Τον Απρίλη του 2013, τρεις «επιστάτες – μπράβοι» ενός ιδιοκτήτη καλλιέργειας φράουλας στην Μανωλάδα (είναι μια μικρή επαρχιακή πόλη που βρίσκεσαι 292 χιλιόμετρα από την Αθήνα) άνοιξαν πυρ κατά δεκάδων αλλοδαπών εργατών από το Μπαγκλαντές, που διαμαρτύρονταν οργισμένοι, απαιτώντας τα μεροκάματά τους. Τουλάχιστον 34 εργάτες τραυματίσθηκαν από τους πυροβολισμούς.
Το ΠΑΜΕ βρέθηκε από την πρώτη ώρα στο πλευρό των εργατών γης στη Μανωλάδα, όπως και σε άλλα αντίστοιχα γεγονότα, καθώς το πρόβλημα της υπερεκμετάλλευσης εργαζομένων που ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους και γίνονται φθηνό εργατικό δυναμικό στην Ευρώπη είναι πολύ οξυμμένο στην Ελλάδα με εκατοντάδες περιπτώσεις όπου η εργοδοσία εκμεταλλεύεται βάρβαρα μετανάστες εργάτες, ενώ καλλιεργεί την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.
Το ΠΑΜΕ ανέδειξε το θέμα και πάλεψε στο πλευρό τους, για να δοθούν δεδουλευμένα, να βελτιωθούν οι συνθήκες δουλειάς, να αυξηθούν τα μεροκάματα.
Τα συνδικάτα που συσπειρώνει στη δύναμή του το ΠΑΜΕ, παλεύουν στη γραμμή της ενότητας της εργατικής τάξης ανεξάρτητα από θρησκεία, γλώσσα, χώρα προέλευσης. Η δουλειά για την οργάνωση των μεταναστών στα συνδικάτα δένεται με τη δουλειά στους Έλληνες εργαζόμενους, ώστε να γίνεται κατανοητό το μεταναστευτικό πρόβλημα, οι αιτίες που το προκαλούν, οι προοπτικές της επίλυσής του, να αντιμετωπίζονται η ξενοφοβία και ο ρατσισμός, το δηλητήριο που καλλιεργεί η εγκληματική-φασιστική οργάνωση της ΧΑ.
Το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας διοργάνωσε στις 28 Σεπτεμβρίου 2014, ημερίδα, με θέμα «Μετανάστες: Καθήκοντα και υποχρεώσεις του συνδικαλιστικού κινήματος».
Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα Εργατικά Κέντρα της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας και των νησιών Ζακύνθου και Κεφαλονιάς.
Την κεντρική εισήγηση στην ημερίδα έκανε η πρόεδρος του ΕΚ Αμαλιάδας.
Οι θεματικές παρεμβάσεις ήταν οι εξής:
-
Το νομικό πλαίσιο για τους μετανάστες σε Ελλάδα και ΕΕ στον απόηχο της δικαστικής απόφασης για τα γεγονότα της Μανωλάδας
-
Κοινωνική ένταξη των μεταναστών: Στις κατευθύνσεις της ΕΕ και των εκμεταλλευτών ή στην πάλη για το δίκιο των εργατών;
-
Μετανάστες: Φτώχεια, συνθήκες ζωής και εργασίας, παράγοντες που καθορίζουν την υγεία τους
-
Εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών.
Το ΠΑΜΕ διεκδικεί για τους μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα:
-
Να τους δοθούν άδειες παραμονής.
-
Σε οποιαδήποτε περίπτωση εργοδοτικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας απέναντι σε μετανάστες εργάτες, να δίνεται ως άμεσο μέτρο η ειδική άδεια παραμονής που προβλέπεται στο άρθρο 44 του Ν. 3907/2011.
-
Καθημερινή καταβολή του μεροκάματου, ανάλογα με τις ώρες εργασίας, που δεν μπορεί να ξεπερνάνε τις οκτώ και θα πρέπει να μειώνονται σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών, κατά τα ισχύοντα σε άλλους κλάδους.
-
Ένταξη τους στο Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης εργατών, δεδομένου ότι παρέχουν εξαρτημένη εργασία, και όχι στον ΟΓΑ (ασφαλιστικό ταμείο αγροτών)
-
Αξιοπρεπή αμοιβή, ίση με τουλάχιστον το μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη.
-
Υποχρεωτική παροχή ενός τουλάχιστον ρεπό τη βδομάδα.
-
Πλήρης εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στους εργάτες γης και έλεγχο από τις τοπικές Επιθεωρήσεις Εργασίας.
-
Πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους.
-
Υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με όλες τις χώρες καταγωγής τους για τη μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.
-
Ελεγχο των χώρων δουλειάς από γιατρό Εργασίας, τουλάχιστον μία φορά το μήνα.
-
Εξασφάλιση από την εργοδοσία και τους κρατικούς φορείς επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής και τακτικό έλεγχό τους από υγειονομική επιτροπή.
-
Μέριμνα για τα παιδιά των εργατών γης, εξασφάλιση δωρεάν πρόσβαση σε βρεφικούς σταθμούς, σχολεία, νοσοκομεία και κέντρα προληπτικής υγιεινής για εμβολιασμούς
Η Ημερίδα ανέδειξε την ανάγκη για πολύμορφη και καθημερινή δράση των συνδικάτων για την ενότητα της εργατικής τάξης, ανεξαρτήτως φυλής και εθνικότητας. Η εργατική τάξη έχει έναν εχθρό, τους εκμεταλλευτές της και απέναντι σε αυτόν πρέπει να στοχεύει με την δράση της, ξεπερνώντας φοβίες και προκαταλήψεις. Η ανασύνταξη ενός μαζικού εργατικού κινήματος, που θα βάζει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική και θα έχει κατακτήσεις έχει ανάγκη την μαζική συμμετοχή των μεταναστών εργατών που αντιμετωπίζουν ακόμα πιο βάρβαρη εκμετάλλευση, οξυμμένη ανεργία και με τον φόβο της απέλασης. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες για την προστασία των μεταναστών εργατών και τους καλούν να δώσουν μαζικό παρών στα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα στις 4 του Οκτώβρη και στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα