Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου

Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Κέρκυρας : Απόσπασμα από τη συνέντευξη τύπου για τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου

0
image_pdfimage_print

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ  

   ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ  ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ   

 Συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο του συνδικάτου με την παρουσία των προέδρων των επιχειρησιακών σωματείων των εργαζομένων στα ξενοδοχεία MEDITERRANEO,  SUNSHINE, MEETING POINT (SANDY –  MYTHOS) ,  LA GROTTA VERDE , PELEKAS MONASTERY,  IKOS DASSIA , BOLENTACO (SIDARI – ALMYROS)  , ΠΟΠΟΛΑΡΟΣ ( CORCYRA),  LOUIS «ΝΙΚΟΣ  ΛΕΙΣΟΣ» (REGENSY , KERKYRA GOLF) .

 Αφού έγινε εκτίμηση της κατάστασης όπως αυτή διαμορφώνεται για τους εργαζόμενους του κλάδου αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

1.Χαιρετίζουμε  τον νικηφόρο αγώνα των εργαζομένων στα κλειστά ξενοδοχεία IONIAN SUN (LOUIS REGENSY) και ΝΑΥΣΙΚΑ , που έφερε ως αποτέλεσμα την πρόσληψη τους από 1η Αυγούστου στα ξενοδοχεία KERKYRA GOLF και ΕΛΑΙΑ αντίστοιχα.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για τους εργαζόμενους των υπόλοιπων κλειστών επιχειρήσεων , αλλά και για όσους δεν έχουν προσληφθεί στα ξενοδοχεία , τον  επισιτισμό, τα τουριστικά γραφεία και τις επιχειρήσεις του ευρύτερου τουριστικού τομέα! Διεκδικούμε διασφάλιση των εργασιακών τους  δικαιωμάτων και εξασφάλιση εισοδήματος  ικανού για να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους.

          ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ – ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΝΟΜΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

 2.Δίνουμε σοβαρή προτεραιότητα στον αγώνα  για την αναχαίτιση της εργοδοτικής ασυδοσίας , της τρομοκρατίας και των εξοντωτικών ρυθμών δουλειάς που επιβάλλονται  από την εργοδοσία. Δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που λόγω των εξαντλητικών ρυθμών εργασίας , με υπερωρίες  και χωρίς ρεπό, εξαναγκάζονται σε παραίτηση. Καλούμε τους εργαζόμενους να μην παραιτούνται , να εργάζονται με ανθρώπινους ρυθμούς , να ενημερώνουν το συνδικάτο,  να  αγνοούν την εργοδοτική υστερία  και να υπερασπίζονται  την εργασία και τα δικαιώματα τους εκεί που εργάζονται .Είναι αλήθεια ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού στα ξενοδοχεία .Είναι όμως υποκριτική η δήθεν αναζήτηση προσωπικού απ τους ξενοδόχους . Ενώ ζητούν εργαζόμενους για συγκεκριμένες θέσεις , απαντούν αρνητικά σε αιτήσεις ανέργων

 Παλεύουμε για την εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ που έχει κηρυχτεί υποχρεωτική, χωρίς όμως να δεχόμαστε τις παραχωρήσεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

 Ακυρώνουμε στην πράξη τον νόμο έκτρωμα Χατζηδάκη, εντείνουμε τους αγώνες και την συσπείρωση των εργαζομένων στα συνδικάτα .

Αρνούμαστε την παραβίαση του 8ωρου, 5θήμερου.

               ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ – ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΣΕ

 3.Οι ξενοδόχοι παρά το γεγονός ότι η κλαδική ΣΣΕ είναι υποχρεωτική , παρά τις θεμελιώδεις υποχωρήσεις και την υποταγή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού για να υπογραφεί αυτή η σύμβαση , όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό θέλουν να αρπάξουν κι άλλα δικαιώματα απ τους εργαζόμενους .ΕΙΝΑΙ ΑΧΟΡΤΑΓΟΙ .

Γι αυτό συντάσσουν και φέρνουν στους εργαζόμενους εκβιαστικά να υπογράψουν

πολυσέλιδες συμβάσεις που ακυρώνουν δικαιώματα και καθιστούν την κλαδική ΣΣΕ

 κενό γράμμα. Διαμηνύουμε στους ξενοδόχους που έχουν υφαρπάξει υπογραφές σε τέτοιου είδους συμβάσεις , να τις ακυρώσουν τώρα με δήλωση τους προς το συνδικάτο.

Σε αντίθετη περίπτωση από 1η Αυγούστου θα πρέπει να περιμένουν ανάλογη αντιμετώπιση με την αντίστοιχη περίπτωσης του CORCYRA στις αρχές Ιουνίου.

                                1η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ‘’ΣΥΝεργασία’’ ΤΕΛΟΣ!

 4.Το πρόγραμμα ‘’ΣΥΝεργασία’’  είναι πλέον ανεφάρμοστο στα μεγάλα ξενοδοχεία, λόγω της αύξησης της πληρότητας και της έλλειψης επαρκούς αριθμού εργαζομένων.

Οι ξενοδόχοι που δηλώνουν εργαζόμενους στο ‘’ΣΥΝεργασία’’,  ενεργούν καταχρηστικά και παραβιάζουν τον νόμο με ‘’μαύρη’’ αδήλωτη εργασία και υπερωρίες για να αρπάξουν δημόσιο χρήμα.

Εκτός των επίσημων καταγγελιών στους ελεγκτικούς μηχανισμούς , θα μας βρουν απροειδοποίητα έξω απ την πόρτα τους  όσοι ξενοδόχοι συνεχίζουν το πρόγραμμα ‘’ΣΥΝεργασία’’ από 1η Αυγούστου και μετά.

             ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΟΧΙ ΣΕ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ

  5.Διεκδικούμε την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας και την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας , ώστε να ανταποκριθεί στο νέο κύμα της πανδημίας που έρχεται .

Η αποτυχία του σχεδιασμού για μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού , επιβάλλει την αλλαγή πολιτικής χωρίς δωράκια, απειλές και εκβιασμούς , με υπεύθυνη επιστημονική ενημέρωση και τεκμηρίωση με προμήθεια όλων των διαθέσιμων εμβολίων και ελεύθερη επιλογή , όσο πιο μακριά γίνεται απ τα κερδοσκοπικά παιγνίδια των μονοπωλιακών φαρμακευτικών ομίλων.

Τασσόμαστε υπέρ του μαζικού προληπτικού ελέγχου με τεστ , με δαπάνη της εργοδοσίας και του κράτους . Δεν δεχόμαστε να πληρώσουμε ούτε σεντ για τεστ,  υλικά και εξετάσεις  προστασίας και πρόληψης.

               ΜΗΝΥΣΕΙΣ  ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

 6.H άνοδος των εργατικών αγώνων και η αποτελεσματικότητα τους ενοχλεί και ανησυχεί την εργοδοσία , την κυβέρνηση , τα οργανωμένα συμφέροντα και τα ‘’εξαπτέρυγα’’  τους.

Όσο πιο χαμηλά βρίσκονται στην ιεραρχία του αντιδραστικού μπλοκ εξουσίας

τα ‘’εξαπτέρυγα’’ , τόσο πιο ακραίες ενέργειες θα προβάλλουν , ώστε να φανούν αντάξιοι των ‘’προϊστάμενων’’ τους στην γραμμή της τρομοκρατίας και της καταστολής .

Συνέπεια των παραπάνω είναι η μήνυση που κατατέθηκε απ την Αντιπεριφερειάρχη Ιονίων Νήσων κατά του προέδρου του συνδικάτου του ταμία και του αναπληρωτή γραμματέα ( Σταμάτη Πελάη, Φώτη Γκόρου, Νικηφόρου Ζερβού), για ένα συμβολικό δρώμενο την ημέρα της πανελλήνιας απεργίας τις 10 Ιούνη , ενάντια στον εργατοκτόνο νόμο Χατζηδάκη.

 Τους έχουμε διαμηνύσει με κάθε τρόπο ότι δεν τους φοβόμαστε γιατί είμαστε σπορά εκείνων που δεν λύγισαν σε χειρότερες διώξεις απ τους πολιτικούς τους προγόνους .

Δεν τρέφουμε αυταπάτες ώστε να πιστεύουμε ότι η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις της παίρνουν από λόγια και θα σπεύσουν να δώσουν λύσεις για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας , των αμοιβών και της ζωής των εργαζομένων.

Γι αυτό καλούμε τους εργαζόμενους να είναι σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα ώστε με τον αναντικατάστατο αγώνα τους να περιορίσουν την εκμετάλλευση και να αποσπάσουν κατακτήσεις από τους εκμεταλλευτές.

 

 

 

 

 

Share.

Comments are closed.