Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων, των θεραπευομένων και των συλλόγων οικογένειας του ΚΕΘΕΑ

image_pdfimage_print

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων, των θεραπευομένων και των συλλόγων οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ενάντια στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που καταργεί το αυτοδιοίκητο ενός φορέα, που εδώ και 4 δεκαετίες δίνει πίσω τη ζωή σε ανθρώπους-σκιές εντάσσοντάς τους στην κοινωνική ζωή και δράση.

Η δομή λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ είναι άμεσα συνδεδεμένη με το θεραπευτικό του μοντέλο, με τη φιλοσοφία των “στεγνών” θεραπευτικών προγραμμάτων που στηρίζονται στις αρχές της ενεργούς συμμετοχής, της προσφοράς, της συλλογικότητας με στόχο να διαμορφώνονται άνθρωποι που αποτινάζοντας την σκλαβιά της εξάρτησης θα αποκτούν ανεξάρτητη φωνή και άποψη.

Η κατάργηση του αυτοδιοίκητου εξυπηρετεί το εξής: Με άμεση κρατική παρέμβαση θα διορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Υγείας το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ και θα καθορίζονται όλες του οι λειτουργίες. Η παρέμβαση αυτή στοχεύει στην πιστή εφαρμογή της δήθεν “αντιναρκωτικής” πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υποβαθμίζει τα “στεγνά” θεραπευτικά προγράμματα και στρώνει το δρόμο για τον απόλυτο συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης.

Αυτή η απόφαση της Κυβέρνησης είναι η συνέχεια του Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας στον Τομέα Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έθετε ως προτεραιότητα την προώθηση συνεργασιών όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο το ΚΕΘΕΑ από αυτόνομος Οργανισμός να μετατραπεί σε υποστηρικτική δομή των προγραμμάτων “υποκατάστασης” του ΟΚΑΝΑ.

Το χτύπημα της απεξάρτησης ανοίγει το δρόμο για τη συμφιλίωση της κοινωνίας με το φαινόμενο των ναρκωτικών και την όξυνσή του. Είναι η άλλη όψη της ασύστολης προπαγάνδας αθώωσης ουσιών π.χ. κάνναβη και της ίδρυσης “χώρων εποπτευόμενης χρήσης” που νομιμοποιούν τη χρήση και το εμπόριο ναρκωτικών

Χαρακτηριστική είναι η στάση των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, που επικεντρώνουν στον τρόπο εκλογής της διοίκησης και όχι την ουσία των αλλαγών που είναι το χτύπημα του ίδιου του χαρακτήρα λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ. Θέλουν να κρύψουν ότι έχουν συμφωνήσει και ψηφίσει στη Βουλή τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραπέρα απαξίωση της πρόληψης και της θεραπείας της τοξικοεξάρτησης.

Καλούμε όλα τα Σωματεία εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας να καταδικάσουν την πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης και τη νομιμοποίηση της πώλησης, της χρήσης και της καλλιέργειας κάνναβης, όπως με το απαράδεκτο σχετικό ψήφισμα της 13/02/2019 του Ευρωκοινοβουλίου.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουν τον αγώνα για:

► κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ώστε να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ.

► ενίσχυση της δράσης του ΚΕΘΕΑ με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες θεραπευτικές κοινότητες “στεγνών” προγραμμάτων σε όλη την Ελλάδα ανάλογα με τις ανάγκες. Προγράμματα που στοχεύουν στην πλήρη απεξάρτηση και την ισότιμη κοινωνική επανένταξη.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για μια κοινωνία στην οποία τα ναρκωτικά και το φαινόμενο της ουσιοεξάρτησης δεν θα έχουν θέση, για μια κοινωνία που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στη δουλειά, στον ελεύθερο χρόνο, στη δημιουργική ζωή..

.Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Comments are closed.