Σύσκεψη 10 Δεκέμβρη του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας για το ασφαλιστικό

image_pdfimage_print

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ  ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ  ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2019 ΣΤΙΣ 6.30 μ.μ.

(ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 1, ΠΛ. ΚΑΝΙΓΓΟΣ, 2ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ)

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί όλους τους συναδέλφους, εργαζόμενους στον κλάδο των κατασκευών, σε σύσκεψη στην αίθουσα του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1, Πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος), την Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2019 στις 6.30 μ.μ., για να συζητήσουμε για το ζήτημα του ασφαλιστικού, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες πτυχές που παρουσιάζει στον κλάδο μας.

Ύστερα από την επιτυχία του συλλαλητηρίου στις 30 Νοέμβρη, συντονίζουμε και οργανώνουμε την κλιμάκωση της πάλης μας απέναντι στο «νέο Ασφαλιστικό» της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Η πολιτική της κυβέρνησης στην κοινωνική ασφάλιση αποτελεί συνέχεια και κλιμάκωση της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας που απορρέει από τις αποφάσεις της ΕΕ και υλοποιείται διαδοχικά από όλες τις κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Με πιο πρόσφατο τον εμβληματικό νόμο – λαιμητόμο Κατρούγκαλου, της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διαχώρισε την κύρια σύνταξη σε εθνική και ανταποδοτική, πράγμα που οδήγησε στην παροχή μιας βασικής σύνταξης φτώχειας από το κράτος και στην απόσυρση της εγγύησής του από την ανταποδοτική σύνταξη, θεσμοθέτησε τη ρήτρα βιωσιμότητας των ταμείων με την οποία αίρεται η υποχρεωτική καταβολή των επικουρικών συντάξεων, πράγμα που οδήγησε στην μετατροπή των συντάξεων σε φιλοδώρημα και ταυτόχρονα άνοιξε το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης.

Πάνω σε αυτό το έδαφος πατά σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και βάζει σε νέα φάση την πορεία της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης.

Στρατηγικός στόχος που υπηρετούν όλες οι αντιασφαλιστικές ανατροπές είναι το πώς το ασφαλιστικό σύστημα θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες νέες απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, δηλαδή η «ελάφρυνση» των καπιταλιστών, αλλά και του κράτους από το «βάρος» της κοινωνικής ασφάλισης, με ταυτόχρονη προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης που αποτελεί πεδίο τεράστιας κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ξεκινώντας από τις επικουρικές συντάξεις, προωθείται η διαμόρφωση ενός νέου κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης μέσα στα πλαίσια του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), ο οποίος θα λειτουργεί με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και μέσα από την υποχρεωτικότητα θα οδηγεί στο τζογάρισμα των εισφορών των ασφαλισμένων, αφήνοντάς τους εκτεθειμένους, χωρίς εγγύηση για το τι σύνταξη θα πάρουν. 

Στόχος είναι η επέκταση της ιδιωτικοποίησης στο σύνολο της ασφάλισης, χτυπώντας τον ίδιο τον πυρήνα της, μετατρέποντας την κοινωνική ασφάλιση σε ατομική υπόθεση.

Η επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με την επίθεση στους μισθούς, τις συλλογικές συμβάσεις, τις εργασιακές σχέσεις. Δεν αφορά μόνο τη σύνταξη, αφορά τις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων και του κράτους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, την πρόνοια, αφορά όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες. 

Συμμέτοχη σ’ αυτή την αντεργατική επίθεση είναι και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που συμφωνεί  με τον ΣΕΒ για την ίδρυση Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου, αλλά και με την υλοποίηση των προτάσεών της από την κυβέρνηση, κάνοντας τις πλάτες στη μεγαλοεργοδοσία.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο των κατασκευών να πάρουν μέρος στον αγώνα, ώστε να βάλουμε εμπόδια στα σχέδια κυβέρνησης – μεγαλοεργοδοσίας, να απαιτήσουμε ενιαίο, υποχρεωτικό και καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, ντόπιους και μετανάστες, καθώς και για τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους.

Να καταργηθεί η ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της υγείας – πρόνοιας.

Παλεύουμε για την πλήρη προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, με ουσιαστικά μέτρα υγείας και ασφάλειας.

Κόντρα στα συμφέροντα του κεφαλαίου και στις κυβερνήσεις που υπηρετούν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, προτάσσουμε τις σύγχρονες εργατικές-λαϊκές ανάγκες στο επίκεντρο της πάλης μας.

Δεκέμβρης 2019

Comments are closed.