Συνάδελφοι – ισσες,
Το νέο εργοδοτικό έγκλημα με την έκρηξη σε εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο κατά το οποίο ένας άνθρωπος πέθανε, άλλοι δύο νοσήλευονται σε σοβαρή κατάσταση και οι υπόλοιποι 8 παραμένουν με εγκαύματα, αναπνευστικά προβλήματα και τραύματα μετά τις εκρήξεις και την πυρκαγιά που απλώθηκε σε 4 χώρους δουλειάς αναδεικνύει ότι το σύνθημα «Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Δεν πρόκειται για την κακιά ώρα αλλά για την διαχρονική επιλογή κυβέρνησης – κράτους και εργοδοσίας να υπολογίζουν τις ζωές μας και τις ανάγκες μας ως κόστος και στον βωμό του κέρδους να αρνούνται να πάρουν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας αδιαφορώντας για την προστασία της ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που ασκεί τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες οι οποίοι όλοι μαζί εφαρμόζοντας όλες τις κατευθύνσεις της ΕΕ έχουν οδηγήσει στην κατάργηση των ΣΣΕ, στην κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων, στην επιβολή 13ωρων, την τεράστια εντατικοποίηση της εργασίας με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά και έχουν διαμορφώσει το έδαφος ώστε οι εργαζόμενοι να θρηνούμε καθημερινά συναδέλφους.
Δεν μπορεί και δεν πρέπει κανένας εργαζόμενος σήμερα να συμβιβάζεται με την παραπάνω κατάσταση την οποία μας παρουσιάζουν ως «κανονικότητα» κυβέρνηση και εργοδότες των οποίων η ασυδοσία στοιχίζει ζωές όπως έγινε και στο εργοστάσιο της ΒΙΟΛΑΝΤΑ, η με τους πάνω από 200 συναδέλφους που χάσανε την ζωή τους σε ώρα εργασίας μέσα στο 2025.
Δεν πρέπει κανένας εργαζόμενος να δεχτεί την ίδια ώρα που δαπανούνται δισεκατομμύρια για την πολεμική προετοιμασία και εμπλοκή να λογίζεται η πρόληψη και η ασφάλεια της ζωής μας και των παιδιών μας ως κόστος,
Η μόνη κανονικότητα που μπορούμε να δεχτούμε σαν εργαζόμενοι το 2026 με την ανάπτυξη της τεχνολογίας που υπάρχει είναι να εργαζόμαστε λιγότερο με ασφάλεια και να καλύπτουμε το σύνολο των αναγκών μας και αυτό μπορούμε να το διεκδικήσουμε μόνο μέσα από τον οργανωμένο αγώνα.
Σε αυτήν την κατεύθυνση και η νέα εξέλιξη με το νέο εργοδοτικό έγκλημα στο Ασπρόπυργο που έρχεται να προστεθεί στην επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά χρειάζεται να δυναμώσουν η οργάνωση, η συλλογική διεκδίκηση και οι αγώνες σε ολόκληρο τον κλάδο και σε κάθε χώρο εγασίας.
Καλούμε τους εργαζόμενους στον κλάδο του Τύπου και του Χαρτιού που εργάζονται σε χώρους δουλειάς της Δυτικής Αττικής να αξιοποιήσουν σε αυτή την κατεύθυνση την απεργία που αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Δυτικής Αττικής για την Πέμπτη 16 Ιούλη με απεργιακή συγκέντρωση στις 8.30 π.μ. στο Συντριβάνι στον Ασπρόπυργο. Να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους και να πάρουν απόφαση για συμμετοχή απαιτώντας:
- Να διερευνηθούν οι αιτίες. Καμία συγκάλυψη. Να εξασφαλιστεί η άμεση περίθαλψη και αποκατάσταση των τραυματιών με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Να καλυφθούν όλα τα έξοδα για χειρουργεία, αποθεραπεία, ψυχολογική στήριξη σε όλες τις οικογένειες και να εξασφαλιστούν αποζημιώσεις, τα ένσημα και μισθοί όλων των εργαζόμενων στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις για όσο καιρό χρειαστεί.
- Εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης και διαχείρισης Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης για την Δυτική Αττική με κριτήριο την προστασία της ζωής του λαού και του φυσικού περιβάλλοντος.
- Δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας και υπηρεσιών υγείας και ασφάλειας της εργασίας (ΥΑΕ) ενταγμένων στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, κατάργηση των ΕΞΥΠΠ και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ. Κάλυψη όλων χώρων εργασίας με υπηρεσίες Ιατρικής της Εργασίας, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων. Διαμόρφωση και στελέχωση τμημάτων Ιατρικής της Εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας με προτεραιότητα βιομηχανικές περιοχές και ουσιαστική – αποφασιστική συμβολή τους στην αναγνώριση της επαγγελματικής νοσηρότητας.
- Μέτρα υγείας και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς. Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και με 7ωρο-5μερο-35ωρο, με Σάββατο και Κυριακή μη εργάσιμες μέρες, για να έχουμε εισόδημα και χρόνο μακριά από τα κάτεργα του κεφαλαίου.
- Άμεση στελέχωση του ΣΕΠΕ-Τμήματος Επιθεωρητών για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία και του Πυροσβεστικού Σώματος και εξασφάλιση των υποχρεωτικών ελέγχων της εργοδοσίας.
- Ειδικότερα αυστηροποίηση των προβλεπόμενων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων για την εργοδοτική ευθύνη στο σύνολο των μέτρων που αφορούν την προληπτική πυρασφάλεια με βάση τις υποχρεώσεις που ορίζονται στη σχετική νομοθεσία. Καταγραφή και αποκατάσταση όλων των επικίνδυνων εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών υποδομών, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας.
- Άμεση στελέχωση με μόνιμο ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό όλων των μονάδων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στη Δυτική Αττική, με ενίσχυση του εξοπλισμού και των μονάδων που σχετίζονται με την περίθαλψη ασθενών από περιστατικά βιομηχανικών ατυχημάτων».
