Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου

Ταξική Ενότητα στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων: Κάτω τα χέρια από τα εργασιακά μας δικαιώματα!

0
image_pdfimage_print

Ο Αντεργατικός Νόμος έκτρωμα θα μείνει στα χαρτιά!

Είναι πλέον φανερό ότι εμείς οι εργαζόμενοι φορτωθήκαμε στις πλάτες μας ένα ακόμα «ασφαλές» άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα! Δύο  μήνες έχουν περάσει από το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου και οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων!  Ήδη σε μια σειρά ξενοδοχεία του Νομού Χανίων φαίνονται οι διαθέσεις της εργοδοσίας.

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι του νόμου εκτρώματος για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας και σε διάφορα ξενοδοχεία στα Χανιά, δεκάδες εργαζόμενοι εργάζονται σε συνθήκες ακραίας εντατικοποίησης. Ήδη φτάνουν καταγγελίες στα σωματεία για  καμαριέρες που δουλεύουν μέχρι και 12 ώρες,  μάγειρες δουλεύουν μέσα στον καύσωνα πάνω από 12 ώρες στην κουζίνα, σερβιτόρους που καλύπτουν 2 και 3 πόστα.

Σε μια περίοδο που τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται και η μετάλλαξη ‘Δ’ εξαπλώνεται, θα περίμενε κανείς να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα στους χώρους δουλειάς, να στελεχωθούν νοσοκομεία, να ενισχυθεί η ΠΦΥ, τα εμβολιαστικά κέντρα, να υπάρξει ουσιαστική και επαρκής ενημέρωση στον λαό από ειδικούς επιστήμονες, να εξασφαλιστούν όλες οι ικανές ποσότητες ασφαλών εμβολίων ειδικά για τους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή μέσα στην σεζόν με εκατοντάδες τουρίστες. Αντί να συμβούν όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση παραπέμπει στην «ατομική» ευθύνη του καθένα  για το αν θα εμβολιαστεί. Αυτοί που έχουν την ευθύνη για την νέα έξαρση της πανδημίας συνεχίζουν με θράσος να κουνάνε το δάχτυλο στους εργαζόμενους. Αντί να πάρουν μετρά για την προστασία της Υγείας, της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλείας, χρησιμοποιούν την “υποχρεωτικότητα” στον εμβολιασμό για να εκβιάσουν και να ξεφορτωθούν με αυτή την δικαιολογία εκατοντάδες εργαζόμενους που μέχρι σήμερα στην ουσία ήταν άνεργοι και ζούσαν στην καλύτερη περίπτωση με 534 ευρώ. Σύνηθες φαινόμενο είναι οι νέες προσλήψεις να είναι ορισμένου χρόνου μέχρι τέλος Ιουλίου ή  τέλος Αυγούστου. Αντίστοιχα δεκάδες πόστα στελεχώνονται με πρακτικάριους, με μειωμένους μισθούς και δικαιώματα που καλούνται να βγάλουν δουλειά που αντιστοιχεί σε δύο εργαζόμενους. Έτσι εν μέσω πανδημίας οι ξενοδόχοι προσπαθούν να βγάλουν από την μύγα ξύγκι, να ξεζουμίσουν το προσωπικό για να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους. Χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι με αυτήν την τακτική μετατρέπονται σε έρμαια των διαθέσεων της εργοδοσίας, έρχονται αντιμέτωποι με την λογική: «12ωρη δουλειά ή ανεργία».

Δεν πέφτουμε βέβαια από τα σύννεφα! Οι εργασιακές συνθήκες που βιώνουν χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι η καλύτερη απόδειξη για τα ψέματα που διέδιδε η κυβέρνηση της Ν.Δ. πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, ότι δήθεν η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται με την σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου. Γίνεται όλο και πιο καθαρό στην εργατική τάξη ότι η επίθεση απέναντι στα συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, είναι το φάρμακο για να ξεπεραστεί η νέα οι οικονομική κρίση, που την επιτάχυνε το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού. Τα αντεργατικά μέτρα που διαχρονικά ψήφισαν και εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, με την επίθεση σε μισθούς, στον εργάσιμο χρόνο, στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, έρχονται κατευθείαν από τα συρτάρια της εργοδοσίας. Δεν τους έφτασε το ζεστό χρήμα που πήραν από την τσέπη του λαού μέσω των επιδοτήσεων της κυβέρνησης και ένα σωρό φοροαπαλλαγές, τώρα μετά από μια 15ετία τεράστιων κερδών ζητάνε και φέτος να βάλουμε πλάτη εμείς οι εργαζόμενοι για να μην βγουν χαμένοι από τη νέα κρίση.

Ταυτόχρονα την ώρα που η εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς χτυπάει κόκκινο, η μονομερής αναστολή για τον μήνα Μάιο πληρώθηκε στις 19 Ιουλίου (!!) και όχι σε όλους τους συναδέλφους, ενώ ακόμα δεν έχουν φανεί τα ένσημα στον ΕΦΚΑ για όσους εργαζόμενους ήταν σε μονομερή αναστολή εργασίας το 2020, με συνέπεια πολλοί συνάδελφοι να μην δικαιούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να μην μπορούν να γράψουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς, να μην μπορούν να καταθέσουν τα χαρτιά τους για να βγουν στην σύνταξη.

Κυβέρνηση και εργοδότες μας θέλουν σύγχρονους σκλάβους! Δεν θα τους περάσει!

Οι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, απέδειξαν ότι η οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία τους, η ενεργή συμμετοχή μας στους αγώνες είναι η μόνη λύση ώστε να διασφαλιστούν τα εργασιακά μας δικαιώματα, να εφαρμοστεί η τοπική ΚΣΣΕ στους χώρους δουλειάς.  

Η οργάνωση στα σωματεία, η δημιουργία επιχειρησιακών σωματείων σε κάθε χώρο δουλειάς, η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι αυτό που πιέζει την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις. Η λογική του κοινωνικού εταιρισμού, της εργασιακής συμφιλίωσης, η λογική του μικρότερου κακού που υπερασπίζεται η πλειοψηφία του Δ.Σ των Ξενοδοχοϋπαλλήλων του Νομού Χανίων είναι βούτυρο στο ψωμί των Ξενοδόχων, που ανενόχλητοι εδώ και δύο μήνες καταστρατηγούν την σύμβαση που οι ίδιοι υπέγραψαν. Η διαπραγμάτευση πίσω από τις κλειστές πόρτες του Υπουργείου,  που καλεί η πλειοψηφία του Δ.Σ της ΠΟΕΕΤ, συντηρεί την επίθεση της εργοδοσίας και του κράτους της.

Οι επιτυχημένες απεργίες και κινητοποιήσεις μπροστά στην ψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης,  με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο  είναι μόνο η αρχή!

Οι δυνάμεις της Ταξικής Ενότητας στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων θα βρεθούμε σε κάθε χώρο δουλειάς, να ενημερώσουμε, να πάρουμε πρωτοβουλίες ώστε να μπουν όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου στον αγώνα. Για να εξασφαλιστεί το εισόδημα μας, για μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς μας.

<<  ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ  >>

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να κάνουν το βήμα και να γραφτούν στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, να μπουν στον αγώνα για να διεκδικήσουμε την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας!

 Διεκδικούμε:

  • Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Υποχρεωτική εφαρμογή της τοπικής ΚΣΣΕ.
  • Όχι στις απλήρωτες υπερωρίες, στις αδήλωτες ώρες δουλειάς. 5μερο, 8ωρο , πληρωμή με βάση την προσαύξηση που προβλέπει η τοπική ΚΣΣΕ για τις Κυριακές, υπερωρίες κλπ.
  • Να καταβληθούν εδώ και τώρα όλα τα δεδουλευμένα που  οφείλονται σε συναδέλφους ακόμα από το 2019.
  • Κανένας εκβιασμός με πρόσχημα την πανδημίας, μετατροπή των Συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων στο ύψος της ΚΣΣΕ.
  • Παράταση αναστολών έως 31/10 στο ύψος της κλαδικής ΣΣΕ για εργαζομένους κλειστών επιχειρήσεων και ανέργους.
  • Πρόσληψη προσωπικού ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να μπει φρένο στην εντατικοποίηση.
  • Μέτρα προστασίας της Υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των εμβολιαστικών κέντρων με όλο το αναγκαίο προσωπικό, συνολικά ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων και ασφαλή εμβολίων για τους εργαζομένους, και επαρκής ενημέρωση από το αντίστοιχο επιστημονικό δυναμικό.
  • Άμεση πληρωμή των αναστολών Ιουνίου. Να φανούν άμεσα τα ένσημα στον ΕΦΚΑ όλων των συναδέλφων που ήταν σε καθεστώς μονομερής αναστολής σύμβασης το 2020
Share.

Comments are closed.