Τοποθέτηση του Θανάση Κολιζέρα, Γ. Γραμματέα της Ομοσπονδίας Τροφίμων στην Πανελλαδική σύσκεψη του ΠΑΜΕ

Δημοσιεύτηκε στις

Η Ομοσπονδία και τα συνδικάτα του κλάδου χαιρετίζουμε αυτή τη μεγαλειώδη ζωντανή διαδικασία, την πανελλαδική σύσκεψη του ΠΑΜΕ. Παίρνουμε όλοι θάρρος, κουράγιο και δύναμη για να συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά στο δύσκολο αλλά ωραίο δρόμο της ταξικής πάλης.

Τα σωματεία από όλη τη χώρα που συμμετέχουν, μεταφέρουν μια ζωντανή πείρα από τους χώρους δουλειάς, κύρια από τον τρόπο που οργανώσαμε τις μάχες για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα που απασχόλησε τους συναδέλφους. 

Η αντικειμενική αποτίμηση και η συζήτηση της συλλογικής πείρας είναι η δύναμή μας. Είναι η δύναμη για να τονωθεί η αυτοπεποίθηση πάνω στα αντικειμενικά καλά που έχουμε κάνει και εξετάζοντας τις αδυναμίες, να τις διορθώνουμε για να προχωρήσει με σταθερά βήματα ο στόχος της ανασύνταξης του κινήματος.Με αυτή την ανταλλαγή πείρας, την ουσιαστική – συνειδητή συμφωνία στο πλαίσιο πάλης και των αιτημάτων, συνειδητοποιούμε στην πράξη τη δύναμη της ενότητας των εργαζομένων απέναντι στις επιθέσεις της εργοδοσίας και των μηχανισμών της.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι, είναι γεγονός ότι στα έξι χρόνια που μεσολάβησαν από την προηγούμενη πανελλαδική συνάντησή μας, και ιδιαίτερα το τελευταίο τρίχρονο σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, δώσαμε πολλές μικρές και μεγάλες μάχες για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων,με το μεγαλύτερο βάρος αντικειμενικά να πέφτει στην προστασία της υγείας και της ζωής, πάντα με σταθερό προσανατολισμό στην οργάνωση τους.

Έτσι μεγάλωσε το κύρος και η εμπιστοσύνη στην Ομοσπονδία και τα συνδικάτα στις συνειδήσεις χιλιάδων εργαζομένων, Ελλήνων και μεταναστών, νέων και γυναικών. Εργαζομένων δηλαδή που γνώρισαν τη δράση και την αλληλεγγύη του ταξικού κινήματος.

Αυτό το κύρος και η εμπιστοσύνη, αποτυπώνεται με τον τριπλασιασμό της δύναμης της Ομοσπονδίας. Με τη  δημιουργία και ένταξή τους στην Ομοσπονδία 8 νέων σωματείων (ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ-ΒΟΙΩΤΙΑΣ-ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ-ΝΗΡΕΑΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ-ΝΗΣΕΛΑΝ ΕΥΒΟΙΑΣ-ΜΙΜΙΚΟΣ-ΚΕΛΑΙΔΙΤΗΣ/ΣΚΑΛΕΖΑ-ΔΕΛΤΑ ΘΕΣ/ΚΗ) κάτι που μας χαροποιεί και μας γεμίζει αισιοδοξία για τη συνέχεια.

Η μαζικοποίηση όλων των κλαδικών συνδικάτων, η δημιουργία 3 επιτροπών μεταναστών κυρίως εργατών γης,  μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις στην ΑΤΤΙΚΗ, είναι μια προσπάθεια που βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη και αναδεικνύει τις μεγάλες δυνατότητες και τα περιθώρια ώστε η Ομοσπονδία και τα σωματεία να γίνουν ο φόβος και ο τρόμος των βιομηχάνων, να γίνουν οι οργανωτές των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων του κλάδου.

Σίγουρα έχουμε κάνει πολλά και θετικά βήματα, ανοίξαμε καλύτερη τη συζήτηση μέσα στους χώρους δουλειάς δένοντας τις εξελίξεις στον κλάδο με τις γενικότερες, αναδεικνύοντας την ουσία και τις αιτίες της αντεργατικής πολιτικής, συζητώντας για το ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει το κίνημα σήμερα, ποιον προσανατολισμό.

Ωστόσο είναι απαραίτητο να ανέβει κι άλλο η μαχητικότητα από όλες τις δυνάμεις, η παρουσία και η παρέμβασή μας στον κλάδο, σε όλη την χώρα, πρέπει να είναι περισσότερο ορατή και δυναμική. Να χτίζουμε συνεχώς βάσεις των συνδικάτων μέσα στους χώρους δουλειάς για να μπορούμε να δουλέψουμε με καλύτερους όρους.Με συνεχή προσπάθεια για να σπάει ο συντεχνιασμός, να συνενώνουμε σε ενιαία αντίληψη και αγώνα όλους τους εργαζόμενους του κάθε χώρου.

Παράλληλα να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να θωρακίζεται αυτή η προσπάθειααπό  την εργοδοσία που θα παρέμβει για να αποτρέψει την οργάνωση των εργαζομένων Έχουμε αρνητική πείρα στην Αργολίδα και συγκεκριμένα στον όμιλοΑvramar.

Υποτιμήσαμε τον αντίπαλο, ένα μεγάλο μονοπώλιο, δεν προστατέψαμε τη δουλειά μέχρι να «ριζώσει» γερά, σε συνδυασμό με τον παρορμητισμό και των ενθουσιασμό των εργαζομένων, εκτέθηκε σημαντικός πυρήνας που συσπειρώθηκε στο κλαδικό συνδικάτο, στην οργή της εργοδοσίας. Απολύσεις μαζικές και χρηματισμοί με πολλά λεφτά ήταν η απάντηση στην προσπάθεια οργάνωσης που δεν μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, αφού η ίδια η ζωή και οι άθλιες συνθήκες εργασίας βάζουν σε προβληματισμό τους εργαζόμενους και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για οργάνωση.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι αυτή τη περίοδο είμαστε σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με τον ΣΕΒ για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.Παρά τη δήθεν συμφωνία που εκφράζουν οι εκπρόσωποι των εργοδοτών ότι πρέπει να υπογραφεί νέα ΣΣΕ, κωλυσιεργούν γιατί στην πραγματικότητα για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι να μην θίγει η κερδοφορία τους .

Μιλούν για «νομικά κωλύματα», για την «τεράστια αύξηση του κόστους στο ρεύμα, στα καύσιμα, στις πρώτες ύλες που πλήττει τους βιομήχανους!!!» οδηγώντας επί της ουσίας σε αδιέξοδο την διαπραγμάτευση.

Αποτελεί μεγάλη πρόκληση να μιλούν για «δύσκολους καιρούς» αυτοί που έχουν θησαυρίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις πλάτες των εργαζομένων, με τους χαμηλούς μισθούς, την εντατικοποίηση, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Η μόνη αλήθεια είναι ότι οι βιομήχανοι αυξάνουν από χρόνο σε χρόνο σε δυσθεώρητα ύψη  την κερδοφορία τους, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους, που αγωνιούμε καθημερινά για ένα κομμάτι ψωμί, μη μας κόψουν το ρεύμα, μη μας ξεσπιτώσουν.

Η μόνη αλήθεια είναι ότι οι εργαζόμενοι πληρώσαμε τα 13 τελευταία χρόνια τις κρίσεις τους – σε ένα κλάδο που  δεν γνώρισε κρίση! – με δραστικές περικοπές των μισθών και εκτίναξη της φορολογίας, πληρώνουμε την ανάπτυξη με τη ραγδαία επιδείνωση του πενιχρού εισοδήματός μας που ροκανίζει ο πληθωρισμός.

Γι’ αυτό στις 30 Ιούνη απεργούμε στον κλάδο και στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα στην μεγαλοεργοδοσία, ότι  είμαστε αποφασισμένοι και θα διεκδικήσουμε δυναμικά την υπογραφή ΣΣΕ, με όρους που θα επιτρέπουν να ζούμε εμείς και οικογένειες μας με αξιοπρέπεια και όχι με το καθημερινό άγχος για επιβίωση

Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα στην μεγαλοεργοδοσία ότι τους νόμους όλων των κυβερνήσεων που διαδοχικά ξήλωναν και ξηλώνουν εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις, με αποκορύφωμα την αθλιότητα Χατζηδάκη, δεν τους αναγνωρίζουμε και θα τους ανατρέψουμε με οργανωμένο αγώνα στους χώρους δουλειάς

Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα στην μεγαλοεργοδοσία ότι θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας. Ότι ξεκινά ένας νέος κύκλος κινητοποιήσεων, σκληρών και αποφασιστικών ταξικών αγώνων μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας, να υπογραφεί ΣΣΕ.

Με οργάνωση, με αγώνα, με αλληλεγγύη από όλο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, θα τα καταφέρουμε.Θα μεγαλώσει η οργάνωση, θα μεγαλώσουν τα σωματεία, θα δημιουργηθούν νέα, η ανασύνταξη θα προχωρήσει ότι και να λένε, ότι και να κάνουν οι βιομήχανοι, οι κυβερνήσεις τους και τα τσιράκια τους στο κίνημα,οι οπαδοί του κοινωνικού εταιρισμού. Η Ανασύνταξη θα προχωρήσει.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΛΙΖΕΡΑΣ, ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΊΑΣ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΉΛΩΝ ΓΆΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΊΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ – ΠΡΌΕΔΡΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΓΆΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΊΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΏΝ ΑΡΓΟΛΊΔΑΣ ΚΟΡΙΝΘΊΑΣ.

Περισσότερα

Ομιλία του Γιάννη Τασιούλα, Προέδρου Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλους Γραμματείας του ΠΑΜΕ στην απεργιακή Συγκέντρωση Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Η 1η Μάη είναι ημέρα δική μας. Των εργαζομένων όλου του κόσμου...

Άρθρο του Νίκου Παπαγεωργίου, Μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμού στα Δικαιολογητικά για την απεργία

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, που πρωτοστάτησαν στην επιτυχία της απεργίας-σταθμό των τελευταίων χρόνων...

Άρθρο του Αντρέα Καργόπουλου, αντιπροέδρου της ΟΛΜΕ, εκλεγμένου με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Στις 17 Απρίλη απεργούμε.  Απεργούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους...