοι διατηρούν αξιώσεις εναντίον της για την καταβολή μέρους ή του συνόλου της οφειλόμενης αποζημίωσης απόλυσής τους, για την καταβολή οφειλόμενων δεδουλευμένων εν γένει αποδοχών τους κ.ο.κ. 

Ειδικότερα, η καταγγελία της σύμβασης εργασίας χωρίς την σύννομη καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης είναι μεν άκυρη αλλά η ακυρότητα αυτή είναι σχετική υπέρ του εργαζομένου. Δηλαδή, ο εργαζόμενος μπορεί είτε να θεωρήσει την καταγγελία άκυρη και να διεκδικήσει την επαναπρόσληψή του (οπότε υπάγεται υπό προϋποθέσεις στους  όρους της επίδικης συμφωνίας), είτε μπορεί να θεωρήσει την καταγγελία έγκυρη και να διεκδικήσει την καταβολή της αποζημίωσης απόλυσής του.

Στην προκειμένη περίπτωση, η συντριπτική πλειοψηφία των πρώην εργαζομένων της καθής, δεν διεκδικούν την αναγνώριση της ακυρότητας της καταγγελίας της σύμβασής τους, αλλά μόνο την καταβολή της οφειλόμενης αποζημίωσης απόλυσής τους -του συνόλου ή έστω μέρος αυτής, εφόσον τους έχει καταβληθεί ήδη τμήμα της-. Ωστόσο, με βάση την επίδικη συμφωνία, οι αξιώσεις των πρώην εργαζομένων της καθής (που απολύθηκαν πριν την 30/6/2016) για την καταβολή του συνόλου ή μέρους της οφειλόμενης αποζημίωσης απόλυσής τους, όπως και οι αξιώσεις των πρώην εργαζομένων της καθής για την καταβολή τυχόν οφειλόμενων δεδουλευμένων αποδοχών τους, ΔΕΝ μεταβιβάζονται στην Νέα Εταιρεία, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά αβέβαιη εάν όχι απίθανη την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους και την καταβολή εν τέλει των οφειλόμενων σε αυτούς ποσών, γεγονός που συνιστά κατάφωρη παραβίαση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, καθώς οι εργαζόμενοι αυτοί δεν έχουν αποστερηθεί απλά της εργασίας τους αλλά επιπλέον θα απωλέσουν και την αποζημίωση απόλυσής τους. Μάλιστα, η παραπάνω διαπίστωση και η εξαίρεση των συγκεκριμένων περιπτώσεων  (αξιώσεις πρώην εργαζομένων της καθής για οφειλόμενη αποζημίωση απόλυσης, οφειλόμενες δεδουλευμένες αποδοχές κ.λ.π.) από τις υποχρεώσεις της καθής που μεταφέρονται στη Νέα Εταιρεία, επιβεβαιώνεται και από τον όρο του άρθρου 13.4.1 σύμφωνα με τον οποίο «…οιεσδήποτε τυχόν υποχρεώσεις της εταιρείας προς πρώην εργαζόμενους, οι συμβάσεις των οποίων έχουν λυθεί  μέχρι την 30/6/2016 ή /και δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις που περιγράφονται στο άρθρο 13.1» δεν μεταφέρονται, δεν μεταβιβάζονται και δεν αναλαμβάνονται από τη νέα εταιρεία.   

  • Στον όρο 13.1.5 της επίδικης συμφωνίας αναφέρεται επί λέξει: «…στην περίπτωση κατά την οποία εργαζόμενος, ο οποίος εμπίπτει στα οριζόμενα στο άρθρο 13.1.3 δηλώσει εγγράφως ότι δεν επιθυμεί τη συνέχιση της εργασίας του στη ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, τότε η σχετική δήλωση θα θεωρείται οικειοθελής αποχώρηση, η εργασιακή σχέση δεν θα μεταφέρεται στη Νέα Εταιρεία και τα σχετικά επιδικασθέντα από την απόφαση Εργατικής Διαφοράς κονδύλια, δεν μεταφέρονται στη νέα εταιρεία και παραμένουν στην εταιρεία…».

Η προσθήκη του ανωτέρω όρου στην επίδικη συμφωνία, σε συνδυασμό με τη στάση που τήρησε η καθής εταιρεία απέναντι στους εργαζόμενους το προηγούμενο χρονικό διάστημα, μας προκαλεί εύλογες ανησυχίες για το πώς θα αξιοποιηθεί είτε από την καθής είτε από την Νέα Εταιρεία, για την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέραμε κι ανωτέρω, η καθής εταιρεία προχώρησε αποδεδειγμένα σε απολύσεις μεγάλου αριθμού εργαζομένων, εξαναγκάζοντάς τους κυριολεκτικά με το «πιστόλι στο κρόταφο» να υπογράψουν ότι έχουν δήθεν αποχωρήσει οικειοθελώς από την εργασία τους, προκειμένου να εκφύγει των τασσόμενων εκ του νόμου υποχρεώσεών της, ή έστω να παρατείνει το χρόνο συμμόρφωσής της σε αυτές. Ο παραπάνω όρος της επίδικης συμφωνίας, ξυπνά λοιπόν μνήμες του πρόσφατου παρελθόντος για τους εργαζόμενους της καθής και οπωσδήποτε προκαλεί τις εύλογες ανησυχίες μας για το πώς εν τέλει θα αξιοποιηθεί αφού μπορεί να οδηγήσει στην επανάληψη ίδιων φαινομένων.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι θα υπάρξει εργαζόμενος που δεν θα επιθυμεί τη συνέχιση της εργασίας του στη Νέα Εταιρεία -ισχυρισμός που κατά τη γνώμη μας προσκρούει στα διδάγματα της λογικής και στους κανόνες της κοινής πείρας- η παραμονή των επιδικασθέντων σε αυτόν κονδυλίων στην καθής εταιρεία και η μη μεταφορά τους στη Νέα Εταιρεία, σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους όρους της επίδικης συμφωνίας, καθιστά άκρως επισφαλή και αβέβαιη την καταβολή τους.

Επομένως, ακόμη και στην περίπτωση που ήθελε υποτεθεί ότι εργαζόμενος της καθής εταιρείας δηλώσει εγγράφως ότι δεν επιθυμεί τη συνέχιση της εργασίας του στη Νέα Εταιρεία, η υποχρέωση για την καταβολή των τυχόν επιδικασθέντων σε αυτόν κονδυλίων θα πρέπει να μεταβιβασθεί στη νέα εταιρεία.       

  • Στον όρο 13.2.2 της επίδικης συμφωνίας αναφέρεται επί λέξει: «…με την επιφύλαξη του άρθρου 13.4.2, μεταβιβάζεται και μεταφέρεται στη Νέα Εταιρεία το σύνολο των υποχρεώσεων προς πρώην εργαζόμενους και στελέχη της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, όπως αποτυπώνονται στο Παράρτημα 14, οι οποίοι έχουν αποχωρήσει και οι οποίοι δεν εμπίπτουν και οι οποίοι δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις των ανωτέρω παραγράφων και στους οποίους υφίστανται οφειλές αποζημίωσης και οι οποίοι λόγω της προνομιακής τους θέσης αποπληρώνονται στο σύνολό τους (100%) χωρίς τη επιβολή τόκων, προσαυξήσεων και τυχόν λοιπών επιβαρύνσεων…»

Ωστόσο, ο παραπάνω όρος της επίδικης συμφωνίας είναι τόσο αόριστος και γενικόλογα διατυπωμένος, που δεν εξασφαλίζονται ούτε κατ΄ ελάχιστον τα δικαιώματα των εργαζομένων στους οποίους αφορά. Ειδικότερα, στον παραπάνω όρο δεν αναφέρεται σε ποιους συγκεκριμένα ή έστω σε πόσους εργαζόμενους αφορά η συγκεκριμένη ρύθμιση, τι ποσά οφείλει η καθής εταιρεία σε καθέναν από αυτούς και από ποια αιτία, τι σημαίνει ο όρος «οφειλές αποζημίωσης» κ.ο.κ. Είναι προφανές, ότι η αοριστία του συγκεκριμένου όρου της επίδικης συμφωνίας δεν μας επιτρέπει να προσδιορίσουμε ούτε στοιχειωδώς σε ποιους εργαζόμενους αφορά, ποιες απαιτήσεις εκάστου εξ αυτών κατά της καθής εταιρείας μεταφέρει στη νέα εταιρεία,  εάν προστατεύονται επαρκώς και στο σύνολό τους τα δικαιώματά τους κ.ο.κ.     

  Η δε παραπομπή του συγκεκριμένου όρου στο Παράρτημα 14 της επίδικης συμφωνίας, ΔΕΝ θεραπεύει επ΄ ουδενί την αοριστία του, καθώς και στο Παράρτημα 14 ΔΕΝ υπάρχει ονομαστική αναφορά των εργαζομένων στους οποίους αφορά. Στο  παράρτημα 14, καταγράφονται οι κωδικοί των εργαζομένων –εάν όντως είναι κωδικοί και όχι αύξοντες αριθμοί- τους οποίους σε κάθε περίπτωση οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ΔΕΝ τους γνωρίζουν, αφού πρόκειται για στοιχεία που έχει στη διάθεσή της αποκλειστικά και μόνο η καθής. Ωστόσο, με τον τρόπο αυτό, εργαζόμενος που «αποχώρησε» από την εργασία του πριν την 30/6/2016, δεν μπορεί μετά βεβαιότητας να αντιληφθεί εάν όντως καλύπτεται από  τον συγκεκριμένο όρο, εάν οι απαιτήσεις του κατά της καθής μεταβιβάζονται στη Νέα Εταιρεία κ.ο.κ. Επίσης στο Παράρτημα 14, αναφέρεται μόνο το ποσό που η καθής εταιρεία οφείλει σε καθέναν από τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, χωρίς να αναφέρεται επιπλέον η αιτία της οφειλής αυτής, γεγονός που επίσης δεν εξασφαλίζει τους εργαζόμενους και την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους.

Επιπλέον, ούτε στον συγκεκριμένο όρο αλλά ούτε και σε κάποιο άλλο σημείο της επίδικης συμφωνίας, αναφέρεται ρητά και ανεπιφύλακτα ότι οι απαιτήσεις των εργαζομένων που αποχώρησαν  «οικειοθελώς» από την  εργασία τους στην καθής πριν την 30/6/2016 μεταφέρονται και μεταβιβάζονται στη νέα εταιρεία, η οποία και αναλαμβάνει την υποχρέωση καταβολής σε κάθε εργαζόμενο των συμφωνηθέντων με την καθής εταιρεία ποσών για τις «αποζημιώσεις τέλους σύμβασης». Η δε αοριστία του υπό στοιχεία 13.2.2 όρου της επίδικης συμφωνίας, σε συνδυασμό με την μη ονομαστική αναφορά των εργαζομένων στους οποίους αφορά  –αοριστία που δεν θεραπεύεται ούτε με την παραπομπή στο Παράρτημα 14 της επίδικης συμφωνίας-, δεν μας επιτρέπει σε καμία περίπτωση να ισχυριστούμε μετά βεβαιότητας ότι και  οι συγκεκριμένες  απαιτήσεις των συγκεκριμένων εργαζομένων  υπάγονται στις προβλέψεις του ανωτέρω όρου της επίδικης συμφωνίας.

Επιπλέον δε, ο παραπάνω όρος της επίδικης συμφωνίας, έρχεται σε ΑΝΤΙΦΑΣΗ με τον υπό στοιχεία 13.4.1 όρο αυτής, σύμφωνα με τον οποίο: «…οιεσδήποτε τυχόν υποχρεώσεις της εταιρείας προς πρώην εργαζόμενους, οι συμβάσεις των οποίων έχουν λυθεί  μέχρι την 30/6/2016 ή /και δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις που περιγράφονται στο άρθρο 13.1» δεν μεταφέρονται, δεν μεταβιβάζονται και δεν αναλαμβάνονται από τη νέα εταιρεία.   Τελικά ποιος από τους δύο όρους ισχύει, o όρος 13.2.2  ή ο όρος 13.4.1 σχετικά με τις υποχρεώσεις της καθής εταιρείας προς πρώην εργαζόμενους σε αυτήν;;;

Είναι επομένως προφανές, ότι  πρέπει  ρητά να προβλεφθεί στην επίδικη συμφωνία ότι οι απαιτήσεις των πρώην εργαζομένων της καθής εταιρείας, (δήθεν οικειοθελώς αποχωρούντων και μη) θα μεταφερθούν και θα αναληφθούν από τη νέα εταιρεία, με ονομαστική αναφορά κάθε εργαζόμενου και αναλυτική περιγραφή του ύψους και της αιτίας της οφειλής του, με ταυτόχρονη απαλοιφή όλων των όρων που αντιβαίνουν ή αντιφάσκουν με τα παραπάνω.

  • Η καθής εταιρεία στην υπό κρίση αίτησή της καθώς και στα σημεία 13.3.1 και 13.3.2 της επίδικης συμφωνίας εξυγίανσης, αναφέρεται όλως γενικά και αόριστα σε οφειλές της προς τους εργαζόμενους ύψους 6.352.126,79 € -οι οποίες φέρεται να έχουν ήδη εξοφληθεί-, χωρίς να εξειδικεύει ούτε κατ΄ ελάχιστον σε τι αφορούν (π.χ. μισθοί, επιδόματα, δώρα, αποζημιώσεις απόλυσης, υπερωρία, υπερεργασία κ.λ.π.), σε πόσους συγκεκριμένους εργαζόμενους και σε ποιο χρονικό διάστημα αντιστοιχούν, σε τι ύψος ανέρχεται η οφειλή σε κάθε εργαζόμενο κ.ο.κ. Η αοριστία αυτή, σε συνδυασμό με  το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν οφειλές της αντιδίκου προς εργαζόμενους για αποζημιώσεις απόλυσης, «αποζημιώσεις τέλους σύμβασης» κ.ο.κ. οι οποίες δεν εξειδικεύονται περαιτέρω στην ένδικη αίτηση, ούτε στην επίδικη συμφωνία, δημιουργεί μεγάλη ασάφεια σχετικά με το ποιες οφειλές των εργαζομένων έχει εξοφλήσει η αντίδικος, ποια ποσά και από ποια αιτία εξακολουθεί να οφείλει η καθής εταιρεία σε πρώην και νυν εργαζόμενους. Η αοριστία αυτή θεραπεύεται μόνο με την ονομαστική αναφορά των εργαζομένων (νυν και πρώην) της καθής εταιρείας καθώς και  των αξιώσεων που διατηρεί καθένας εξ αυτών έναντι της καθής μαζί με αναλυτική περιγραφή της αιτίας της οφειλής.  
  • Στο όρο 13.3.3 της επίδικης συμφωνίας αναφέρεται επί λέξει: «…η αποπληρωμή των υποχρεώσεων των άρθρων 13.2.1 (επιδικασθείσες δεδουλευμένες αποδοχές και λοιπά οφειλόμενα ποσά σε πρώην εργαζόμενους της καθής με δικαστική απόφαση) 13.2.2 (οφειλές αποζημίωσης της καθής προς πρώην εργαζόμενους) θα γίνει σε 12 ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις χωρίς την επιβολή τόκων, προσαυξήσεων και τυχών  λοιπόν επιβαρύνσεων, η πρώτη εκ των οποίων θα καταβληθεί εντός εξήντα (60) εργασίμων ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής ή από την μεταγενέστερη της Ημερομηνίας Ολοκλήρωσης της Συναλλαγής κοινοποίηση της απόφασης εργατικής διαφοράς, κατά περίπτωση, και έκαστη των επόμενων δόσεων την τελευταία εργάσιμη ημέρα έκαστου επόμενου ημερολογιακού μήνα….».

Με τον παραπάνω όρο της επίδικης συμφωνίας, όπως προκύπτει αβίαστα από τη γραμματική του διατύπωση, παραβιάζονται βάναυσα τα δικαιώματα των εργαζομένων της καθής. Οι εργαζόμενοι στους οποίους αφορά ο ανωτέρω όρος -κυρίως πρώην εργαζόμενοι της καθής- οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς κι ενώ έχουν ήδη απωλέσει την εργασία τους που αποτελεί και το μοναδικό μέσο βιοπορισμού τους, η καταβολή των οφειλόμενων σε αυτούς ποσών, μετατίθεται όχι απλά μήνες αργότερα, αλλά σε χρόνο που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προσδιοριστεί με ακρίβεια και μάλιστα χωρίς τόκους κα λοιπές προσαυξήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να διασφαλιστεί από το Δικαστήριό σας, αφενός ότι τα ποσά και από οποιαδήποτε αιτία τα οφείλει η καθής σε πρώην εργαζόμενους, θα μεταβιβασθούν, θα μεταφερθούν και θα αναληφθούν από τη νέα εταιρεία και αφετέρου ότι θα καταβληθούν ΑΜΕΣΑ, ΕΦΑΠΑΞ και ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ τους ΑΜΕΣΑ και το αργότερο εντός 30 ημερών από την έκδοση της δικαστικής απόφασης που θα επικυρώνει τη συμφωνία εξυγίανσης.

  • Στον όρο 13.3.4 της επίδικης συμφωνία εξυγίανσης αναφέρεται επί λέξει: «…στην ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ θα μεταφερθεί και το σύνολο των, κατά την 30.06.2016 υποχρεώσεων, εφόσον δεν έχουν εξοφληθεί μέχρι την Ημερομηνία Ολοκλήρωσης της Συναλλαγής που απορρέουν από το υπ΄ αριθμόν 50765 Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο της εταιρείας με την επωνυμία METLIFEAEAZ με την εταιρεία και οι οποίες έχουν ήδη παρακρατηθεί από τις αποδοχές των εργαζομένων και πρώην εργαζομένων, που συμμετέχουν στο ως άνω ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Διευκρινίζεται ότι η σύμβαση του ανωτέρω Ασφαλιστηρίου Συμβολαίου δεν μεταφέρεται και δεν μεταβιβάζεται στην ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.    

Όπως προκύπτει από τον ανωτέρω όρο της επίδικης συμφωνίας, για το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που είχε συνάψει η καθής εταιρεία με την ανωτέρω αναφερόμενη ασφαλιστική εταιρεία, παρακρατούνταν και μέρος των αποδοχών των εργαζομένων  (πρώην και νυν) της αντιδίκου. Κατά το μέρος λοιπόν ,που με τον συγκεκριμένο όρο θίγονται οιασδήποτε φύσεως εργασιακά, επαγγελματικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων της καθής, πρέπει το Δικαστήριό Σας να διασφαλίσει την καθ΄ ολοκληρίαν προστασία τους, προκειμένου να μην χαθούν ασφαλιστικής (και από ιδιωτική ασφάλιση) και οιασδήποτε άλλης φύσεως δικαιώματα των εργαζομένων που απορρέουν από την εργασία τους.

   

  •  Στο άρθρο 13.4 της επίδικης συμφωνίας αναφέρονται μεταξύ άλλων: «Δεν μεταφέρονται, δεν μεταβιβάζονται και δεν αναλαμβάνονται από τη ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ:  13.4.1. Οιεσδήποτε τυχόν υποχρεώσεις της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ προς πρώην εργαζόμενους, οι συμβάσεις των οποίων έχουν λυθεί μέχρι την 30/6/2016 ή /και δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις που περιγράφονται στο άρθρο 13.1…..13.4.3. Η εργασιακή σχέση καθώς και τυχόν επιδικασθέντα από την Απόφαση Εργατικής Διαφοράς κονδύλια, σε περίπτωση κατά την οποία ο πρώην εργαζόμενος δηλώσει εγγράφως ότι δεν επιθυμεί τη συνέχιση της εργασίας του στη ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.».

Η πρόβλεψη των συγκεκριμένων όρων στην επίδικη συμφωνία, η αοριστία και η γενικότητά τους, η αντιφατικότητά τους με άλλους ειδικότερους όρους της συμφωνίας (όπως για παράδειγμα με τον όρο 13.2.2), σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη ονομαστικής αναφοράς των εργαζομένων, του ύψους και της αιτίας των οφειλών της καθής εταιρείας απέναντί τους, είναι προφανές ότι όχι απλά δεν διασφαλίζει ούτε κατ΄ ελάχιστο τους εργαζόμενους (πρώην και νυν) στην καθής, απεναντίας αφήνει μεγάλα περιθώρια εργοδοτικής αυθαιρεσίας και καταστρατήγησης των δικαιωμάτων τους, ακόμη και κατά παρέκκλιση άλλων ειδικότερων όρων της ίδιας συμφωνίας.

 Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να διασφαλιστεί από το Δικαστήριό Σας, ότι όλες εν γένει και από οποιαδήποτε αιτία υποχρεώσεις της καθής εταιρείας προς πρώην εργαζόμενους της (όπως βεβαίως και προς τους νυν εργαζόμενούς της) θα μεταβιβασθούν, θα μεταφερθούν και θα αναληφθούν από τη νέα εταιρεία, η οποία και θα αναλάβει την υποχρέωση της άμεσης, σύννομης και καθ΄ ολοκληρίαν αποπληρωμής τους.

  • Στην ένδικη αίτηση και συγκεκριμένα στη σελίδα 129 αυτής, όπου  παρουσιάζεται η προβλεπόμενη κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσης Νέου Ομίλου, οι αμοιβές του προσωπικού σε ετήσια βάση δεν  ανταποκρίνονται στη μισθοδοσία του πραγματικού αριθμού των εργαζομένων που απασχολούνται σήμερα στη καθής. Περαιτέρω, στη σελίδα 133 της ένδικης αίτησης αναφέρεται: «…Προβλέψεις για αποζημιώσεις προσωπικού: σύμφωνα με τη Διοίκηση η ετήσια αύξησητης συγκεκριμένης πρόβλεψης κατά τη διάρκεια του επιχειρηματικού σχεδίου προβλέπει την εναρμόνιση της λογιστικής αντιμετώπισης με αυτή του Ομίλου Σκλαβενίτη. Σημειώνεται ότι το ετήσιο έξοδο της πρόβλεψης επιβαρύνει λοιπά έξοδα στην κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης…».

Τα παραπάνω δύο σημεία της ένδικης αίτησης, που όλως ενδεικτικά επισημαίνουμε στο Δικαστήριό Σας, σε συνδυασμό με την γενικόλογη και επικίνδυνα αόριστη διατύπωση της ένδικης αίτησης κι της επίδικης συμφωνίας σε πολλούς όρους που αφορούν τους εργαζόμενους, μας δημιουργεί εύλογα την πεποίθηση ότι η νέα εταιρεία, αφενός θα χειροτερεύσει σημαντικά τους όρους αμοιβής και εργασίας των απασχολούμενων σε αυτή και αφετέρου δεν θα διατηρήσει το σύνολο των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Συνεπώς, το Δικαστήριό Σας οφείλει και μπορεί να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, έτσι ώστε να διασφαλίσει την ουσιαστική και καθ΄ ολοκληρίαν προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην καθής (πρώην και νυν), τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας και την προστασία τους από μονομερείς βλαπτικές μεταβολές των όρων αμοιβής και εργασίας τους.

  • Τέλος, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 106β παράγραφος 2 του Πτωχευτικού Κώδικα, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, από την κατάθεση της συμφωνίας εξυγίανσης προς επικύρωση και μέχρι τη λήψη απόφασης του πτωχευτικού Δικαστηρίου, επέρχεται αυτόματη αναστολή των μέτρων εκκρεμών ή μη, ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της καθής για την ικανοποίηση των απαιτήσεων που έχουν γεννηθεί πριν την κατάθεση της συμφωνίας εξυγίανσης.       

Ωστόσο, το Δικαστήριό Σας, πρέπει και μπορεί να διασφαλίσει το αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων να λάβουν τις οφειλόμενες δεδουλευμένες αποδοχές τους –η καταβολή των οποίων δεν διασφαλίζεται με την επίδικη συμφωνία εξυγίανσης-, να λάβουν τις οφειλόμενες αποζημιώσεις απόλυσης ή κάθε εν γένει ποσό και από οποιαδήποτε αιτία τους οφείλει η καθής, είτε πρόκειται για νυν είτε για πρώην εργαζόμενους στην καθής και να απολαμβάνουν όλων εν γένει των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. 

Η διασφάλιση όμως των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην καθής, επιβάλλει ΤΗ ΡΗΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥΣ –ΕΙΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΗΝ ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΝΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΣ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ, ΕΚΚΡΕΜΩΝ Η΄ ΜΗ ,ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΓΕΓΕΝΝΗΜΕΝΕΣ, ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗ ΡΗΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

 

               Επειδή έχουμε προφανές έννομο συμφέρον για την άσκηση της υπό κρίση κύριας παρέμβασής μας επί της από 30/9/2016 αίτησης της καθής  περί άμεσης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης – μεταβίβασης επιχείρησης, αφού είμαστε νόμιμα συνεστημένα πρωτοβάθμια σωματεία που εκπροσωπούμε εργαζόμενους της καθής και μάλιστα το 3ο από εμάς είμαι το επιχειρησιακό σωματείο στις επιχειρήσεις της καθής στην Βόρεια Ελλάδα.

               Επειδή, το βασικό σημείο που πρέπει να εξετάσει και να διασφαλίσει το Δικαστήριό Σας, είναι εάν με την επίδικη συμφωνία εξυγίανσης προστατεύονται καθ΄ ολοκληρίαν τα δικαιώματα των εργαζομένων (πρώην και νυν) στην καθής.   

               Επειδή, η επίδικη συμφωνία εξυγίανσης ΔΕΝ προστατεύει καθ΄ ολοκληρίαν τους εργαζόμενους  (πρώην και νυν) της καθής.

               Επειδή, τα αιτήματα που προβάλλουμε με την υπό κρίση κύρια παρέμβασή μας, υπηρετούν την καθ΄ ολοκληρίαν προστασία των εργαζομένων στην καθής (πρώην και νυν), μπορούν και οφείλουν να γίνουν δεκτά από το Δικαστήριό Σας. 

               Επειδή τα αιτήματα που προβάλλουμε με την υπό κρίση κύρια παρέμβασή μας, αφορούν στο σύνολο των εργαζομένων στον Όμιλο Μαρινόπουλου (εργαζόμενοι –πρώην και νυν- σε όλες τις εταιρείας του ομίλου, πχ Ξυνός, Express, Πειραικόν κ.λ.π.). 

               Επειδή η κύρια παρέμβασή μας είναι νόμιμη και βάσιμη και αληθινή, αποδεικνύεται δε, με έγγραφα και μάρτυρες και επομένως πρέπει να γίνει δεκτή.

Για τους λόγους αυτούς

Και με την επιφύλαξη παντός ετέρου νομίμου δικαιώματός

Ζητάμε

 

Να γίνει καθ΄ ολοκληρίαν δεκτή η υπό κρίση κύρια παρέμβαση μας, επί της από  30/9/2016, με γενικό αριθμό κατάθεσης 59208/2016 και αριθμό κατάθεσης δικογράφου 1112/2016  ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ – ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ που άσκησε η καθής (Διαδικασία Εκουσία Πολυμελούς), η συζήτηση της οποίας (αίτησης) προσδιορίστηκε για τη δικάσιμο της 19/10/2016 (πινάκιο Ρ1/32).  

Να διαταχθεί από το Δικαστήριο Σας:          

  1. Να συμπεριληφθεί στην επίδικη συμφωνία εξυγίανσης – μεταβίβασης επιχείρησης προς εξασφάλιση των εργαζομένων, ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ όλων των εργαζομένων στην καθής –πρώην, νυν, απασχολούμενων με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, ψευδώς αυτοαπασχολούμενων  που συμβάλλονταν με την καθής εταιρεία με ψευδεπίγραφες συμβάσεις που υπέκρυπταν σχέση εξαρτημένης εργασίας κ.ο.κ.-, στην οποία να αναφέρονται επίσης: η οικογενειακή τους κατάσταση, η ειδικότητά τους, ο τόπος παροχής της εργασίας τους, το ωράριο εργασίας τους, οι μηνιαίες αποδοχές τους, οι εν γένει όροι αμοιβής και εργασίας τους καθώς και  οι εν γένει οφειλές της καθής εταιρείας προς αυτούς με αναλυτική περιγραφή της αιτίας της οφειλής (αν πρόκειται για δεδουλευμένα και ποιου μηνός, αν πρόκειται για αποζημιώσεις απόλυσης, για αποζημιώσεις τέλους σύμβασης ή για οφειλές από οποιαδήποτε άλλη αιτία). Ειδικά δε, για πρώην εργαζόμενους στην καθής εταιρεία να αναφέρεται ΡΗΤΑ και με ποιον τρόπο λύθηκε η σχέση εργασίας τους (αν πρόκειται για καταγγελία σύμβασης, μη ανανέωση σύμβασης, οικειοθελή αποχώρηση κ.ο.κ,) καθώς και η αιτία της οφειλής τους (αν πρόκειται για δεδουλευμένα, αποζημιώσεις απόλυσης, «αποζημιώσεις τέλους συμβάσεις» κ.ο.κ.).
  2. Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ όλων των εργαζόμενων στον Όμιλο Μαρινόπουλου (εργαζόμενοι σε όλες τις εταιρείες του Ομίλου π.χ. Ξυνός, Express, Πειραϊκόν κ.λ.π.),είτε πρόκειται για εργαζόμενους με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, είτε για ψευδώς αυτοαπασχολούμενους (αμειβόμενους με μπλοκάκι) που συμβάλλονται με την καθής εταιρεία με ψευδεπίγραφες συμβάσεις που όμως υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και η ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ των αντίστοιχων εργασιακών σχέσεων στη Νέα Εταιρεία.
  3. Η αυτοδίκαιη ακυρότητα κάθε καταγγελίας σύμβασης, μη ανανέωσης σύμβασης ή οικειοθελούς αποχώρηση εργαζομένου στην καθής, που θα λάβει χώρα από την 30/6/2016 και εφεξής.
  4. Η προστασία των εργασιακών, ασφαλιστικών και όλων εν γένει των δικαιωμάτων των εργαζομένων –πρώην και νυν- στον Όμιλο Μαρινόπουλου (εργαζόμενοι σε όλες τις εταιρείες του Ομίλου π.χ. Ξυνός, Express, Πειραϊκόν κ.λ.π.), η καθ΄ ολοκληρίαν ικανοποίηση όλων εν γένει των αξιώσεών τους και η ΡΗΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ όλων εν γένει των απαιτήσεών τους από τις θιγόμενες με την επίδικη συμφωνία εξυγίανσης.   
  5.   Να εξαιρεθούν ΡΗΤΑ από τον όρο 23.15 της επίδικης συμφωνίας  (που προβλέπει απομείωση κατά 50% των υποχρεώσεων που γεννήθηκαν από την 30.06.2016 και μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης) όλες εν γένει οι υποχρεώσεις που απορρέουν από συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, ή ψευδεπίγραφες συμβάσεις που όμως υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας.   
  6. Η σύννομη και προσήκουσα καταβολή στους εργαζόμενους στην καθής των αποδοχών τους του τρέχοντος μηνός καθώς και των αποδοχών τους των επομένων μηνών, μετά των αναλογούντων δώρων, επιδομάτων κ.λ.π..
  7.  Η απαγόρευση μονομερούς βλαπτικής μεταβολής και εν γένει  χειροτέρευσης των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στην καθής που μεταφέρονται στη νέα εταιρεία.
  8.   Η αυτοδίκαιη μεταφορά, μεταβίβαση και ανάληψη από την Νέα εταιρεία, όλων εν γένει των υποχρεώσεων της καθής προς τους εργαζόμενους  -νυν και πρώην- ανεξάρτητα από την αιτία της οφειλής –είτε πρόκειται για δεδουλευμένα, είτε για αποζημιώσεις απόλυσης, είτε για αποζημιώσεις τέλους συμβάσεως, είτε για μισθούς υπερημερίας, είτε για οποιαδήποτε άλλη αιτία-, χωρίς να απαιτείται καμία επιπλέον προϋπόθεση. Ρητή μνεία για την ανάληψη από την Νέα Εταιρεία των υποχρεώσεων της καθής προς εργαζόμενους που έχουν δήθεν αποχωρήσει οικειοθελώς, σχετικά με την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης απόλυσης και των λοιπών εν γένει οφειλών τους.
  9.  Η αυτοδίκαιη καθ’ ολοκληρία μεταφορά, μεταβίβαση και ανάληψη από την Νέα Εταιρεία, ΟΛΩΝ εν γένει των υποχρεώσεων (που προβλέπονται στην εργατική νομοθεσία), που απορρέουν από σχέσεις εργασίας που καταγγέλθηκαν πριν την 30/6/2016, χωρίς να απαιτείται καμία άλλη προϋπόθεση.
  10. Η αυτοδίκαιη μεταφορά στη Νέα Εταιρεία, όλων εν γένει των οφειλών της καθής σε πρώην εργαζόμενους ακόμη κι αν αυτοί δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν τη συνέχιση της εργασιακής τους σχέσης στην Νέα εταιρεία.
  11.  Η τροποποίηση της επίδικης συμφωνίας ως προς τον όρο 13.3.3 που προβλέπει αποπληρωμή των υποχρεώσεων της καθής προς πρώην εργαζόμενους της σε 18 μηνιαίες δόσεις, η 1η των εκ των οποίων θα καταβληθεί εντός 60 ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής και η αντικατάστασή της με τη ΡΗΤΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ εξόφλησης των οφειλών της καθής προς πρώην εργαζόμενους της, άμεσα, εφάπαξ και στο σύνολό τους, άλλως κι όλως επικουρικώς το αργότερο εντός 30 ημερών από την έκδοση της δικαστικής απόφασης που θα επικυρώνει τη συμφωνία.
  12. Η απαλοιφή από την επίδικη συμφωνία του όρου 13.4.1 σύμφωνα με τον οποίο: «Δεν μεταφέρονται, δεν μεταβιβάζονται και δεν αναλαμβάνονται από τη ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. ..οιεσδήποτε τυχόν υποχρεώσεις της εταιρείας προς πρώην εργαζόμενους, οι συμβάσεις των οποίων έχουν λυθεί μέχρι την 30/6/2016 ή /και δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις που περιγράφονται στο άρθρο 13.1»
  13. Η απαλοιφή από την επίδικη συμφωνία του όρου 13.4.3 σύμφωνα με τον οποίο: «Δεν μεταφέρονται, δεν μεταβιβάζονται και δεν αναλαμβάνονται από τη ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ…η εργασιακή σχέση και τυχόν επιδικασθέντα από την Απόφαση Εργατικής Διαφοράς κονδύλια, σε περίπτωση κατά την οποία ο πρώην  εργαζόμενος δηλώσει εγγράφως ότι δεν επιθυμεί τη συνέχιση της εργασίας του στη ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ…»
  14. Η ΡΗΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ όλων εν γένει των απαιτήσεων των εργαζομένων (πρώην και νυν) της αντιδίκου -γεγενημένων, υφιστάμενων και μελλοντικών- και από οποιαδήποτε αιτία, από την αναστολή των μέτρων, εκκρεμών ή μη, ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της καθής.

 

Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2016

Η πληρεξούσια Δικηγόρος

 

Περισσότερα

Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών – Συνδικάτα Κλάδου : Καταγγέλλουν την επίθεση της εργοδοσίας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στους εργαζόμενους

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (ΝΕΡΑ ΖΑΓΟΡΙ) ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η...

Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρὼην ΕΒΓΑ): Τα τερτίπια της εργοδοσίας μέσω της συνδικαλιστικής παράταξης ΑΣΕΕ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στην συνεδρίαση της Τρίτης 5 Μάρτιου ενοποίησε σε ένα...

Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στήριξη και Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ  Η υποτιθέμενη «εξυγίανση» της ΛΑΡΚΟ, καταδικάζει την...