Γραμματεία Υγείας – Πρόνοιας Ηρακλείου: Για Τις Προϋποθέσεις Πρόσληψης Επικουρικών Εργαζομένων Στα Νοσοκομεία

Δημοσιεύτηκε στις

Με αφορμή την καταγγελία άνεργης νοσηλεύτριας, ήρθε στο επίκεντρο της δημοσιότητας ο νόμος 4052/2012 άρθρο 10 για τις προϋποθέσεις πρόσληψης επικουρικών   εργαζομένων στα νοσοκομεία, που αναφέρει ότι προϋπόθεση για την πρόσληψη λαμβάνεται υπόψη η ανεργία σε ποσοστό 40% και η εμπειρία σε ποσοστό 60%.Η προτεραιότητα  δε μεταξύ των ανέργων καθορίζεται από τη σειρά εγγραφής τους στα μητρώα επιδοτούμενων ανέργων του ΟΑΕΔ.  Επι της ουσίας αφήνει εκτός εργασίας, όλους όσους είναι μακροχρόνια άνεργοι .

Η πολιτική επιλογή από όλες τις κυβερνήσεις  να υπάρχει επικουρικό προσωπικό (δηλ προσωπικό με ημερομηνία λήξης) αντί για μόνιμο στα νοσοκομεία αποτελεί από μόνο του ντροπή -ομηρία των εργαζομένων, αποτελεί μια από τις βέλτιστες ευρωπαϊκές  πρακτικές που επικρατούν στην  ΕΕ  ώστε συνολικά οι εργαζόμενοι να είναι φτηνοί, ευέλικτοι. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ αυτά τα μέτρα θα συζητήσει το Σεπτέμβρη  για να  ολοκληρωθεί η  τρίτη αξιολόγηση  στα εργασιακά Ο νόμος αυτός συμβάλλει στην πολυδιάσπαση των άνεργων ,διαμορφώνει αυτή η πολιτική φραγμούς στους ίδιους τους άνεργους έτσι ώστε να μην στραφούν ενάντια στον πραγματικό υπαίτιο αυτής της κατάστασης όσο και  να μπορούν πιο εύκολα  να τους χειραγωγούν.

Από τη μια  η εγκληματική πολιτική της συγκυβέρνησης και της ΕΕ έχει ενισχύσει τη δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την έλλειψη προσωπικού. Η κατάσταση  έχει πάρει πια τεράστιες διαστάσεις τόσο ως προς την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς όσο κι ως προς για τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς λόγω της κατακόρυφης εντατικοποίησης.

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα, δεν έχουν ενισχυθεί τα τμήματα με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.  Η έλλειψη προσωπικού, η εντατικοποίηση και η υποχρηματοδότηση έχουν χτυπήσει κόκκινο. Όλα αυτά τα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις έγινε συστηματική προσπάθεια να κουκουλωθούν τα προβλήματα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου, να αποενοχοποιηθεί η επιχειρηματική δράση και η λειτουργία του νοσοκομείου  αξιοποιώντας όλη την αντεργατική νομοθεσία, όπως απογευματινά ιατρεία, μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα, από υγειονομική μονάδα (Κ.Υ., ΠΕΔΥ) σε υγειονομική μονάδα (ΠΑΓΝΗ), κλινικές να λειτουργούν με εργαζόμενους με μπλοκάκι (Παιδοψυχιατρική), εργαζόμενοι με συμβάσεις (ΕΛΚΕ, επικουρικοί), με μαθητεία, με ιδιωτικά συνεργεία, βάρδιες απογευματινές και σαββατοκύριακα (50 υπολογίζονται την εβδομάδα) που καλύπτονται από τα έσοδα του νοσοκομείου. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 300 περίπου εργαζόμενοι στο νοσοκομείο μας με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Από την άλλη εμπαίζει τους χιλιάδες άνεργους είτε με  προκηρύξεις για μόνιμες προσλήψεις συνολικά στις δημόσιες μονάδες Υγείας που δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις  ( ότι από τις 970 θέσεις που ανακοινωθήκαν στα νοσοκομεία μόνο 15 νοσηλευτές προβλέπονται να έρθουν στο ΠΑΓΝΗ, από την προκήρυξη 580 επικουρικών εργαζομένων δεν προβλέπεται κανένας νοσηλευτής) είτε με τροπολογίες για συμβάσεις εργασίας επικουρικού προσωπικού που  δημιουργούν με τη σειρά της ανέργους πολλαπλών ταχυτήτων.

Ως απάντηση στην ανεργία η συγκυβέρνηση θεωρεί ως ”απαραίτητη” την προϋπόθεση της ανάπτυξης της οικονομίας. Η «ανάπτυξη» όμως που ευαγγελίζονται κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ, ΣΕΒ, εφοπλιστές και τραπεζίτες, θα ποτιστεί με το αίμα των παιδιών της εργατικής τάξης, που καταδικάζονται στην ανεργία, τη φθηνή εργασία και την δουλειά-λάστιχο!

Εξάλλου η πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων μονάδων Υγείας οδηγεί στην ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων (λόγω της “εξοικονόμησης” κρατικών κονδυλίων για νέες επιδοτήσεις, αλλά και στην εξασφάλιση νέας “πελατείας” για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία). Γι’ αυτό, η πολιτική αυτή αποτελεί απαίτηση των καπιταλιστών και στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που η εφαρμογή της στην Ελλάδα ξεκίνησε πολύ πριν την κρίση.       

 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

-Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Αποκλειστικά πλήρη δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους.

– Άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων  μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

– Πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άμεσο ξεπάγωμα των μετατάξεων  όσων πληρούν τις προϋποθέσεις..

-Έξω  οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία , όχι στις ατομικές συμβάσεις και στις ΚΟΙΝΣΕΠ. Μόνιμη και σταθερή  δουλειά για τους εργαζομένους στην καθαριότητα. Σύμβαση εργασίας με το νοσοκομείο με ωράρια εργασίας και εργασιακές σχέσεις  όπως καθορίζονται από τη κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας (παροχή υπηρεσιών)

– Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, να σταματήσει η εντατικοποίηση, η εξουθένωση και η παραβίαση εργατικών δικαιωμάτων. 

Δεν περιμένουμε σωτήρες – το ξέρουμε καλά ότι ποτέ δεν υπήρξαν ! Μόνο με συλλογικό – μαζικό αγώνα θα κατακτήσουμε τα δικαιώματά μας! Με αγώνα που για να είναι αποτελεσματικός, πρέπει να στρέφεται ενάντια στην πηγή της επίθεσης. Ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τους υπηρετεί. Σε αυτόν το δρόμο σε καλούμε να αγωνιστούμε μαζί. Μόνο με ανυπότακτο αγώνα μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Περισσότερα

Κάλεσμα σε Σύσκεψη της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ την Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη, στις 18:30

Η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ καλεί τα εργατικά συνδικάτα και συνδικαλιστές της Αττικής καθώς...

Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας – Πρόνοιας του ΠΑΜΕ: Για Τις Εργολαβικές Καθαρίστριες Στα Νοσοκομεία

Πάει πολύ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ να εμφανίζεται ότι μάχεται υπέρ των πιο βαθειά...