Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής: Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών

image_pdfimage_print

Το συνδικάτο μετάλλου αττικής και ναυπηγ/κής βιομηχανίας Ελλάδας εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους εργαζόμενους του εργοστασίου BA (πρώην ΓΙΟΥΛΑ) για τον άδικο χαμό της συναδέλφισσάς  μας. Καταγγέλλουμε την εργοδοσία της BA (πρώην ΓΙΟΥΛΑ) για το εργατικό έγκλημα  που συνέβη στο τέλος της απογευματινής βάρδιας την Κυριακής 28/7/2019 όπου η συναδέλφισσα 54 χρονών μητέρα 2 παιδιών βρέθηκε κάτω από Κλαρκ χάνοντας έτσι τη ζωή της. Κάθε άλλο παρά τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ένα τέτοιο γεγονός. Είναι μια εξέλιξη που οφείλεται στην συνεχιζόμενη έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας με σκοπό να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης. Σε αυτή την κατεύθυνση απασχολούνται ανειδίκευτοι εργαζόμενοι σε θέσεις που θα έπρεπε να απασχολούνται εξειδικευμένοι εργαζόμενοι και άρα καλύτερα αμειβόμενοι. Ειδικότητες όπως αυτή του κουμανταδόρου-μανουβραδόρου μηχανήματος δεν προσλαμβάνονται. Ενώ για εργασίες που χρειάζονται πάνω από ένας  εργαζόμενος τις κάνει απλά ένας. Αύξηση της εντατικοποίησης μειώνοντας προσωπικό και αυξάνοντας την παραγωγή ενώ η εταιρία το τελευταίο διάστημα προτιμάει τις φτηνές μορφές εργασίας προσλαμβάνοντας  ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, συμβασιούχους καλύπτοντας όμως πάγιες ανάγκες στο χώρο του εργοστασίου, προκειμένου να μειώσει το μισθολογικό κόστος. Είναι μερικά από τα στοιχεία που διαμόρφωσαν της συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη αυτό το περιστατικό.

Το θανατηφόρο εργοδοτικό έγκλημα που έγινε στη ΒΑ (πρώην ΓΙΟΥΛΑ) έρχεται να προστεθεί στη συνέχεια τις μακράς λίστας την εργαζομένων που δεν γύρισαν σπίτια τους, στις οικογένειες τους όπως πρόσφατα με τον 35χρονο μόνιμο εργαζόμενο της ΛΑΡΚΟ, τον 42χρονο εργάτη στο Πέραμα που έχουν όλα την ίδια ρίζα του κακού. Το λογάριασμα από τους εργοδότες των μέτρων ασφαλείας ως κόστος το οποίο μπαίνει εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα τους. 

Το συνδικάτο μας τα τελευταία χρόνια επανειλημμένως με κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις, υπομνήματα, δελτία Τύπου και καταγγελίες προειδοποιεί για τις άθλιες  συνθήκες που οι εργοδότες έχουν επιβάλει στους χώρους εργασίας.

Έχουμε βαρεθεί να ακούμε από τους εργοδότες και τα κόμματα που τους στηρίζουν ότι τα μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων αποτελούν κόστος που αν το επωμισθούν δεν θα είναι ανταγωνιστικοί, και άρα να μην τους πιέζουμε γιατί αυτό δυσκολεύει τις επενδύσεις και βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη.

Μας λένε δηλαδή ότι για να έχουμε ένα μεροκάματο θα πρέπει να παίζουμε τη ζωή μας κορώνα – γράμματα. Να λέμε πάλι καλά όταν μας πετάνε ένα ξεροκόμματο και αφού μας κάνουν τη χάρη που μας παίρνουν για δουλειά να τους λέμε και ευχαριστώ. Αυτή είναι η ανάπτυξη για την οποία μας έχουν πάρει τα αυτιά. Αυτή είναι η ζωή με ή χωρίς μνημόνιο που μας ετοιμάζουν για τις επόμενες δεκαετίες.

Συνάδελφοι, αυτή η ανάπτυξη, που είναι κομμένη και ραμμένη για να γεμίζουν τις τσέπες τους εργοδότες, δεν είναι μονόδρομος για εμάς.

Συνάδελφοι δεν είναι στο κακό μας το ριζικό να σκοτωνόμαστε στους χώρους  δουλειάς

Μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να προστατέψουμε τους εαυτούς μας, οργανωμένοι στο Συνδικάτο μας, μπορούμε να παλέψουμε και να επιβάλουμε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μισθούς και ωράρια στο ύψος των σημερινών αναγκών μας. Όλοι εμείς που παράγουμε τον πλούτο, οργανωμένα, να μη συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα αλλά, αντίθετα, να ανεβάσουμε τις απαιτήσεις μας διεκδικώντας όλο το καρβέλι, για να ζήσουμε όπως αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας.

Το συνδικάτο μας καλεί το επιχειρησιακό σωματείο να πάρει απόφαση σε 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στη πύλη του εργοστασίου για να απαιτήσουμε την εργοδοσία να πάρει μέτρα. Είναι χρέος μας για να μην είναι κάποιος από εμάς ο επόμενος, από κοινού να διεκδικήσουμε: τα πρωτοσέλιδα

  • άμεση απομάκρυνση όλων των εργολάβων.
  • άμεσα να συναφθούν συμβάσεις αορίστου χρόνου με όλους τους εργολαβικούς εργαζόμενους που εργάζονται στο εργοστάσιο.
  • άμεσα να ληφθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ικανά να προστατέψουν τη ζωή μας.
  • Μέγιστος εργάσιμος χρόνος 8ώρες/μέρα, δύο ρεπό την εβδομάδα.

Comments are closed.