Το Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας συμμετέχει στην Απεργία στις 14 Νοέμβρη

Δημοσιεύτηκε στις

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, το Σωματείο μας μετέχει στην 24ωρη απεργία στις 14 Νοέμβρη 2018, πού κήρυξαν πανελλαδικά Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Πρωτοβάθμια Σωματεία.

Συνάδελφοι,

Παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια να επενδύονται στον Κλάδο μας, εκατομμύρια ευρώ από τους μονοπωλιακούς ομίλους. Επενδύσεις, εξαγορές νοσοκομείων, άνοιγμα νέων μονάδων, μαρτυρούν την μεγάλη κερδοφορία που παρουσιάζουν οι όμιλοι της Ιδιωτικής Υγείας. Όπως παραδέχονται όλοι, ακόμα και οι εκπρόσωποι του ΣΕΚ (εργοδοτικός φορέας των κλινικαρχών), η κερδοφορία αυτή στηρίχτηκε κυρίως στην μείωση του κόστους εργασίας.

Η υπολογισμένη συνολική μείωση των εισοδημάτων μας από το 2011 φτάνει στο 40%.

Αυτή η μείωση συνοδεύτηκε από εξαντλητική δουλειά, έλλειψη προσωπικού, την απειλή της απόλυσης, όσα δηλαδή ξέρουμε και ζούμε καθημερινά. Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις βασιλεύει η εργοδοτική αυθαιρεσία ακόμα και η απλήρωτη εργασία. Το ίδιο συμβαίνει στον όμιλο EUROMEDICA.

ΟΛΕΣ οι εργοδοσίες των ομίλων εφάρμοσαν (ακαριαία ή σταδιακά) τις ρυθμίσεις με τις μεγάλες μειώσεις που προέβλεπε η Σύμβαση του 2012 για τους εργαζόμενους στις κλινικές. Αξιοποίησαν τον νόμο για την μη-υποχρεωτικότητα των Συμβάσεων κι όταν έληγε η διάρκεια ισχύος της Σύμβασης προσλάμβαναν εργαζόμενους με τους κατώτατους μισθούς των 586 ευρώ μικτά.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΜΕ ΑΠΛΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ

Για να αλλάξει η κατάσταση πρώτα απ όλα βάζουμε στόχο. Το Κλαδικό Σωματείο διεκδικεί

Κλαδικές Συμβάσεις με υποχρεωτική ισχύ με όρους:

 • Αύξηση 15% στους Βασικούς Μισθούς.
 • Επαναφορά επιδομάτων που «κόπηκαν» το 2012.
 • Επαναφορά Ειδικών Αδειών – ωραρίων, όπου καταργήθηκαν.
 • Κατάργηση του διαχωρισμού νέων-παλιών εργαζομένων. Καμία πρόσληψη με μισθό κάτω από 751 ευρώ.
 • 35ωρο-7ωρο-5ήμερο

Απαιτούμε Ενιαία Κλαδική Σύμβαση για όλους τους Εργαζόμενους, σε Κλινικές, Γηροκομεία Διαγνωστικά Εργαστήρια.

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου για την απεργία εκφράζει την ανάγκη να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να δείξουμε στους Εργοδότες ότι οι εργαζόμενοι στην Ιδιωτική Υγεία δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Θα αγωνιστούμε, θα διεκδικήσουμε και τελικά θα πετύχουμε τα αιτήματα μας.

Γι αυτό η απεργία στις 14 Νοέμβρη είναι απεργία και στον κλάδο της ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ.

Συνάδελφοι,

Δύο μήνες μετά τις εξαγγελίες για το τέλος των Μνημονίων κανένας από τους 700 εφαρμοστικούς-μνημονιακούς νόμους δεν καταργήθηκε. Αντίθετα παραμένουν και εφαρμόζονται κανονικά τα μνημόνια.

Ο νόμος για τον κατώτατο μισθό παραμένει στο ακέραιο. Η υπουργός Εργασίας βάφτισε «αύξηση του κατώτατου μισθού», την τροπολογία με την οποία το μόνο που αλλάζει είναι ο χρόνος ανακοίνωσης του νέου κατώτατου μισθού από το Υπουργείο Εργασίας. Αντί για τον Ιούνη του 2019, θα ανακοινωθεί τον Γενάρη του 2019.

Δεν επαναφέρει όμως τα 751 ευρώ που ήταν ο κατώτατος μισθός μέχρι το 2012. Κυρίως δεν επαναφέρει την υποχρεωτικότητα των Συμβάσεων, την ελεύθερη διαπραγμάτευση. Δεν καταργεί τον νόμο με τον οποίο ο κατώτατος μισθός ορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κοροϊδίας σε βάρος των εργαζομένων και ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων.

Συνάδελφοι,

Οι ανάγκες που έχουμε δεν μπορούν να περιμένουν. Δεν μπορούμε να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε ψεύτικα λόγια και αόριστες υποσχέσεις. Δεν μπορούμε να στηριχτούμε ούτε στους εργατοπατέρες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ.

Η Απεργία στις 14 Νοέμβρη θα γίνει, θα είναι μαζική και μαχητική, παρά την προσπάθεια της ηγεσίας της ΓΣΕΕ να την αποτρέψει. Η πλειοψηφία της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, καταψήφισε την πρόταση για απεργία, αγνοώντας προκλητικά την απόφαση που πήραν μέχρι τώρα περισσότερα από 100 Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία.

Στον Κλάδο μας, η πλειοψηφία της Διοίκησης της ΟΣΝΙΕ δυστυχώς σύρθηκε πίσω από τις απεργοσπαστικές ταχτικές της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και καταψήφισε την πρόταση για απεργία.

Η ίδια η πραγματικότητα όμως αποδεικνύει καθημερινά ότι διέξοδος είναι μόνο ο αγώνας. Με την πεποίθηση ότι τα προβλήματα μας, μόνο εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπορούμε να τα λύσουμε, με αποφασιστικό και οργανωμένο τρόπο ενώνουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες εργαζόμενους από όλους τους κλάδους που απεργούν στις 14 Νοέμβρη και παίρνουμε μέρος στην 24ωρη Απεργία που κήρυξαν Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.

Απεργούμε και Διεκδικούμε

 • Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου-Βρούτση που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτατου μισθού στα 751€.

 • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους

 • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές.

 • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

 • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Να σταματήσουν όλες οι διώξεις!

 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 14 ΝΟΕΜΒΡΗ.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ στην ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 10:30 στην Πλατεία Ομόνοιας.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Περισσότερα

Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων: Δυναμική κινητοποίηση έξω από δικηγορικό γραφείο

Δυναμική κινητοποίηση έξω από το δικηγορικό γραφείο «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» πραγματοποίησε το Σωματείο...

Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Όλοι στην κινητοποίηση 29 Σεπτέμβρη στο Υπ. Μακεδονίας Θράκης για τα κενά στα σχολεία

                       ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Όλοι και όλες στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Μακεδονίας...

Σωματείο Εργαζομένων Cosmote – Evalue: Για την απόλυση συναδέλφισσας στο κτίριο του Μοσχάτου

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Εκτός από τα μέτρα προστασίας της υγείας μας από την ένταση της...