Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού -Δέρματος Αττικής : Να δυναμώσει ο αγώνας για την προστασία του λαού

0

ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Συναδέλφισσες –οι, μπροστά στη νέα χρονιά το Συνδικάτο μας εκφράζει σε όλους τους συναδέλφους έλληνες και μετανάστες, στους άνεργους, τους συνταξιούχους τις πιο θερμές ευχές του για υγεία και δύναμη. Να συμβάλουμε όλοι ακόμα πιο αποφασιστικά για μια νέα χρονιά που το εργατικό κίνημα θα βάλει πιο έντονα τη σφραγίδα του με μαζικούς και δυναμικούς αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, της υγείας και της ζωής μας μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς.

Σχεδόν δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα η κατάσταση βρίσκεται στο χειρότερο σημείο. Η νέα παραλλαγή Όμικρον «σαρώνει», τα κρούσματα άγγιξαν ακόμα και τις 40.000 σε μια ημέρα, μετράμε δεκάδες νεκρούς και διασωληνομένους πολλοί απ’ αυτούς είναι εκτός ΜΕΘ, την ίδια στιγμή που ο μαζικός εμβολιασμός είναι καθηλωμένος.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές, τόσο οι συνεχείς επικλήσεις στην ατομική ευθύνη, όσο και η συνολική διαχείριση της πανδημίας που επιβεβαιώθηκε με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου υγείας,  αλλά και με την επιλογή για μείωση της καραντίνας σια όσους νοσούν στις 5 μέρες.

Οι βασικοί χώροι διασποράς του κορονοϊού, οι μεγάλοι χώροι δουλειάς, τα σχολεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν μείνει ανοχύρωτα με υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία δεν ανταποκρίνονται σε ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας. Η κυβέρνηση εδώ και 2 χρόνια είναι ο μεγαλύτερος «αρνητής» της αναγκαίας θωράκισης της υγείας, αφού απορρίπτει τα αυτονόητα: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, λειτουργία τουλάχιστον 3.500 δημόσιων κρεβατιών ΜΕΘ, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία του λαού, επίταξη του ιδιωτικού τομέα και επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έχουν κλείσει, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), γενικευμένα δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους, ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση.

 Το κόστος από τα περιβόητα νέα μέτρα που αφορούν την υποχρεωτική χρήση μάσκας ή ενισχυμένης ΚΝ95 στα φρακαρισμένα ΜΜΜ, στα σούπερ μάρκετ, στους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι πολύ μεγαλύτερο από την αύξηση ψίχουλα (13 ευρώ) στον κατώτερο μισθό που μαζί με τα τεστ σε φαρμακεία και ιδιωτικά διαγνωστικά επιφέρουν ένα μεγάλο χτύπημα στο ήδη πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων.

Σε όλους τους χώρους δουλειάς, τα εργοστάσια και τις βιοτεχνίες του κλάδου, οι εργαζόμενοι είναι απροστάτευτοι, με τους συναδέλφους μετανάστες στα φασονατζίδικα του ιματισμού να αποτελούν τα μόνιμα θύματα των μεγάλων εταιρειών, των φασονατζίδων και της απουσίας κάθε κρατικού έλεγχου όπως το ΣΕΠΕ που συνεχώς υποβαθμίζεται.

Οι γιατροί εργασίας είναι μόνο στα χαρτιά, ο προληπτικός έλεγχος σε μεγάλες βιομηχανικές ζώνες και επιχειρήσεις, με ευθύνη του κράτους είναι ανύπαρκτος. Η επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση με ευθύνη του κράτους είναι μόνο στα λόγια.

Η απουσία αυτών των μέτρων που η κυβέρνηση τα απορρίπτει ως περιττό κόστος για την εργοδοσία ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία και κερδοφορία της, που έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση, με τα ρεκόρ κρουσμάτων, την αύξηση θανάτων και διασωληνωμένων πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι σε κάθε εργαζόμενο.

Κανένας συμβιβασμός με την κατάσταση που διαμορφώνουν κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία επιλέγοντας – χωρίς να το ομολογούν δημόσια – την «ανοσία της αγέλης», γιατί τα μέτρα είναι «πολυτέλεια», να δουλεύουμε εκτεθειμένοι στην πανδημία και με τους άθλιους όρους που αυτοί θέλουν, θυσιάζοντας τις ανάγκες και ρισκάροντας ακόμα και την ίδια μας τη ζωή.

Τώρα χωρίς καθυστέρηση συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο μας δυναμώνουμε την πάλη μας για να επιβάλλουμε μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων μας.

Απαιτούμε άμεσα:

  • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό
  • Οργάνωση τώρα της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνιλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων με οργάνωση προληπτικούς ελέγχους σε μεγάλες βιομηχανικές ζώνες και επιχειρήσεις με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του ΣΕΠΕ.
  • Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία.
  • Πύκνωση των δρομολογίων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.
  • Ενίσχυση του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού, ειδικά σε προσφυγικούς καταυλισμούς και στους μετανάστες εργάτες χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλατιά και οργανωμένη ενημέρωση του λαού με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, κοινωνικές ομάδες “υψηλού κινδύνου”.
  • Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, για προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, για νέες ΜΕΘ, για επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ.
  • Μέτρα για την έναρξη των σχολείων. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ  ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΕΜΠΤΗ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ΣΤΙΣ 5μ.μ.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.