Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου

Συνδικάτο Τύπου – Χάρτου : Κάτω τα χέρια από την ΛΑΡΚΟ

image_pdfimage_print

Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους της ΛΑΡΚΟ, χαιρετίζουμε τον διαρκή αγώνα τους και συμπαραστεκόμαστε στον γενικό ξεσηκωμό με απεργία στις 17 Οκτώβρη, που κάλεσαν τα σωματεία εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και μαζικοί φορείς του λαϊκού-εργατικού κινήματος.

Ο ορυκτός πλούτος της χώρας, το παραγόμενο σιδηρομετάλλευμα, η ίδια η ΛΑΡΚΟ, είναι Δημόσια και Λαϊκή περιουσία κι όχι το “ξέφραγο αμπέλι”, όπου κράτος και ιδιωτικά συμφέροντα θα μπούνε, για να κάνουνε κουμάντο με το στανιό επικαλούμενοι την καπιταλιστική κρίση, που δεν την προκαλεί ο εργαζόμενος λαός.

Για τη διαχρονική απαξίωση της ΛΑΡΚΟ ευθύνονται αποκλειστικά τόσο οι ιδιώτες ιδιοκτήτες της, όσο και το κράτος, η ΔΕΗ κι οι τράπεζες, που την ανέλαβαν μετά, για να αποπληρωθούν ρεύμα και θαλασσοδάνεια. Δεν ευθύνονται οι εργάτες και οι μισθοί τους, ούτε οι σκοτωμένοι ή σακατεμένοι συνάδελφοι τους. Αντιθέτως οι εργάτες ήταν, που παρήγαγαν για δεκαετίες τα κέρδη και πλήρωσαν στο ακέραιο όλα τα σπασμένα της εταιρείας με τον ιδρώτα, το αίμα και με την ίδια τους την ζωή.

 Για τις θυσίες των εργατών της ΛΑΡΚΟ αδιαφόρησαν και αδιαφορούν συστηματικά όλες οι κυβερνήσεις. Τώρα η ΝΔ έρχεται να αποτελειώσει τον ρόλο του κράτους βάζοντας λουκέτο στην ΛΑΡΚΟ και ρίχνοντας στην ανεργία όλους αυτούς, που την έχουν κρατήσει όρθια. Οι παραγωγικές μονάδες, η ενέργεια, οι φυσικοί πόροι αλλά και οι δημόσιες δομές της χώρας παραχωρούνται στην ανάγκη του Κεφαλαίου, ώστε να ξεφύγει από τα δικά του αδιέξοδα και τις βαθιές οικονομικές του κρίσεις.

Η σημερινή κυβέρνηση με το αστήριχτο επιχείρημα-πρόσχημα της “μή βιωσιμότητας” δεν χαρίζει απλώς την ΛΑΡΚΟ. Εκχωρεί ουσιαστικά όλες τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, που με το 90% του σιδηρονικελίου της ευρωπαϊκής ηπείρου εντός Ελλάδας, άνετα θα μπορούσε να έχει ήδη και βαριά βιομηχανία, με διαφορετικό σχεδιασμό όμως απ’τον καπιταλιστικό. Η ΝΔ δεν “λύνει προβλήματα”, αλλά αντίθετα  δημιουργεί καινούργια εις βάρος του λαού και των εργαζομένων. Κλείνει την ΛΑΡΚΟ, απολύει τους εργαζόμενους της και οδηγεί σε μαρασμό ολόκληρες περιοχές, ενώ την ίδια στιγμή “το μόνο, που της φταίει” για την καπιταλιστική κρίση, είναι ο κορωνοϊός και η τήρηση ή όχι της “ατομικής ευθύνης”.

Ως εδώ και μή παρέκει!

 Συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα των συναδέλφων στη ΛΑΡΚΟ, που αφορά όλους μας. Είναι πρώτα απ’όλα ο κοινός αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, στο σύγχρονο δουλεμπόριο, στην κρίση, στην ανεργία, ενάντια στην απαξίωση της ίδιας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και εργασίας.

Απαιτούμε μαζί τους, να διασφαλιστεί άμεσα η ενιαία λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και των υποδομών της σε όλη την χώρα, να διασφαλιστούν με ευθύνη του κράτους όλες οι θέσεις εργασίας και κάθε κατακτημένο δικαίωμα των εργαζομένων, να ισχύσουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να καταργηθεί άμεσα η λειτουργία κάθε δουλεμπορικού γραφείου ενοικίασης εργαζομένων, να σταματήσουν τώρα όλες οι απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ. Κανένας έξω από εργοστάσιο, μεταλλεία και γραφεία!…

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΡΚΟ!

Comments are closed.