Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου

Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Ν. Αττικής : Η απάντηση των εργαζομένων της invite που βρίσκονται σε κινητοποίηση στο e-mail που έστειλε ο εργοδότης

0
image_pdfimage_print

Απάντηση στον κύριο Βαλσαμίδη (ιδιοκτήτη της εταιρείας Invite ΑΕ)

Ο κύριος Βαλσαμίδης χθες 11/5/21 έστειλε ένα email σε ορισμένους συναδέλφους με το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα και να την φέρει στα μέτρα του. Λίγο οι κινητοποιήσεις μας, λίγο οι καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας για μια σειρά προβλήματα που είναι ευθύνη του, καταλαβαίνει πως η περίοδος «χάριτος» τελειώνει.

Όπως εύκολα καταλαβαίνει καθένας, έστειλε το e-mail σε ορισμένους συναδέλφους και όχι σε όλους μας, σε μια προσπάθεια να ψαρέψει στα θολά και να μας διασπάσει. Πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο θα πιέσει συναδέλφους να κάνουν πίσω από τις δίκαιες διεκδικήσεις μας.

Αλήθεια όμως, τί ζητάμε όλο αυτόν τον καιρό;

Πρώτο ζήτημα:

Εδώ και 1,5 χρόνο και κατ’ εξακολούθηση ο κ. Βαλσαμίδης καθυστερεί τα δεδουλευμένα μας. Αποκορύφωμα ήταν το περασμένο Πάσχα αξιοποιώντας την ένταξή της εταιρείας του στις πληττόμενες επιχειρήσεις (!!) να προσπαθήσει να καταβάλει καθυστερημένα το Δώρο Πάσχα, γεγονός που αποτρέψαμε με τις κινητοποιήσεις μας.

Το ελάχιστο που οφείλει ο κάθε εργοδότης, όπως και ο κύριος Βαλσαμίδης, είναι η έγκαιρη καταβολή ολόκληρου του μισθού, να καταβάλει τα επιδόματα εορτών και αδείας στην ώρα τους, να εφαρμόζει τις συλλογικές συμβάσεις.

Πόσοι όμως συνάδελφοι αμείβονται με βάση την Συλλογική Σύμβαση των καταστημάτων, δηλαδή την κλαδική σύμβαση των ηλεκτρολόγων που είναι σε ισχύ;; Κανένας!

Δεύτερο ζήτημα:

Αφού «όλοι είμαστε μία οικογένεια» και ο κύριος Βαλσαμίδης ενδιαφέρεται «να μην λείψει το φαγητό σε κανένα από τα σπίτια μας», για ποιο λόγο απέλυσε συνάδελφό μας εν μέσω κινητοποιήσεων; Σε τελική ανάλυση τί του είπε; Ο συνάδελφός μας το μόνο που του είπε ήταν ότι δεν έχει λεφτά ούτε για να αγοράσει εισιτήρια να πάει για δουλειά και μετά από λίγο τον ενημέρωσαν ότι «απολύεται και να περάσει από το λογιστήριο». Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της εταιρείας ο κύριος Βαλσαμίδης στην αντιπροσωπία είπε πως ο λόγος απόλυσης του συναδέλφου είναι ότι «δεν έχει τα χαρτιά του ηλεκτρολόγου» (την απαιτούμενη δηλαδή άδεια άσκησης επαγγέλματος).

Εδώ μας γεννάται το ερώτημα: πριν την πρόσληψη δεν γνώριζε ο κύριος Βαλσαμίδης ότι ο συνάδελφός μας δεν είχε χαρτιά; Και τότε πώς τον προσέλαβε; Ή μήπως το ήξερε και ήθελε με αυτόν τον τρόπο να πιέσει ώστε να υπογράψει ο συνάδελφος σύμβαση με τον βασικό μισθό; Το ψέμα εδώ είναι ότι δύο μήνες μετά την πρόσληψη του ο συνάδελφος απέκτησε τα χαρτιά του, άρα λοιπόν και πάλι δεν ευσταθεί η δικαιολογία στην οποία βασίστηκε η απόλυση. Ο συνάδελφος δεν έχει οικογένεια; Ο ίδιος δεν πρέπει να θραφεί; Για ποιο λόγο τελικά έγινε η απόλυση;

Τρίτο ζήτημα:

Για ποιο λόγο τώρα ο κύριος Βαλσαμίδης προχωρά σε μετακινήσεις εργαζομένων, αφήνοντας μόλις έναν εργαζόμενο σε κάθε βάρδια, αυξάνοντας τους κινδύνους και τα προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων, αλλά και στους ίδιους τους εργαζόμενους της εταιρείας, του νοσοκομείου και τους ασθενείς;

Για ποιο λόγο χωρίς να πάρει τα απαραίτητα μέτρα (εκπαίδευση στο νέο χώρο, κάλυψη κενών θέσεων κλπ.) προχωρά στις μετακινήσεις εργαζομένων που το προηγούμενο διάστημα συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις;

Οι μετακινήσεις γίνονται εκδικητικά και όχι λόγω της μη καταβολής χρημάτων από τα νοσοκομεία. Προσπαθεί να σπάσει το φρόνημά μας, να μας φοβίσει. Την απόφαση που πήραμε να παλέψουμε για το δικαίωμα να αμειβόμαστε στην ώρα μας. Το δικαίωμα να εργαζόμαστε κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες με ασφάλεια ώστε να γυρίσουμε όρθιοι στις οικογένειές μας.

Ούτως ή άλλως, στις βάρδιες ήταν λιγότεροι απ’ ότι θα έπρεπε. Δηλαδή εδώ είναι επιτακτικό να γίνουν προσλήψεις, όχι απολύσεις και μετακινήσεις εργαζομένων για να μπαλώνει τρύπες.

Τέταρτο ζήτημα:

Ποιο ήταν το ουσιαστικό ζήτημα που προκάλεσε ενόχληση στον  κύριο Βαλσαμίδη; Μήπως ότι διεκδικούμε την μονιμοποίησή μας στα νοσοκομεία που εργαζόμαστε τόσα χρόνια; Που διεκδικούμε να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία με βάση τις σύγχρονες ανάγκες λειτουργίας τους;

Τα νοσοκομεία επιτελούν κοινωνικό έργο. Διαφυλάττουν την υγεία του λαού, τη δική μας και των οικογενειών μας. Θέλουμε να λειτουργούν σωστά, με σύγχρονες υποδομές, με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό ικανό να ανταπεξέλθει σε κάθε κατάσταση, με τεχνικούς και όσους ακόμα εργαζόμενους χρειάζονται για να επιτελέσουν το έργο τους.

Με βάση αυτή την σκέψη και με βάση ότι η πρόσβαση σε μόνιμη, σωστά αμειβόμενη εργασία είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας διεκδικούμε την μονιμοποίησή μας στα νοσοκομεία.

Πέμπτο ζήτημα:

Όσο αφορά τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του ο κύριος Βαλσαμίδης δεν βγάζει άχνα. Είναι ή όχι,  στις υποχρεώσεις του, ο εξοπλισμός μας με μέσα ένδυσης και υπόδησης κάθε χρόνο; Είναι ή όχι,  υποχρέωσή του να παρέχει Μέσα Ατομικής Προστασίας σε τακτά χρονικά διαστήματα, αφού εργαζόμαστε μέσα σε νοσοκομεία και ιδιαίτερα τώρα που ερχόμαστε σε επαφή με τον κορονοϊό;

Είναι σαφέστατα υποχρέωσή του να παρέχει και να ανανεώνει εξοπλισμό, εργαλεία, υλικά και ότι άλλο είναι απαιτείται για να πραγματοποιούμε όλες τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης και επίλυσης προβλημάτων που προκύπτουν στα νοσοκομεία.

Με βάση τα παραπάνω ζητήματα που θέτουμε και την εμπειρία που αποκομίσαμε από τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος δεν μασάμε. Δεν κάνουμε πίσω. Συνεχίζουμε. Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις.

Απαιτούμε και διεκδικούμε:

  1. Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων σε όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας.
  2. Να εφαρμοστούν οι Κλαδικές Συμβάσεις όπως αυτές ισχύουν.
  3. Η καταβολή της μισθοδοσίας από δω και πέρα να πραγματοποιείται την τελευταία βδομάδα του ίδιου μήνα σε όλους χωρίς καθυστέρηση.
  4. Να σταματήσουν οι μετακινήσεις συναδέλφων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.
  5. Να γίνουν προσλήψεις ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες με βάση των κύκλο εργασιών της εταιρείας.
  6. Να μην γίνει καμία απόλυση ή οποιασδήποτε άλλης μορφής απομάκρυνση εργαζόμενου με οποιαδήποτε δικαιολογία. Θα είναι εκδικητική και θα απαντηθεί άμεσα.
  7. Να παράσχει η εταιρεία τον απαραίτητο εξοπλισμό: ένδυση, υπόδηση, εργαλεία κλπ. Και επαρκή & κατάλληλα ΜΑΠ ανάλογα με το είδος & το χώρο εργασίας ως οφείλει.

Καλούμε τα σωματεία των νοσοκομείων και τα σωματεία του κλάδου μας να συνεχίσουν να στηρίζουν τον δίκαιο αγώνα μας και να προσυπογράψουν την απάντηση στον κύριο Βαλσαμίδη με τα αιτήματά μας.

Οι εργαζόμενοι τις εταιρείας Invite που βρισκόμαστε σε κινητοποίηση

 

Το κείμενο συνυπογράφεται από τα σωματεία:

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ &ΕΡΓ/ΝΩΝ ΣΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

 

Share.

Comments are closed.