Το Σάββατο 18 Ιούνη, διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες από τον Κύκλο Λαϊκής Εκπαίδευσης Bob Claessens εκδήλωση αλληλεγγύης στον Αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.
Στην εκδήλωση χαιρέτισαν η Φωτούλα Ιωαννίδη, ο Hillal Sor, Γενικός Γραμματέας Μεταλλεργατών του Συνδικάτου MWB-FGTB και ο Φρέντυ Βισκόντι, χαλυβουργός και συνδικαλιστής MWB-FGTB. Επίσης στην εκδήλωση παρουσιάστηκε σύντομο μήνυμα βίντεο από τον Πρόεδρο των Εργαζομένων του Σωματείου ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, Παναγιώτη Πολίτη
Η Φωτούλα Ιωαννίδη σημείωσε ότι: «Με τη διοργάνωση αυτής της συνάντησης, θέλαμε να στηρίξουμε και να κάνουμε γνωστή την εξαιρετική αντίσταση των 29 μηνών των εργαζομένων στη Λάρκο στη Λάρυμνα.
Το 2019, η ελληνική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε «το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, ενός κρατικού εργοστασίου κατά 95%, την απόλυση όλων των εργαζομένων και την καταστροφή των υποδομών». Από τα τέλη του 2019, οι χιλιάδες εργαζόμενοι στη Λάρκο δίνουν έναν σκληρό αγώνα εδώ και 29 μήνες, με τη στήριξη του ΠΑΜΕ, φορέων καθώς και από κατοίκους περιφερειών, δήμων, δημοσίων διοικήσεων, αγροτών, σχολείων, παιδιών, και φοιτητές, συλλόγους γυναικών, γυναικεία επιτροπή απεργών, καλλιτέχνες, εκατοντάδες σωματεία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, επιτροπές εργατικού και λαϊκού κινήματος. Κατά τη διάρκεια αυτού του αγώνα σφυρηλατήθηκε η ενότητα των εργαζομένων ενάντια στον κοινό εχθρό, με ενιαία και ισχυρά αιτήματα να μην υποχωρήσουν και να σταθούν όρθιοι.
Ο αγώνας της Λαρκο αφορά όλους τους εργαζόμενους. Αποτελεί ένα μεγάλο κατόρθωμα που πέτυχαν οι εργαζόμενοι να παραμένουν όρθιοι στη δουλειά τους μετά από 29 μήνες! Διέλυσαν τα ψέματα και την προπαγάνδα της κυβέρνησης. Παρουσίασαν έτσι μέρα με τη μέρα όλα τα στοιχεία που φωτίζουν τις μεγάλες αντιφάσεις ανάμεσα στο τεράστιο παραγωγικό δυναμικό της ΛΑΡΚΟ και στην κατάσταση που την έφερε σήμερα η στρατηγική της ΕΕ και του Κεφαλαίου. Να σημειωθεί ότι τα ελληνικά ΜΜΕ ελάχιστα έχουν αναφερθεί στον αγώνα της Λάρκο.
Δυόμιση χρόνια πολύπλευρων αγωνιστικών κινητοποιήσεων που έχουν επηρεάσει ευρύτερα στρώματα της εργατικής τάξης, όπου έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη συντονισμένη δράση των σωματείων της ΛΑΡΚΟ. Τώρα είναι που πρέπει να ενισχυθεί η αλληλεγγύη, που οι φωνές μας ενώνονται με τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.»
Ο Hillal Sor, ανέφερε “αυτό που βλέπω στους Έλληνες συντρόφους της Λάρκο είναι ένας αγώνας που πρέπει ακόμα να τον παλέψουμε στο Βέλγιο. Ο αγώνας λοιπόν που δίνουν οι εργαζόμενοι στη Λάρκο στην Ελλάδα είναι ουσιαστικός αγώνας και μεγάλο μάθημα για εμάς”.
Ταυτοχρονα ο F. Visconti παρουσιάσε συνοπτικά την ιστορία της χαλυβουργίας στο Βέλγιο και την ΕΕ καθώς και μια ιστορία του εργοστασίου της Λάρκο και των συνδικαλιστικών αγώνων ενόψει των προσπαθειών διάλυσης αυτής της βιομηχανίας και ομαδικών απολύσεων των εργαζομένων ενώ οι τιμές των στο νικέλιο είναι πολύ υψηλές και υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για μελλοντική παραγωγή. Στην Ελλάδα όπως και στο Βέλγιο, οι βιομηχανίες σιδήρου και χάλυβα ή μεταλλουργίας είναι κλειστές και οι εργαζόμενοι άνεργοι, ενώ ο χάλυβας ή το σιδηρονικέλιο είναι πρωταρχικής σημασίας για την παραγωγή αγαθών.