Συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση κατά παραγγελία των βιομηχάνων φέρνει άλλο ένα νομοσχέδιο έκτρωμα σε συνέχεια των προηγούμενων νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη που από κοινού είχαν ψηφίσει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να μπεί ταφόπλακα στο 8ωρο, νομιμοποιώντας την 13ωρη δουλειά σε έναν εργοδότη.
Η αθλιότητα της κυβέρνησης δεν έχει πάτο! Ισχυρίζεται ότι η 13ωρη δουλειά είναι απαίτηση των εργατών! Να έρθουν να τα πουν αυτά οι καλοθρεμμένοι υπουργοί της κυβέρνησης στους ελασματουργούς και τους συγκολλητές των ναυπηγείων και των εργοστασίων του κλάδου που τα κορμιά τους τσακίζονται απ’τη δουλειά την πρώτη ώρα. Να τα πούν στους συναδέλφους μας τεχνίτες ικριωμάτων που δουλεύουν 10 και 12 ώρες στα ύψη, με κρύο και με ζέστη.
Λένε ότι προσαρμόζουν την νομοθεσία στην πραγματικότητα της αγοράς εργασίας! Παραδέχονται έτσι ότι έχει διαμορφωθεί μια πραγματικότητα άθλιων μισθών και ημερομίσθιων που δεν ανταποκρίνεται ούτε στην κάλυψη των βασικών αναγκών και καταδικάζει τους εργαζόμενους να κηνυγούν την υπερωρία για να θρέψουν την οικογένεια τους που οριακά την βλέπουν. Αυτή η πραγματικότητα δεν διαμορφώνεται σε κενό αέρος. Διαμορφώνεται από την δικιά τους παρέμβαση με όλο το όργιο των αντεργατικών νόμων που ξηλώνουν τον σταθερό ημερίσιο εργάσιμο χρόνο, που κάνουν λάστιχο τον εργάτη – κυριολεκτικά εξάρτημα των μηχανών να δουλεύει όποτε θέλει, όσο θέλει και όπως θέλουν οι βιομήχανοι. Αυτά έρχεται να συμπληρώσει τώρα το νομοσχέδιο καταργώντας ακόμη και στοιχειώδεις προβλέψεις των ατομικών συμβάσεων. Αυτά έρχονται μετά την μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώνουν οι εργοδότες, εκτός από υπερεργασία, υπερωρίες και σε άλλες προσαυξήσεις, όπως αυτές που προβλέπονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για να μειωθεί κι άλλο το “εργατικό κόστος” και να ενταθεί ακόμα περισσότερο η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης!
Το έγκλημα γίνεται με την χορηγία της ΕΕ που αποφασίζει τώρα οι πολεμικές βιομηχανίες να δουλεύουν στο κόκκινο, με νέες γραμμές και νέες βάρδιες για να ανταποκριθεί η ΕΕ στην πολεμική προετοιμασία. Μέρος αυτής της προετοιμασίας που καταλήγει να απαιτεί νέες θυσίες στις καθημερινές μας ανάγκες, νέες θυσίες στις γραμμές των πολεμικών μετώπων και στα μετόπισθεν για τους εργάτες, για να βγούν ποιο ισχυροί αυτοί που μας εκμεταλλεύονται και το σύστημα τους.
ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!
Να σημάνει παντού ξεσηκωμός! Όλοι στο Συνδικάτο! Για να οργανωθεί ο αγώνας για την μείωση του ημερίσιου εργάσιμου χρόνου και όχι για να ξεζουμιζόμαστε παραπάνω. Για να υπογραφεί σε κάθε χώρο Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και με επαναφορά όλων των κατακτήσεων που μας έκλεψαν οι κυβερνήσεις. Με τους αγώνες μας μπορούμε να ακυρώσουμε στην πράξη το νέο έκτρωμα όπως το έχουμε κάνει και στο παρελθόν.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
– Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας.
– 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Όχι στην 6ήμερη εργασία, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, στην απλήρωτη εργασία και στις απλήρωτες υπερωρίες, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
– Αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό. Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ.
– Επαναφορά κατακτήσεων, όπως οι τριετίες, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου 2012 – 2023, η αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης, η μετενέργεια και η συρροή, η κυριακάτικη αργία, η πληρωμή υπερωριών.
– Ουσιαστική προστασία των εργαζόμενων γυναικών και της μητρότητας μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
– Ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις. Επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης. Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Καμία σύνταξη κάτω από 80% του μισθού.
– Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους και χωρίς προϋποθέσεις στο 80% του μισθού.
– Μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.