Συντονιστική Επιτροπή ΚΕΣΕΝ/ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ: Συνεχίζονται και οξύνονται τα προβλήματα στη ναυτική εκπαίδευση από την πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων

image_pdfimage_print

Στις 11 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών στην οποία έγινε αναφορά στα προβλήματα που συνεχίζονται και οξύνονται συνολικά στη ναυτική εκπαίδευση από την πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, ενώ διατυμπανίζουν την ναυτιλία ως πρότυπο ανάπτυξης τα αποτελέσματα είναι τραγικά σε βάρος των Μηχανικών συνολικά των ναυτεργατών.

Η έναρξη της νέας εκπαιδευτικής περιόδου μας βρίσκει να στοιβαζόμαστε σε τμήματα που ξεπερνούν τα 35 άτομα, (το μεγάλο αμφιθέατρο της σχολής συνεχίζει να παραμένει εκτός λειτουργίας), τεράστιες δυσκολίες στην παρακολούθηση της μετεκπαίδευσης, που δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες και πραγματικές μας ανάγκες.

Παραμένουν οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό με την πλειοψηφία τους να  είναι ωρομίσθιοι με αμοιβές «ψίχουλα», απαξίωση των εργαστηριακών υποδομών που χρησιμοποιούνται ως θεωρητικές αίθουσες διδασκαλίας.

Συνέπεια αυτής της τραγικής κατάστασης είναι η Γραμματεία του ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών να ανακοινώνει ότι η έναρξη εγγραφών και προεγγραφών  θα γίνεται από την Τετάρτη 24 Ιούλη 2019 και την Τετάρτη 7 Αυγούστου να ανακοινώνει για πληρότητα των θέσεων για Α’ και Β’ Μηχανικούς ενώ σε συνάδελφους που θέλουν να αποκτήσουν το δίπλωμα του Α’ Μηχανικού λόγω πληρότητας τους παραπέμπουν σε κύκλο μαθημάτων για τον Δεκέμβρη!!!

Καταγγέλλουμε τις αδιαφανείς διαδικασίες που συνεχίζονται στη διαχείριση των κονδυλίων στο Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης και  έχει να γίνει ισολογισμός από το 2003!!!  

Η Γ.Σ καταδικάζει τον συνδικαλιστικό νόμο που προετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ για να παρεμβαίνει απροκάλυπτα μαζί με την εργοδοσία στις αποφάσεις των σωματείων, να ενταθεί η τρομοκρατία, να χτυπηθεί το δικαίωμα στην απεργία. Μαζί με το ναυτεργατικό και εργατικό κίνημα να απαντήσουμε συντονισμένα με  απεργιακό αγώνα στην υπεράσπιση της συνδικαλιστικής δράσης και των δικαιωμάτων μας.

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε την άμεση συνάντηση με τον Υπουργό  Ναυτιλίας για την επίλυση των οξυμμένων προβλημάτων μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 1. Συμμετοχή εκπροσώπου της Συντονιστικής Επιτροπής του ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών σε όλα τα όργανα (Συμβούλιο ΚΕΣΕΝ, Εκπαιδευτικό Συμβούλιο, ΣΝΕ). Αλλαγή του Κανονισμού Σπουδών του ΚΕΣΕΝ με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και του συστήματος αξιολόγησης και απουσιών των μετεκπαιδευόμενων, όπως απουσίες που γίνονται για υπηρεσιακούς λόγους πχ. ΥΝΜ, ΑΝΥΕ κ.ά
 2. Άμεση φοίτηση όλων των συναδέλφων με τη δημιουργία νέων τμημάτων μέχρι 25 άτομα και η Υπηρεσία Ναυτικών Μητρώων υπηρεσιακά να ενημερώνει το ΚΕΣΕΝ για τα αποτελέσματα των εξετάσεων των συναδέλφων από την ΑΝΥΕ όπως και η αιτιολόγηση με νομολογία τυχόν απόρριψης.

3.Αναβάθμιση της Μετεκπαίδευσης με αλλαγή της διδασκόμενης ύλης και την πραγματοποίηση σεμιναρίων που να ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις της τεχνολογίας , αύξηση των εργαστηριακών ωρών με παράλληλη μείωση των θεωρητικών ωρών και αλλαγή του  τρόπου των εξετάσεων. Ειδικά σχολεία για «HIGH VOLTAGE» και «ΗΛΕΚΤΡΟΠΡΟΩΣΗ». Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων. Ανοικτή στην πρόσβαση για όλους τους ενδιαφερόμενους και τα αποτελέσματα των εξετάσεων να αναρτιούνται ηλεκτρονικά

 1. Κατάργηση του ορίου μαθημάτων στις εμβόλιμες εξεταστικές περιόδους. Διεξαγωγή εμβόλιμης εξεταστικής αμέσως μετά την ολοκλήρωση του κύκλου του Καλοκαιριού. Κατάργηση της πενταετίας που χρειάζεται για την ολοκλήρωση των κύκλων.
 2. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας να μεριμνήσουν για την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας Ναυτικών Μητρώων στην κατάθεση και έκδοση των πιστοποιητικών από τους συναδέλφους καθώς και την πληροφόρηση των μετεκπαιδευόμενων για τον τρόπο ανανέωσης των πιστοποιητικών ναυτικής ικανότητας.
 3. Συγγραφή εγκεκριμένων σημειώσεων για κάθε μάθημα των κύκλων Μηχανικών Α’ και Β΄ Τάξεως (βάση της καθορισμένης βιβλιογραφίας του νέου προγράμματος σπουδών).
 4. Να επανέλθει η καταβολή του επιδόματος όπως γινόταν από το ΚΕΣΕΝ, με την ολοκλήρωση του κάθε κύκλου και αύξηση του στο 80% του βασικού μισθού του αντίστοιχου διπλώματος.
 5. Αποκλειστικά Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση ενταγμένη στο Υπουργείο Παιδείας, Ισοτιμία των διπλωμάτων μας με τα αντίστοιχα της στεριάς Καθώς και Αποστρατικοποίηση των ΑΕΝ και του ΚΕΣΕΝ.
 6. Κατάργηση του Π.Δ 141/2014 και των νόμων 3153/2003, 3450/2006 (ΝΕΚΕ) για την ιδιωτικοποίηση της Ναυτικής Εκπαίδευσης και Μετεκπαίδευσης.
 7. Να ασφαλίζονται στο ΝΑΤ όλοι οι Μετεκπαιδευόμενοι στο ΚΕΣΕΝ και οι εισφορές να καλύπτονται από το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΚΝΕ).
 8. Δωρεάν στέγαση των μετεκπαιδευόμενων από την επαρχία στην Εστία Ναυτικών και επίδομα στέγασης για όσους δεν μπορεί να καλύψει καθώς και Μειωμένα εισιτήρια μετακίνησης στον μόνιμο τόπο διαμονής τους σε όλα τα μέσα μεταφοράς.
 9. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και υλικών για την καθαριότητα του κτιρίου του ΚΕΣΕΝ και απολύμανσή του.
 10. Έλεγχο των οικονομικών του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΚΝΕ) και των κεφαλαίων του ΝΑΤ.
 11. Κατάργηση του νόμου 4150/2013 για την «Ανασυγκρότηση του ΥΝΑ», της Υπουργικής Απόφασης (3522.2/08/2013) «Κανονισμός για την εφαρμογή απαιτήσεων της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας 2006, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας».
 12. Κάλυψη των ελλειμμάτων του ΝΑΤ από τον κρατικό προϋπολογισμό, που δημιουργούνται από την «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, σύμφωνα με την πρόταση της ΠΕΜΕΝ να ναυτολογούνται στα πλοία που ανήκουν στο ν.27/1975 όλοι οι ναυτεργάτες μέσω ΓΕΝΕ με Συλλογική Σύμβαση και Κοινωνική Ασφάλιση, κατάργηση των χαριστικών πράξεων και επιδοτήσεων των εφοπλιστών και την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών προς το ΝΑΤ.
 13. Να σταματήσει η λεηλασία της ακίνητης περιουσίας του ΝΑΤ. Να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του ΝΑΤ και των άλλων κεφαλαίων που εποπτεύονται από το ΝΑΤ σύμφωνα με τις προτάσεις της ΠΕΜΕΝ.
 14. Να καταργηθεί η υπουργική απόφαση που αναγνωρίζει τα πιστοποιητικά από χώρες όπως Φιλιππίνες, Ινδονησία, Ουκρανία, Πολωνία, Ινδία, Λιθουανία και άλλες.
 15. Κατάργηση της άδικης/υψηλής φορολογίας των ναυτεργατών.
 16. Να λειτουργήσει πλήρως και για τους Γ’ Μηχανικούς το ΕRM

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ         ΕΠΙΤΡΟΠΗ         ΚΕΣΕΝ/ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Comments are closed.