Τετάρτη, 6 Ιουλίου

Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας : Παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς, οι εργαζόμενοι να μην υποχωρήσουν από τα δικαιώματα τους

0

Η κυβέρνηση και η εργοδοσία φαίνεται πως κάτι μαγειρεύουν και πάλι , σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον τουρισμό.

Είναι γνωστό ότι υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση των ξενοδοχείων εδώ και χρόνια. Παρ ότι από το 2010 έως και το 2019 σταδιακά διπλασιάστηκε ο αριθμός των επισκεπτών στην χώρα (και φέτος αναμένεται και νέο ρεκόρ) , ο αριθμός των εργαζομένων στα ξενοδοχεία για το ίδιο χρονικό διάστημα αντί να διπλασιάζεται , μειώνεται.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλα αυτά τα χρόνια να έχουν διαμορφωθεί συνθήκες εργασιακής γαλέρας στα ξενοδοχεία , όπου η ένταση της δουλειάς έχει ανάψει κόκκινο , η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων έχει πολλαπλασιαστεί και την ίδια ώρα οδηγούνται σωρηδόν οι ξενοδοχουπάλληλοι στους γιατρούς , τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία , είτε με λιποθυμικά και άλλα επεισόδια, είτε για την αποκατάσταση της υγείας τους μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου.

Η πρώτη απόπειρα για κάλυψη κενών θέσεων από τους ξενοδόχους , έγινε με τους ‘’σπουδαστές’’ των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβενία, Ρουμανία και άλλες ) , στις οποίες είχαν στηθεί δήθεν εκπαιδευτήρια και με την συνδρομή δουλεμπόρων , έστελναν για δήθεν πρακτική άσκηση στην Ελλάδα ‘’σπουδαστές’’ , οι οποίοι εργάζονταν 10 και 12 ώρες για 300 ευρώ το μήνα.

Επειδή όμως όπως φαίνεται , ούτε αυτό το σκλαβοπάζαρο αλλοδαπών ικανοποιούσε τους ξενοδόχους , προχώρησαν στην δεύτερη απόπειρα , να δημιουργήσουν εγχώριο σκλαβοπάζαρο , μειώνοντας μέσω του μνημονίου τον κατώτερο μισθό και δίνοντας δήθεν ‘’κίνητρα ‘’ πρόσληψης των ημεδαπών νέων κάτω των 25 ετών , καθορίζοντας ως μισθό τα 510 μεικτά, δηλαδή 410 καθαρά.

Φέτος διαπιστώνουμε ότι ξενοδόχοι και κυβέρνηση αναζητούν νέα ‘’λύση του προβλήματος‘’ της έλλειψης προσωπικού, όμως ούτε να ακούσουν δεν θέλουν για λειτουργία του νόμου προσφοράς και ζήτησης , που σημαίνει σοβαρές αυξήσεις μισθών και διεύρυνση δικαιωμάτων για την προσέλκυση εργαζομένων, με ταυτόχρονη λειτουργία Σχολών Εκπαίδευσης και Μετεκπαίδευσης .

Αντίθετα παραβιάζουν ακόμα και την ισχύουσα ΣΣΕ των ξενοδοχουπαλλήλων, κλείνοντας παράνομες συμφωνίες ‘’πακέτο’’, με αμοιβές και δικαιώματα δυσμενέστερες της κλαδικής ΣΣΕ ,παρ ότι αυτή έχει κηρυχτεί γενικώς υποχρεωτική.

Οσοι άνεργοι περνάνε από συνεντεύξεις και ζητούν να εργαστούν με την κλαδική σύμβαση , δεν προσλαμβάνονται ποτέ, ενώ πρόσφατα αποστείλαμε επιστολή σε όλους τους ξενοδόχους , ζητώντας να μας πουν τι ελλείψεις έχουν σε προσωπικό, ώστε να βοηθήσουμε στην κάλυψη των κενών θέσεων και από 150 περίπου ξενοδόχους , μας απάντησαν 4 ότι χρειάζονται προσωπικό και 2 μας απάντησαν ψευδώς , ότι δεν χρειάζονται προσωπικό .

Οι υπόλοιποι φυσικά ούτε να ακούσουν θέλουν για κάλυψη κενών θέσεων, γι αυτό και δεν απάντησαν καθόλου.

Την ίδια ώρα οι ξενοδόχοι της Κέρκυρας έχουν δημιουργήσει λίστα διωχθέντων επαγγελματιών του κλάδου απ τα ξενοδοχεία, όπου το μόνο τους αμάρτημα είναι η διεκδίκηση της εφαρμογής του νόμου και της κλαδικής σύμβασης .

Πρώτος στην λίστα αυτή είναι ο Πρόεδρος του Συνδικάτου , όπου αφού τον απέλυσαν παράνομα και προκλητικά , αρνούνται να εκτελέσουν τις δικαστικές αποφάσεις και αρνούνται να τον προσλάβουν σε όλα τα ξενοδοχεία , παρ ότι έχουν όπως λένε ελλείψεις προσωπικού …!

Μένει να δούμε αν ο νέος ΟΑΕΔ – ΔΗΠΑ , θα βρει εργασία σε όλους τους άνεργους ξενοδοχουπάλληλους , όπως διακηρύσσει ο Διοικητής του , καλύπτοντας τις κενές θέσεις στα ξενοδοχεία και με τους διωχθέντες ξενοδοχουπάλληλους.

Τι όμως μαγειρεύουν οι ξενοδόχοι , η κυβέρνηση και οι εργοδότες του τουρισμού , που πραγματοποίησαν για την ‘’έλλειψη’’ προσωπικού συνάντηση την Δευτέρα 9 Μάη;

Σίγουρα δεν ετοιμάζουν αυξήσεις μισθών , διεύρυνση δικαιωμάτων για την προσέλκυση εργαζομένων , ούτε και θα ιδρύσουν Σχολές Τουρισμού για την εκπαίδευση στα επαγγέλματα του κλάδου νέων εργαζομένων.

Στο τραπέζι έχουν πρόσφατα πέσει οι προτάσεις για ‘’επιστράτευση’’ Ουκρανών και Σύριων προσφύγων από τα Hot Spot των νησιών του Αιγαίου.

Φυσικά όταν μιλάνε οι ξενοδόχοι και η κυβέρνηση για πρόσφυγες και μετανάστες ‘’Τρίτων Χωρών’’ δεν εννοούν την πρόσληψη τους με βάση την κλαδική ΣΣΕ , αλλά με ειδικά προγράμματα δουλοκρατίας , ώστε να υπονομευτούν παράλληλα οι μισθοί και τα δικαιώματα , όσων εργάζονται με την κλαδική ΣΣΕ.

Σε κάθε περίπτωση ότι κι αν έχουν στον νου τους εργοδοσία και κυβέρνηση , οι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για να αποτραπεί κάθε νέα προσπάθεια υπονόμευσης των δικαιωμάτων μας και παραπέρα δουλοποίησης του κλάδου.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή τόσο στην επίκληση του φιλότιμου (για την δήθεν ‘’εξυπηρέτηση ‘’ των πελατών) , όσο και στην εργοδοτική τρομοκρατία , τις απειλές και τους εκβιασμούς και να μην υποχωρούν οι εργαζόμενοι από τα δικαιώματα τους, να μην ακολουθούν εξαντλητικούς ρυθμούς εργασίας, να μην αποδέχονται την παραβίαση του 5θήμερου, του 8ώρου και διαλλειμάτων , να απαιτούν την πιστή εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης και να ενημερώνουν άμεσα το Συνδικάτο.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.