Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής – Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου & Ναυπηγ/ργών: Καταγγελία για παραβάσεις σε πολλές επιχειρήσεις

Δημοσιεύτηκε στις

Κύριοι,

Μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από την  επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία,  στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος , τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 στο πλοίο MARLEN της πλοιοκτήτριας εταιρείας MED SHIPPING LTD και στο συνεργείο SAINT NICOLAS συμφερόντων Χρυσοφάκη, δόθηκε διακοπή εργασιών για σωρεία παραβάσεων που αφορούν στην ασφαλή εργασία των εργαζομένων . Συγκεκριμένα :

  1. Εκτελούνταν εργασίες με χρήση φλόγας στις δεξαμενές φορτίου του Δ/Ξ , χωρίς αυτές να έχουν απομονωθεί από τα δίκτυα σωληνώσεων, όπως ρητά αναφέρει το ΠΔ 70/90.
  2. Εκτελούνταν εργασίες με χρήση φλόγας σε κλειστούς χώρους , δεξαμενές έρματος κ.λ.π. , χωρίς να υπάρχει δεύτερη έξοδος διαφυγής , αλλά η είσοδος των εργαζομένων γινόταν μόνο από μια ανθρωποθυρίδα και χωρίς καμμία επίβλεψη .
  3. Υπήρχαν ακάλυπτα ανοίγματα στην κουβέρτα του Πλοίου (χωρίς ρέλια προστασίας και ειδική σήμανση), με άμεσο κίνδυνο πτώσης των εργαζομένων από πολύ μεγάλο ύψος .
  4. Εκτελούνταν εργασίες με ακατάλληλες σκαλωσιές .
  5. Σε πολλά σημεία του Πλοίου υπήρχαν καλώδια υπό τάση 220 και 380 volt , χωρίς να είναι αναρτημένα και με ειδική σήμανση , όπως απαιτείται από το Νόμο .
  6. Οι εργασίες γίνονταν χωρίς την παρουσία του Τεχνικού Ασφαλείας , όπως οφείλει με βάση το ωράριο του το οποίο είναι υποχρεωμένος να τηρεί για τουλάχιστον 7 ώρες λόγω της υψηλής επικινδυνότητας και του Δ/Ξ αλλά και των εργασιών που γίνονται σε αυτό .

Για τις παραπάνω παραβάσεις δόθηκε διακοπή εργασιών έως ότου διορθωθούν ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να παρέχουν τις εργασίες τους με ασφάλεια .

Οι ευθύνες βαραίνουν και την πλοιοκτήτρια εταιρεία και τον εργολάβο .

Όπως σας είναι γνωστό μέσα από δεκάδες καταγγελίες των Σωματείων μας, υπάρχουν πολλές Επιχειρήσεις που κατ’ επανάληψη παραβιάζουν τα μέτρα ασφαλείας, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο στον οποίο θέτουν τους εργαζόμενους, θεωρώντας ότι εφόσον δεν τους επιβάλλονται κυρώσεις είναι σε καθεστώς ατιμωρησίας κατά συνέπεια δεν συμμορφώνονται και  εξακολουθούν να παρανομούν.

Επίσης το  γεγονός που καταγγέλλουμε, καταδεικνύει για μια ακόμα φορά την αναγκαιότητα καθημερινής λειτουργίας των Μικτών Επιτροπών για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας όπου εκτελούνται ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες και όχι την απαξίωση  και  τη διάλυσή τους , τόσο από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις όσο και από τη σημερινή .

Τα Σωματεία μας έχουν ιεραρχήσει στην πάλη τους σαν πρώτο το ζήτημα  της διασφάλισης  της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, μέσα από την τήρηση των κανόνων για την υγιεινή και την ασφάλειά τους .

Περισσότερα

Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής: 22 Μάη συνέντευξη τύπου έξω από το Κέντρο Υγείας

Σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19/1/2024 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου...

Σωματείο Εργαζομένων DEMO: Για τη δολοφονία συναδέλφισσας

 Το Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων DEMO εκφράζει τη βαθιά θλίψη του και τα ειλικρινή...

Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού: Υπόμνημα των εργαζομένων της πλωτής γέφυρας Λ

Σε σχετικό υπόμνημα που λάβαμε από τους υπογράφοντες υπάλληλους της Περιφερείας Ιονίων Νήσων και...