Συνδικάτο Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης : Αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου

Δημοσιεύτηκε στις

Την Τετάρτη 05/02/2020, στις 7 μμ, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου μας όπου συζητήθηκαν και καταλήχτηκαν τα εξής:

  • Κλιμακώνουμε την δράση μας ενάντια στον νόμο Βρούτση-Κατρούγκαλουμέσω του οποίου επιδιώκεται να χτυπηθούν ακόμα παραπέρα συντάξεις και ασφαλιστικά δικαιώματα του λαού, να πάψει οριστικά ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης. Η κυβέρνηση παίρνοντας σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί κατά γράμμα όλες τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, δίνοντάς του γη και ύδωρ για ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία και σε αυτό τον τομέα.
  • Συνεχίζουμε την δράση μας για κατοχύρωση και υποχρεωτική εφαρμογή από όλους των ΣΣΕ του κλάδου μας, με ανάκτηση των απωλειών μας, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Με βάση τα παραπάνω πήραμε απόφαση για την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας, στις 18/02/2020 στον κλάδο, στην περιοχή ευθύνης του Συνδικάτου μας. Συμμετέχουμε στην αντίστοιχη απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουν τα ταξικά σωματεία, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Καλούμε τους συναδέλφους μας να συμμετέχουν σε αυτήν και ως Συνδικάτο θα πραγματοποιήσουμε προσυγκέντρωση  στην πλατεία Αριστοτέλους.
  • Καταγγέλουμε τη στάση των συμβιβασμένων δυνάμεων της πλειοψηφίας σε ΕΚΘ και στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν.Θεσσαλονίκης, απέναντι σε αυτά τα τόσο σοβαρά ζητήματα. Ενώ δεκάδες σωματεία και φορείς δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για να οργανώσουν και αυτή τη μάχη, οι ίδιοι συνεχίζουν τον υπονομευτικό τους ρόλο μη έχοντας καλέσει για συνεδρίαση έστω τα αντίστοιχα ΔΣ.
  • Συνεχίζουμε την πάλη μας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, τους οποίους επισφραγίζει με νέες συμφωνίες (όπως αυτή με τις ΗΠΑ). Τα σχέδια της σημερινής κυβέρνησης όπως και της προηγούμενης, τα σχέδια της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, βάζουν σε ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους το λαό μας και συνολικά τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.
  • Απαιτούμε να παρθούν άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών,για στήριξη των κατοίκων τους και πόσο μάλλον των προσφύγων. Να τους δοθεί η απαραίτητη φροντίδα και τα έγγραφα που χρειάζονται για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στον προορισμό τους.

*Ακολουθεί το πλαίσιο πάλης μας για τις ΚΣΣΕ, και τον σχεδιασμό δράσης που καταλήξαμε ως τώρα.

 

 Πλαίσιο αιτημάτων για τις τρεις συλλογικές συμβάσεις εργασίας του κλάδου ( Ξενοδοχεία, Επισιτισμός, Ζαχαρώδη).

Α. Πεδίο εφαρμογής

  1. Να αφορά όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, σε ξενοδοχεία, πάσης φύσης καταλύματα, επισιτιστικά καταστήματα, catering, ζαχαροπλαστεία, οποιασδήποτε ειδικότητας, φύλου, ηλικίας και εργασιακής σχέσης.
  2. Να καταργηθεί άμεσα ο διαχωρισμός σε εργαζόμενους με σταθερή δουλειά και σε όσους δουλεύουν με άλλες μορφές απασχόλησης.
  3. Να εφαρμοστούν οι συλλογικές συμβάσεις στους πρακτικάριους και στους καταρτιζόμενους, σε όσους εργάζονται σε προγράμματα.

Β. Εργάσιμος χρόνος

  1. Απαρέγκλιτη εφαρμογή του 8ωρου, 5θημερου, 40ωρου με δυο συνεχόμενες ημέρες εβδομαδιαίας ανάπαυσης για όλους, ως βάση για τη διεκδίκηση μαζί με όλο το εργατικό κίνημα μείωσης του εργάσιμου χρόνου σε 7ωρο, 35ωρο. Να καταργηθούν όλα τα άρθρα προηγούμενων συμβάσεων που προβλέπουν 10ωρη ή 7ήμερη εργασία.
  2. Χορήγηση διαλείμματος μισής ώρας σε κάθε εργαζόμενο όταν δουλεύει πάνω από 4 ώρες, που δεν θα παρατείνει τον εργάσιμο χρόνο.
  3. Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με ορισμένου χρόνου συμβάσεις για έκτακτες και εποχικές ανάγκες των επιχειρήσεων (ξενοδοχεία, εστιατόρια , ζαχαροπλαστεία), ανεξάρτητα το είδος της σύμβασης π.χ. εργολαβία, διαλείπουσα, εκ περιτροπής, να δικαιούνται εποχικό επίδομα 10%. Και να έχουν όλα τα δικαιώματα ενός εποχικού υπαλλήλου (δικαίωμα επαναπρόσληψης μέσω αίτησης, αναγνώριση προϋπηρεσίας για αποζημίωση απόλυσης).
  4. Να καταργηθεί ο νόμος 3986/11 και να συμφωνείται μέσω των Συλλογικών Συμβάσεων ότι δε θα εφαρμοστεί από τις επιχειρήσεις που αφορά τη διαδοχικότητα των ορισμένου χρόνου συμβάσεων όπως και τους όρους απόλυσης. Να μην επιτρέπεται απόλυση εργαζόμενου με ορισμένου χρόνου σύμβαση.   

Γ Οικονομικοί όροι

  • Μισθοί
  1. Κανείς μισθός κάτω από 900 ευρώ μικτά στα ξενοδοχεία και 860 ευρώ μικτά στον επισιτισμό.
  2. Οι μισθοί των εργαζομένων του κλάδου ανάλογα με το χώρο (ξενοδοχείο, επισιτιστικό κατάστημα, catering, ζαχαροπλαστείο) και την ειδικότητα να διαμορφωθούν ποσοστιαία πάνω από τα 900 και 860 ευρώ, αντίστοιχα με ό,τι προέβλεπαν οι συλλογικές συμβάσεις που ήταν σε ισχύ πριν από τον Μάη του 2012.
  3. Το ημερομίσθιο των εξτρά να είναι 70 ευρώ.
  4. Όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν με ελαστικές μορφές εργασίας, ή μέσω εργολαβικών συνεργείων , θα αμείβονται με βάση τους μισθούς που προβλέπει η κάθε συλλογική σύμβαση προσαυξημένους κατά 10%, ώστε να αποτελεί αντικίνητρο η πρόσληψη με τέτοιες μορφές εργασίας.
  5. Όλοι οι σπουδαστές που ασκούν τη πρακτική τους άσκηση να αμείβονται σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα που προβλέπονται.
    • Επιδόματα-Προσαυξήσεις
  6. Θα χορηγούνται τα επιδόματα προϋπηρεσίας σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.
    • στα ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα 6,00 ευρώ για κάθε χρόνο προϋπηρεσίας
    • για τα επισιτιστικά καταστήματα 5% επί του βασικού μισθού για κάθε τριετία μέχρι και 6 τριετίες
    • για τα ζαχαρώδη 10% για την πρώτη και όγδοη τριετία και 5% για τις υπόλοιπες τριετίες
  7. Επίδομα οικογενειακών βαρών 10%.
  8. Επίδομα τουριστικής εκπαίδευσης 15% για τους πτυχιούχους Ανωτέρων Τουριστικών Σχολών, 10% για τους πτυχιούχους Μέσων Τουριστικών Σχολών και τους Αποφοίτους Σχο­λών Μετεκπαίδευσης.
  9. Επίδομα εποχιακής απασχόλησης 10% σε όλους όσους εργάζονται εποχικά.
  10. Επίδομα στολής 10% ή παροχή αυτούσιας στολής που θα καθαρίζεται με έξοδα του εργοδότη.
  11. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 5% για τις καμαριέρες και 10% για καθαριστές, πλύντες, λαντζέρηδες, μαγείρους.
  12. Επίδομα τροφής 10% ή χορήγηση πλήρους γεύματος ή δείπνου.
  13. Σε όσους εργάζονται Κυριακές και επίσημες αργίες θα καταβάλλεται προσαύξηση 75%.
  14. Σε όσους εργάζονται νυκτερινές ώρες θα καταβάλλεται προσαύξηση 25%.
  15. Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Δ. Άδειες

  1. Όλοι οι εργαζόμενοι δικαιούνται ετήσια άδεια με αποδοχές 20 εργάσιμες ημέρες τον πρώτο χρόνο, 21 εργάσιμες ημέρες τον δεύτερο, 22 εργάσιμες ημέρες τον τρίτο μέχρι τον ένατο. Με την συμπλήρωση του δέκατου χρόνου 25 εργάσιμες ημέρες και μετά τα εικοσιπέντε χρόνια 26 εργάσιμες ημέρες.
  2. Όλοι οι εργαζόμενοι δικαιούνται επίδομα άδειας όσο και οι ημέρες άδειας και μέχρι 15.
  3. Οι εποχιακά απασχολούμενοι δικαιούνται αναλογία άδειας 2 ημερών για κάθε μήνα εργασίας, καθώς και επίδομα αδείας 2 ημερών ομοίως για κάθε μήνα εργασίας και μέχρι μισό μηνιαίο μισθό. Εφόσον έχουν συμπληρώσει συνολικά 10ετία στον ίδιο ή σε οποιοδήποτε εργοδότη, λαμβάνουν αναλογία αδείας 2,5 ημερών για κάθε μήνα εργασίας κατά την ίδια περίοδο εποχιακής απασχόλησης καθώς και επίδομα αδείας 2,5 ημερών ομοίως για κάθε μήνα εργασίας και μέχρι μισό μηνιαίο μισθό.
  4. Άδεια γάμου επτά (7) εργάσιμων ημερών με αποδοχές.
  5. Γονική άδεια με αποδοχές (άδεια ανατροφής, φροντίδας, απουσίας για ασθένεια εξαρτημένων μελών) ως 2 ημέρες το μήνα και μέχρι συνολικά 10 το χρόνο.
  6. Άδεια για διευκόλυνση εργαζομένων με οικογενειακές υποχρεώσεις όσες χρειαστούν, χωρίς αποδοχές.
  7. Άδεια 10 εργασίμων ημερών σε όσους εργαζόμενους έχουν χηρέψει ή στον διαζευγμένο γονέα που έχει την επιμέλεια του παιδιού.
  8. Σε περίπτωση γέννησης παιδιού ο πατέρας δικαιούται 3 ημέρες επιπλέον άδεια με αποδοχές.
  9. Άδεια λόγο θανάτου συγγενούς 3 ημερών με αποδοχές σε περίπτωση θανάτου συγγενούς α΄ και β΄ βαθμού.
  10. Σπουδαστική άδεια δύο 15θημέρων με αποδοχές, χωρίς να συμψηφίζεται με την κανονική άδεια.
  11. Άδεια για μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων τους ή αιμοκάθαρσης 30 ημέρες το χρόνο με αποδοχές.
  12. Συνδικαλιστικές άδειες με αποδοχές σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1264/82 και 2224/1994.

Ε. Προστασία Μητρότητας και Πατρότητας

  1. Άδεια κύησης, τοκετού και θηλασμού δυο μήνες πριν και τέσσερις μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού, με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  2. Απαγόρευση απόλυσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για 2 έτη μετά τον τοκετό.
  3. Οι εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται για χρονικό διάστημα 24 μηνών από τον τοκετό είτε να προσέρχονται αργότερα στην εργασία τους, είτε να αποχωρούν νωρίτερα κατά 2 ώρες κάθε μέρα και τους επόμενους δέκα μήνες αντίστοιχα κατά 1 ώρα.
  4. Μειωμένο ωράριο εργασίας για γονείς που έχουν παιδιά με διανοητικά προβλήματα ή σωματική αναπηρία, κ.λ.π. που προβλέπονται από τον ν. 1483/84 χωρίς περικοπές των αποδοχών τους.
  5. Για την περίοδο της εγκυμοσύνης η έγκυος απομακρύνεται από βαριές και ανθυγιεινές εργασίες χωρίς να χάνει τα δικαιώματά της (οικονομικά, ασφαλιστικά κ.α.)
  6. Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας.
  7. Τα μέλη των μονογονεϊκές οικογενειών εργάζονται μόνο πρωινή βάρδια, ή μπορούν εναλλακτικά να επιλέξουν όποια επιθυμούν μέχρι τα παιδιά να φτάσουν στην ηλικία των 10 ετών.

 ΣΤ. Ελάχιστη σύνθεση προσωπικού στα ξενοδοχεία που έχουν κατηγοριοποιηθεί από 5 (πέντε) έως και 2 (δύο) αστέρια (αντίστοιχη πρόταση προτείνουμε να συνταχθεί για τα επισιτιστικά καταστήματα και τα ζαχαρώδη).

Προτείνουμε η ελάχιστη σύνθεση του προσωπικού με βάσει τις κλίνες του κάθε ξενοδοχείου να καθορίζεται ως εξής:

5 αστέρων:                  για       κάθε    2          κλίνες              1          εργαζόμενος

4 αστέρων:                  για       κάθε    3          κλίνες              1          εργαζόμενος

3 αστέρων:                 για       κάθε    4          κλίνες              1          εργαζόμενος

2 αστέρων:                 για       κάθε    5          κλίνες              1          εργαζόμενος

Η ασφάλιση στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον με αυτή την σύνθεση.

Ζ. Καθορισμός καθηκόντων για όλες τις ειδικότητες που περιλαμβάνει η Συλλογική Σύμβαση.

Να μην επιτρέπεται η απασχόληση των εργαζομένων σε καθήκοντα που αφορούν διαφορετικές ειδικότητες από αυτή που αναγράφεται στην αναγγελία πρόσληψης.

Η. Μέγιστος αριθμός δωματίων για τη κάθε καμαριέρα ορίζονται τα 14 δωμάτια.

 Θ. Οι εργαζόμενοι με ειδικότητες που διέπονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση να αμείβονται με κατώτατο μισθό 751 ευρώ με όλα τα υπόλοιπα δικαιώματα που απορρέουν από τη κλαδική Συλλογική Σύμβαση. Οι αποδοχές και οι όροι εργασίας των εργαζομένων που δεν συμπεριλαμβάνονται οι ειδικότητές τους στις ΣΣΕ του κλάδου να αμείβονται με τις οικείες ομοιοεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, εφόσον είναι σε ισχύ. Σε περίπτωση που αυτές οι Συλλογικές Συμβάσεις έχουν λήξει και έχει παρέλθει η μετενέργεια τους, να εξακολουθούν να ισχύουν για αυτούς τους εργαζόμενους όλοι οι μισθολογικοί και θεσμικοί όροι που προέβλεπαν αυτές πριν τη λήξη τους, όποτε κι αν έχει αυτή επέλθει.

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ

Ως τώρα για την προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης στις 18/2/20 έχει καταλήξει ο εξής σχεδιασμός:

Σύσκεψη της επιτροπής του ανατολικού τομέα του ΣΕΤΕΠΕ στις 18.00 στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Κ. Τούμπας.

Επίσης έχουν προγραμματιστεί περιοδείες του συνδικάτου σε αλυσίδες και μεγάλους χώρους του κλάδου στις εξής περιοχές και δρόμους:

Δευτέρα 10/2/20

  • 00 Πλατεία Αμπελοκήπων
  • 30 Λαμπράκη

Τρίτη 11/2/20

  • 00 Λαδάδικα
  • 30 Μπότσαρη-Παπάφη

Τετάρτη 12/2/20

  • 00 Πλατεία Ευόσμου
  • 30 ΑΧΕΠΑ-Λέσχες Πανεπιστημίων (τραπεζοκόμοι-μάγειρες)
  • 30 Πεζόδρομος Καλαμαριάς

Πέμπτη 13/2/20

  • 00 Αγ. Δημητρίου – Κασσάνδρου – Ολυμπιάδος

Παρασκευή 14/2/20

  • 00 Πλατεία Αριστοτέλους – Εγνατία

Περισσότερα

Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής: Για τη συνάντηση του Συλλόγου με τον Περιφερειάρχη Ν. Χαρδαλιά

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι Την Πέμπτη 29-8-2024 αντιπροσωπεία του Προεδρείου του Δ..Σ του ΣΥΠΑ (Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γραμματέας)...

Σωματεία Ν. Αττικής: Όλοι στην κινητοποίηση 3 Σεπτέμβρη στις 4μμ στο Υπ. Εργασίας

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΛΥΣΕΙ  ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΚΑ Tα...

Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων Ποτών: Περιοδείες του Συνδικάτου Κ. Μακεδονίας και της Ομοσπονδίας ενόψει της ΔΕΘ

Περιοδείες του συνδικάτου Κ. Μακεδονίας και της Ομοσπονδίας γάλακτος τροφίμων και ποτών σε εργοστάσια...