Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου

Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Αττικής : Αιτήματα προς εργοδοτικές ενώσεις και επιχειρήσεις του κλάδου για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων

0
image_pdfimage_print

Κύριοι,

Σε συνέχεια της εγκυκλίου την οποία σας είχαμε προωθήσει, σχετικά με τη θερμική καταπόνηση τους θερινούς μήνες και έπειτα από καταγγελίες δεκάδων συναδέλφων σε όλο τον κλάδο εχθές, πρώτη ημέρα καύσωνα αυτής της εβδομάδας, θα επιθυμούσαμε να λάβετε επιπλέον μέτρα προκειμένου οι εργαζόμενοι να συνεχίζουν να είναι ασφαλείς και να εργάζονται.

Οι εργαζόμενοι αυτές τις ημέρες επιπλέον των δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζουν όλο το προηγούμενο διάστημα, με την πανδημία, τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, έχουν να αντιμετωπίσουν την εξάντληση από τη θερμική καταπόνηση που επιφέρει ο καύσωνας.

Δεν είναι ατομική ευθύνη η αντιμετώπιση της, όπως θέλει να την επικοινωνήσει η κυβέρνηση. Είναι συλλογική και κοινωνική. Πολύ δε περισσότερο είναι ευθύνη κάθε εργοδότη να διασφαλίσει τις ασφαλείς συνθήκες εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους.

Για το λόγο αυτό για τις επόμενες τουλάχιστον δυο ημέρες σας καλούμε να προβείτε στα εξής:

  • Παύση εργασιών για όλους τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, με πλήρη καταβολή του ημερομισθίου και των ασφαλιστικών εισφορών .
  • Χορήγηση όλων των αναγκαίων μέσων για την ανακούφιση από τη θερμική καταπόνηση, κρύο νερό, κλιματιζόμενοι χώροι για ανάπαυση κ.α.
  • Επαναλαμβανόμενα 10λεπτα διαλείμματα κάθε 1 ώρα.
  • Παύση εργασιών από τις 12:00 και μέχρι τη λήξη της βάρδιας, με πλήρη καταβολή του ημερομίσθιου και των ασφαλιστικών εισφορών (έναρξη εργασιών βάσει θερινού ωραρίου 7 π.μ.)

Σε κάθε άλλη περίπτωση ο εργοδότης θα είναι υπεύθυνος και υπόλογος για οποιαδήποτε άλλη κατάσταση. Να μη γίνει η έλλειψη μέτρων , από πλευράς εργοδοσίας, απέναντι στον καύσωνα, η αιτία κάποιος συνάδελφος να έχει ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα ή ακόμα και να χάσει τη ζωή του.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να επικοινωνήσουν με το Συνδικάτο για τη τήρηση των παραπάνω.

 

…………………………………….

 

Κύριοι,

Σε συνέχεια του προηγούμενου εγγράφου μας (Α.Π. 121/2021) , το οποίο σας αποστείλαμε σήμερα και μετά από συνεχόμενες καταγγελίες που δεχόμαστε από συναδέλφους, οι οποίοι καταπονούνται από την υψηλή θερμοκρασία, καθώς δεν λαμβάνονται σε όλες τις Επιχειρήσεις τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας της υγείας τους, σας καθιστούμε υπεύθυνους για την όποια δυσμενή εξέλιξη υπάρξει και επιφυλασσόμαστε να ζητήσουμε περαιτέρω εισαγγελική παρέμβαση όπου χρειαστεί .

Share.

Comments are closed.