Συνδικάτο Τύπου Χάρτου : Ανακοίνωση για τον Όμιλο Επιχειρήσεων Σμυρνιωτάκη

0
image_pdfimage_print

Συνάδελφοι-ισσες

Οι χώροι δουλειάς του κλάδου μας, με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας μετατρέπονται σε υγειονομικές βόμβες διασποράς του ιού με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλαπλασιάστηκαν τα κρούσματα μεταξύ εργαζομένων σε πολλές επιχειρήσεις. Στον κλάδο μας εκατοντάδες εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς ουσιαστικά μέτρα υγειονομικής πρόληψης, ο ένας δίπλα στον άλλον, χειρίζονται κοινά μέσα παραγωγής, χρησιμοποιούν τα ίδια μηχανήματα.

Το Συνδικάτο μας από την πρώτη στιγμή της πανδημίας καλέσαμε την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις σε εργοδότες χωρίς όμως να «ιδρώνει» το αυτί τους. Όπως δεν «ιδρώνει» και το αυτί της εργοδοσίας στον «όμιλο επιχειρήσεων Σμυρνιωτάκη», όπου ενώ εντοπίστηκαν εργαζόμενοι με κορωνοϊό, όπου ξαναέγινε εργατικό ατύχημα στην ίδια μηχανή, όπως και παλιότερα, τα γεγονότα αυτά δεν αναφέρθηκαν σε καμιά αρμόδια υπηρεσία παρά την παρέμβαση, που έκανε το ΔΣ του Συνδικάτου προς την εργοδοσία με στόχο να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας, όπως απολύμανση, ιχνηλάτηση, τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ και όλων των υπόλοιπων αναγκαίων μέτρων για να μη γίνει ξανά εργατικό ατύχημα στη μηχανή. Με αυτόν τον τρόπο η εργοδοσία αφήνει τους εργαζόμενους εκτεθειμένους βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια, την ακεραιότητα, ακόμη και την ίδια τους τη ζωή. Με λίγα λόγια η εργοδοσία μπροστά στο κέρδος της βάζει σε δεύτερη μοίρα τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των συναδέλφων.

Μετά την ασυδοσία, συνέταιρος στον «όμιλο» είναι και η τρομοκρατία. Οι απολύσεις τον τελευταίο καιρό δίνουν και παίρνουν, επειδή εργαζόμενοι συνάδελφοι δεν δέχτηκαν να δουλέψουν Σαββατοκύριακο. Ο «όμιλος» συνεχίζει τις επενδυτικές του δραστηριότητες (εξαγορά εντύπων, αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού και επέκταση σε πιο προσοδοφόρους τομείς του κλάδου μας). Από όλον αυτό τον πακτωλό χρημάτων ούτε ένα ευρώ δεν κατευθύνθηκε προς τους εργαζόμενους, για αύξηση μισθών, για εξόφληση παλιών δεδουλευμένων, για την αγορά των προηγούμενων ακόλλητων ενσήμων. Η διεκδίκηση από εργαζομένους των χρημάτων απ’την μείωση ασφαλιστικών εισφορών κι εισφοράς αλληλεγγύης είχε σαν αποτέλεσμα την «τιμωρία» της εργοδοσίας με αναστολή σύμβασης.

Συνάδελφοι για όλα αυτά, τώρα είναι η ώρα της οργάνωσης του αγώνα μας, δημιουργώντας σωματειακή επιτροπή, θωρακίζοντας τα δικαιώματα μας, για να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειες μας καλύτερα, με μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Μπροστά στη αντεργατική επίθεση, που σχεδιάζει η κυβέρνηση με τις ανατροπές του αιώνα, με την κατάργηση του 8ωρου-5ήμερου, την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης και της απεργίας, σας καλούμε σε απεργιακή ετοιμότητα, όποτε τολμήσει η κυβέρνηση, να φέρει το νομοσχέδιο για ψήφιση στη Βουλή, όπως και στην απεργία στις 6 Μάη, που έχει αποφασίσει το Συνδικάτο για τον αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Share.

Comments are closed.