Το ΠΑΜΕ σταθερά στο πλευρό των μεταναστών εργατών γης στην Μανωλάδα

Δημοσιεύτηκε στις

Το διήμερο 20-21 Νοέμβρη αντιπροσωπεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, των Εργατικών Κέντρων Αμαλιάδας, Πατρών και της  Ομοσπονδίας Τροφίμων προχώρησε σε μαζικές περιοδείες στις φυτείες που εργάζονται και στις παραγκουπόλεις που ζουν σε άθλιες συνθήκες χιλιάδες μετανάστες εργάτες γης στην Μανωλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Χιλιάδες εργαζόμενοι από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και άλλες χώρες γίνονται έρμαια της πιο άθλιας εκμετάλλευσης από τους μεγαλοτσιφλικάδες της περιοχής για τις «φράουλες της οργής».

Αφού τους φέρνουν κατά εκατοντάδες από τις χώρες τους, χωρίς χαρτιά, χωρίς ασφάλιση, χωρίς δικαιώματα, οι μεγαλοτσιφλικάδες πετάνε χιλιάδες νέα παιδιά σαν σύγχρονους σκλάβους στα φραουλοχώραφα, στα πορτοκάλια και στις άλλες καλλιέργειες της περιοχής, με την υπόσχεση της νομιμοποίησης και μιας καλύτερης ζωής.

Παρά τις μικρές αυξήσεις που έχουν δοθεί στα μεροκάματα ύστερα από τους μεγάλους αγώνες και κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, αυτές δε μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες. Οι εργάτες γης παραμένουν έρμαια των μεγαλοτσιφλικάδων και των πρεσβειών. Δεν τους παρέχουν τα απαραίτητα έγγραφα παρά το ότι κάποιοι εργάζονται ακόμη και 10-15 χρόνια στην Ελλάδα δημιουργώντας τεράστια κέρδη για τους μεγαλοιδιοκτήτες.

Η έλλειψη εγγράφων αξιοποιείται για να τους κρατά όμηρους σε μια απάνθρωπη κατάσταση και επικίνδυνες συνθήκες. Δεν έχουν ασφάλιση, ΑΜΚΑ και οποιαδήποτε προστασία σε περίπτωση ατυχήματος –που είναι πολύ συχνό φαινόμενο-. Δεν τους επιτρέπεται να κάνουν εμβόλια κατά της πανδημίας, ούτε καν όταν ο καθολικός εμβολιασμός όλου του πληθυσμού παρουσιάζεται ως προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Παραμένουν χωρίς να έχουν πρόσβαση στα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία.

Την ίδια στιγμή στην «ΕΛΛΑΔΑ 2.0» του 21ου αιώνα χιλιάδες συνάνθρωποι μας στοιβάζονται σε παραγκουπόλεις φτιαγμένες από καλάμια και νάιλον, μέσα στην λάσπη και τα σκουπίδια, χωρίς ρεύμα, χωρίς τρεχούμενο νερό! Την στιγμή που κάποιοι τρώνε μπριζόλες από χρυσάφι, την ίδια στιγμή για κάποιους άλλους η ζωή γυρίζει στον μεσαίωνα, όπου είναι αίτημα η ύπαρξη ύδρευσης και αποχέτευσης!

Έχουν τεράστια ευθύνη τόσο οι τοπικές αρχές, όσο και η Κυβέρνηση που επιτρέπει στους φραουλάδες της περιοχής να δημιουργούν φαβέλες στην Ελλάδα όπου μάλιστα χρεώνουν το κεφάλι 20€. Ενώ η ταρίφα ανεβαίνει στα 30 και 40€ το κεφάλι για να μένουν 15-20 άτομα μαζί σε κάποια αποθήκη ή στάνη! Μια παράγκα, χωρίς ρεύμα και νερό στη Μανωλάδα και κοστολογείται περισσότερο από όσο κοστίζει ένα λουξ τριάρι στην Αθήναγια να στοιβάζονται δεκάδες άνθρωποι σε συνθήκες αίσχους.

Μάλιστα οι τοπικές αρχές αλλά και το υπουργείο υγείας δεν μεριμνούν ούτε καν για τους κινδύνους που εγκυμονούνται για την δημόσια υγεία από τα σκουπίδια που συσσωρεύονται και την έλλειψη έστω βασικών υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Όλη αυτή η κατάσταση δημιουργήθηκε με την ανοχή των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών που ορκίζονται στην «ΑΝΑΠΤΥΞΗ» και την «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ». Αυτή είναι η εικόνα πίσω από την κουρτίνα.

Η άγρια, στυγνή, απάνθρωπη εκμετάλλευση των μεταναστών εργατών, η καλλιέργεια της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους ανενόχλητοι λίγοι μεγαλοπαραγωγοί.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση τα ταξικά συνδικάτα έδωσαν μια ηχηρή απάντηση. Με επισκέψεις σε δεκάδες χωράφια, καταυλισμούς και παράγκες κάλεσαν τους μετανάστες εργάτες σε οργάνωση και κοινό αγώνα για τα δικαιώματα τους. Σε όλο τον κάμπο, σε όλες τις γλώσσες ακούστηκε το σύνθημα ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ

Στον χώρο που «άγνωστοι» είχαν παλαιότερα κάψει εκδικητικά τις παράγκες των μεταναστών στη Νέα Μανωλάδα, την Κυριακή, 21 Νοέμβρη, με την στήριξη του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων πραγματοποιήθηκε μια μαζική συνέλευση των εργατών γης που έγινε ταυτόχρονα σε 3 γλώσσες.

Με τραγούδια, συνθήματα, ομιλίες και ανοιχτή συζήτηση οι εργάτες γης μίλησαν, συζήτησαν και αποφάσισαν την οργάνωση του αγώνα τους. Εξέλεξαν Συντονιστική Επιτροπή και ψήφισαν ομόφωνα ένα κοινό πλαίσιο Διεκδικήσεων με το οποίο απαιτούν:

  • Από την πολιτεία, από τα αρμόδια Υπουργεία και τους εμπλεκόμενους φορείς, την έκδοση των νομιμοποιητικών εγγράφων όλων των εργαζομένων στα χωράφια της ευρύτερης περιοχής της Μανωλάδας.
  • Την άμεση έκδοση ΑΜΚΑ όλων των εργαζόμενων και τον άμεσο εμβολιασμό ανεξαρτήτως προϋποθέσεων. Την άμεση έκδοση των εγγράφων σε όλους όσους τα έχασαν στην φωτιά του καταυλισμού.
  • Άμεσος εμβολιασμός όλων μας για τον COVID – 19.
  • Την ασφαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων ιατροφαρμακευτική και συνταξιοδοτική.
  • Μέρα εργασίας και ένσημο. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.Αξιοπρεπές μεροκάματο.
  • Πολιτεία, περιφέρεια, Δήμος και εργοδότες να δώσουν λύση στα προβλήματα στέγασης και καθαριότητας. Είναι ανάγκη να γίνουν όλες εκείνες οι αναγκαίες υποδομές ώστε να βγούμε επιτέλους από τις τρώγλες τις οποίες ζούμε.Η υγεία μας επιβαρύνεται μέσα στα νάιλον, τα κουνούπια και τις ακαθαρσίες.
  • Ενίσχυση των δομών υγείας της περιοχής με γιατρούς και νοσηλευτές για να καλύπτονται οι ανάγκες όλων των κατοίκων Ελλήνων και μεταναστών.

Το ΠΑΜΕ σταθερά στο πλευρό των μεταναστών εργατών στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών εργατών γης στην Μανωλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Με οργάνωση, αλληλεγγύη και μαζική αγωνιστική δράση μπορούμε να δώσουμε απάντηση στην σύγχρονη βαρβαρότητα.

Καλούμε τα συνδικάτα να δυναμώσουν τον κοινό αγώνα μεταναστών και Ελλήνων εργαζομένων ενάντια στο κοινό εχθρό για σύγχρονα δικαιώματα στο μισθό, στην ζωή, στην υγεία. Ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο που οδηγεί τους σύγχρονους κροίσους στο φεγγάρι και την εργατική τάξη στον μεσαίωνα και την εξαθλίωση

Περισσότερα

Μεγάλες αγωνιστικές στιγμές στη ΛΑΡΚΟ – Νεκρωσε η Λοκρίδα (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στη ΛΑΡΚΟ στέλνει μήνυμα: Κανείς δεν πρόκειται να πετάξει έξω...

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Κανείς δεν πρόκειται να πετάξει έξω από τη δουλειά τους, τα σπίτια τους, τον...

Συγκέντρωση Τετάρτη 17 Ιούλη στις 10.30 στην είσοδο του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα

Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ δεν είναι μόνοι τους 10.30π.μ. στην είσοδο του εργοστασίου στη...