Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου

Ταξική Ενότητα : Διακήρυξη για το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Καβάλας

0
image_pdfimage_print

Δεν αρκεί να αγανακτούμε! Η δύναμή μας βρίσκεται στη συλλογική δράση! ΚΟΝΤΡΑ σε λογικές μοιρολατρίας και ανάθεσης!

Ψηφίζουμε – στηρίζουμε «ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ»!

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Οι συνδικαλιστές που εκπροσωπούμε το συνδυασμό της «ΤΑΞΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» καλούμε όλους τους αντιπροσώπους να πάρουν ουσιαστικά μέρος στις διαδικασίες του Συνέδριου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Καβάλας στις 23 Οκτώβρη. Να συζητήσουμε ανοιχτά, να μεταφέρουμε την εμπειρία από τους χώρους εργασίας και τα σωματεία που εκπροσωπούμε, να μην επιτρέψουμε τον εκφυλισμό, που βολεύει τελικά την εργοδοσία και την κυβέρνηση.

Οι εκλογές για την ανάδειξη της Διοίκησης του ΕΥΚ Καβάλας και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια σοβαρών εξελίξεων στην χώρα μας.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να καλλιεργεί εφησυχασμό και να κοροϊδεύει τον λαό για τις μεγάλες ανατιμήσεις στα καύσιμα, στην ηλεκτρική ενέργεια, συνολικά στα προϊόντα πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, διαβεβαιώνοντας ότι «το φαινόμενο είναι παροδικό», ότι «σε λίγους μήνες θα έχουν εξομαλυνθεί η αγορά και οι τιμές» και ότι ο κρατικός μηχανισμός «θα πάρει μέτρα ανακούφισης από τις αυξήσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια της Ενέργειας».

Με πρόσχημα την πανδημία και καλυπτόμενη πίσω απ’ αυτήν, παίρνοντας την σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεθεμελιώνει μεθοδικά τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, απογείωσε την καταστολή και βάθυνε την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Οι  συνδικαλιστές  που  εκπροσωπούμε  τον  συνδυασμό  της «Ταξικής Ενότητας», αποκαλύψαμε το χαρακτήρα των μέτρων της κυβέρνησης και συμβάλλαμε να μην περάσει το κλίμα φόβου, μοιρολατρίας, ανοχής και αναμονής. Δεν ρίξαμε τον πήχη των διεκδικήσεων και δεν υποχωρήσαμε από την πάλη για ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών μας.

Οργανώσαμε, με οργανωμένη απειθαρχία, την Πρωτομαγιάτικη Απεργία του ‘20 και του ‘21, δείχνοντας ότι και τα καλυμμένα πρόσωπα έχουν φωνή. Οργανώσαμε και συμμετείχαμε σε κινητοποιήσεις για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Παλέψαμε ενάντια:

 • Στο νόμο/έκτρωμα «Χατζηδάκη», σε συνέχεια του αντιδραστικού νόμου «Αχτσιόγλου», που προώθησαν την κατάργηση της απεργίας, τη 10ωρη απλήρωτη δουλειά και τον αυταρχικό περιορισμό της λειτουργίας των συνδικάτων, τη διευκόλυνση των απολύσεων, το ηλεκτρονικό φακέλωμα και το χτύπημα των μαζικών δημοκρατικών διαδικασιών στα σωματεία.
 • Στο νόμο που ανάβει το «πράσινο φως» για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και την παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης στο Ασφαλιστικό, μετατρέποντας την ασφάλιση σε ατομική υπόθεση, απαλλάσσοντας τους επιχειρηματίες και το κράτος από το «κόστος» της κοινωνικής ασφάλισης.
 • Σταθήκαμε πλάι στους μαχόμενους εκπαιδευτικούς για το σχολείο που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας, δείξαμε την αλληλεγγύη μας στους πυρόπληκτους.

Τους λέμε καθαρά: Δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα με τους εργαζόμενους!

Οι χώροι δουλειάς θα γίνουν πεδία μάχης και θα διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει!

Κάθε σωματείο αντιμετωπίζει αδυναμίες, κενά στη δράση του, όμως αυτό καμιά σχέση δεν έχει με την φιλοεργοδοτική στάση, που κρατάνε τα μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης της ΠΑΣΚΕ, εμποδίζοντας προκλητικά την οργάνωση των αγώνων.

Όλα αυτά τα χρόνια που εξαπολύεται τόσο μεγάλη επίθεση στην ήδη άσχημη κατάσταση των εργαζομένων, η πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΥΚ Καβάλας:

 • Έχει καταψηφίσει απεργίες, έχει βρει θετικά στα αντεργατικά νομοσχέδια που καθολικά καταδικάζονται από τους εργαζόμενους.
 • Δεν εγγράφει Σωματεία στη δύναμη του ΕΥΚ, γιατί δεν τα ελέγχει.
 • Σταθερά κρύβεται πίσω από την ηγεσία της ΓΣΕΕ.
 • Τη στιγμή που το κόστος ζωής για την εργατική οικογένεια ανεβαίνει, οι εργατοπατέρες του ΕΥΚ Καβάλας δεν βγάζουν άχνα.
 • Σέρνει συνδικαλιστές στα δικαστήρια για να σταματήσει να ακούγεται η φωνή των εργατών και να μη βγαίνουν τα «άπλυτά τους στη φόρα».
 • Μαγειρεύει αρχαιρεσίες και στήνει «σωματεία», για τα οποία δεν έχουν ιδέα οι εργαζόμενοι, πολλές φορές κι οι ίδιοι οι εκλεγμένοι, προσπαθώντας να διατηρήσει τον νόθο συσχετισμό, να εξασφαλίζει τις καρέκλες της και τα προνόμια και τις δεσμεύσεις που συνεπάγονται.

Δεν υπάρχει εργαζόμενος που δεν αντιλαμβάνεται πως η πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΥΚ είναι από καιρό πια, όχι απλά απομακρυσμένη από τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά σε πλήρη ταύτιση και συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση και το υπουργείο.

Γι’ αυτό πρέπει να της γυρίσουν την πλάτη οι εργαζόμενοι!

 

Αυτό που πραγματικά χρειάζεται σήμερα, είναι η ανάγκη για συλλογική οργάνωση και πάλη. Να δυναμώσουν τα σωματεία. Να γίνουν οι χώροι δουλειάς επίκεντρο της οργάνωσης και του αγώνα με γενικές συνελεύσεις και μαζικές διαδικασίες που θα συμβάλουν στη μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων. Οι διεκδικήσεις πρέπει να έχουν προσανατολισμό σύγκρουσης με την εργοδοσία και το κράτος της και στόχο την ικανοποίηση των αναγκών της δικιάς μας τάξης – της Εργατικής.

Το παράδειγμα των διανομέων της efood μας γεμίζει αισιοδοξία.

Καλούμε τους αντιπροσώπους του ΕΥΚ να αξιολογήσουν την πείρα που έχουν συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια. Ξέρουμε ότι με αρκετούς δε συμφωνούμε σε όλα.

Σήμερα όμως, είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πλατύ μέτωπο συνδικάτων, συνδικαλιστών και εργαζομένων που θα διεκδικεί την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας και μέσα απ’ αυτή την πάλη, θα ακυρώνουμε τους αντεργατικούς νόμους και τον τελευταίο νόμο «Χατζηδάκη».

 • Κανένα σωματείο δε πρέπει να καταθέσει μητρώο, καταστατικό, οικονομικές καταστάσεις στο κρατικό μητρώο (ΓΕΜΗΣΟΕ), να τροποποιήσει το καταστατικό του.
 • Καμιά ηλεκτρονική λίστα σε κράτος και εργοδότες, να μην εφαρμοστεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία.
 • Καμιά απόλυση συνδικαλιστή.
 • Προστασία του απεργιακού δικαιώματος, κλαδικές και δευτεροβάθμιες οργανώσεις να καλύπτουν αγώνες συνδικάτων.
 • Κατάργηση της προβοκατόρικης διάταξης περί «άσκησης ψυχολογικής βίας».

Η «Ταξική Ενότητα» με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας, θα δώσει όλες τις δυνάμεις της σ’ αυτή τη κατεύθυνση.

Share.

Comments are closed.