Το Δ.Σ. του Συνδικάτου τροφίμων και ποτών Νομού Χανίων χαιρετίζει τον μεγαλειώδη, πρωτοφανή σε μαζικότητα, ενότητα και διάρκεια αγώνα που δίνουν οι αγωνιζόμενοι αγρότες. Μαζί τους είναι οι εργαζόμενοι κι όλος ο λαός. Τα δεκάδες μπλόκα τους συσπειρωμένα στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων έχουν γίνει πανίσχυρα κάστρα αγώνα. Ανοίγουν δρόμους για να δυναμώσει ο αγώνας για το δίκιο και την επιβίωσή όλου του λαού. Και εδώ στα Χανιά το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια είναι ιδιαίτερα μαζικό και στηρίζεται από όλο τον χανιώτικο λαό.
Οι αγρότες παλεύουν για να κρατήσουν το βιός τους, να μείνουν στη γη τους και να μπορούν να παράγουν φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα για τον λαό. Δεν ανέχονται άλλο να πουλούν τα προϊόντα τους πάμφθηνα, σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ αυτά αγοράζονται πανάκριβα από τους εργαζόμενους στα ράφια των Σούπερ Μάρκετ, προς χάριν των εμποροβιομηχάνων.
Η πολιτική που εξοντώνει τους αγρότες είναι η ίδια που γεννά τη δουλειά – λάστιχο, την ακρίβεια, τους μισθούς πείνας και το χτύπημα των δικαιωμάτων μας.
Οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με τη μεγάλη εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς, τα εξαντλητικά ωράρια και τους χαμηλούς μισθούς που ο πληθωρισμός εξανεμίζει ήδη από το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα.
Απέναντι μας έχουμε τους ίδιους εχθρούς, τα μονοπώλια και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν.
Οι αγρότες παλεύουν ώστε να μην ξεκληριστούν από τις συνέπειες του ανταγωνισμού των καρτέλ για τα κέρδη, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και από τις επαίσχυντες συμφωνίες όπως με τις χώρες της Mercosur για χάρη των βιομηχανικών μονοπωλίων. Οι εργαζόμενοι πληρώσαμε με ανεργία και ακρίβεια την αθρόα εισαγωγή αγροτικών και άλλων ετοίμων προϊόντων.
Οι εργαζόμενοι έχουμε απέναντι μας τις Οδηγίες και Αποφάσεις της Ε.Ε. που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις για να τσακίζουν τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και το 8ωρο, τους μισθούς και τις συλλογικές μας συμβάσεις, τα ασφαλιστικά και εργασιακά μας δικαιώματα, για να ιδιωτικοποιηθούν όλοι οι κρίσιμοι κοινωνικοί τομείς, η ενέργεια, το νερό, οι μεταφορές, η υγεία, η παιδεία, ώστε να θησαυρίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Έχει συσσωρευτεί τεράστια πείρα. Ο λαός έχει αναδείξει την τεράστια δύναμη του όταν βγαίνει μαζικά στο προσκήνιο χωρίς συμβιβασμούς, οργανωμένος και αποφασισμένος να αγωνιστεί και να κερδίσει. Η τεράστια δυσαρέσκεια που υπάρχει μέσα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να εκφραστεί σε οργανωμένη διεκδίκηση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.
Τώρα είναι ανάγκη να ενισχυθεί η οργάνωση των εργαζομένων μέσα από τα συνδικάτα, να δυναμώσει ο αγώνας και η κοινή δράση με τους αγρότες, τη νεολαία.
Παλεύουμε για:
- Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.
- Υπεράσπιση του εργατικού και λαϊκού εισοδήματος, ενάντια στην ακρίβεια, τη φοροληστεία και τα χαράτσια. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα καθώς και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
- Ρεύμα φτηνό για το λαό με μείωση και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Κατάργηση του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων σε αυτά τα είδη. Αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες στην αντλία και ικανοποίηση των αιτημάτων τους για την τιμή στην κιλοβατώρα.
- Τρόφιμα φτηνά και ποιοτικά για το λαό με μείωση τιμών και πλαφόν στις τιμές όλων των ειδών λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα αυτά τα είδη.
- Αναπλήρωση εισοδήματος και εγγυημένες τιμές που να εξασφαλίσει την επιβίωση του αγρότη, αποζημίωση 100% για τις ζημιές. Άμεση ανασύσταση των κοπαδιών με κρατικά μέτρα πρόληψης, εμβολιασμούς, υποδομές κ.α.
- Γενναία κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία, την Πρόνοια, την Εκπαίδευση, την πρόληψη και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και όχι για του πολέμου τα σφαγεία.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας στον κλάδο των τροφίμων να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα των αγροτών και να κατέβουμε μαζικά στους δρόμους την Πέμπτη 22/1 στις 18:30 στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΙΣ 22/1 ΣΤΙΣ 18:30

