Τοποθέτηση Ομοσπονδίας Τροφίμων Ποτών στην παρέμβαση των συνδικάτων και στη συνέντευξη τύπου στο Υπ. Εργασίας

Δημοσιεύτηκε στις

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ & ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ 20-3-2024 ΚΑΙ ΩΡΑ 12,30 ΜΜ.

Διαμαρτυρόμαστε και αγωνιζόμαστε γιατί δεν πάει άλλο. Δουλεύουμε στα Τρόφιμα, στο Γάλα και στα Ποτά αλλά δεν μπορούμε να πάρουμε τα βασικά για να ζήσουμε τις οικογένειες μας γιατί τα προϊόντα που εμείς παράγουμε πουλιούνται πανάκριβα στα Σούπερ Μάρκετ.

Να γνωρίζεται ότι τα παιδικά γάλατα και τα βρεφικά είδη, που η τιμή τους έχει διπλασιαστεί, η φέτα που αγοράζει ο λαός μας 15€ το κιλό και το γάλα που έφτασε 1,80€ τα παράγουν εργαζόμενοι που παίρνουν 800 ευρώ το μήνα. Εργαζόμενοι που για να τα βγάλουν πέρα αναγκάζονται να δουλεύουν συνεχόμενα 12ωρα όπως ο συνάδελφός μας που πριν λίγους μήνες, σε μεγάλη βιομηχανία του κλάδου, άφησε την τελευταία του πνοή πάνω στο μηχάνημα από την εντατικοποίηση.

Ο κλάδος των Τροφίμων – Ποτών – Γάλακτος είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στη βιομηχανία, απασχολώντας άμεσα πάνω από 150.000 εργαζόμενους. Και όμως κλαδική σύμβαση δεν υπάρχει, οι μισθοί είναι παγωμένοι εδώ και 12 χρόνια ενώ από τις επιχειρησιακές συμβάσεις δεν καλύπτεται ούτε το 10% των εργαζομένων.

Το μείγμα γίνεται εκρηκτικό αν αναλογιστούμε τη μεγάλη εποχικότητα του κλάδου, ότι μεγαλώνει η εργασία μέσω των δουλεμπορικών γραφείων (εργολαβικοί) και σε αυτή την αισχρότητα πρωτοστατούν οι μεγάλοι πολυδιαφημισμένοι όμιλοι όπως οι ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ, UNILEVER, PEPSICO, COCACOLA, FRIESLANDCAMPINA-NOYNOY κ.α. Ακόμα και περιπτώσεις που είναι το ειδικευμένο προσωπικό με επάγγελμα που δεν ξεπερνά το 10%-15% σε μια βιομηχανία και με προϋπηρεσία και προσόντα που βρίσκονται πίσω από το 2012 δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ μεικτά.   

Όλα αυτά συμβαίνουν όταν η  βιομηχανία τροφίμων- γάλατος – ποτών βρίσκεται ανάμεσα στους πρώτους κλάδους της μεταποίησης ως προς τα κύρια οικονομικά μεγέθη, με την αξία παραγωγής να αγγίζει τα 10,07 δις ευρώ, ενώ καταλαμβάνει την πρώτη θέση αναφορικά με τον κύκλο εργασιών στα 15,5 δις ευρώ. Τα κέρδη των επιχειρήσεων κατέγραψαν ρεκόρ 2,57 δις ευρώ το 2022 από 1,94 δις ευρώ το 2021.

Η οικονομική κατάσταση για τους βιομηχάνους και τους μετόχους των ομίλων είναι σε ανοδική πορεία από την περίοδο της πανδημίας, αξιοποιώντας το ζεστό χρήμα που έδωσε η κυβέρνηση αλλά και βεβαίως από τις εξαγωγές.

Ταυτόχρονα ξεδιπλώνετε το κύμα ακρίβειας και ιδιαίτερα στα τρόφιμα που σαρώνει τα λαϊκά εισοδήματα και που είναι αποτέλεσμα των σφοδρών ανταγωνισμών ανάμεσα σε μεγάλους ομίλους στον κλάδο. Πχ μέση τιμή γάλακτος από τον παραγωγό 1,4 ευρώ το λίτρο και τιμή φέτας στο ράφι να έχει φτάσει 15 ευρώ.

Μπροστά σε αυτή την διαμορφωμένη πραγματικότητα η ομοσπονδία μαζί κλαδικά αλλά και τα επιχειρησιακά σωματεία ξεδιπλώνει αγωνιστικό σχέδιο για την ύπαρξη και υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ σε όλους τους υποκλάδους αλλά και επιχειρησιακών ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, στην διεύρυνση δικαιωμάτων, που τα επιχειρησιακά σωματεία έχουν αναλάβει να είναι η εμπροσθοφυλακή και οι μονάδες κρούσης στη πρώτη γραμμή στον πόλεμο που έχουν κηρύξει βιομήχανοι και εργοδοσία.

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά όπως η υπογραφή ΣΣΕ στην ΔΕΛΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ μετά και από αγωνιστικές αποφάσεις των εργαζομένων και του σωματείου τους, με αυξήσεις από 6% έως 17,5%. Σε συνέχεια αυτής της προσπάθειας βρίσκονται 30 επιχειρησιακά σωματεία και 20 κλαδικά συνδικάτα και αυτό μας κάνει αισιόδοξους ότι θα τα καταφέρουμε να σπάσουμε τον μπλοκ που έχουν διαμορφώσει κυβερνήσεις και ΣΕΒ.

Εγγύηση και όρος για να πετύχουμε τους στόχους μας, είναι η δημιουργία και άλλων δεκάδων επιχειρησιακών σωματείων στα εργοστάσια τροφίμων-ποτών, η μαζικοποίηση τους με χιλιάδες νέα μέλη και ο συντονισμός όλων αυτών των εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων με την ομοσπονδία. Προχωράμε με σχέδιο για αντεπίθεση και νικηφόρους αγώνες.

Περισσότερα

Παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στη συνέντευξη τύπου στο Υπ. Εργασίας

Για την συνέντευξη τύπου Τετάρτη 20 Μαρτίου,12:30μμ στο Υπουργείο Εργασίας – Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Σήμερα...

Παρέμβαση του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Ν. Αττικής στη συνέντευξη τύπου συνδικάτων στο Υπ. Εργασίας

Παρέμβαση στη συνέντευξη τύπου των συνδικάτων έξω από το υπουργείο εργασίας, 20 Μάρτη 2024...

Παρέμβαση του Συνδικάτου Εργατ/λων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής στη συνέντευξη τύπου συνδικάτων στο Υπ. Εργασίας

Συνέντευξη Τύπου Συνδικάτων 20/3/24 12.30 υπουργείο εργασίας από το ΣΕΤΗΠ Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και...