Η συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα 8 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη και το Διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Δημοσιεύτηκε στις

Δυστυχώς δε μπορούμε να μην ξεκινήσουμε τη σημερινή συνέντευξη τύπου με τις νέες, τραγικές συνέπειες από τις βροχές που έχουν στοιχίσει ξανά ανθρώπινες ζωές, κατεστραμμένες υποδομές, πλημμυρισμένα σπίτια, μαγαζιά, καλλιέργειες.

Ότι αντικρίζουμε ξανά αυτές τις μέρες, οι εικόνες ανείπωτης καταστροφής είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, που εδώ και πολλά χρόνια έπρεπε να έχουν γίνει, με ευθύνη κυβερνήσεων και Τοπικής Διοίκησης, προκειμένου να προστατευτούν ολόκληρες περιοχές, ανθρώπινες ζωές, περιουσίες.

Η Μαγνησία και η Καρδίτσα σήμερα, η Μάνδρα χθες, η Αθήνα που μετατράπηκε με μια βροχή σε Βενετία, αναδεικνύουν την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, με όλα τα αναγκαία μέσα και τις υποδομές για την προστασία του λαού. Επιβεβαιώνεται για μια φορά ότι με ευθύνη κυβερνήσεων και τοπικής διοίκησης, στις πόλεις χωράνε τα αναπτυξιακά οράματα των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων, όχι όμως οι ανάγκες του λαού.

Δεν προλαβαίνουμε να μετράμε πληγές από τη μία καταστροφή μέχρι την άλλη, από τις φωτιές στις πλημμύρες και στις δολοφονίες όπως αυτή στον Πειραιά που μας έκανε να λυγίσουμε προχθές. Το σύνθημα «μόνο ο λαός σώζει τον λαό», επιβεβαιώνεται σε κάθε πυρκαγιά, σε κάθε πλημμύρα, σε κάθε φυσική καταστροφή. Απέναντι σε ένα κράτος που δεν μπορεί και δεν θέλει να προστατεύσει τη ζωή, την περιουσία του λαού, το περιβάλλον, η λαϊκή πρωτοβουλία την ώρα της ανάγκης είναι αυτή που τελικά σώζει ό,τι μπορεί να σωθεί.

Δε φταίει για  όλα η κλιματική αλλαγή όπως αναφέρει η κυβέρνηση. Δε φταίει η κλιματική αλλαγή για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν δασεργάτες, ότι δεν έχουν καθαριστεί τα ρέματα ότι οι πυροσβέστες αντιμετωπίζονται και αυτοί με τη σειρά τους ως εργαζόμενοι μίας χρήσης που προσλαμβάνονται και πετιούνται ξανά στην ανεργία και μάλιστα αν διεκδικήσουν την δουλειά βρίσκουν απέναντι τους τα ΜΑΤ και χημικά.

Εδώ και τώρα να διεκδικήσουμε αγωνιστικά μέτρα και προστασία των εργατικών-λαϊκών οικογενειών που έχουν δεχτεί πλήγματα από τις φυσικές καταστροφές. Και ενώ συμβαίνουν ολα αυτά η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη την αντιλαϊκή πολιτική της.

Πριν από τις βουλευτικές εκλογές η κυβέρνηση ούτε λίγο ούτε πολύ προσπαθούσε να παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα για τους μισθούς των εργαζομένων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο δρόμος έξω από κάθε εργατικό-λαϊκό σπίτι θα είναι στρωμένος με ευρώ. 3 μήνες μετά τις εκλογές, τα στοιχεία από τον ΕΦΚΑ, καταγράφουν την πραγματική εικόνα και τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι.

 • Πάνω από 1 στους 4 εργαζόμενους λαμβάνουν ως μισθό λιγότερα από τον νομοθετημένο κατώτατο, ενώ ο μέσος μισθός βρίσκεται κάτω από τον μισθό του 2011.
 • Με βάση τα στοιχεία σχεδόν 700.000 εργαζόμενοι την περσινή χρονιά έπαιρναν λιγότερα από τον κατώτατο μισθό, που το 2022 ήταν διαμορφωμένος στα 713 ευρώ μεικτά!
 • Οι εργαζόμενοι με τις διάφορες μορφές ευέλικτης εργασίας και μερικής απασχόλησης καταγράφονται στις 685.000 και αποτελούν περίπου το 27% των εργαζομένων συνολικά. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν οι εργαζόμενοι με εκ περιτροπής απασχόληση που ο ΕΦΚΑ τους συμπεριλαμβάνει στους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση.
 • Η εικόνα της βαρβαρότητας με την οποία αναμετρώνται οι μισθωτοί συμπληρώνεται από τα στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗ», που δείχνουν ότι το 2022 γίνονταν πάνω από 7.000 απολύσεις κάθε μέρα, λόγω της τεράστιας «ευελιξίας».
 • H κατάσταση στους μισθούς δείχνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εργατική-λαϊκή οικογένεια για να καλύπτει τις ανάγκες της, για να προστατεύσει τα βασικά από το σάρωμα του εισοδήματος λόγω της ασταμάτητης ακρίβειας. Ο μέσος μισθός των εργαζομένων διαμορφώθηκε στα 860 ευρώ καθαρά τον μήνα και είναι μικρότερος κατά 21% από τον μέσο μεικτό μισθό πριν από 12 χρόνια.

Η ακρίβεια σε τρόφιμα και Ενέργεια εκμηδενίζει τους μισθούς στα μισά του μήνα. Το 60% του μισθού καλύπτει τα υψηλά ενοίκια και τις ανάγκες σε φαγητό. 1 στα 2 νοικοκυριά σύμφωνα με τα στοιχεία περιορίζον ή κόβουν το κρέας, όταν η κοροϊδία των pass και των καλαθιών δε μπορούν να κρύψουν τις ανατιμήσεις στο σούπερ μάρκετ που αγγίζουν το 25% και 30%. Τα έξοδα κίνησης και η βενζίνη έχουν εκτοξευτεί και πάλι και ήδη μετράμε τα ευρώ για τα έξοδα της θέρμανσης το χειμώνα. Σε όλα αυτά προστίθενται τα έξοδα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, την ένδυση των παιδιών κοκ.

Συνολικά πάνω από 25 δισ. ευρώ είναι ο πικρός λογαριασμός από φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις που βαραίνει τις λαϊκές οικογένειες μέχρι το τέλος του χρόνου, χωρίς σε αυτό το ποσό να υπολογίζεται το πλήγμα από τη νέα άνοδο της ακρίβειας σε βασικά αγαθά.

Στην άλλη πλευρά βρίσκονται τα τεράστια κέρδη των ομίλων, μετατρέποντας κάθε λαϊκή ανάγκη σε πεδίο κερδοφορίας τους.

Αυτή η αντίθεση δημιουργεί τριγμούς, είναι πρόκληση! Την ώρα που οι εργαζόμενοι ψάχνονται για να τα βγάλουν πέρα, για να πάνε στο σούπερ μάρκετ και να καλύψουν ανάγκες σε είδη πρώτης ανάγκης, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στον κλάδου πχ του εμπορίου και της μεταποίησης καταγράφουν καθαρά κέρδη πάνω από 6,5 δισ. ευρώ!

Ο λαός μπορεί να μην έχει ασθενοφόρα και να πεθαίνει στις καρότσες των αγροτικών όπως είδαμε με οργή να συμβαίνει το καλοκαίρι, αλλά την ίδια στιγμή η κερδοφορία των ιδιωτικών υπηρεσιών της Υγείας εκτοξεύτηκε κατά 18,8% και των φαρμακοβιομηχάνων κατά 10,3%.

Στο κείμενο του νομοσχεδίου περιέχεται μια νέα δέσμη ισχυρών ανατροπών στα εργασιακά δικαιώματα και στη ζωή της εργατικής-λαϊκής οικογένειας. Μία δέσμη μέτρων που κατονομάζεται με προκλητικό τρόπο και με ιδιαίτερη θρασύτητα ως φιλεργατική.

Δεν αρκούσαν στους επιχειρηματικούς ομίλους τα όπλα της ευελιξίας που βρίσκονται ήδη στην αντεργατική νομοθεσία με την ημιαπασχόληση, την εκ περιτροπής εργασία, την εποχική εργασία και άλλες μορφές εργασιακής ομηρίας, γι αυτό και προστέθηκαν νέα μέτρα  για να προσαρμόζονται καλύτερα ο χρόνος και οι όροι εργασίας στις διαθέσεις και τις ανάγκες της εργοδοσίας.

Η κυβέρνηση παραδέχεται ως δεδομένη την εργασιακή ζούγκλα που έχει διαμορφώσει η ίδια και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και με το νομοσχέδιο έρχεται να την «νομιμοποιήσει». Μας φέρνουν ως δεδομένο και φυσιολογικό ότι είναι «κανονικότητα» για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να μην έχουν συγκεκριμένο ωράριο εργασίας, να μην γνωρίζουν αν και για πόσες ώρες θα τους καλέσει για δουλειά ο κάθε εργοδότης.

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο θεωρούμε ότι είναι μία ακόμα αιτία πολέμου για το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Η καπιταλιστική βαρβαρότητα δείχνει το πιο άγριο πρόσωπο. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι το σύστημα της εκμετάλλευσης μόνο δεινά και πνιγερά μέτρα μπορεί να φέρει στη ζωή του εργαζόμενους λαού.

Έρχεται η νομιμοποίηση της πολλαπλής εργασίας! Μας λένε ότι διασφαλίζουν το «δικαίωμα» του κάθε εργαζόμενου με πλήρη απασχόληση να έχει και δεύτερη και τρίτη δουλειά. Ποια είναι η όμως η αλήθεια; Ότι η κυβέρνηση νομοθετεί το δικαίωμα των εργοδοτών να λιώνουν τους εργαζόμενους με 13 ώρες δουλειάς την ημέρα.

Η δεύτερη και η τρίτη δουλειά, δεν είναι ελεύθερη επιλογή για τους εργαζόμενους όπως προκλητικά αναφέρουν αλλά εξαναγκασμός που οφείλεται στις τρύπιες τσέπες που προκαλεί η ακρίβεια.

Ο νόμος αυτός φέρνει επίσης τις νέες συμβάσεις ευέλικτης απασχόλησης, τις συμβάσεις «κατά παραγγελία» των ελαχίστων-μηδενικών ωρών και των τρισάθλιων όρων. Αυτές οι συμβάσεις προβλέπουν ότι δε θα υπάρχει καμία διασφάλιση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, εφόσον δε θα ξέρουμε πότε και πόσες ώρες θα δουλέψουμε. Θα ενημερωνόμαστε 24ωρες πριν, όποτε ο εργοδότης μας έχει ανάγκη και στη πράξη σημαίνει ότι δε θα έχουμε σταθερό μισθό, αποδοχές αδείας, επιδομάτων, δε θα έχουμε κανένα οικογενειακό προγραμματισμό κ.λπ.

Το νομοσχέδιο στοχεύει στην κατάργηση της πενθήμερης εργασίας όχι μόνο σε επιχειρήσεις συνεχούς παραγωγής καθώς ανοίγει τις πόρτες και παρά τα όσα λέγονται σε όσες επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν 6 και 7 ημέρες την εβδομάδα με το σύστημα των βαρδιών. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι ξεκάθαρο ότι το έχουν ζητήσει και συνδημιουργήσει οι Βιομήχανοι. Καταργείται το 5ημερο, δεν προβλέπεται με βάση ότι βλέπουμε πουθενά νύξη για δεύτερο ρεπό και στη πράξη σημαίνει ότι σε μία εβδομάδα μπορεί να δουλεύουμε μέχρι και 68ωρες.

Η κυβέρνηση με άρθρο στο νέο νομοσχέδιο ποινικοποιεί το δικαίωμα της διεκδίκησης και της συνδικαλιστικής δράσης με στόχο τον γύψο. Απειλεί και τρομοκρατεί νομοθετώντας βαρύτατο πρόστιμο και ποινές φυλάκισης, σε όσους αγωνίζονται και σηκώνουν κεφάλι απέναντι στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και τη καταστολή που από κοινού στήνουν στους χώρους δουλειάς το κράτος και η εργοδοσία. Προσθέτει ένα ακόμα όπλο στους εργοδότες όπως έκαναν οι προηγούμενοι νόμοι Χατζηδάκη και Αχτσιόγλου.

Σε αυτό το ζήτημα όπως και για όλο το νομοσχέδιο είναι χαρακτηριστική και προβληματική η σιωπή της συμβιβασμένων ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που σε εμάς δεν κάνει φυσικά εντύπωση. Ούτε για την τιμή των όπλων δεν αναφέρουν κάτι έστω και λεκτικά που θα θίξει τα αφεντικά, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Η στάση τους συμβαδίζει με τον βηματισμό των πολιτικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που παρά τις «αντιπολιτευτικές» κορόνες, στηρίζουν το άθλιο «ευρωπαϊκό κεκτημένο», που προβλέπει όλα τα παραπάνω, ντυμένες μάλιστα με το πέπλο των «βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών».

Σήμερα κανένας εργαζόμενος, καμιά εργαζόμενη, καμιά συνδικαλιστική εργατική οργάνωση δε πρέπει να δείξει ανοχή στη σύγχρονη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής σκλαβιάς. Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε και να απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά της σκέψης και της εργασίας μας».

Καλούμε τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα συνδικάτα να απαντήσουμε με απεργιακό αγώνα. Να πάρουν τώρα αποφάσεις απεργίας απάντηση στο νομοσχέδιο που περνάει αλυσίδες στη ζωή μας.

 • Για να φέρουμε στο προσκήνιο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών με σταθερή και μόνιμη εργασία, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να προβλέπουν αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, με σύγχρονα δικαιώματα.
 • Για να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, για 7ωρο- 5ήμερο- 35ωρο με κατάργηση των συμβάσεων-ομηρίας.
 • Για την προστασία και τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων.
 • Για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από τα χαράτσια και την ακρίβεια, για την προστασία της κατοικίας του λαού από τους πλειστηριασμούς.

Όλα αυτά τα περιλαμβάνουμε στο πλαίσιο πάλης. Ένα κείμενο που δεν το θεωρούμε ιερό κείμενο αλλά βάση για συζήτηση με τους εργαζόμενους, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για να το ενισχύσουν, να κάνουν παρατηρήσεις. Ένα κείμενο που δε θέλουμε να έχει χαρακτήρα «κουβέντα να γίνεται» αλλά να αποτελέσει το αντίστοιχο όπλο του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος, να μπει στη ζωή.

Να δυναμώσει η αλληλεγγύη, η δράση από τα κάτω. Να πυκνώσουν οι αγώνες για την υπεράσπιση της εργατικής-λαϊκής κατοικίας. Μόνο με τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες συνδικάτων, φορέων της γειτονιάς, της νεολαίας αποτράπηκαν τους τελευταίους μήνες πλειστηριασμοί και εξώσεις, δόθηκαν ορισμένες λύσεις για ρυθμίσεις δανείων. Είναι ανάγκη να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Τα προηγούμενα χρόνια, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και αρκετά συνδικάτα κατάφεραν με τη δράση και τις πρωτοβουλίες τους, να ακυρώσουν στην πράξη αντιδραστικές αλλαγές, να δημιουργήσουν αφοβία, να απαντήσουν με επιχειρήματα και αγώνες στις βρωμιές και τις συκοφαντίες κυβερνήσεων και εργοδοσίας.

Η πάλη για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι ανάγκη να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, με πυρήνα το χώρο δουλειάς και τους κλάδους. Βασικός όρος για την ανάπτυξη των αγώνων είναι η άνοδος του βαθμού της οργάνωσης των εργαζομένων, το δυνάμωμα των κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων, η ίδρυση νέων συνδικάτων σε χώρους δουλειάς.

Σε αυτόν τον αγώνα καλούμε τους εργαζόμενους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, συνολικά τον εργαζόμενο λαό. Καλούμε ιδιαίτερα την εργαζόμενη νεολαία που δοκιμάζεται και θα πιεστεί σε ακόμα πιο ισχυρές πιέσεις μέσα στους εργασιακούς χώρους, να πει όχι απλά ένα «φτάνει» αλλά να το εκφράσει με την οργάνωση της στα σωματεία, να διεκδικήσει με τους αγώνες της τη ζωή που της αξίζει, δουλειά με δικαιώματα.

Καλούμε όλους του εργαζόμενους να σπάσουν το φόβο, να μπουν στον αγώνα, με τη δράση τους, με το μυαλό τους ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις αγωνιστικής ανάτασης σε κάθε εργασιακό χώρο δουλειάς, να προκύψουν δεκάδες εστίες αντίστασης σε κάθε κλάδο.

Καλό αγώνα, ψηλά το ανάστημα με ανεβασμένες τις σημαίες της ανυποχώρητης πάλης! Οι πολλοί έχουμε τη δύναμη, οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο, νόμος είναι το δίκιο τους!

 

 

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ

Για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

 • Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού.
 • Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό και ονομαστική αύξηση του κατώτερου αυτή που ζητούν τα συνδικάτα και ξεπερνά τα 850 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα (επίσημος πληθωρισμός στο 10%).
 • Επαναφορά κατακτήσεων, όπως τις τριετίες, την αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, την Κυριακάτικη αργία, την πληρωμή υπερωριών.
 • Στο δημόσιο αυξήσεις 20% στους μισθούς με επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Ξεπάγωμα της διετίας 2016-2017.Κατάργηση της διάκρισης στη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων, που προβλέπει ότι υπάλληλοι ΠΕ και ΤΕ ανεβαίνουν ένα μισθολογικό κλιμάκιο κάθε 2 χρόνια ενώ οι ΔΕ και ΥΕ κάθε 3 χρόνια. Μισθολογική εξέλιξη για όλους κάθε 2 χρόνια. Πλήρης αναγνώριση της συνολικής προϋπηρεσίας. Κατάργηση της «εισφοράς αλληλεγγύης». Ένταξη στα ΒΑΕ όλων των εργαζομένων σε ανθυγιεινές εργασίες.
 • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού.
 • Ουσιαστική προστασία των εργαζόμενων γυναικών και της μητρότητας.
 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και των περιορισμών για τις ΣΣΕ και τους μισθούς.
 1. Πιο ειδικά για το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
 • Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης τωνεργαζομένων! Καμία διεύρυνση ωραρίου! Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με 7ωρο – 35ωρο – 5ήμερο, καθορισμένο ωράριο με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις, 6ωρο – 5ήμερο – 30ωρο για τα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Απαγόρευση της 6ημερης εργασίας.
 • Ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίαςαποτελεί αδιαπραγμάτευτο όρο και βασικό πυλώνα των εργασιακών σχέσεων. Απαγορεύεται η ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας με οποιοδήποτε μελλοντικό αντιστάθμισμα.
 • Επαναφορά και νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ανοίξει την ομπρέλα της απελευθέρωσης και επιτρέπουν το άνοιγμα των επιχειρήσεων τις Κυριακές.
 • Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας, συλλογικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους με αυτό το καθεστώς.
 • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των απλήρωτων υπερωριών, των νόμων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την υπονόμευση των ΣΣΕ όπως οι νόμοι Βρούτση και Χατζηδάκη. Να σταματήσει το αίσχος των εργολαβικών και υπεργολαβικών εργαζομένων.
 • Κατάργηση των αντεργατικών νόμων που απελευθερώνουν τις ομαδικές απολύσεις.
 • Κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στην καταγγελία σύμβασης (απόλυση) με ή χωρίς προ-ειδοποίηση.
 • Μαζικές προσλήψεις Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων, Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας και διοικητικού προσωπικού στο ΣΕΠΕ.
 • Πλήρη καταγραφή και διερεύνηση εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών και συστηματική διενέργεια προληπτικών ελέγχων με στόχο την αποφυγή τους.
 • Διασφάλιση του αναγκαίου υλικοτεχνικού εξοπλισμού (αυτοκίνητα, όργανα μέτρησης βλαπτικών παραγόντων, μέσων ατομικής προστασίας του προσωπικού)
 • Η Επιθεώρηση Εργασίας να λειτουργεί αναβαθμισμένη ως κρατική υπηρεσία και όχι με το μανδύα της δήθεν Ανεξάρτητης Αρχής, με την εκάστοτε Κυβέρνηση να είναι υπόλογη στους εργαζόμενους για τις πράξεις και τις παραλείψεις της.
 1. Άμεσα μέτρα για τους ανέργους. Για την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).
 • Άμεση κάλυψη και επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία.
 • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού που διεκδικεί το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.
 • Κανένας άνεργος χωρίς πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.
 • Να σταματήσει το αίσχος του ποινολογίου των ανέργων.
 • Κατάργηση του πρόσφατου νόμου που επιτρέπει στη ΔΥΠΑ να υλοποιεί προγράμματα για εργαζόμενους-ανέργους άνω των 67 ετών.
 • Κατάργηση των νόμων που μετατρέπουν την ΔΥΠΑ σε μηχανισμό κατάρτισης και ανακύκλωσης της ανεργίας και παράλληλα αδυνατίζουν το πλέγμα προστασίας των ανέργων.
 • Ανασύσταση του έργου των Οργανισμών ΟΕΚ και ΕΕΚ με το σύνολο των αρμοδιοτήτων που υπήρχαν, με άμεση έναρξη και ενίσχυση του κατασκευαστικού προγράμματος.
 • Αξιοποίηση των αποθεματικών του πρώην ΟΕΚ και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του με επίκεντρο τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι διοχέτευσης τους «στα δόντια» των λίγων.
 • Να διευρυνθούν τα προγράμματα των όποιων παροχών χωρίς να υπάρχει η λεπίδα των εισοδηματικών κριτηρίων.

Για την προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας:

 • Πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών νοικοκυριών και απαγόρευση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.
 • Παύση κάθε μορφής αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμών από πλευράς των τραπεζών σε βάρος των οφειλετών λαϊκών οικογενειών για οφειλόμενα ποσά σε τράπεζες και εφορία.
 • Διαγραφή 50% των οφειλών των λαϊκών νοικοκυριών προς τις τράπεζες και ταυτόχρονη διαγραφή των τόκων, ανατοκισμού και κεφαλαιοποίησης κάθε μορφής τόκων για χρέη των λαϊκών νοικοκυριών.
 1. Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους.
 2. Η εργατική τάξη να περιφρουρήσει το απεργιακό της δικαίωμα και να παλέψει για:
 • Κατάργηση στην πράξη των νόμων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που περιορίζουν το απεργιακό δικαίωμα. Η κυβέρνηση και οι εργοδότες δεν έχουν καμία δουλειά στα συνδικάτα.
 • Επαναφορά της γενικής συνέλευσης ως το αποκλειστικό όργανο των εργαζομένων που αποφασίζει για τη διεξαγωγή της σε μια επιχείρηση με τους όρους που προβλεπόταν πριν το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το 2018.
 • Κατάργηση του “προσωπικού εγγυημένης παροχής υπηρεσιών” και της αντίστοιχης απεργοσπαστικής διάταξης.
 • Επαναφορά της δυνατότητας στα κλαδικά συνδικάτα, στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα να ασκούν ανεμπόδιστα τη συνδικαλιστική τους δραστηριότητα, μεταξύ άλλων να μπορούν να καλύπτουν τον αγώνα κάθε συνδικάτου με τη μορφή πάλης που θα επιλέξει το ίδιο.
 • Προστασία του απεργιακού δικαιώματος έναντι της απεργοσπασίας και απαγόρευση της ανταπεργίας (lockout).
 • Να μείνει ανενεργό το ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. Μόνο τα καταστατικά των συνδικάτων και τα ίδια τα μέλη τους μέσα από τις συλλογικές και δημοκρατικές τους διαδικασίες να καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας, τις αρχές και τους σκοπούς των εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων.
 • Όχι στο ηλεκτρονικό φακέλωμα, καμία ηλεκτρονική λίστα με ονόματα και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στο κράτος και στους εργοδότες. Τα συνδικάτα είναι τα μόνα αρμόδια με βάση το καταστατικό τους να τηρούν μητρώα μελών, λίστες συνδρομών και καταστάσεις ψηφισάντων.
 • Όχι στην ηλεκτρονική ψηφοφορία. Τα συνδικάτα καθορίζουν με βάση τα καταστατικά τους και υπερασπίζονται τις μαζικές, συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες τους, τον τρόπο με τον οποίο οργανώνουν τις αρχαιρεσίες τους για τα ΔΣ και τους αντιπροσώπους, για τη λήψη απόφασης για απεργία, διαφυλάσσοντας την μυστικότητα και το αδιάβλητο της διαδικασίας με τη φυσική παρουσία των μελών τους.
 • Προστασία της συνδικαλιστικής δράσης, προστασία του συνόλου των ιδρυτικών μελών ενός σωματείου. Κατοχύρωση της ανεμπόδιστης συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς, εξασφάλιση των συνδικαλιστικών αδειών.
 • Όχι στις απολύσεις συνδικαλιστών. Ακύρωση κάθε απόλυσης και κάθε δίωξης για συνδικαλιστική δράση.
 • Κάτω τα χέρια από τις συνδρομές και τα οικονομικά των συνδικάτων. Ενίσχυση της ΔΥΠΑ για την αποκλειστική χρηματοδότηση και την πραγματική προστασία των εργαζομένων, των ανέργων και των οικογενειών τους.
 1. Πάλη ενάντια στην ακρίβεια και για την υπεράσπιση του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος:

Ηλεκτρικό ρεύμαΕνέργεια

 • Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης.
 • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
 • Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
 • Επανασυνδέσεις στο κομμένο ρεύμα με μόνη προϋπόθεση τη συμφωνία σε διακανονισμό των οφειλών με ευνοϊκούς όρους, χωρίς προκαταβολή και με πολλές χαμηλές δόσεις για αποπληρωμή των λογαριασμών.
 • Καμία διακοπή παροχής ρεύματος και φυσικού αερίου στις σχολικές μονάδες.
 • Σχέδιο άμεσης αξιοποίησης εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων-λιγνίτη, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την πράσινη ανάπτυξη και το εμπόριο ρύπων.

Μετακίνηση

 • Επαναφορά των δωρεάν δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες για τους εργαζόμενους κατά την έναρξη και τη λήξη των βαρδιών.
 • Μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Λεωφορεία, Τρόλεϊ, Τραμ, ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ, Προαστιακός, ΟΣΕ) κατά 50%.
 • Δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνταξιούχους.

Είδη πλατιάς λαϊκής Κατανάλωσης – Φορολογία

 • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης όπως διατροφής (π.χ. ψωμί, γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη ), ένδυσης όπως και στις αντίστοιχες πρώτες ύλες
 • Να σταματήσει, εδώ και τώρα, το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών και της μικρής επαγγελματικής στέγης
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης,
 • Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές και τις μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης,
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά,
 • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες,
 • Αφορολόγητο στα 12.000 € προσαυξημένο κατά 3.000 € για κάθε παιδί.
 • Επανένταξη των επαγγελματιών στο αφορολόγητο όριο που αυτή τη στιγμή φορολογούνται από το 1ο ευρώ.
 • Κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής.
 • Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία, τόκων, προστίμων και του 30% του υπόλοιπου χρέους
 • Δραστική μείωση της τραπεζικής προμήθειας στις ψηφιακές συναλλαγές

Για τους Δήμους

 • Γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες, τους επαγγελματίες. Κατάργησή τους για ανέργους, συνταξιούχους, μισθωτούς και επαγγελματίες με εισόδημα έως 12.000.
 • Έκτακτη επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές.
 • Έκτακτη επιχορήγηση για την ομαλή λειτουργία των αθλητικών (π.χ. κολυμβητήρια) και άλλων κοινωνικών υποδομών (π.χ. παιδικοί σταθμοί).
 1. Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, υποχρεωτική.
 • Κατάργηση του νόμου Βρούτση/Κατρούγκαλου και Χατζηδάκη και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
 • Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
 • Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 660 ευρώ.
 • Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.
 • Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, τα 55 και τα 50 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
 • Άμεση χορήγηση όλων των εκκρεμών συντάξεων και εφάπαξ.

Για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς

 • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων, με ευθύνη της εργοδοσίας και ουσιαστικό, ολοκληρωμένο έλεγχο από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς (ΣΕΠΕ).
 • Αποφασιστική ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας, με προσλήψεις Επιθεωρητών για κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Ενίσχυση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής των μηχανισμών ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας, για ουσιαστικό έλεγχο σε όλη την έκταση των παραγόντων που δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια της υγείας των εργαζομένων.
 • Υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των Βαρέων & Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) με ένταξη κλάδων και ειδικοτήτων (δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) που δουλεύουν σε ομοιογενείς συνθήκες. Άμεση επανένταξη στα Βαρέα όσων κλάδων εξαιρέθηκαν το 2001. Μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 50 και 55 χρόνια, αντίστοιχα για γυναίκες και άντρες, που εργάζονται στα ΒΑΕ.
 • Πλήρης κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο με ευθύνη του κράτους και επιβάρυνση του κεφαλαίου.
 • Πλήρης, δωρεάν κάλυψη της νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας. Πλήρης αποδοχές για όσο διάστημα ο εργαζόμενος λείπει από την εργασία του λόγω ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας.
 • Δημιουργία κρατικού Σώματος Τεχνικών Ασφάλειας και Γιατρών Εργασίας καθώς και υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας (ΥΑΕ), ενταγμένων αποκλειστικά στα δημόσιο σύστημα Υγείας. Κατάργηση των ΕΞΥΠΠ και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ.
 • Σταθερή λειτουργία των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Συνδικάτων, με δυνατότητα ελέγχου σε όλους τους κλάδους και χώρους δουλειάς.
 1. Δημόσιο και δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος.
 • Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους.
 • Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των άλλων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τις άλλες μονάδες Υγείας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών
 • Να μην κλείσει ,συγχωνευτεί κανένα τμήμα, κλινική ,νοσοκομείο, κέντρο υγείας. Να επαναλειτουργήσουν πλήρως τα νοσοκομεία ,το σύνολο των δομών που έκλεισαν λόγω περικοπών
 • Αύξηση των εισακτέων στις σχολές Ιατρικής και Νοσηλευτικής για να εξασφαλιστεί η επάρκεια στελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας.
 • Κατάργηση κάθε είδους πληρωμής στην Υγεία για όλο τον λαό.
 • Ανάπτυξη και στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία με προσλήψεις μόνιμων ιατρών Εργασίας, τεχνικών Ασφάλειας, νοσηλευτών, επισκεπτών Υγείας. Προσανατολισμός στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Χορήγηση όλων των απαραίτητων Μέσων Ατομικής Προστασίας.
 • Απολύτως δωρεάνμε 100% κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό, φάρμακα, θεραπείες, σύγχρονα θεραπευτικά μέσα, τεχνολογικά βοηθήματα για όλα τα παιδιά με αναπηρία, τα άτομα με αναπηρία, τους χρόνια πάσχοντες. Κανένα όριο, πλαφόν ή αποκλεισμό σε ασφαλισμένους ή ανασφάλιστους, Έλληνες ή μετανάστες.
 • Όχι στα σφαγεία των ΚΕΠΑ και του ΟΠΕΚΑ. Καμία περικοπή σε επιδόματα και συντάξεις αναπηρίας.
 • Πλήρεις υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης στους μετανάστες αποκλειστικά από τις δημόσιες μονάδες Υγείας.
 • Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ.
 • Πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ  με μόνιμο προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες. Ανανέωση του στόλου του ΕΚΑΒ με ανάπτυξη  του αναγκαίου αριθμού ασθενοφόρων μέσων επίγειων – πλωτών – εναέριων. Στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό της τεχνικής υπηρεσίας συντήρησης του στόλου.
 • Αγώνας ενάντια στα σχέδια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης-εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας ,για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.
 1. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, αναβαθμισμένη εκπαίδευση για όλους. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και όλων των ταξικών εμποδίων και φίλτρων που μπαίνουν στους μαθητές.
 • Εδώ και τώρα μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Να λειτουργήσουν από την αρχή της χρονιάς τα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας και ΠΔΣ με προσλήψεις εκπαιδευτικών. Να λειτουργήσουν σε όλα τα Δημοτικά τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας με βάση τις ανάγκες κάλυψης και αναπλήρωσης των κενών. Να επανέλθει ο υπεύθυνος στο Ολοήμερο.
 • Κρατικό σχέδιο ανάπτυξης των σχολικών υποδομών. Άμεσα μέτρα για προσεισμικό έλεγχο και αντισεισμική θωράκιση των εγκαταστάσεων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
 • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Ούτε σκέψη για “Εθνικό Απολυτήριο” στο Λύκειο.
 • Πρόγραμμα δημόσιας και δωρεάν επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου για τη λεγόμενη αξιολόγηση στα σχολεία.
 • Να εγγραφούν όλα τα προσφυγόπουλα σχολικής ηλικίας στα δημόσια σχολεία ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα μας. Να στελεχωθούν όλες οι ΔΥΕΠ.
 • Πρόγραμμα σχολικών γευμάτων κρατικά οργανωμένο με επέκταση σε όλα τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία.
 • Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών. Έκτακτο κρατικό κονδύλι για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες των Ιδρυμάτων. Ανάπτυξη της δωρεάν φοιτητικής μέριμνας για όλους.
 • Καμία σκέψη για άμεση ή έμμεση αναθεώρηση του άρθρου 16.
 • Σύγχρονα εργασιακά, επαγγελματικά δικαιώματα για όλους! Το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για άσκηση του επαγγέλματος. Όχι στις κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα στα Τμήματα, τα πτυχία, τους αποφοίτους. Όχι στην εξίσωση των πτυχίων κολεγίων με των ΑΕΙ.
 • Χορήγηση μηνιαίου στεγαστικού επιδόματος 300 ευρώ, σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους. Άμεση ανέγερση νέων εστιών, επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών με κρατική δαπάνη. Αξιοποίηση της περιουσίας των πανεπιστημίων, αλλά και αχρησιμοποίητων κτηρίων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία δήμων, περιφερειών, της εκκλησίας, κλπ, για τη διαμόρφωση νέων εστιών ειδικά για τα Πανεπιστήμια που δεν έχουν δική τους εστία.
 • Κατάργηση των διδάκτρων και τελών στα προπτυχιακά οποιουδήποτε είδους, με οποιαδήποτε μορφή. Άμεση κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά.

Για την εκρηκτική κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς

 • Εξασφάλιση της κτιριακής επάρκειάς τους, καταλληλότητας, υποδομής, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, με τη διασφάλιση μόνιμης χρηματοδότησης, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Να καλυφθούν όλα τα παιδιά που παραμένουν εκτός δημόσιων δομών, για να αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση.
 • Πρόσληψη εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, όπως και την άμεση πρόσληψη παιδιάτρων για να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν. Κατάργηση των απαράδεκτων τροφείων.
 • Να βρεθεί άμεσα λύση με νέες αίθουσες και προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού. Να μην πραγματοποιηθεί καμία απόλυση εργαζόμενου ή μετατροπή σύμβασης από πλήρους σε μερικής απασχόλησης.
 1. Να δυναμώσουμε την πάλη μας για τις σύγχρονες ανάγκες της γυναίκας της βιοπάλης, μαζί με αγροτικούς συλλόγους, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, αλλά και τους συλλόγους γυναικών της ΟΓΕ, τους φοιτητικούς συλλόγους.
 • Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και ανδρών, στα 55 έτη για τις γυναίκες και στα 60 έτη για τους άνδρες και στα 50 για τις εργαζόμενες στα ΒΑΕ. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που πετσοκόβουν μισθούς, συντάξεις, ανάμεσα σε αυτές της χηρείας, κοινωνικές παροχές και δικαιώματα.
 • Επίδομα μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες, τις γυναίκες της υπαίθρου, στο ύψος του βασικού μισθού για 2 μήνες πριν τον τοκετό και 6 μήνες μετά, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική ενημερότητα. Μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρόνο από τον τοκετό. Υπολογισμός του χρόνου αυτού του διαστήματος στον συντάξιμο χρόνο.
 • Κάλυψη όλων των εξόδων των διαγνωστικών, προληπτικών εξετάσεων, του προγεννητικού ελέγχου, της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος, στα πλαίσια ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας με έμφαση στην πρόληψη.
 • Το έτοιμο βρεφικό γάλα να δίνεται δωρεάν ή σε πολύ χαμηλή τιμή, παράλληλα με τη δημιουργία κέντρων ενημέρωσης και εκπαίδευσης για το θηλασμό μέσα στα μαιευτήρια, αλλά και στο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποκλειστικά με ευθύνη του κράτους.
 • Ανάπτυξη προγραμμάτων δωρεάν συμβουλευτικής γονέων, στα πλαίσια του δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
 • Λειτουργία των υπηρεσιών νοσηλείας και φροντίδας στο σπίτι με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Δίκτυο δημόσιων και δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών και υποδομών για τη δημιουργική απασχόληση βρεφών, νηπίων, παιδιών και ΑΜΕΑ, δομών προστασίας παιδιών και φροντίδας ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ. Πλήρη στελέχωση όλων των κοινωνικών υπηρεσιών.
 • Παροχή φτηνής, σύγχρονης κατοικίας στις πολύτεκνες οικογένειες από το κράτος.
 • Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος για τα νέα ζευγάρια.
 1. Να εκπονηθεί ολοκληρωμένος, ουσιαστικός, επιστημονικός σχεδιασμός συνδυαστικής αποτίμησης για το σύνολο των κινδύνων, φυσικών και τεχνολογικών, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.
 • Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανάλογη των αναγκών για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού από τις φυσικές καταστροφές.
 • Κάλυψη των οργανικών κενών στις Δασικές και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των Υπηρεσιών.
 • Να εξασφαλιστεί άμεσα το δικαίωμα της στέγασης των πληγέντων, των πρώτων άμεσων αναγκών, η αποκατάσταση των υποδομών, η ταχύτερη δυνατή επιστροφή στα σπίτια.
 • Να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές και να αποζημιωθούν στο 100% οι πληγέντες από το κράτος.
 • Να διασφαλιστεί η καταβολή των μεροκάματων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές ή άλλες φυσικές καταστροφές με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
 • Να μην υπάρξει καμία βλαπτική συνέπεια για τους εργαζόμενους με απολύσεις ή διαθεσιμότητα, με μειώσεις μισθών.
 • Να κλείνουν όλα τα εργοστάσια και οι χώροι δουλειάς στις περιοχές των πυρκαγιών μέχρι τη στιγμή που θα διασφαλίζεται η ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων από τις πυρκαγιές και τους υπαρκτούς κινδύνους άμεσων αναζωπυρώσεων.
 • Να εξασφαλίζεται από το κράτος η άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών στις περιοχές που επηρεάζονται από αιωρούμενα σωματίδια και επικίνδυνες ουσίες από τον καπνό, με πλήρη αποζημίωση των ημερομισθίων τους.
 • Να δοθούν αποζημιώσεις σε εργαζόμενους που η δουλειά και το εισόδημά του είναι σε άμεση εξάρτηση με το δάσος και μένουν ξεκρέμαστοι χωρίς κανένα εισόδημα στις περιοχές των καταστροφικών πυρκαγιών.
 • Οι εργοδότες να καταρτίσουν σχέδιο διαφυγής και διάσωσης από το χώρο εργασίας, το οποίο να δοκιμάζεται τακτικά με ασκήσεις. Άμεσα να πραγματοποιηθεί έλεγχος όλων των χώρων δουλειάς από τις αρμόδιες κρατικές, περιφερειακές και δημοτικές υπηρεσίες.
 1. Καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες
 • Δεν θα επιλέξουμε στρατόπεδο ληστών. Μόνη μας ελπίδα η πάλη των λαών.
 • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Καμία εμπλοκή για οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο.
 • Να ακυρωθεί η ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις. Να κλείσουν όλες οι αμερικανονατοϊκές βάσεις του θανάτου στην Ελλάδα.
 • Η χώρα μας να μη γίνει ορμητήριο για την επιδρομή των ιμπεριαλιστικών γερακιών του πολέμου.
 • Κανένας φαντάρος και στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολή εκτός συνόρων.
 • Κλείσιμο όλων των hotspots στα νησιά. Άμεση μεταφορά των αιτούντων άσυλο κατ’ αρχάς στην ηπειρωτική χώρα σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια η άμεση μεταφορά τους στις χώρες προορισμού τους.
 • Να δοθεί άσυλο σε όσους προέρχονται από χώρες που είναι εστίες πολέμου, εμφυλίων, υπό κατοχή ή είναι θύματα αντιδραστικών καθεστώτων και κινδυνεύει η ζωή τους. Να εξασφαλιστούν γρήγορες διαδικασίες για τα αιτήματα ασύλου μέσω πρόσληψης αναγκαίου προσωπικού.
 • Να εξασφαλίζεται ιατρική περίθαλψη, εμβολιασμοί προσφύγων και μεταναστών, πρόσβαση των παιδιών τους στην εκπαίδευση, χωρίς εμπλοκή των ΜΚΟ και με την απαραίτητη στελέχωση όλων των σχετικών υπηρεσιών.

Περισσότερα

Ομιλία του Γιάννη Τασιούλα, Προέδρου Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλους Γραμματείας του ΠΑΜΕ στην απεργιακή Συγκέντρωση Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Η 1η Μάη είναι ημέρα δική μας. Των εργαζομένων όλου του κόσμου...

Άρθρο του Νίκου Παπαγεωργίου, Μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμού στα Δικαιολογητικά για την απεργία

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, που πρωτοστάτησαν στην επιτυχία της απεργίας-σταθμό των τελευταίων χρόνων...

Άρθρο του Αντρέα Καργόπουλου, αντιπροέδρου της ΟΛΜΕ, εκλεγμένου με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Στις 17 Απρίλη απεργούμε.  Απεργούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους...