Τετάρτη, Ιούλιος 17

Το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού χαιρετίζει τους συναδέλφους διανομείς, που έκαναν το βήμα να απεργήσουν και να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους και τους καλεί να συνεχίσουν τον αγώνα

image_pdfimage_print

Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους  μας διανομείς, που έκαναν το βήμα να απεργήσουν και να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους και τους καλούμε να συνεχίσουν τον αγώνα τους αυτό σε ενότητα με όλους εμάς, τους συναδέλφους τους στον Επισιτισμό, με το κλαδικό τους Συνδικάτο.

Το νομοσχέδιο που σύμφωνα με δημοσιεύματα πρόκειται να κατατεθεί από το υπουργείο εργασίας απέχει πολύ από την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των διανομέων. Οι νόμοι της κυβέρνησης και των μεγαλοεργοδοτων είναι που αντιμετωπίζουν τα εργατικά δικαιώματα και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ως κόστος. Γι’ αυτό οι χώροι δουλειάς έχουν γινεί πραγματικά σφαγεία για τους εργαζόμενους.

Τα  εργατικά ατυχήματα, οι δεκάδες θάνατοι εργαζομένων στον επισιτισμό αλλά σε όλους τους κλάδους (ΟΤΑ, ενέργεια, καθαριότητα, ξενοδοχεία, μεταφορές, οικοδομή)επιβεβαιώνουν με τον πιο βάρβαρο τρόποτον χαρακτήρα της καπιταλιστικήςανάπτυξης,  που σύσσωμοι, κυβέρνηση κι αντιπολίτευση προβάλλουν ως επιτυχία, στόχο και μονόδρομο.

Το υπουργείο εργασίας έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση αυτή, ενώπροκαλεί η μη δημοσίευση των στοιχείων του ΣΕΠΕ για τα εργατικά «ατυχήματα» και το καθεστώς ευελιξίας του 2017 και 2018. Ακόμα περισσότερο προκαλούν η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα όταν την ίδια ώρα που υποβαθμίζονται και υποστελεχώνονται οι υπηρεσίες υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, καθιστώντας την πρόσβαση του εργαζόμενου ειδικά στην περίπτωση εργατικού ατυχήματος δύσκολη ή ακόμα και αδύνατη δίνουν το 2% του ΑΕΠ για τις νατοϊκές δαπάνες, περίπου 4,5 δισδολάρια.

Η κυβέρνηση με τις ευχές της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και άλλων δήθεν ανεξάρτητων συνδικαλιστικών δυνάμεων, αφού χτύπησε το δικαίωμα στην απεργία, τσάκισε συντάξεις με το νόμο Κατρούγκαλου κι άνοιξε το δρόμο για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, εδραίωσε το αίσχος του νόμου Βρούτση-Αχτσιόγλου νομιμοποιώντας τον ορισμό του επιπέδου του κατώτατου μισθού πίσω από την πλάτη της εργατικής τάξης. Έδωσε το δικαίωμα στο ΣΕΒ, τους μεγαλοβιομήχανους και το ΣΕΤΕ με τα 5άστερα ξενοδοχεία και τις αλυσίδες του επισιτισμού να καθορίζουν το δικό μας μισθό σύμφωνα με τις ανάγκες της κερδοφορίας τους.

Τα όποια θετικά μέτρα μπορεί να ληφθούν είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο του αγώνα και των κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Μοναδική εγγύηση για ουσιαστικές κατακτήσεις, για αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και πραγματική ασφάλεια, όχι μόνο των διανομέων αλλά και κάθε εργαζόμενου είναι η αγωνιστική ενότητα, η οργανωμένη πάλη και διεκδίκηση, η συνέχιση του αγώνα.

Το Συνδικάτο μας, με συνεχείς παρεμβάσεις  στο υπουργείο εργασίας  και στους χώρους δουλειάς, με απεργιακές κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας έχει αναδείξει την ανάγκη και το δίκαιο να αγωνιζόμαστε για μεροκάματο σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας, για να πηγαίνουμε στη δουλειά και να επιστρέφουμε σπίτι με ασφάλεια, για αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας στον εργαζόμενο.

Από τον Ιανουάριο έχει καταθέσει στο Υπουργείο Εργασίας εξειδικευμένα αιτήματα που εστιάζουν στη ρίζα του προβλήματος κι όχι στη συγκάλυψή του.

Απαιτούμε την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων που θέτουν οι εργαζόμενοι κάθε ειδικότητας στον κλάδο του Επισιτισμού.

  1. Να γίνει η κλαδική ΣΣΕ στον Επισιτισμό υποχρεωτική, με επαναφορά όλων των απωλειώνσε μισθούς και δικαιώματα.
  2. Να υπάρξει ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη για την καταλληλότητα του εξοπλισμού καιτων μέσων μεταφοράς (π.χ. Ειδικά κατασκευασμένα οχήματα για τη μεταφορά φορτίων).
  3. Μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται από τηνεπιχείρηση (συμπεριλαμβανομένου του κράνους – εναλλακτικά να προβλέπεται επίδομα για αγορά και αντικατάστασή του όσες φορές χρειαστεί).
  4. Ένταξη της ειδικότητας των διανομέων στα ΒΑΕ.
  5. Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, στη βάση τωνδιατάξεων που προβλέπονται μέχρι σήμερα και για άλλες ειδικότητες.
  6. Να οριοθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής των καταστημάτων.

 Επόμενος αγωνιστικός σταθμός, η μεγάλη ημέρα της ενότητας της εργατικής τάξης, η απεργία της κόκκινης Πρωτομαγιάς.

 Καλούμε τους συναδέλφους, από κάθε πόστο να μη λογαριάσουν τις απειλές της εργοδοσίας και να μαζικοποιήσουν τις γραμμές του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων που εδώ και 20 χρόνια κρατάνε ψηλά την αγωνιστική και μαχητική αξιοπρέπεια της εργατικής τάξης κόντρα σε κεφάλαιο, κυβερνήσεις, εργοδοτικούς συνδικαλιστές, εργατοπατέρες και κάθε είδους συκοφάντη.

Comments are closed.