Τετάρτη, 6 Ιουλίου

Συνδικάτο Οικοδόμων Ιωαννίνων : Πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του συνδικάτου

0

Με τη ΓΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Ιωαννίνων στο εργατικό κέντρο εχθές το απόγευμα άνοιξε ο κύκλος των αποφάσεων συμμετοχής των συνδικαλιστικών οργανώσεων στα Γιάννενα για την πλατιά πανελλαδική σύσκεψη του ΠΑΜΕ στη Δραπετσώνα. Την ΓΣ παρακολούθησαν συνδικαλιστές από διάφορους κλάδους ενώ παρέβαση έγινε και από τον Γ. Τασούλα πρόεδρο της ομοσπονδίας Οικοδόμων.

«Γιατί η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας στις κατασκευές είναι μία πολύ μεγάλη κατάκτηση και πώς καταφέραμε να υπογράφει;» Με τις απαντήσεις σε αυτά τα δυο ερωτήματα ο Θ. Νάκος πρόεδρος του συνδικάτου οικοδομών συμπύκνωσε στην εισηγητική του ομιλία την πείρα του συνδικάτου όλα τα προηγούμενα χρόνια. Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης δεν είναι απλά μία αύξηση στο μεροκάματο, αλλά ένα δίχτυ προστασίας που περιέχει μία σειρά από δικαιώματα, όπως η ασφάλιση και τα επιδόματα και δεν αφήνει πια κανέναν συνάδελφο να παζαρεύει μοναχός του, τι θα πάρει και τι θα χάσει». Υπενθύμισε ότι η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις της ξεκίνησαν την αντεργατική τους επίθεση την προηγούμενη δεκαετία ακριβώς με το χτύπημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στη δράση του συνδικάτου με τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές και τις κλαδικές πανοικοδομικές απεργίες, την περίοδο της πανδημίας, αλλά και την έμπρακτη αλληλεγγύη του στους αγώνες των υγειονομικών, στην ανακύκλωση, στα Market In, στα σούπερ μάρκετ στα Γιάννενα, για να καταλήξει στο βασικό συμπέρασμα ότι αυτό που κέρδισαν οι οικοδόμοι δεν είναι απλά μια αύξηση στο μεροκάματο. «Το σημαντικότερο πράγμα που έχουμε κατακτήσει, είναι ότι δεν σκύψαμε το κεφάλι, ότι σταθήκαμε όρθιοι» τόνισε χαρακτηριστικά για να επισημάνει ότι το συνδικάτο αγκαλιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό των εργατών του κλάδου στο νομό Ιωαννίνων, δείκτης η συμμετοχή 1000 οικοδομών στις αρχαιρεσίες του.

«Μας μετράνε συνάδελφοί, μας υπολογίζουν. Η εργοδοσία ξέρει ότι έχει απέναντί της αντίπαλο» τόνισε, για να επισημάνει ότι η λογική «οι αγώνες δεν φέρνουν αποτελέσματα» ανατρέπεται στην πράξη, μέσα στην ίδια τη ζωή.

Ο Γιάννης Τασούλα στην παρέμβασή του τόνισε ότι η σοβαρή πείρα που έχουν οι οικοδόμοι πρέπει να συζητηθεί με όλη την εργατική τάξη και με άλλα σωματεία που προσπαθούν να οργανώσουν την πάλη για τα ίδια ζητήματα που απασχολούν των κάθε εργάτη, όπως το μεροκάματο, η ασφάλιση, οι όροι δουλειάς.

Από αυτή την άποψη η πανελλαδική σύσκεψη του ΠΑΜΕ επεσήμανε είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για όλη την εργατική τάξη, ακόμη και για το μεγαλύτερο τμήμα της εργαζόμενοι νεολαίας που είναι ασυνδικάλιστοι, γιατί τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια οργάνωσαν μεγάλους αγώνες που συγκίνησαν πλατιά τμήματα του εργατόκοσμου όπως είναι οι αγώνες στην Cosco στα e-food, στις κατασκευές.

«Έσπασα σε ένα βαθμό η λογική ότι δεν βγαίνει τίποτα με τους αγώνες» λογική που καλλιεργεί η κυβέρνηση και η εργοδοσία υπογράμμισε θέτοντας τον στόχο η πείρα που έχουν οι οικοδόμοι να μεταφερθεί σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς, ώστε η εργατική τάξη να περάσει στην αντεπίθεση, να πολλαπλασιαστούν τα θετικά αποτελέσματα που έχουμε όλο αυτό το διάστημα. 

Ο Γιάννης Τασούλας για την υπογραφή της συλλογική σύμβαση της κατασκευές υποστήριξε ότι θα λειτουργήσει ως «αναβατήρας» για τα δικαιώματα των εργατών σε όλο τον κλάδο και ήδη υπάρχουν τέτοια παραδείγματα σε όλη την Ελλάδα. Η συλλογική σύμβαση διασφαλίζει ένα μεροκάματο πάνω στο οποίο έρχονται να προστεθούν οι τριετίες, το επίδομα γάμου και διάφορα άλλα επιδόματα όπως «μεγάλου ύψους» «εργασίας σε γαλαρίες», σε «θαλάσσιες κατασκευές» και τα λοιπά.

Επίσης υπογράμμισε ότι πολλοί είναι εκείνοι οι εργαζόμενοι που βγάζουν συμπεράσματα όταν από τη μία βλέπουν τον πρωθυπουργό να εξαγγέλλει αύξηση του κατώτατου μισθού μοιράζοντας ψίχουλα και από την άλλη λίγες μέρες πριν η ομοσπονδία οικοδομών να υπογράφει αυξήσεις μέχρι και 38% επάνω. Αυτή την εικόνα ας την κρατήσουμε υποστήριξε γιατί δείχνει τι αποτελέσματα φέρνει η λογική της αναμονής της αύξησης του μισθού από τα πάνω και τι μπορεί πραγματικά να πετύχουν οι εργάτες με την οργανωμένη συλλογική πάλη.

«Αυτή τη συλλογική σύμβαση με τον αγώνα μας την αποσπάσαμε, δεν μας τη χάρισαν» τόνισε αναδεικνύοντας παράλληλα ότι με την υπογραφή της η Ομοσπονδία κουρέλιασε όλο το αντεργατικό νομοθέτημα των προηγούμενων χρόνων. «Αυτοί που μας δημιουργούν τα προβλήματα θα μας πουν και πώς θα αγωνιστούμε; δεν το δεχτήκαμε. Την νομιμότητα την κατοχυρώσαμε στην πράξη, μας την έδωσαν οι ίδιοι οι οικοδόμοι με την συμμετοχή τους στην πάλη» είπε συγκεκριμένα για να δείξει την δύναμη της οργανωμένης απειθαρχίας απέναντι στους αντεργατικούς νόμου. Τέλος έθεσε το στόχο τώρα να γίνουν μαζικές εγγραφές οικοδομών σε όλη την Ελλάδα να μαζικοποιηθούν τα σωματεία.

Στη συνέχεια δόθηκε δυνατότητα να γίνουν ερωτήσεις πάνω στη νέα κλαδική σύμβαση εργασίας, ενώ τη συζήτηση απασχόλησε η υποχρεωτικότητα της συλλογικής σύμβασης, τα «υπέρ αγνώστων ένσημα» και η αναγνώριση των ενσήμων για τους οικονομικούς μετανάστες από την Αλβανία με διακρατική συμφωνία που πρέπει να υπογράψει η Ελλάδα με τη γείτονα χώρα.

Τέλος η γενική συνέλευση ολοκληρώθηκε με υπερψήφιση της αντιπροσωπείας του συνδικάτου στην πανελλαδική σύσκεψη του ΠΑΜΕ.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.