Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Ν. Αττικής : Για την κακοκαιρία

0

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εξελίσσονται από χτες, η χιονόπτωση και ο παγετός που θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες αυξάνει τον κίνδυνο του εργατικού «ατυχήματος». Στο κλάδο δυστυχώς έχουμε εμπειρία από τέτοια γεγονότα στο παρελθόν που είναι αποτέλεσμα της πίεσης εκ μέρους της εργοδοσίας για να αυξήσει τα κέρδη της. Καλούμε κάθε συνάδελφο να μην σκύψει το κεφάλι, αν ασκηθεί πίεση από την εργοδοσία να πάει στην εργασία του κάτω από αυτές τις συνθήκες. Προτεραιότητα μας είναι η ζωή μας, η υγεία μας και η ασφάλεια μας και δεν την διαπραγματευόμαστε για να αυξήσει τα κέρδη του το κάθε αφεντικό.

Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να «σώσει οτιδήποτε αν σώζεται» κήρυξε σε αργία την Τρίτη 25/1 και την Τετάρτη 26/1 στην περιφέρεια της Αττικής. Αυτό σημαίνει πως πρέπει τα μεροκάματα να καταβληθούν κανονικά όπως σε όλες τις αργίες και σε όλους τους εργαζόμενους.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης, της περιφέρειας, των Δήμων και των εταιρειών που διαχειρίζονται τους κεντρικούς οδικούς άξονες και τόσα χρόνια μας χαρατσώνουν με τα διόδια, είναι τεράστια. Δεν πήραν κανένα μέτρο πρόληψης ενάντια στην κακοκαιρία ενώ γνώριζαν πότε θα έρθει και την σφοδρότητά της. Αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε κανένα σχέδιο διαχείρισης των αποτελεσμάτων που θα έφερνε ο χιονιάς.

Αφού για ώρες έμεινε ο κόσμος εγκλωβισμένος στα αυτοκίνητά του, αφού δεκάδες κινδύνεψαν, τώρα λένε πως δεν είναι η ώρα να αποδοθούν ευθύνες. Αντίθετα πάλι ξεκίνησε το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης» γιατί οι οδηγοί δεν ήταν εξοπλισμένοι με αλυσίδες, γιατί έφυγαν από τα σπίτια τους να πάνε στη δουλειά ενώ έβλεπαν τον χιονιά, γιατί συνωστίστηκαν στους δρόμους αφού τους έδιωξαν από τη δουλειά. Πουθενά και καμία αναφορά στις δικές τους εγκληματικές ευθύνες.

Χρειάζεται να βγουν συμπεράσματα από τον κόσμο, ότι η πολιτική τους δεν έχει στον προσανατολισμό της την διασφάλιση της δικής μας ζωής, αλλά τα κέρδη των λίγων και πως αυτά θα αυξάνονται. Ας θυμηθούμε τα εκατομμύρια που πήραν οι εταιρείες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους μέσα στην πανδημία. Μήπως αξιοποιήθηκαν αυτά για την πιο ασφαλή λειτουργία των αυτοκινητόδρομων ή μήπως αυτά κατέληξαν στις τσέπες των εταιρειών.

Καλούμε όσους συναδέλφους πιεστούν από την εργοδοσία να εργαστούν να επικοινωνήσουν άμεσα με το Συνδικάτο.

 

Απαιτούμε:

  1. Να καταβληθούν κανονικά τα μεροκάματα της Δευτέρας 24/1 για όσους συναδέλφους δεν μπόρεσαν να πάνε στη δουλειά τους ή έφυγαν νωρίτερα λόγω των καιρικών συνθηκών.
  2. Να καταβληθούν κανονικά τα μεροκάματα της Τρίτης 25/1 και Τετάρτης 26/1 που κηρύχθηκαν έκτακτες αργίες από την κυβέρνηση.
  3. Εάν κάποιος συνάδελφος χρειαστεί να εργαστεί για έκτακτο λόγο και μόνο, να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά του από και προς την εργασία του με ευθύνη του εργοδότη και να αμειφτεί με την προσαύξηση που προβλέπεται στην περίπτωση εργασίας σε ημέρα επίσημης αργίας.
  4. Να αποζημιωθούν όλοι οι συνάδελφοι από υλικές και άλλες ζημιές λόγω της κακοκαιρίας στο 100% της αξίας τους.
Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.