Χαιρετισμός της ΠΣΟ στη διαδήλωση της 3ης Οκτώβρη 2013 στο Βόλο

0
image_pdfimage_print

Βαλεντίν Πάτσο Κίσπε

Αναπληρωτής ΓΓ της ΠΣΟ

 

Αγαπημένοι συναγωνίστριες και συναγωνιστές

 

Σας φέρνω συντροφικό κι αλληλέγγυο χαιρετισμό της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), η οποία εκπροσωπεί 86 εκατομμύρια εργαζόμενους-μέλη στις 5 ημείρους, προς τους συναγωνιστές του ΠΑΜΕ στην όμορφη πόλη του Βόλου, για να σας ευχηθούμε επιτυχίες στον αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζόμενων για την προκοπή των οικογενειών σας.

 Σήμερα, 3 Οκτώβρη είναι μια σημαντική μέρα για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που αποτελούμε την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, γιατί είναι μέρα αγωνιστικών δραστηριοτήτων, κινητοποιήσεων, πορειών κι απεργιών, διαμαρτυριών, ανάλογα τις συνθήκες σε κάθε χώρα και περιοχή του κόσμου. Αυτές τις στιγμές σε όλες τις ηπείρους έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις, κάποιοι βρίσκονται στους δρόμους, άλλοι βρίσκονται σε πλατείες, σε κάθε μορφής μαζικές δραστηριότητες.

 Οι λόγοι των σημερινών αγωνιστικών κινητοποιήσεων είναι οι εξής:

 1. Για το δικαίωμα για τρόφιμα για όλους, για δίκαιες τιμές στην αγροτική παραγωγή, για τους πραγματικούς παραγωγούς.
Απαιτούμε την κατάργηση των κερδοσκοπικών παιχνιδιών που παίζουν τα πολυεθνικά μονοπώλια με τα προϊόντα διατροφής. Αυτές οι επιχειρήσεις αυξάνουν τις τιμές κάθε μέρα στην αγορά, και βγάζουν δισεκατομμύρια σε βάρος των πραγματικών παραγωγών που θυσιάζονται καθημερινά. Σύμφωνα με την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα (
FAO), σήμερα υπάρχουν στον πλανήτη πάνω από 1,2 δις άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνια πείνα. Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύουν σε πολλούς αγρότες να παράγουν παραπάνω, δήθεν για να αποφευχθεί η υπερπαραγωγή. Στην πραγματικότητα, όμως, το κάνουν για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

 2- Για το δικαίωμα στην υγεία, την κοινωνική ασφάλιση και φάρμακο για όλους. Το κεφάλαιο πιέζει για ιδιωτικοποίηση της υγείας και οι κυβερνήσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους με ικανοποίηση ανταποκρίνονται περικόβοντας των προϋπολογισμό για την υγεία. Τα νοσοκομεία μένουν χωρίς υλικά κι εξοπλισμό. Έτσι, οι μεγάλη πλειοψηφία του λαού στερείται το δικαίωμα στην υγεία.

 3-Για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή στέγη για όλους. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, υπάρχουν πάνω από 1,1 δις άστεγοι στον κόσμο. Αλλά επιπλέον, εκατομμύρια άλλοι στεγάζονται σε επισφαλείς κατοικίες κι αυτός ο αριθμός όλο κι αυξάνεται, όσο αυξάνεται η φτώχια και η ανεργία.

 4-Για το δικαίωμα στην Παιδεία για όλους. Σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς υπάρχουν 800 εκατομμύρια αναλφάβητοι στον κόσμο. Όμως, άλλο ένα κύριο ζήτημα είναι οι αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο και στην ΕΕ με την όλο και αυξανόμενη τάση ιδιωτικοποίησης της παιδείας, μέσω των περικοπών στον προϋπολογισμό. Θέλουν, δηλαδή, να κάνουν την εκπαίδευση και τον πολιτισμό εμπόρευμα κι όχι δικαίωμα.

 5- Για το δικαίωμα στο νερό και την υπεράσπιση αυτού του ζωτικής σημασίας αγαθού για την ανθρωπότητα. Οι πολυεθνικές έχουν εντείνει σε όλο τον κόσμο τη δραστηριότητά τους προκειμένου να ιδιοποιηθούν όχι μόνο τις πηγές και τους δρόμους ενέργειας, αλλά και το ίδιο το νερό! Οι κεντροδεξιές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις προωθούν με μανία την ιδιωτικοποίηση του νερού, ώστε να γίνουν εμπόρευμα που θα εκμεταλλεύονται τα μονοπώλια. Γι’ αυτό και τα ιμπεριαλιστικά μπλοκ ανάβουν φωτιές πολέμου σε κάθε γωνιά της γης, προκειμένου να ληστέψουν το νερό και την ενέργεια από τους λαούς.

  Αγαπητοί συναγωνιστές και συναγωνίστριες, αυτά που ανέφερα είναι βασικά λαϊκά κι ανθρώπινα δικαιώματα που η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία είναι διατεθειμένη να υπερασπιστεί όχι μόνο με λόγους, αλλά και με δράση, με αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε δρόμους και πλατείες.

 Επειδή η ΠΣΟ είναι μια ταξική, δημοκρατική κι αλληλέγγυα οργάνωση που παλεύει με οδηγό τις αρχές της εργατικής τάξης, παλεύει για την αύξηση των μισθών, ενάντια στις απολύσεις και την ελαστική απασχόληση, δηλαδή παλεύει για μια ζωή με αξιοπρέπεια για τους εργαζόμενους και τους λαούς που ο καπιταλισμός κρατά αποκλεισμένους.

 Αλλά επίσης, η ΠΣΟ παλεύει για την ειρήνη στον κόσμο, ενάντια στους πολεμοχαρείς ιμπεριαλιστές, όπως ο Ομπάμα και η κυβέρνησή του που ξοδεύουν δισεκατομμύρια σε πολεμικούς εξοπλισμούς για να δυναμώσουν το ΝΑΤΟ, με στόχο να εισβάλουν σε ανεξάρτητα κράτη προκαλώντας θάνατο, πόνο κι όλεθρο. Η ΠΣΟ απαιτεί αυτά τα λεφτά να δοθούν για την υγεία, τα τρόφιμα, την εκπαίδευση και τη στέγη του λαού κι όχι για τους πόλεμους.

 Συναγωνίστριες και συναγωνιστές, η ΠΣΟ ιδρύθηκε στις 3 Οκτώβρη του 1945, στο τέλος του 2ου Παγκόσμιου Πόλεμου και μετά την ήττα του Χιτλερικού φασισμού-ναζισμού. Πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι πρόσφεραν τη ζωή και το αίμα τους για να νικηθεί ο ναζισμός. Γι’ αυτό το λόγο ένας από τους στόχους της ΠΣΟ όταν ιδρύθηκε στις 3 του Οκτώβρη του 1945 ήταν να παλέψει για την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς και για να μην ξαναεμφανιστεί ποτέ ξανά ο φασισμός-ναζισμός στο πρόσωπο της γης.

 Αγαπητοί συναγωνιστές και συναγωνίστριες, εκ μέρους της ΠΣΟ, επαναλαμβάνω άλλη μια φορά την αναγνώριση και τη βαθιά εκτίμηση προς τους συντρόφους του ΠΑΜΕ από την Ελλάδα, το οποίο είναι πασίγνωστο κι έχει κερδίσει το διεθνή σεβασμό από συνδικάτα και των πέντε ηπείρων για τον θαρραλέο και συνεπή αγώνα του για τα συμφέροντα των εργαζόμενων.

 

ΖΗΤΩ  Η  ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!

ΖΗΤΩ  ΤΟ  ΠΑΜΕ !

 

Ευχαριστώ.

 

Share.

Comments are closed.