Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων πάει θέατρο

Δημοσιεύτηκε στις

Λίγα λόγια για το έργο:

 «Οι Μάγισσες του Σάλεμ» ή αλλιώς «Η Δοκιμασία» του Αμερικάνου συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ («Ο θάνατος του Εμποράκου», «Ήταν όλοι τους παιδιά μου», «Ψηλά απ’ την Γέφυρα», «Το τίμημα» κ.α.) αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου. Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1953 στο Μπροντγουεϊ με τίτλο «The Crucible». 

Πρόκειται για πολιτική αλληγορία, μέσα από την οποία ο συγγραφέας της επιδιώκει να καταγγείλει στον αμερικάνικο λαό και αυτός με τη σειρά του να καταδικάσει στη συνείδησή του και να αντισταθεί στις δίκες και καταδίκες ανθρώπων από τον μακαρθισμό. Στόχος του Μίλερ ήταν να καταγγείλει την αντικομμουνιστική υστερία που επικράτησε στις ΗΠΑ, οδηγώντας στη φυσική και ηθική εξόντωση απλών πολιτών, ιδεολόγων και εκπροσώπων του πνευματικού κόσμου. 

Η περίοδος του μακαρθισμού, όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται, ξεκίνησε το 1947, όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χ. Τρούμαν δημιούργησε μια επιτροπή για να ελέγξει τη «νομιμοφροσύνη» των υπαλλήλων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σε αυτήν βασίστηκε ο γερουσιαστής Τζόζεφ Μακάρθι. Πολλοί διανοούμενοι και καλλιτέχνες κατηγορήθηκαν για τη διείσδυση της κομμουνιστικής προπαγάνδας στη βιομηχανία του θεάματος και βρέθηκαν στη «μαύρη λίστα». Ένας από τους διωκόμενους ήταν και ο ίδιος ο συγγραφέας. 

Η υπόθεση: Το 1692 στο Σάλεμ, η Άμπιγκεϊλ, ερωτεύεται παράφορα έναν μεγαλύτερό της παντρεμένο άνδρα, τον Τζον Πρόκτορ. Εκείνος όμως την απορρίπτει και διαλέγει να μείνει στο πλάι της συζύγου του. Έτσι, εκείνη μαζί με άλλες κοπέλες του χωριού του κάνουν μάγια για να τον φέρουν πίσω. Οι κάτοικοι του Σάλεμ τις ανακαλύπτουν και οι γυναίκες κινδυνεύουν να θανατωθούν ως μάγισσες. Η Άμπιγκεϊλ κατηγορεί τη σύζυγο του αγαπημένου της ως υποκινήτρια των μεταφυσικών πράξεων, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μία δίκη με καταστροφικές συνέπειες για όλους.

Το κείμενο αναφέρεται σε μία πραγματική ιστορία: στη δίκη των μαγισσών που έγινε στο χωριό Σάλεμ της Μασαχουσέτης το 1692. Πρόκειται για ένα περιστατικό που οδήγησε στην καταδίκη και εκτέλεση 20 κατοίκων με την κατηγορία της μαγείας.

Ο Μίλερ δεν αοριστολόγησε. Κατήγγειλε, θαρραλέα, τη δικαστική, αστυνομική και εκκλησιαστική εξουσία της εποχής του. Στο έργο θέτει ζητήματα που κατά τη γνώμη του είναι πάντοτε επίκαιρα, όπως η ελευθερία της έκφρασης, η σύλληψη χωρίς αποδείξεις, οι πλαστές κατηγορίες, οι ψευδομαρτυρίες, τα χυδαία συμφέροντα.

 

Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης

Πρωταγωνιστούν: Νικήτας Τσακίρογλου, Ακης Σακελλαρίου, Ιωάννα Παππά, Ρένια Λουιζίδου, Γιάννης Καλατζόπουλος, Μελίνα Βαμβακά κ.ά

Περισσότερα

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών – Ένωση Λογιστών Ελεγκτών ΠΑ: Κάλεσμα συμμετοχής στην Ολονύκτια διαμαρτυρία στα Προπύλαια

Κάλεσμα συμμετοχής στην Ολονύκτια διαμαρτυρία στα Προπύλαια, τη Δευτέρα 13 Μάη, στις 8μμ.  Στηρίζουμε και συμμετέχουμε...

Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού: Όλοι στην ολονύκτια διαμαρτυρία στις 13 Μάη ενάντια στη σφαγή του Παλαιστινιακού Λαού

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ Η ΠΕΜΕΝ καλεί τα μέλη της...

Κάλεσμα συμμετοχής στην Ολονύκτια διαμαρτυρία στα Προπύλαια, τη Δευτέρα 13 Μάη, στις 8μμ.

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία που έχουν πάρει οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας ενάντια...