Υλικά από τη σύσκεψη φορέων για τη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ

Δημοσιεύτηκε στις

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ

ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Ευχαριστούμε όλους τους μαζικούς φορείς που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα και συμμετέχουν  στη σημερινή σύσκεψη σήμερα για την οργάνωση του αγώνα:

 • Ενάντια στη συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί 17-19 Σεπτέμβρη στην Αθήνα,
 • Την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, που προβλέπεται να υπογραφεί μέσα στον Οκτώβρη,
 • Για να καταδικαστεί μαζικά η επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη των αστικών κομμάτων.

Υπάρχει πλούσια πείρα από την κοινή μας πάλη και τις προηγούμενες κινητοποιήσεις κατά των αμερικάνικων βάσεων και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και χρειάζεται να αξιοποιηθεί στις  παρεμβάσεις της Επιτροπής Αγώνα, των σωματείων, των συλλόγων γυναικών, φοιτητών, αυτοαπασχολουμένων, ώστε να φτάσουμε και να συζητήσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζομένους, νέους και νέες, να ενημερώσουμε, να αποκαλύψουμε την ουσία των επικίνδυνων εξελίξεων για το λαό από την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να κινητοποιήσουμε εργαζόμενους, νεολαία που ανησυχούν για τις εξελίξεις.

Μπορούμε, με πλατύ άνοιγμα, με συντονισμένη δουλειά να συμβάλλουμε ώστε αυτή η δικαιολογημένη ανησυχία, ακόμη και ο φόβος που μπορεί να εντοπίζουμε από τις συζητήσεις μας, να μετατραπεί σε οργανωμένη πάλη. Να αντιπαρατεθούμε αποφασιστικά  με τη λογική της υποταγής στους αρνητικούς συσχετισμούς, του “δεν γίνεται τίποτα” ή του “έξω από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δίχως τις ΗΠΑ οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι”. Να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει τον εφησυχασμό για τις επικίνδυνες εξελίξεις, να σύρει το λαό και τη νεολαία πίσω από το άρμα των συμφερόντων της αστικής τάξης, στο όνομα της “εθνικής ενότητας και ομοψυχίας” ιδιαίτερα γύρω από τα λεγόμενα εθνικά θέματα.  Χρειάζεται να αναδεικνύουμε ότι  ο λαός μέσα από την οργανωμένη πάλη του μπορεί να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις.

Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος απαιτούν ετοιμότητα και εγρήγορση.

Για τη σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στην Αθήνα

Η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, που αποτελεί την ανώτατη αρχή του δολοφονικού οργανισμού, θα διεξαχθεί στη χώρα μας στο διάστημα 17 – 19 Σεπτέμβρη, θα εξετάσει την εξείδίκευση και υλοποίηση των πολύ επικίνδυνων αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνη στις Βρυξέλλες, ιδίως τη Στρατηγική ΝΑΤΟ 2030, με βάση τα στρατηγικά κείμενα για την «Αποτροπή και Αμυνα της Ευρω-Ατλαντικής Περιοχής», το «Προεξάρχον Κείμενο Διεξαγωγής Πολέμου ΝΑΤΟ», καθώς και τη στρατηγική για το ΝΑΤΟ 2030, το «εγχειρίδιο πολέμου».

Πρόκειται για προετοιμασία για νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις στην περιοχή μας, στον Ινδοειρηνικό, σε όλη την υδρόγειο, με τη δημιουργία νέων υποδομών και ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας του ΝΑΤΟ, για πιο αποτελεσματικό συνδυασμό πυρηνικών και συμβατικών όλων, σύγχρονων πυραυλικών συστημάτων.      

Η προετοιμασία αυτή συνδυάζεται με το ρόλο που παίζουν και θα διαδραματίσουν οι ήδη υπάρχουσες ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις και υποδομές στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και αυτές που θα δημιουργηθούν με την επικείμενη ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας. 

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σήμα κινδύνου για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής, σε μια περίοδο που κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσίας και Κίνας, αναδιατάσσονται οι ΑμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις μετά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, κοιτάζοντας προς την πλευρά του ΙνδοΕιρηνικού, στον ανταγωνισμό με την Κίνα και τα πεδία αναμέτρησης με τη Ρωσία και το Ιράν, στην Μαύρη Θάλασσα, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στον Περσικό Κόλπο, αλλά και στην Αν. Μεσόγειο, που είναι σε εξέλιξη ενεργειακά ευρωατλαντικά σχέδια.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν των είκοσι χρόνια μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση από τις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και η αποχώρηση των αμερικάνικων δυνάμεων σε συμφωνία με τους Ταλιμπάν αποκαλύπτουν πως ο πραγματικός στόχος όλων αυτών των επεμβάσεων, στις οποίες συμμετείχε ενεργά και η Ελλάδα, είναι η εξασφάλιση των ευρωατλαντικών συμφερόντων έναντι των ανταγωνιστών τους. Δεν έχει σχέση με τα προσχήματα που χρησιμοποιούνται περί αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, όπως ισχυρίζονται. Για τους λαούς οι επεμβάσεις αυτές σημαίνουν παραπάνω φτώχεια, εξαθλίωση, ακόμη μεγαλύτερες προσφυγικές ροές και αυτό έχουν αποδείξει τόσο ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο Αφγανιστάν, όσο και οι πόλεμοι στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, στην Υεμένη, την Ουκρανία.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να σημειώσουμε ότι πρόσφατα και στη βάση των κινήσεων που κάνουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα για το Αφγανιστάν, η ΕΕ που συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ και το αντιμετωπίζει ως πυλώνα της ευρωατλαντικής ασφάλειας, προωθεί και την αυτόνομη στρατιωτική δράση και σχεδιάζει τη δημιουργία Ευρωστρατού, δύναμης 50.000 σε πρώτη φάση. 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ

Η κλιμάκωση της επίθεσης από την πλευρά της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων στα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας, τα αντεργατικά νομοσχέδια όλου του προηγούμενου διαστήματος, οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, οι τεράστιες ελλείψεις στο σύστημα υγείας μπροστά στην εξέλιξη της πανδημίας, οι δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι μαθητές, οι φοιτητές και οι οικογένειές τους με την έναρξη της σχολικής χρονιάς κλπ αποτελούν πιστή εφαρμογή της στρατηγικής και των απαιτήσεων του κεφαλαίου, για την αύξηση της κερδοφορίας του.

Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική στο εσωτερικό της χώρας συνδέεται άμεσα με τις διεθνείς σχέσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει επιθετικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για λογαριασμό της αστικής τάξης και της γεωστρατηγικής της αναβάθμισης, δηλαδή της προσπάθειας αναβάθμισης της θέσης και των συμφερόντων της σε ολόκληρη την περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται η συνέχιση του στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ, η επικείμενη ανανέωση και επέκταση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις.

Αυτή τη συμφωνία προετοίμασε η επίσκεψη του Αμερικάνου Γερουσιαστή Μενέντεζ πρόσφατα στη χώρα μας, οι επαφές της κυβέρνησης με την αμερικάνικη πρεσβεία και τον Πάιατ και αυτή θα υπογράψει ο Υπουργός Εξωτερικών, Δένδιας, με την επίσκεψη στις ΗΠΑ τον Οκτώβρη. Πρόκειται για πολύ επικίνδυνη εξέλιξη που βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και βάζει σε μεγάλους κινδύνους το λαό μας. Δηλαδή, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την  υπογραφή της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις, το Γενάρη του 2020, η κυβέρνηση με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, την ανανεώνει και την ενισχύει. Δίπλα στις βάσεις της Σούδας, της Λάρισας, του Στεφανοβίκειου και της Αλεξανδρούπολης,  η κυβέρνηση θα επεκτείνει τις βάσεις και σε άλλες περιοχές, π.χ στη Σκύρο, στη Καβάλα κ.α. και αυτό θα το δούμε με ισχύ 5ετίας. Στην πράξη, οι ελληνικές στρατιωτικές μονάδες και υποδομές, τα στρατηγεία ΝΑΤΟ και ΕΕ  θα είναι μέρος αυτού του σχεδιασμού.  

Βαθαίνει ακόμη περισσότερο η ελληνική εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

 Χρειάζεται να επιμείνουμε στην προσπάθεια να εξηγούμε και να αποκαλύπτουμε καλύτερα τι σημαίνει αυτό, ότι η Ελλάδα γίνεται ορμητήριο ιμπεριαλιστικών πολέμων και ταυτόχρονα στόχος αντιποίνων, όπως έχουν δηλώσει π.χ Ρωσία και Ιράν, να εξηγούμε πως μεταφράζεται η ελληνική εμπλοκή. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων :

 • Έρχεται στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ για τις δαπάνες για τις ανάγκες της λυκοσυμμαχίας, φτάνοντας μέχρι και τα 6 δις ευρώ.
 • Την ώρα που ο λαός έρχεται αντιμέτωπος με την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, τη φτώχεια, δαπανά δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για αγορά εξοπλισμών και πολεμικού υλικού, που προορίζονται για τους ΝΑΤΟϊκούς επιχειρησιακούς σχεδιασμούς και όχι για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
 • Αναπροσαρμόζει το δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων σύμφωνα με τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες
 • Συνεχίζει την αποστολή προσωπικού και υποδομής των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε δεκάδες αποστολές στο εξωτερικό, στέλνει πυραύλους Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία ενάντια στο Ιράν,   πολεμικά πλοία  στον Περσικό Κόλπο και τη Μαύρη Θάλασσα, αεροσκάφη για ΝΑΤΟική επιτήρηση των συνόρων στην Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία κ.α. Ετοιμάζεται για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ, στην Αφρική.     
 • Πληθαίνουν διαρκώς οι στρατιωτικές ασκήσεις – συνεκπαιδεύσεις που αποτελούν πρόβες πολέμου κατά των λαών, όπως αποδείχθηκε με την άσκηση Defender Europe για την περικύκλωση της Ρωσίας.

Το επιχείρημα της μετατροπής της χώρας μας σε “πυλώνα” στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων είναι επικίνδυνο. Αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά πως οι επιχειρηματικοί και οι πολεμικοί σχεδιασμοί πάνε χέρι – χέρι. Φανερώνει την προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, εξαγωγής ελληνικών κεφαλαίων, αλλά την ίδια ώρα δίνει το σήμα για την διατήρηση και ανάληψη στρατιωτικών πρωτοβουλιών κατά άλλων λαών στην περιοχή. Ο λαός μας έχει πλούσια πείρα από το τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω. Οι επενδύσεις και τα μεγάλα έργα στην ενέργεια, στις μεταφορές, στα logistics, στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, στις κρίσιμες υποδομές στοχεύουν στην ανάπτυξη της κερδοφορίας των οικονομικών ομίλων. Για τη λαϊκή οικογένεια σημαίνουν παραπέρα φτώχεια και ανατιμήσεις, σαν κι αυτές που έρχονται στο επόμενο διάστημα στην ενέργεια. Παράλληλα συνοδεύονται με την επέκταση του δικτύου στρατιωτικών βάσεων και υποδομών. 

Να δώσουμε να κατανοηθεί ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ για τη χώρα μας έχει να κάνει με τη γεωστρατηγική της θέση και την προσπάθεια να ανακοπεί η κινεζική και η ρώσικη παρέμβαση στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, στο πλαίσιο της όξυνσης των γενικότερων ανταγωνισμών και της επιθετικότητας ανάμεσα στις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία, την Κίνα και με την εμπλοκή δεκάδων κρατών. Έχει σχέση με το ποιος θα έχει το πάνω χέρι, την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Στην περιοχή μας συγκρούονται οι οικονομικοί και στρατιωτικοί σχεδιασμοί των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τον νέο “Δρόμο του Μεταξιού” της Κίνας, αλλά και με την οικονομική και στρατιωτική παρέμβαση που αναπτύσσει η Ρωσία στην περιοχή.

Είναι ανάγκη να επιμείνουμε να κατανοηθεί ότι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και η εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς τους δεν έχουν καμία σχέση με την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα στην περιοχή, όπως επιχειρούν η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα να πείσουν τον ελληνικό λαό κι αυτό αποδεικνύεται από τα πολεμικά μέτωπα στην περιοχή, τις τραγικές τους συνέπειες και τα σχέδια που ετοιμάζονται. Να  χρησιμοποιούμε το παράδειγμα της Ελλάδας και της Τουρκίας ως δυο ΝΑΤΟικων “συμμάχων”, την επικίνδυνη πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τους κινδύνους για κλιμάκωση της όξυνσης αλλά και για επώδυνο συμβιβασμό. Να δίνουμε τι σημαίνει η ιμπεριαλιστική ειρήνη που προετοιμάζει τον πόλεμο. Να   μιλήσουμε για τη διατήρηση της κατοχής στην Κύπρο, ένα κράτος μέλος της ΕΕ και τους σχεδιασμούς για συμβιβασμό ανάμεσα στη Δικοινοτική, Διζωνική  Ομοσπονδία και σε κάθετη διχοτόμηση, δύο κρατών που θέτει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά.

 Να πέσει στο κενό ο εφησυχασμός που καλλιεργούν η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωατλαντισμού!

 Ο λαός να μη δείξει καμιά εμπιστοσύνη στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στην κυβέρνηση και στα αστικά κόμματα που με την πολιτική τους καθημερινά ματώνουν τη λαϊκή οικογένεια με αντιδραστικά μέτρα προς όφελος των οικονομικών ομίλων και ταυτόχρονα στρώνουν για το λαό το έδαφος για το πολεμικό σφαγείο και την προσφυγιά!

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους μαθητές, στους φοιτητές, στη νεολαία, που καθημερινά ζούνε από πρώτο χέρι την αντιλαϊκή πολιτική που αυξάνει τα εμπόδια στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή με δικαιώματα. Αποτελεί πρόκληση η κυβέρνηση να δίνει ψίχουλα για την παιδεία με αποτέλεσμα να ανοίγουν τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια δίχως ουσιαστικά μέτρα για την πανδημία και με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, βιβλία, υποδομές και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση να δίνει 6.6 δις ευρώ μόνο για τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες, που δεν έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια της χώρας και την προστασία των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, αλλά αντίθετα προορίζονται για πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον άλλων λαών.

Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους! Έχουν τη δύναμη μέσα από την πάλη τους να οικοδομήσουν ένα κόσμο με πραγματική ειρήνη, ευημερία, φιλία, αλληλεγγύη, σχέσεις αμοιβαίου οφέλους, μακριά κι έξω από τη μέγγενη των ιμπεριαλιστικών οργανισμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Είναι ανάγκη να δυναμώσει αποφασιστικά η λαϊκή πάλη για την καταδίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων κι επεμβάσεων, για:

 • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους
 • Την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσεις – Nα κλείσει η βάση της Σούδας – Nα ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας – Nα μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή.
 • Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.
 • Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών.
 • Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς.
 • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
 • ΟΧΙ στον Ευρωστρατό που ετοιμάζει η ΕΕ.
 • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Στο επόμενο διάστημα ο προγραμματισμός της δράσης μας είναι ανάγκη να συμπεριλάβει μια σειρά από πολύμορφες πρωτοβουλίες , που θα εξειδικεύονται ανά χώρο και θα συμβάλλουν στο παραπέρα άνοιγμα της παρέμβασής μας, ενισχύοντας το στοιχείο της συνέχισης και της κλιμάκωσης της λαϊκής πάλης ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις και στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Υπό αυτό το πρίσμα, προτείνουμε τη διοργάνωση συλλαλητηρίου την Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα και πορεία στην Αμερικανική πρεσβεία για να διατρανώσουμε την αντίθεση του ελληνικού λαού  στους επικείμενους σχεδιασμούς.

Ήδη έχετε στη διάθεσή σας ένα σχέδιο ανακοίνωσης που άμεσα χρειάζεται να καταληχθεί και να δοθεί στη δημοσιότητα. Να εξετάσουμε την περίπτωση μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας στα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας. Να προχωρήσουμε, επίσης, στη διαμόρφωση ψηφίσματος που θα μπαίνει για συζήτηση σε συνεδριάσεις ΔΣ εργατικών Σωματείων, Ομοσπονδιών, και Εργατικών Κέντρων,  φοιτητικών συλλόγων, να εξετάσουμε την περίπτωση της παρέμβασης σε Δήμους κλπ. Να γίνει προσπάθεια κάθε φορέας στο χώρο ευθύνης του, στις γειτονιές, να εξειδικεύσει και να εμπλουτίσει με επιχειρηματολογία την κεντρική ανακοίνωση.

Μέσα από περιοδείες, εξορμήσεις, συσκέψεις, άλλες πρωτοβουλίες να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να φτάσουμε σε όσο το δυνατόν πλατύτερο κόσμο, να συζητήσουμε οργανωμένα.

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

 Για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξελλες τον Ιούνιο του 2021 και το δόγμα “ΝΑΤΟ 2030”

Στο σημείο αυτό, να θυμίσουμε ότι το δόγμα «ΝΑΤΟ 2030» εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνη στις Βρυξέλλες, με τη συμφωνία και της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να εισαγάγει «πρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι το ΝΑΤΟ θα παραμείνει ισχυρό στρατιωτικά, θα γίνει ακόμη πιο ισχυρό πολιτικά και θα υιοθετήσει μια πιο παγκόσμια προσέγγιση στην ασφάλεια», δηλαδή να απλώσει τα νύχια του σε ολόκληρο τον πλανήτη. Εξ ου και μπήκαν προτεραιότητες όπως η«ενισχυμένη αποτροπή και άμυνα» των κρατών – μελών, με τους ηγέτες να «επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για διατήρηση κατάλληλου συνδυασμού πυρηνικών, συμβατικών και πυραυλικών αμυντικών δυνατοτήτων», προκαλώντας «σύγκρυο» για τα όσα ετοιμάζει η ιμπεριαλιστική συμμαχία προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων της.

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 2021 ήρθε να ελέγξει, να επικαιροποιήσει και να επιταχύνει μια σειρά από αποφάσεις του προηγούμενου διαστήματος, καθώς η πολεμική αυτή μηχανή αυξάνει ακόμη περισσότερο την επιθετικότητά της.

Παλιά και νέα προσχήματα, όπως οι υβριδικές απειλές, η κυβερνοασφάλεια και η περιβαλλοντική επίπτωση των στρατιωτικών μονάδων κλπ επιστρατεύονται για να στρώσουν το έδαφος για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα και είναι χαρακτηριστική των παζαριών που βρίσκονται σε εξέλιξη με την Τουρκία, με αιχμή τους υδρογονάνθρακες, η προσθήκη πρόνοιας για “μεγαλύτερη εμβάθυνση στις διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών μελών αν θίγεται η αίσθηση ασφάλειας και οι αρχές και οι αξίες του ΝΑΤΟ” – θέση που έχει γίνει αποδεκτή από όλα τα μέλη. Φανερώνει την προσπάθεια διευθετήσεων, ώστε να επιτευχθεί η συνοχή στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον η στρατηγική για το 2030 προβλέπει ενίσχυση των στρατιωτικών μέσων της συμμαχίας , αλλά και την διατήρηση της τεχνολογικής πρωτοπορίας της συμμαχίας έναντι των εξωτερικών απειλών, τη διατήρηση της παγκόσμιας έννομης τάξης πραγμάτων, την χορήγηση τεχνολογικής και εκπαιδευτικής βοήθειας στου εξωτερικούς εταίρους, το περιβάλλον, τη δέσμευση για αλλαγή του στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ (από φέτος το καλοκαίρι και μέχρι το 2022 θα διαμορφωθεί για να καταγράφει τη Ρωσία και την Κίνα ως προκλήσεις, αλλά και τους κινδύνους του εξτρεμισμού).

Στην ίδια Σύνοδο αποφασίστηκε η ανανέωση της «Στρατηγικής Αντίληψης» («Strategic Concept», το δόγμα του ΝΑΤΟ), με τους ηγέτες να καλούν τον γγ της λυκοσυμμαχίας «να ηγηθεί της διαδικασίας για την ανάπτυξη της επόμενης Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ εγκαίρως για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ», αφού όπως λένε «ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά την τελευταία δεκαετία. Το περιβάλλον ασφαλείας μας είναι πιο περίπλοκο και απρόβλεπτο από ποτέ, με μια πολύ περισσότερο διεκδικητική Ρωσία, πιο βάναυση μορφή τρομοκρατίας, συνεχιζόμενη αστάθεια στη γειτονιά μας, αυξανόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο και υβριδικές, νέες τεχνολογίες, πανδημίες και κλιματική αλλαγή. Βασικά, η άνοδος της Κίνας μετατοπίζει ριζικά την ισορροπία ισχύος»,μην κρύβοντας λόγια.

Σχετικά με την «Αποτροπή και Αμυνα της Ευρω-Ατλαντικής Περιοχής», η οποία επίσης θα συζητηθεί στην προσεχή συνάντηση στην Ελλάδα, στα σχετικά ευρωατλαντικά κείμενα τονίζεται ότι «η ικανότητα αποτροπής και άμυνας του ΝΑΤΟ υποστηρίζεται από ένα κατάλληλο μείγμα πυρηνικών, συμβατικών και πυραυλικών αμυντικών δυνατοτήτων, που αλληλοσυμπληρώνονται, και υποστηρίζεται από μια σειρά πολιτικών και στρατιωτικών πόρων για την υποστήριξη αυτών των δυνατοτήτων και της ευρύτερης δομής δυνάμεων».

Δεν περνά απαρατήρητο ότι και εκεί τονίζεται η ανάγκη ενίσχυσης της λεγόμενης  «ανθεκτικότητας» («Resilience»), όρου που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα τελευταία χρόνια οι ΝΑΤΟικοί, ως «της πρώτης γραμμής αποτροπής και άμυνας». Τονίζουν ότι «η ανθεκτικότητα επηρεάζει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να διεξάγει τις αποστολές του και να διατηρεί την κινητικότητα των στρατευμάτων και του εξοπλισμού του», εξ ου και «απαιτεί στενή πολιτική – στρατιωτική συνεργασία».

Στην πράξη οι ΝΑΤΟικοί βάζουν θέμα: Πρώτον, μια σειρά πολιτικές υποδομές, δρόμοι, λιμένες και σιδηροδρομικά δίκτυα να κατασκευάζονται με τέτοιες προδιαγραφές που να καλύπτουν τις ανάγκες της λεγόμενης στρατιωτικής κινητικότητας, δηλαδή της απρόσκοπτης και ταχείας μεταφοράς στρατευμάτων, οπλισμού και εφοδίων προς τα ανατολικά και συνολικότερα προς τα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων. Δεύτερον, υποδομές όπως λιμένες και σιδηροδρομικά δίκτυα, μαζί και τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, να μην πέφτουν στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων αντίπαλων κέντρων, π.χ. σε κινεζικούς κολοσσούς. Ειδικά σε αυτό το σημείο χρειάζεται να αναδεικνύουμε πως ήδη αυτοί οι σχεδιασμοί βρίσκονται σε εξέλιξη και υλοποιούνται με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Αλεξανδρούπολης και του οδικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας που στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής άσκησης “Defender Europe” αξιοποιήθηκαν για τον ελλιμενισμό και τη μεταφορά εξοπλισμού και βαρέων οχημάτων προς το θέατρο επιχειρήσεων της άσκησης, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Το «Προεξάρχον Κείμενο Διεξαγωγής Πολέμου ΝΑΤΟ»(«ΝΑΤΟ Warfighting Capstone Concept» – NWCC) επισήμως «προσφέρει ένα όραμα καθοδήγησης του μακροπρόθεσμου πολέμου της Συμμαχίας να παραμείνει στρατιωτικά ισχυρή τώρα και στο μέλλον», εστιάζοντας σε μια «προοπτική» συρράξεων την επόμενη 20ετία, παρέχοντας στους ΝΑΤΟικούς τα θεωρητικά και άλλα εργαλεία ώστε να έχουν το υλικό και την υποστήριξη προκειμένου να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα τις οποίες βλέπουν να ανοίγονται μπροστά. Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα αναφέρονται από τη Διοίκηση Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ («Allied Command Transformation» – ACT), το NWCC λειτουργεί ως «ένας φιλόδοξος “πολικός αστέρας” που περιγράφει λεπτομερώς πώς οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να αναπτύξουν τα στρατεύματά τους ώστε να διατηρήσουν το πλεονέκτημά τους για τα επόμενα 20 χρόνια».

 

Περισσότερα

Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας: Να ξανακαπνίσει η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ

Καλούμε τους συναδέλφους οικοδόμους και εργαζόμενους στις κατασκευές να δώσουν μαζικά το παρόν στην...

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλ/νίας : Πρόγραμμα εκδρομής σωματείου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 19-06-2024 ΓΙΑΝΝΕΝΑ – ΜΕΤΣΟΒΟ Στην εκδρομή του σωματείου μας την Τετάρτη...