Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Αττικής : Για την κατάρρευση τμήματος γερανού στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας

Δημοσιεύτηκε στις

  • ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗ Ν/ ΖΩΝΗ  ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ  ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ
  • ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Την περασμένη Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021το πρωί,  στα Νέα Ελληνικά Ναυπηγεία (Σπανόπουλου) στην Σαλαμίνα , κατέρρευσε τμήμα γερανού μήκους αρκετών δεκάδων μέτρων  και βάρους αρκετών τόνων με αποτέλεσμα τα συντρίμμια να απλωθούν σε μεγάλομέρος του ναυπηγείου.

Το μέγεθος του γερανού ήταν  τόσο , ώστε ο θόρυβος  από την πρόσκρουση να γίνει  αισθητός μέχρι το άνω Πέραμα  καθώς και να ανησυχήσει τους εργαζόμενους σε όλη την Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, αφού ακούστηκε σαν έκρηξη μεγάλου μεγέθους.

Στο περιστατικό αυτό από μεγάλη τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα αφού στον χώρο που έπεσε ο γερανός καθημερινά εργάζονται δεκάδες συνάδελφοι.

            Καθημερινά το Συνδικάτο μας γίνεται μάρτυρας καταγγελιών για εργατικά ατυχήματα μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας που συμβαίνουν στον χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης αλλά και στα συγκεκριμένα ναυπηγεία, όπου καθημερινά η εργοδοσία εντατικοποιεί την δουλειά πιέζοντας τους συναδέλφους, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας.

            Η  εργοδοσία παίρνει αέρα από την πλήρη απαξίωση των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών από τις Κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων,  που στην ουσία δεν την υποχρεώνουν να τηρεί ούτε τα βασικά μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων , αφού γνωρίζει ότι δεν θα ελεγχθεί από κανένα.

            Το αποτέλεσμα είναι , κάποιες μέρες μετά τον τραγικό χαμό του συναδέλφου λιμενεργάτη στις προβλήτες της Coscoνα ξαναζούμε ένα περιστατικό που θα μπορούσε να είχε τραγικά αποτελέσματα.

            Το Συνδικάτο μας έχει κάνει δεκάδες έγγραφες και συγκεκριμένες καταγγελίες για την μη εφαρμογή των μέτρωνυγιεινής και ασφάλειαςκαθώς και δεκάδεςκινητοποιήσεις για τη εφαρμογή τους.

            Είναι χαρακτηριστικό ότι τα Νέα Ελληνικά Ναυπηγεία (Σπανόπουλου), το μεγαλύτεροΝαυπηγείο στην περιοχή,αρνείται να υπογράψει και να εφαρμόσει ακόμα και την ΣυλλογικήΣύμβασηΕργασίας για τις ναυπηγοεπισκευαστικέςεργασίες,  πουμεταξύάλλωνπροβλέπει με διατάξεις της μια σειράεξειδικευμέναμέτραασφαλείας για τον χώροεργασίας μας,αφούπροφανώς η προστασία στης ζωής των εργαζομένωνθεωρείται από μέρους της πρόσθετοκόστος.

Το Συνδικάτο μας απαιτεί :

  • Άμεσα να διαλευκανθούν οι συνθήκες που οδήγησαν στο περιστατικό.
  • Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου για την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
  • Εφαρμογή της ΣΣΕ για τις ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες από όλες τις Επιχειρήσεις.

 

Περισσότερα

ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ : Κάτω τα χέρια από τον ΕΛΟΕΝ και την περιουσία των ναυτεργατών

Πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της Ε.Ε της ΠΝΟ με αφορμή έγγραφο του υπουργείου Εργασίας, στο...

Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Να σταματήσει άμεσα κάθε είδους δίωξη κατά του σωματείου – μέλους μας και των μελών του ΔΣ

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά καταγγέλλει την επιχείρηση εκφοβισμού κατά των εργαζομένων στην...

Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας “Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ”: Να ανακληθούν άμεσα οι τρομοκρατικές απολύσεις των εργαζομένων στην PeopleCert

 Η εργοδοτική τρομοκρατία δε θα περάσει! Να ανακληθούν άμεσα οι τρομοκρατικές απολύσεις των εργαζομένων στην...