Τετάρτη, 10 Αυγούστου

Συνδικάτο Τροφίμων Ποτών Βοιωτίας : Για την απόλυση συναδέλφου από την General Mills

0

Η εργοδοσία της General Mills στις εγκαταστάσεις της στα Οινόφυτα προχώρησε σε απόλυση, χωρίς καμία έγκαιρη ενημέρωση (ενημερώθηκε στο τέλος της βάρδιας του), του συναδέλφου Άγγελου Γιαννάκη, μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής του Συνδικάτου και ιδρυτικό μέλος του.

Είναι πρόκληση της εργοδοσίας να απολύει έναν εργαζόμενο 53ων χρονών, με 16 χρόνια στην εταιρεία και επιπλέον με σοβαρά προβλήματα υγείας (καρδιολογικά, μυοσκελετικά). Το επιχείρημα που χρησιμοποίησε η εταιρεία είναι ότι ο εργαζόμενος έλειπε 2 και πλέον χρόνια με την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού,  λόγω του ότι ανήκει σε “ευπαθείς ομάδες”, και ότι καλύφθηκε η θέση του. Είναι τουλάχιστον προκλητικό το επιχείρημα της εταιρείας όταν το τελευταίο διάστημα έχουν παραιτηθεί τουλάχιστον 4 χειριστές κλαρκ, έχουν αναρτήσει αγγελία πρόσληψης εργαζόμενο για αντίστοιχο πόστο και απασχολούν τους ήδη εργαζόμενους σε 4ωρη υπερωρία.

Αυτή η απόλυση έρχεται σε συνέχεια των προηγούμενων μεθοδεύσεων της εταιρείας για μείωση του προσωπικού με σχέσεις εργασίας αορίστου χρόνου και αναπλήρωσή τους από εργολαβικό προσωπικό, 12ωρη εργασία όταν έχει μεγάλο όγκο παραγωγής και υποχρεωτική εργασία το Σάββατο κ.α. και σίγουρα αυτή η αντεργατική επίθεση θα συνεχιστεί, εάν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μαζί με το Συνδικάτο τους δεν βάλουν εμπόδια στα σχέδια της εργοδοσίας, εάν δεν κινηθούν στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των θέσεων εργασίας και των συγκροτημένων συλλογικών, εργατικών δικαιωμάτων τους.

Επίσης η προσπάθεια της εργοδοσίας συνολικά να επικρατήσει “σιγή νεκροταφείου” στο χώρο δουλειάς έχει και τη στήριξη της σημερινής κυβέρνησης που νομοθετεί εργασιακά εκτρώματα, όπως ο νόμος- έκτρωμα “Χατζηδάκη”, πατώντας πάνω και αξιοποιώντας και όλους τους αντεργατικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Συνάδελφοι η πείρα του Συνδικάτου μας, μας δείχνει ότι μόνο όταν όλοι οι εργάτες ενωθούμε σαν μια γροθιά και μπούμε στον δρόμο του αγώνα για τις δικές μας ανάγκες μπορούμε να αποσπάσουμε κατακτήσεις, να εμποδίσουμε την επίθεση της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων. Αυτό επιβεβαιώνεται στο παράδειγμα των εργαζομένων στη COSCO, στην ΛΑΡΚΟ, στην e-food. Έχουμε ακόμα την πείρα από τους αγώνες άλλων κλάδων, των οικοδόμων και των λιμενεργατών στον Πειραιά που τσάκισαν τις δικαστικές αποφάσεις, την καταστολή κυβέρνησης και εργοδοσίας και βγήκαν νικητές.

Kαλούμε όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο, κανένας εργαζόμενος να μην μείνει μόνος του, ανυπεράσπιστος απέναντι στις ορέξεις της εργοδοσίας, ιδιαίτερα σήμερα, που λόγω της ακρίβειας, των ανατιμήσεων και της μείωσης του εργατικού εισοδήματος, αυτό που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι είναι αυξήσεις στους μισθούς, σταθερή εργασία και όχι απολύσεις και τσακισμένα δικαιώματα με ατομικές συμβάσεις. Γι’ αυτό βαδίζοντας στον δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα συμμετέχουμε στην απεργία του κλάδου στις 30 του Ιούνη.

Διεκδικούμε: 

  • Να επιστρέψει ο συνάδερφος στην θέση του τώρα, χωρίς καμία αλλαγή των εργασιακών του σχέσεων.
  • Την επαναφορά κατακτήσεων όπως τις τριετίες, επίδομα γάμου και τέκνου.
  • Τη γενική μείωση του χρόνου εργασίας, με 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που θέτουν εμπόδια στην λειτουργία των σωματείων, στην συνδικαλιστική δράση. Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη.
  • Την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και υποχρεωτική εφαρμογή.
Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.