Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου

Συνδικάτο Παρασκευής Τροφίμων – Ποτών Χανίων : Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη. Απαντάμε με απεργία

image_pdfimage_print

Συνάδελφοι,συναδέλφισσες

Την περιβόητη «ανάπτυξη» που κλείνουν σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση της Ν.Δ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ την έχουμε ζήσει στο πετσί μας όλα αυτά τα χρόνια, για τους βιομήχανους και τα μονοπώλια δίνει πιο φτηνή εργατική δύναμη, νέες φοροαπαλλαγές, νέα χρηματοδότηση με εκατομμύρια ευρώ, ενώ για εμάς ένταση της τρομοκρατίας, απλήρωτη εργασία, απολύσεις, εργολαβοποιήσεις τμημάτων, μειώσεις μισθών, φτώχεια, ανεργία, και εξαθλίωση.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος – Τροφίμων και Ποτών, κλαδικά και επιχειρησιακά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δίνουν τη μάχη, με στόχο την οργάνωση των εργατών για την αγωνιστική διεκδίκηση κλαδικών και επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Διαμορφώνουν τα αιτήματα με βάση τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και όχι το ξεροκόμματο που περισσεύει στους εργοδότες. Έρχονται σε σύγκρουση με τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, Παλεύουν για να συνειδητοποιείται πλατιά ότι η πραγματική δύναμη βρίσκεται στην οργάνωση από τα κάτω, με τη δραστηριοποίηση όλων των εργαζομένων, με ταξικό πλαίσιο πάλης.

Συνάδελφοι,συναδέλφισσες

Την παραπάνω δράση των ταξικών δυνάμεων έχει βάλει στο στόχαστρο η κυβέρνηση της ΝΔ με το νομοσχέδιο-«σκούπα» που φέρνει κατά παραγγελία του ΣΕΒ, ψηφίζοντας τροπολογίες που θα νομιμοποιούν και θα επεκτείνουν την κρατική και εργοδοτική παρέμβαση μέσα στα συνδικάτα.

Με το δόγμα «νόμος και τάξη» επιδιώκει να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς για να περάσει χωρίς «ενοχλητικές» φωνές ένα νέο πακέτο, με αντιλαϊκά – αντεργατικά μέτρα συνεχίζοντας την βρομοδουλειά εκεί που την άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Υλοποιούν τις δεσμεύσεις των μνημονίων που ψήφισαν μαζί ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ με το νέο πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να προχωρήσει:

  • Στην κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, με τις δυνατότητες που δίνονται στους εργοδότες να μην τις εφαρμόζουν. Αφού προστέθηκε ο όρος να υπάρχει «τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου».
  • Δίνονται νέες προϋποθέσεις και διευκολύνσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες για να εξασφαλίζουν πιο φθηνούς εργάτες, με ελαστικές μορφές απασχόλησης.
  • Η δήθεν αύξηση της υπερωριακής απασχόλησης στους μερικώς απασχολούμενους είναι το κόλπο για το χτύπημα του σταθερού ωραρίου, της μείωσης συνολικά του κατώτερου και μέσου μισθού.
  • Η ενίσχυση του θεσμού των «Ενώσεων προσώπων», που τα προηγούμενα χρόνια απέδωσε καρπούς στην εργοδοσία, τώρα θα της λύσει τα χέρια για να κατρακυλήσουν ακόμη παρακάτω μισθοί, μεροκάματα, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Η κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος προσφυγής στον ΟΜΕΔ για τις συλλογικές συμβάσεις είναι μια ακόμα απαίτηση της μεγαλοεργοδοσίας που ικανοποιείται.
  • Η «συνυπευθυνότητα» του εργαζόμενου για τη μη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, στην ουσία αθωώνει την εργοδοσία και θα αφήσει χιλιάδες εργαζόμενους ανασφάλιστους.
  • Η θέσπιση ηλεκτρονικού μητρώου και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις Γ.Σ και απεργίες στόχο έχει να βάλει στο γύψο τα σωματεία, και τη ζωντανή συλλογική συζήτηση στους χώρους δουλειάς.
  • Ορίζεται ο Υπουργός Εργασίας ως ο «απόλυτος άρχοντας» για να παρεμβαίνει όποτε αυτός νομίζει στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, κουρελιάζοντας ουσιαστικά τα καταστατικά των σωματείων και να ορίζει ο ίδιος τον τρόπο λήψης των αποφάσεων μας.

ΤΑΞΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Το ταξικό εργατικό κίνημα διαχρονικά στην χώρα μας επέλεξε τον δρόμο του αγώνα κόντρα σε δυσκολίες και αρνητικούς συσχετισμούς. Απέρριψε τους στημένους «κοινωνικούς διαλόγους» που είχε και έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να αυγατίσει τα κέρδη του και να υποτάξει τους εργαζόμενους στις επιδιώξεις του. Στο κλάδο έχουμε δώσει σκληρές μάχες απέναντι στους βιομήχανους και τις κυβερνήσεις τους. Η διαρκής προσπάθεια για να υπάρχουν ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς που διευρύνουν τα δικαιώματα είναι στην καθημερινή μας δράση ως προμετωπίδα αναχαίτισης της επίθεσης που δεχόμαστε. Εκεί εντάσσεται και η υποχώρηση της εργοδοσίας του ομίλου ΝΗΡΕΑ που επιστρέφει πίσω τις μειώσεις μισθών (-15%) που επέβαλε με ατομικές συμβάσεις στους εργαζόμενους. Αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει ότι ο οργανωμένος εργάτης μέσα από το σωματείο του μπορεί να τα καταφέρει. Η δημιουργία 3 επιχειρησιακών εργατικών σωματείων με την βοήθεια της ομοσπονδίας συνέλαβε να καμφθεί η αδιαλλαξία της εργοδοσίας. Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται το επιχειρησιακό σωματείο που έφτιαξε η ίδια η εργοδοσία στην CRETA FARM και υπόγραψε μειώσεις μισθών.

ΝΑ ΞΕΠΛΥΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΟΧΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΤΟΥΣ

Μπροστά στην απόφαση για απεργία, που έχουν πάρει Ομοσπονδίες- Εργατικά Κέντρα-Σωματεία η συνδικαλιστική μαφία στην ΓΣΕΕ υπονομεύει την ενιαία απάντηση των συνδικάτων.

Με τους κολαούζους εργατοπατέρες των ΕΚ της Κρήτης, Κομοτηνής αλλά και με άλλους πρόθυμους μεταθέτουν την απεργία στης 25/9.

Απέναντι σ΄αυτό το μαύρο μέτωπο, αντιτάσσουμε το δικό μας μέτωπο, την ενότητα όλων των εργαζομένων του κλάδου. Να γίνουμε μια γροθιά.

Κανένας μόνος του.

Παλεύουμε για τις συνδικαλιστικές και πολιτικές μας ελευθερίες!

Απαντάμε στις 24 Σεπτέμβρη με απεργία.

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση του σωματείου μας στις 24/09/19 στις 10 το πρωί πλατεία Αγοράς

                                            Για το Συνδικάτο

                                                                                                  Το ΔΣ                                                  

Comments are closed.