Κυριακή, Απρίλιος 18

Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Ν. Κέρκυρας : Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε μπροστά στην κινητοποίηση της Δευτέρας 8 Μαρτίου

0
image_pdfimage_print

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν στα τοπικά ΜΜΕ μέλη του Συνδικάτου και συνεργαζόμενοι συνάδελφοι του τουριστικού κλάδου καλώντας στην κινητοποίηση της Δευτέρας 8 Μάρτη , που πραγματοποιείται για την διεκδίκηση των άμεσων αιτημάτων σε συνδυασμό με την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

Οι δηλώσεις των συμμετεχόντων στην συνέντευξη έχουν ως ακολούθως:

Η Ελένη  Μάζη αντιπρόεδρος του Συνδικάτου και μέλος του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας μεταξύ άλλων δήλωσε :

«Στις 8 Μάρτη 1857 οι εργάτριες στη Νέα Υόρκη ξεσηκώθηκαν, ύψωσαν την φωνή τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος , για καλύτερη ζωή.

Σήμερα 164 χρόνια μετά το μήνυμα παραμένει ζωντανό και επίκαιρο

Παρά τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος και τους αγώνες των γυναικών, οι γυναίκες συνεχίζουν να βιώνουν την βία και την εκμετάλλευση σε όλες τις πλευρές της ζωής τους. Καλούμε τις γυναίκες από όλους τους κλάδους να οργανωθούν στα σωματεία τους και να ενισχύσουν το εργατικό ταξικό κίνημα και μαζί με τους άνδρες να παλέψουν για μία καλύτερη ζωή , όπως οι σναδέλφισσες και οι εργάτριες του περασμένου αιώνα.

Στον 21ο αιώνα με τέτοια ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας δεν διεκδικούμε τίποτα λιγότερο από την πλήρη κάλυψη των αναγκών της οικογένειας μας και όλων

Μόνο μέσα απ τον συλλογικό αγώνα ανοίγει ο δρόμος για την   ιστοτομία των γυναικών»

ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ μέλος του Συνδικάτου Ξενοδοχουπαλλήλων και εργαζομένων επισιτισμού τουρισμού

«Μέχρι σήμερα ένα χρόνο μετά την έναρξη των συνεπειών της πανδημίας, το Συνδικάτο έχει οργανώσει και έχει πραγματοποιήσει δεκάδες αγωνιστικές κινητοποιήσεις , διεκδικώντας την οικονομική στήριξη των εργαζομένων του κλάδου, την διασφάλιση των δικαιωμάτων και την προστασία της υγείας.

Κινήσαμε μαζί με το Συνδικάτο της Αθήνας και τα ταξικά Συνδικάτα κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα.

Τα όποια μέτρα οικονομικής στήριξης, η ασφάλιση , η επαναπρόσληψη, κερδήθηκαν στο δρόμο του αγώνα, στη γραμμή που χάραξε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Συνεχίζουμε τον αγώνα βάζοντας τον πλέον σε νέα κατεύθυνση , σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις.

Απαιτούμε:

 • Ενίσχυση του εισοδήματος
 • Επιστροφή στην εργασία στις 25 Μάη με όλα τα δικαιώματα.
 • Αναστολή εργασίας για τους εργαζόμενους σε όσες επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν από 25 Μη έως το τέλος Οκτώβρη.
 • Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας .

Με τα παραπάνω βασικά αιτήματα καλούμε τους συναδέλφους να δώσουν την μάχη την Δευτέρα 8 Μάρτη συμμετέχοντας στις προσυγκεντώσεις στις 9.30 το πρωί στην Βίλλα Ρόσσα

οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της νότιας Κέρκυρας.  Στο Λιμάνι

( 6ο Γυμνάσιο) οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κεντρικής και Βόρειας Κέρκυρας και στο Μαράσλειο (Δημαρχείο) , οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό , τον Επισιτισμό , τα τουριστικά γραφεία , οι οδηγοί ,

οι ξεναγοί , οι μουσικοί.»

Δήλωση της Ελένης Κουρτέση ξεναγού  

«Οι ξεναγοί έχουμε λάβει για ένα ολόκληρο χρόνο 798 ευρώ στο περσινό λοκ ντάουν . 1068 ευρώ το Φθινόπωρο και 1068 ευρώ τώρα,  χωρίς ασφάλιση  για  την θεμελίωση των προϋποθέσεων επιδότησης ανεργίας  την επόμενη χρονιά.

Με 2934 ευρώ δεν μπορεί κανείς να καλύψει τις ανάγκες του,  γι αυτό ζητάμε ουσιαστική ενίσχυση του εισοδήματος μας και ασφάλιση  ώστε να λάβουμε και το επίδομα ανεργίας του χρόνου.

Καλούμε  όλους τους εργαζόμενους στην τουριστική οικονομία που αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα,  να είναι παρόντες στην κινητοποίηση την Δευτέρα 9 το πρωί στο Μαράσλειο (Δημαρχείο),  γιατί ότι κερδήθηκε , ήρθε μέσα από ενωτικούς αγώνες» 

Δήλωση της Αλεξάκη Ελισσάβετ  εργαζόμενης  σε τουριστικό γραφείο και μέλος της Επιτροπής Εργαζομένων Τουρισμού του Συνδικάτου

«Εμείς οι εργαζόμενοι των τουριστικών γραφείων έχουμε χωριστεί απ την κυβέρνηση σε 4 κατηγορίες

 • Η πρώτη έχει λάβει 798 ευρώ πέρσι , 1397 ευρώ το καλοκαίρι και 1068 ευρώ τώρα. Αυτή η κατηγορία είναι όσοι εργάστηκαν το 2019 και πήραν επίδομα ανεργίας πέρσι μέχρι  80 ημέρες.
 • Η δεύτερη κατηγορία έχει λάβει 798 ευρώ πέρσι και 1068 ευρώ θα λάβει τώρα.

Είναι όσοι πήραν πέρσι πάνω από 80 ημέρες επίδομα ανεργίας .

 • Η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει αυτούς που εργάστηκαν το 2019 , δεν είχαν όμως τις προϋποθέσεις επιδότησης πέρσι και δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα ούτε 1 ευρώ
 • Η τέταρτη κατηγορία αφορά αυτούς που εργάστηκαν το καλοκαίρι 2-4 μήνες με εισόδημα από 1500 ευρώ έως 3000 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση και δεν  εξασφάλισαν την βεβαίωση εποχικότητας λόγω περιορισμένης λειτουργίας των γραφείων , την σαιζόν 2020.

 Έτσι ο ΟΑΕΔ απέρριψε την επιδότηση ανεργίας.

Διεκδικούμε:

 • Την άρση του κριτηρίου της εποχικότητας ώστε να επιδοτηθούμε απ το ΟΑΕΔ όπως την προηγούμενη χρονιά.
 • Να επιδοτηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα τουριστικά γραφεία , χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Να επαναπροσληφθούν το 2020 στα τουριστικά γραφεία που θα λειτουργήσουν όλοι όσοι εργάστηκαν το 2019 και το 2020.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στα γραφεία , τους οδηγούς λεωφορείων και γενικά τους εργαζόμενους στον τουρισμό , να λάβουν μέρος στην κινητοποίηση την Δευτέρα και την προσυγκέντρωση στις 9.00 το πρωί  στο Μαράσλειο (Δημαρχείο),  γιατί η μόνη ελπίδα για εξασφαλισμένο  εισόδημα αξιοπρέπειας ,  είναι οι ενωτικοί μας αγώνες με το συνδικάτο»

 

 

Δήλωση του Ζερβού Νικηφόρου υπεύθυνου Επιτροπής Επισιτισμού του Συνδικάτου 

«Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό δηλαδή στα εστιατόρια, τα καφέ μπαρ, τα καταστήματα εστίασης και σερβιρίσματος ποτών,  χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τη αντιμετώπιση που έχουν από την κυβέρνηση απ τον περσινό Μάρτιο έως τον φετινό.

 • Η πρώτη κατηγορία έχει λάβει 2 μήνες επιδότηση στο πρώτο λοκ ντάουν .

3 μήνες  το καλοκαίρι και 2 μήνες θα πάρουν τώρα , δηλαδή σε ένα χρόνο θα λάβουν συνολικά 7 μήνες επί 399 ευρώ , σύνολο 2793 ευρώ.

 Αυτή η κατηγορία αφορά όσους πήραν  επίδομα ανεργίας πέρσι  έως 80 ημέρες.

 • Η δεύτερη κατηγορία έλαβε 2 μήνες επιδότηση στο πρώτο λοκ ντάουν και 2 μήνες θα λάβει τώρα , δηλαδή 4 μήνες επί 399 ευρώ ,  σύνολο 1596 ευρώ.

Αυτή κ κατηγορία αφορά όσους πήραν επίδομα ανεργίας πέρσι πάνω από 80 ημέρες.

 • Η τρίτη κατηγορία δεν έχει λάβει ούτε 1 ευρώ ενίσχυση.

Αυτή η κατηγορία αφορά όσους εργάστηκαν το 2019 και δεν είχαν τις προϋποθέσεις πέρσι για επιδότηση ανεργίας.

 • Όλες αυτές οι κατηγορίες του επισιτισμού δεν θα έχουν του χρόνου τις προϋποθέσεις για να λάβουν επίδομα ανεργίας

Μ αυτά τα χρήματα καλούμαστε να ζήσουμε για ένα ολόκληρο χρόνο.

Αυτό είναι αδύνατον γι αυτό ζητάμε οικονομική στήριξη χωρίς όρους και προϋποθέσεις και υποχρεωτική επαναπρόσληψη φέτος στις επιχειρήσεις  που εργαζόμασταν  το 2019 .

Γι αυτό καλούμε τους εργαζόμενους  του επισιτισμού την Δευτέρα 8 Μάρτη στην κινητοποίηση και την προσυγκέντρωση στις 9.00 το πρωί  στο Μαράσλειο

( Δημαρχείο) διότι ακόμη και αυτά τα ψίχουλα κερδήθηκαν στον δρόμο.»

 

 

 

 

 

Share.

Comments are closed.