Τετάρτη, 23 Ιουνίου

Συνδικάτο Τύπου – Χάρτου : Μας γεμίζουν καρκίνο για τα κέρδη τους!

0
image_pdfimage_print

ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

 Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με όλες τις αντεργατικές ΠΝΠ, προχώρησε πριν από λίγες μέρες  στη ψήφιση του «περιβαλλοντολογικού νομοσχεδίου». Αυτές οι πολιτικές, παράλληλα με την ένταση της εκμετάλλευσης στους χώρους δουλειάς, ενισχύουν και νομικά τη δυνατότητα της ολοκληρωτικής εκχώρησης της αποκομιδής των απορριμμάτων στον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση κρατάει για τον εαυτό της το δικαίωμα να εγκρίνει και να διαμορφώνει το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής, επιταχύνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση της νέας χωματερής στη Φυλή, νομιμοποιούνται 23 αυθαίρετοι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Αττική.   Την ίδια στιγμή, προωθούνται «μπίζνες» στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στον τουρισμό, στις κατασκευές υποδομών και κατοικίας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στις εργατικές οικογένειες, στα λαϊκά στρώματα, στο περιβάλλον, στα δάση.

Κυβέρνηση και Περιφέρεια έχουν το θράσος να υψώνουν τη σημαία της ανακύκλωσης, με την περιφερειακή αρχή να ονομάζει το 2020 “έτος ανακύκλωσης”. Η ανακύκλωση αναπτύσσεται ως επικερδής «μπίζνα», που εκμεταλλεύεται τη διάθεση των εργατικών – λαϊκών νοικοκυριών να συμμετέχουν, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα φτηνή πρώτη ύλη (μέταλλα, χαρτί, πλαστικά) σε μερίδα του κεφαλαίου. Αυτή είναι η περίφημη “κυκλική οικονομία” που λανσάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν έχει καμιά σχέση με τις κοινωνικές ανάγκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν για διαχείριση των απορριμμάτων σε όφελος του λαού. Με το πρόσθετο κόστος που συνεπάγεται η χωριστή συλλογή και μεταφορά τους να μετακυλύετε μέσω της τοπικής δημοτικής φορολογίας στις εργατικές, λαϊκές οικογένειες.

Η ΝΔ ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την καρκινογόνα, μαζική καύση απορριμμάτων. Το επιχείρημα «θάψιμο ή καύση» είναι προσχηματικό, υπηρετεί τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της. Το δρόμο αυτό είχε ανοίξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η διοίκηση Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, προωθώντας την καύση «επεξεργασμένων» σκουπιδιών στις τσιμεντοβιομηχανίες. Γι αυτό από κοινού Πατούλης – Δούρου μέσα στο κατακαλόκαιρο του 2019 αποφάσισαν στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ τη δημιουργία 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή. Με τις ψήφους των παρατάξεων Πατούλη – Δούρου και τη σύμπραξη του φασίστα  Τζήμερου επικύρωσαν αυτή την απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2019.

Στην ίδια κατεύθυνση,  οι υπουργοί και οι βουλευτές της προηγούμενης Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που πριν λίγους μήνες έδιναν τις άδειες και υπέγραφαν τα εγκλήματα για το περιβάλλον και την υγεία του λαού, αποφάσισαν να μην καταψηφίσουν το «περιβαλλοντικό  νομοσχέδιο» και έστριψαν δια της αποχής.

Οι κυβερνήσεις, οι Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές μπορεί να  αλλάζουν διαχειριστές αλλά ο στρατηγικός στόχος  παραμένει ο ίδιος:  Τα σκουπίδια είναι χρυσός για το κεφάλαιο, ακόμα και εάν η τους υποβαθμίζει την υγεία του λαού και το περιβάλλον.

Αποδείχτηκε πολύ πρόσφατα με την Πανδημία ότι στον καπιταλισμό το κέρδος μπαίνει πάνω από την Υγεία,  έτσι και η διαχείριση των απορριμμάτων δεν μπορεί να γίνει σε όφελος  του λαού και της εργατικής τάξης γιατί μπαίνει κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος .

Σήμερα,  υπάρχουν οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας για να γίνει η διαχείριση των απορριμμάτων με σεβασμό στην υγεία και την ποιότητα ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, με σεβασμό στο εισόδημα του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος. Δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο με  ολοκληρωμένο σχεδιασμό πανελλαδικά και κατά περιφέρεια, με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας και επιλογής, με προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού, με διασφάλιση των σύγχρονων δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αρκετοί μικροί ή μεγάλοι  εργασιακοί χώροι του κλάδου μας  βρίσκονται στη περιοχή, στις βιομηχανικές ζώνες και στα βιομηχανικά πάρκα της Δυτικής Αττικής,. Εκατοντάδες από εμάς τους εργάτες στους χώρους αυτούς, δουλεύουμε και  ζούμε  με τις οικογένειες μας και στέλνουμε τα  παιδιά μας στα σχολεία  των Δήμων  της ευρύτερης  περιοχής γύρω από τον ΧΥΤΑ.

Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει υποβάθμιση της υγείας και της ποιότητας της  ζωής μας, να προσπαθούμε  να πάρουμε  ανάσα δίπλα από το σκουπιδαριό. Βιώνουμε καθημερινά τις συνέπειες από τη δυσοσμία και τη βρωμιά των σκουπιδιών που ξεχειλίσουν από τους κάδους απορριμμάτων, έξω από τα σπίτια μας και τα σχολεία.  Κάθε μέρα, εμείς και οι οικογένειές μας βλέπουμε την αποπνικτική ατμόσφαιρα που έχει η περιοχή λόγο της  χωματερής. Ξέρουμε ότι όλοι οι ρύποι στην ευρύτερη  περιοχή υπερβαίνουν τα θεσμοθετημένα όρια. Υπάρχει επιβάρυνση στον υδροφόρο ορίζοντα και στο υπέδαφος από την χρόνια χρήση δεκαετιών  του ΧΥΤΑ.

Οι κυβερνήσεις, τα κόμματα του κεφαλαίου και η εργοδοσία, δεν έχουν κέρδος να μας προστατέψουν, γι αυτό παράλληλα με τα εργατικά ατυχήματα και τις εργασιακές ασθένειες, έχουμε χωματερές δίπλα σε σπίτια και σε σχολεία, σε αρχαιολογικούς χώρους,  σε περιοχές φυσικού κάλλους, έχουμε καρκίνους και  άλλες σοβαρές ασθένειες  .

Μπροστά στη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος την Παρασκευή 5 Ιούνη παίρνουμε τη πρωτοβουλία και συμμετέχουμε στη συγκέντρωσή που διοργανώνουν οι φορείς και οι συντονιστικές επιτροπές της Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας, για το διαχρονικό έγκλημα και την υγειονομική βόμβα  που λέγεται ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ.

Όλοι στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ την Παρασκευή 5 Ιούνη στις 7μ.μ. στη συμβολή της Λεωφ. Φυλής με τη Λεωφ. Θηβών

Θα ακολουθήσει ΣΥΝΑΥΛΙΑ από το μουσικό σύνολο ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ και τη ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ

 

Share.

Comments are closed.