Συνδικάτο Τροφίμων Ποτών Ν. Βοιωτίας: Κάλεσμα στην απεργία 17 Απρίλη

Δημοσιεύτηκε στις

17 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ 

Διαμαρτυρόμαστε και αγωνιζόμαστε γιατί δεν πάει άλλο. Δουλεύουμε στα Τρόφιμα – Ποτά αλλά δεν μπορούμε να πάρουμε τα βασικά για να ζήσουμε τις οικογένειες μας γιατί τα προϊόντα που εμείς παράγουμε πουλιούνται πανάκριβα στα Σούπερ Μάρκετ. Τα παιδικά γάλατα και τα βρεφικά είδη, που η τιμή τους έχει διπλασιαστεί, η φέτα που αγοράζει ο λαός μας 15€ το κιλό και το γάλα που έφτασε 1,80€ τα παράγουν εργαζόμενοι που παίρνουν 800€ το μήνα.

Ο κλάδος των Τροφίμων – Ποτών – Γάλακτος είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στη βιομηχανία, απασχολώντας άμεσα πάνω από 150.000 εργαζόμενους. Και όμως κλαδική σύμβαση δεν υπάρχει, οι μισθοί είναι παγωμένοι εδώ και 12 χρόνια ενώ από τις επιχειρησιακές συμβάσεις δεν καλύπτεται ούτε το 10% των εργαζομένων.

Το μείγμα γίνεται εκρηκτικό αν αναλογιστούμε τη μεγάλη εποχικότητα  του κλάδου, ότι μεγαλώνει η εργασία μέσω των δουλεμπορικών γραφείων (εργολαβικοί) και σε αυτή την αισχρότητα πρωτοστατούν μεγάλοι πολυδιαφημισμένοι όμιλοι, που δραστηριοποιούνται και στην περιοχή μας, όπως η UNILEVER και η COCACOLA.

Όλα αυτά συμβαίνουν όταν η βιομηχανία τροφίμων- γάλακτος – ποτών βρίσκεται ανάμεσα στους πρώτους κλάδους της μεταποίησης ως προς τα κύρια οικονομικά μεγέθη, με την αξία παραγωγής να αγγίζει τα 10,07 δις ευρώ, ενώ καταλαμβάνει την πρώτη θέση αναφορικά με τον κύκλο εργασιών στα 15,5 δις ευρώ. Τα κέρδη των επιχειρήσεων κατέγραψαν ρεκόρ 2,57 δις ευρώ το 2022 από 1,94 δις ευρώ το 2021.

Η οικονομική κατάσταση για τους βιομηχάνους και τους μετόχους των ομίλων είναι σε ανοδική πορεία από την περίοδο της πανδημίας, αξιοποιώντας το ζεστό χρήμα που έδωσε η κυβέρνηση αλλά και βεβαίως από τις εξαγωγές.

Ταυτόχρονα ξεδιπλώνετε το κύμα ακρίβειας, και ιδιαίτερα στα τρόφιμα, που σαρώνει τα λαϊκά εισοδήματα και που είναι αποτέλεσμα των σφοδρών ανταγωνισμών ανάμεσα σε μεγάλους ομίλους στον κλάδο. Πχ μέση τιμή γάλακτος από τον παραγωγό 1,4€ το λίτρο και τιμή φέτας στο ράφι να έχει φτάσει 15€.

Μπροστά σε αυτή την διαμορφωμένη πραγματικότητα η ομοσπονδία μας μαζί με τα κλαδικά αλλά και  τα επιχειρησιακά σωματεία ξεδιπλώνει αγωνιστικό σχέδιο για την ύπαρξη και υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ σε όλους τους υποκλάδους αλλά και επιχειρησιακών ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, στην διεύρυνση δικαιωμάτων κ.α,  εκεί που τα επιχειρησιακά σωματεία έχουν αναλάβει να είναι η εμπροσθοφυλακή στον πόλεμο που έχουν κηρύξει κυβέρνηση και εργοδοσία.

Ήδη η Ομοσπονδία μας πραγματοποίησε συνάντηση με τους βιομήχανους του κλάδου το προηγούμενο διάστημα, όπου έθεσε τα αιτήματα της, ενώ έχει οριστεί και νέα συνάντηση.

Η απεργία στις 28 Φλεβάρη αποτελεί παρακαταθήκη. Δόθηκε ένα πρώτο μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία πως δεν είμαστε διατεθειμένοι να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να περιμένουμε πότε θα μας πετάξουν κάνα ψίχουλο για να ζήσουμε.

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά όπως η υπογραφή ΣΣΕ στην ΔΕΛΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ μετά και από αγωνιστικές αποφάσεις των εργαζομένων και του σωματείου τους, με αυξήσεις από 6% έως 17,5%.

Σε συνέχεια αυτής της προσπάθειας βρίσκονται 30 επιχειρησιακά σωματεία και 20 κλαδικά συνδικάτα και αυτό μας κάνει αισιόδοξους ότι θα τα καταφέρουμε να σπάσουμε το μπλοκ που έχουν διαμορφώσει χρόνια τώρα κυβερνήσεις και ΣΕΒ.

Εγγύηση και όρος για να πετύχουμε τους στόχους μας είναι η δημιουργία και άλλων επιχειρησιακών σωματείων στα εργοστάσια τροφίμων-ποτών, η μαζικοποίηση του κλαδικού συνδικάτου με νέα μέλη, η οργάνωση, η διεκδίκηση, ο συντονισμός, η αλληλεγγύη.

Προχωράμε δυναμικά,

με σχέδιο για αντεπίθεση και νικηφόρους αγώνες.

 Καλούμε όλους τους εργαζόμενους  του κλάδου να δώσουν μαζικό παρών στις απεργιακές συγκεντρώσεις : Θήβα 11πμ κεντρική πλατεία, Χαλκίδα 10.30πμ πλατεία δικαστηρίων, Αθήνα 10.30πμ Σύνταγμα.

 

Περισσότερα

Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής: 22 Μάη συνέντευξη τύπου έξω από το Κέντρο Υγείας

Σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19/1/2024 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου...

Σωματείο Εργαζομένων DEMO: Για τη δολοφονία συναδέλφισσας

 Το Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων DEMO εκφράζει τη βαθιά θλίψη του και τα ειλικρινή...

Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού: Υπόμνημα των εργαζομένων της πλωτής γέφυρας Λ

Σε σχετικό υπόμνημα που λάβαμε από τους υπογράφοντες υπάλληλους της Περιφερείας Ιονίων Νήσων και...