Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου

Ταξική Ενότητα στο Σωματείο Ξενοδοχ/λων Ν. Χανίων: Απαντάμε με απεργία στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία και τα δικαιώματα του λαού.

image_pdfimage_print

Να προετοιμαστεί τώρα μαζική, δυναμική απάντηση με Πανεργατική Απεργία στις 26/11

Οι μεγαλοξενοδόχοι πανελλαδικά, αφού τρέναραν όσο πήγαινε την υπογραφή νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τα  ξενοδοχεία, έρχονται μέσα σε συνθήκες δεύτερης καραντίνας με νέα πρόταση που στόχο έχει να πάρει πίσω κατεκτημένα δικαιώματα που έχουμε ως εργαζόμενοι στον κλάδο.

Πρόταση που είναι καταδικαστική για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, αλλά διασφαλίζει ότι δεν θα πειραχτεί ούτε μια δεκάρα από τα κέρδη που συσσώρευσαν οι ξενοδόχοι για πάνω από 7 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα ζητάνε:

 • 10% μείωση στους μισθούς
 • 18 μήνες με μισθό 650 ευρώ (τουλάχιστον τρεις σεζόν) για όσους εισέρχονται πρώτη φορά στο επάγγελμα
 • Αύξηση στις κρατήσεις από το μισθό για διαμονή και φαγητό
 • Μείωση στο επίδομα τουριστικής εκπαίδευσης από 10% στο 6%
 • Καμιά συλλογική σύμβαση για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε ξενοδοχεία με κάτω από 30 δωμάτια

Επιπλέον, η κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα των επιχειρηματικών ομίλων, επιχειρούν τώρα, με νέα μέτρα να νομιμοποιήσουν την «κλεψιά» που έκαναν τόσα χρόνια οι μεγαλοεπιχειρηματίες και στα ξενοδοχεία. Δηλαδή το 7ήμερο, τα 12ωρα, τα απλήρωτα ρεπό και υπερωρίες. Την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Θέλουν  να «τελειώνουν» με το δικαίωμα της επαναπρόσληψης.  Αυτό σημαίνει κυριολεκτικά, μαζικές μειώσεις μισθών και χιλιάδες απολύσεις. Στο όνομα της πανδημίας και τις νέας καπιταλιστικής κρίσης, βρίσκουν την «ευκαιρία» να μας μετατρέψουν σε σύγχρονους σκλάβους. Χωρίς ωράρια, χωρίς σταθερή δουλειά, με μισθούς των 300-400 ευρώ.

Ότι αφορά την προστασία της ζωής μας, γι’ αυτούς είναι κόστος και εμπόδιο στα κέρδη τους. Δεν τους νοιάζει η προστασία της Υγείας μας, ποτέ δεν τους ένοιαζε, ειδάλλως θα είχαμε σύγχρονα επαρκή νοσοκομεία και υγειονομικό προσωπικό. Θα είχαμε μέτρα προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, δεν θα θρηνούσαμε 70 συνανθρώπους μας πλέον τη μέρα, θύματα της πανδημίας, αλλά και της εγκληματικής κυβερνητικής αμέλειας.

Τώρα πρέπει η κυβέρνηση να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα, πριν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο! Ήδη οι πληρότητες κατά 80% των κρεβατιών ΜΕΘ σε όλη την Κρήτη και πάνω από το 85% σε όλη την χώρα, δίνουν την εικόνα!  

Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για την κατάσταση στις μονάδες υγείας, για την κερδοσκοπία ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων, για τη μετατροπή των εργασιακών χώρων σε εστίες υπερ μετάδοσης, για το κλείσιμο των σχολικών μονάδων χωρίς σχέδιο ασφαλούς επανεκκινησης τους! Αντί να υλοποιήσει τα αιτήματα των υγειονομικών και των μαζικών φορέων, αξιοποιεί τη συγκυρία για να φέρει στη βουλή, κατά εντολή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, έναν νόμο-έκτρωμα που χτυπάει το 8ωρο, τη συνδικαλιστική οργάνωση και το δικαίωμα στην απεργία, ενώ με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου επιχείρησε την απαγόρευση των διαδηλώσεων και τον αποπροσανατολισμό από τις ευθύνες που τη βαραίνουν για την κατάσταση!   ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΙ ΑΝ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ

Το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα έδωσε την απάντηση στις 17 Νοέμβρη σε όλη την χώρα και στα Χανιά, και παρά τα όργια καταστολής ιδιαίτερα στην Αθήνα, πρωτοστάτησε στο να δοθεί το γνήσιο αντι-ιμπεριαλιστικό μήνυμα του Πολυτεχνείου. Δεν μπορούν να φιμώσουν το κίνημα.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ- ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ

Οι αγώνες των εργαζομένων του Επισιτισμού – Τουρισμού όλο το προηγούμενο διάστημα αποτελούν παρακαταθήκη. Ότι κατακτήθηκε διαχρονικά, αλλά και σήμερα, έγινε με τους εργαζόμενους πρωταγωνιστές, με την μαζική δράση και διεκδίκηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η  ένταξη όλων των εποχικών στο μηχανισμό στήριξης και το δικαίωμα της μονομερούς ένταξης, χωρίς την προϋπόθεση να τους δηλώσει ο εργοδότης, ένα αίτημα που έγινε αποδεκτό γιατί οι ξενοδοχοϋπάλληλοι σε ολόκληρη την χώρα κινητοποιήθηκαν, πραγματοποίησαν γενικές συνελεύσεις, απέργησαν.

Εμείς είμαστε τα ξενοδοχεία και τα επισιτιστικά. Χωρίς εμάς κουφάρια.

Μπροστά σε όλα αυτά, καλούμε και την διοίκηση του Σωματείου μας να συνεδριάσει με κάθε τρόπο, και να πάρει απόφαση για συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 26 του Νοέμβρη,  ώστε έγκαιρα να οργανώσουμε την επόμενη φάση του αγώνα μας για την αξιοπρεπή επιβίωση όλων μας τον χειμώνα και την εργασία μας με συγκροτημένα δικαιώματα την επόμενη σεζόν. Να ενώσουμε την φωνή μας με τα Σωματεία όλης της χώρας που συνεχίζουν να αγωνίζονται.

Συμπορευόμαστε με τα δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά Σωματεία σε όλη την χώρα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα,  και δίνουμε οργανωμένη και αποφασιστική απεργιακή απάντηση σε όλη την Ελλάδα στις 26 του Νοέμβρη.

Οι ευθύνες μας είναι πολύ μεγάλες για να τις αφήσουμε στα χέρια αυτών που υπηρετούν τους εκμεταλλευτές μας!

Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα για τα δικαιώματά μας:

 • Να μη μείνει κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα που να καλύπτει τις ανάγκες μας.
 • Να χορηγηθεί το επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας, να αυξηθεί στα 600 ευρώ.
 • Να καταργηθούν όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι και τα μέτρα των μνημονίων και όλες οι αντεργατικές διατάξεις των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.
 • Να δοθούν κανονικά το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας, με βάση το μισθό των εργαζομένων.
 • Να υπογραφούν ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.
 • Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία και ένταξη του κλάδου του Επισιτισμού.
 • Να πληρώνεται την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα η αποζημίωση ειδικού σκοπού.
 • Άμεση διακοπή πληρωμών και χρεώσεων σε εφορία, ΔΕΚΟ, τράπεζες, παράλληλα με έκπτωση ενοικίου.
 • Να μην περάσει το αίσχος των απλήρωτων υπερωριών.

Απαιτούμε την διασφάλιση της υγείας μας:

 • Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
 • Κοινωνική Ασφάλιση και Υγεία για όλους, δημόσια, υποχρεωτική. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και στην Ασφάλιση. Δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών.

Δίνουμε την απάντηση μας με ΑΠΕΡΓΙΑ την Πέμπτη 26 Νοέμβρη

Comments are closed.