Συνδικάτο Μετάλλου Ν.Φθιώτιδας για την αθώωση των 11 κατηγορουμένων στη ΛΑΡΚΟ

image_pdfimage_print

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι ,

Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019 δημοσιεύτηκε με τίτλο, “αθώοι οι 11 κατηγορούμενοι”, η απόφαση του Πρωτοδικείου Λαμίας για το θανατηφόρο ατύχημα του 45χρονου συναδέλφου που έλαβε χώρα στις 17 Μαΐου 2014.

Υπενθυμίζοντας την άμεση αρχική θέση του Συνδικάτου μας επαναλαμβάνουμε ότι, πλην της Διοίκησης και της Διεύθυνσης, όπου όχι σαν πρόσωπα, αλλά από το θεσμικό τους ρόλο ως εκπρόσωποι της Γενικής Μεταλλευτικής και Μεταλλουργικής Ανώνυμης Εταιρείας ΛΑΡΚΟ, οι άλλοι 9 συνάδελφοί μας , κακώς και άδικα κάθισαν στο “σκαμνί” του κατηγορουμένου.

Ο Εισαγγελέας και το Πρωτοδικείο, με άξονες τους νόμους που διαχρονικά οι κυβερνήσεις έχουν νομοθετήσει με ταξικό κριτήριο υπέρ της εργοδοσίας ακόμα και για την ευθύνη των εργοδοτικών εγκλημάτων, ουδέποτε κατηγόρησαν τους μετόχους της ΛΑΡΚΟ,  ΚΡΑΤΟΣ- ΔΕΗ-ΕΤΕ.

Δεν κατηγορήθηκαν ποτέ  αυτοί που είναι υπεύθυνοι για το γεγονός ότι δεν υπάρχει κοινοποιημένο οργανόγραμμα στους εργαζόμενους, που συνειδητά απαξιώνουν την ΛΑΡΚΟ, την έχουν στραγγαλίσει οικονομικά, δεν την εκσυγχρονίζουν, την εργολαβοποίησαν ,  με αποτέλεσμα να χαθεί η μετάδοση της πείρας και όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τα εργατικά “ατυχήματα”.

Απέναντι στους ταξικούς νόμους που μας κατατάσσουν ως υπεύθυνους γιατί  εργαζόμαστε ένα είναι το όπλο μας:

Οργάνωση στα Σωματεία όλων των εργαζομένων, μόνιμων, εργολαβιών και επιστημονικό προσωπικό. Ανατροπή του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού, ταξικό περιεχόμενο και αγώνας.

Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Να σπάσουν οι αυταπάτες ότι η εργοδοσία, οι κυβερνήσεις και οι νόμοι τους θα δικαιώσουν το αίμα των νεκρών μας. 

Το κεφάλαιο δεν δείχνει έλεος απέναντι στην εργατική τάξη. Το μίσος που θρέφει για εμάς εκφράζεται καθημερινά και θα οξύνεται όσο οι εργαζόμενοι θα μένουν θεατές στις εξελίξεις.

Δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα  το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας με την ψευδεπίγραφη  ονομασία “ανάπτυξη παντού”, όπου καθιστά υπεύθυνος τους εργαζόμενους αν είναι ανασφάλιστοι. Δηλαδή, θα σκοτωνόμαστε, θα είμαστε ανασφάλιστοι και θα πληρώνουμε και πρόστιμο από πάνω.

Καλούμε τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ σε γενικό ξεσηκωμό για να ανατραπούν τα σχέδια της παραπέρα ιδιωτικοποίησής της. Να σταματήσει η συνειδητή απαξίωση και να χρηματοδοτηθεί από τον κύριο μέτοχο, το κράτος, για τον εκσυγχρονισμό της.

Να επιβληθούν ουσιαστικά μέτρα Ασφάλειας στην Εργασία και υγιεινής, μέτρα για το περιβάλλον,  να καταργηθεί το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών και να υπογραφεί  η συμφωνημένη Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Comments are closed.