Παρασκευή, Απρίλιος 26

Συνδικάτο Τύπου – Χάρτου : Τα εργατικά ατυχήματα δεν κρύβονται κάτω από το χαλί, όσο και αν το θέλει η εργοδοσία γιατί είναι βαμμένα με το αίμα των εργατών.

image_pdfimage_print

Συνάδελφοι στην εταιρία ΜΕΓΑ

Στον κλάδο μία σειρά μεγάλες εταιρίες για να χτίσουν το εταιρικό τους προφίλ προς τα έξω, παρουσιάζουν ότι «εδώ είμαστε μια οικογένεια», ενώ ταυτόχρονα είναι υπεύθυνοι για σωρεία εργατικών ατυχημάτων το τελευταίο διάστημα. Στις εταιρίες του κλάδου που βρίσκονται σε ανάπτυξη, όσο μεγαλώνει ο όγκος της δουλειάς, τόσο μεγαλώνει και η εντατικοποίηση της εργασίας, με συνέπεια να αυξάνεται ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων. Οι εργαζόμενοι για να βγάλουν πέρα την παραγωγή που τους ορίζει η εταιρεία έρχονται αντιμέτωποι με εξοντωτικά 8ωρα. Στην ουσία εκτός από το διάλλειμα, που πολλές φορές κυνηγάνε να μη γίνεται κι αυτό, οι 8 ώρες είναι ένα ατελείωτο τρέξιμο. Συχνά συναντάμε στις μηχανές να παραβιάζονται οι όροι λειτουργίας τους (emergency stop, πόρτες ασφαλείας) για να μπορούν οι εργαζόμενοι να ρυθμίζουν τυχόν βλάβες όταν οι μηχανές είναι σε λειτουργία.

Είναι πολλές οι εταιρίες του κλάδου που έχουν μάθει καλά την τακτική του καρότου και του μαστιγίου απέναντι στους εργαζόμενούς. Δηλαδή η πίεση να είναι ασφυκτική σε τέτοιο σημείο που οι εργαζόμενοι να χάνουν τον ύπνο τους από την υπερένταση. Και από την άλλη με κάθε αφορμή να αυτοπαρουσιάζονται ως φιλεργατικοί με τα μπόνους που δίνουν, μιλάνε για την ασφάλεια που έχουν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την ανεργία που επικρατεί έξω.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν ότι λύση δεν είναι να ψάξουν αλλού για δουλειά λόγω της πίεσης, ούτε να φοβούνται να μιλήσουν για να μην απολυθούν. Λύση είναι να μιλήσουν μεταξύ τους, να παλέψουν για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και για μισθούς ικανοποιητικούς που θα ορίζονται από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι που αισθάνονται ότι είναι καλά επειδή έξω είναι χειρότερα, θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτά που παίρνουν είναι ψίχουλα σε σχέση με τα υπερκέρδη της εργοδοσίας. Ότι η ανάπτυξη των εταιριών με νέες επενδύσεις σε κτήρια και μηχανολογικό εξοπλισμό, είναι αποτέλεσμα της δικής τους δουλειάς, του δικού τους κόπου. Θα πρέπει να ζυγίσουν τι είναι πιο σημαντικό να δουλεύεις σαν άνθρωπος ή να πας για δουλειά χωρίς να ξέρεις αν θα γυρίσεις υγιείς και ασφαλής στο σπίτι.

Το φιλεργατικό προφίλ των εταιριών, συνήθως συνοδεύεται και με ένα μηχανισμό πρόθυμων καλοπληρωμένων στελεχών που θα μπούνε μπροστά για να κρύψουν τα ατυχήματα κάτω από το χαλί. Ο επαίσχυντος μηχανισμός των εταιριών να παίρνουν τους χτυπημένους και να τους πηγαίνουν σε ιδιωτική κλινική, πιέζοντας να πούνε ότι χτυπήσανε οπουδήποτε αλλού εκτός από τη δουλειά είναι ντροπιαστικός πρώτα απ΄όλα για τους ίδιους τους εργαζόμενους. Έτσι λύνουν τα «οικογενειακά προβλήματα» οι εταιρίες με κοινωνικά φιλεργατική βιτρίνα. Τα συγκαλύπτουν με την απειλή της απόλυσης, ή της απομόνωσης, κάνουν τον χτυπημένο να αισθάνεται υπεύθυνος που χτύπησε αποσιωπώντας την ευθύνη της εταιρίας.

Σε αυτή τη κατάσταση συνυπεύθυνο είναι και το αστικό κράτος που όταν ένας εργαζόμενος χτυπάει στη δουλειά τον καλεί να πηγαινοέρθει αλλεπάλληλες φορές σε ΙΚΑ, Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), για να αποδείξει ότι χτύπησε και να πληρωθεί από το ΙΚΑ. Σε αυτή τη βάση βοηθάει μονοπωλιακούς ομίλους που έρχονται και μας λένε, δε πειράζει που χτύπησες, θα σε φροντίσω εγώ, θα στα πληρώσω όλα, αρκεί να μείνει το περιστατικό «μέσα στην εταιρεία».

Η υγεία και η ασφάλεια μας δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης!

Τώρα είναι η ώρα που πρέπει ο καθένας να υπερασπιστεί την υγεία και την ασφάλεια στο χώρο εργασίας του. Να γίνει αντικείμενο συζήτησης και οργάνωσης μέσα στους χώρους δουλειάς. Να γίνει απαίτηση από την εργοδοσία και τους διάφορους παρατρεχάμενους που καλούνται να υλοποιήσουνε το βρώμικο ρόλο της εντατικοποίησης.

Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου βρίσκεται δίπλα σε κάθε συνάδελφο που το έχει ανάγκη. Κανένας νόμος, καμιά υπηρεσία του κράτους, δεν θα έρθει σα σωτήρας για να αλλάξει την κατάσταση, με την εντατικοποίηση της εργασίας που οδηγεί στα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες. Πρέπει να πάρετε την υπόθεση στα χέρια σας, οι ίδιοι να διεκδικήσετε καλύτερες συνθήκες εργασίας. Στο πλάι σας πάντα θα είναι το Συνδικάτο Τύπου-Χάρτου, που έχει πείρα από ταξικούς αγώνες, από την οργάνωση τους, και μπορείτε να το συμβουλευτείτε για όποιο ζήτημα έχετε. Το συνδικάτο είναι όπλο στα χέρια των εργατών που πρέπει να το αξιοποιούν, να το μαζικοποιήσουν, για να αντιπαραθέτουμε συντεταγμένα με την εργοδοσία. Μόνο η μαζική πάλη των εργατών θα εξασφαλίσει ανθρώπινους όρους εργασίας, να πάμε για δουλειά υγιείς, και έτσι να γυρίζουμε πίσω στις οικογένειες μας.

 

Αγωνιστικά η Διοίκηση

Comments are closed.