Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Τρικάλων : Συνεχίζει να “τσακίζει κόκκαλα” η απληρωσιά στην ΕΑΣ Τρικάλων

0

 Η συσπείρωση των εργαζομένων στο Συνδικάτο και η αγωνιστική στάση στους χώρους δουλειάς έφερε αποτελέσματα!

 Συνεχίζουμε , κλιμακώνουμε  ,διεκδικώντας το αυτονόητο, 

όλοι οι εργαζόμενοι, σε όλες τις επιχειρήσεις της ΕΑΣΤ 

να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους

 και  να πληρώνονται σταθερά στην ώρα τους!

 Εδώ κι ένα μήνα το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Τρικάλων ανέδειξε για πολλοστή φορά  , στους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία ,  το χρόνιο πρόβλημα της απληρωσιάς  των εργαζομένων στις επιχειρήσεις της ΕΑΣ Τρικάλων (Ένωση – Αγροτικός Συνεταιρισμός Τρικάλων).  

Η συνεπής αγωνιστική στάση του Συνδικάτου σε συνδυασμό με τη  μαχητική παρουσία των συναδέλφων μας στο Εργοστάσιο Γάλακτος  «ΤΡΙΚΚΗ» άσκησε    πίεση που είχε αποτελέσματα. Με την εργοδοσία να υποχωρεί και να αποπληρώνει τις οφειλές προς τους εργαζόμενους , που ήταν 2 μήνες απλήρωτοι.

Ωστόσο άφησε , για ακόμα μια φορά , στην απληρωσία δεκάδες εργαζόμενους στις υπόλοιπες επιχειρήσεις και υπηρεσίες  της ΕΑΣΤ ( οξοποιία , εκκοκκιστήριο, εφόδια , γραφεία), φτάνοντας να τους χρωστάει 3 μήνες. Ένα χρονικό διάστημα απληρωσιάς που έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια., δηλαδή οι πληρωμές των μισθών  να είναι συνεχώς 3-4 μηνιάτικά πίσω.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές υποχρεώσεις και δεν συζητάμε καν για το ενδεχόμενο των αναγκαίων  διακοπών, που μοιάζει με όνειρο «θερινής νυχτός».

           Οι εργαζόμενοι στην ΕΑΣ-Τρικάλων   τα τελευταία χρόνια έχουν δεχθεί τεράστιες μειώσεις στους μισθούς τους που αγγίζουν το 30 %. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας οι εργαζόμενοι είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται μέσω του παγώματος των τριετιών, του κοψίματος επιδομάτων, της μετατροπής των Συλλογικών Συμβάσεων σε ατομικές, της μη πληρωμής υπερωριών για τη νυχτερινή εργασία.

            Μετά από πρόταση της διοίκησης της ΕΑΣ-Τρικάλων , μαζί με τη διοίκηση  του επιχειρησιακού σωματείου , καλέστηκαν  οι εργαζόμενοι  να δεχθούν τις μειώσεις με την αιτιολογία να είναι βιώσιμη η επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι όχι μόνο επωμίστηκαν τις μειώσεις , αλλά από τότε υπόκεινται και στην ταλαιπωρία της μη έγκαιρης καταβολής των μισθών. Αναγκάζονται να ζουν στην απληρωσιά , αφού από τότε ποτέ δεν πληρώθηκαν στην ώρα τους και είναι πλέον καθεστώς να τους οφείλονται συνεχώς ολόκληροι μισθοί .

           Αυτή η προβεβλημένη ως «πρωτοπόρα επιχείρηση που τραβάει τον τόπο μας σε ανάπτυξη», στηρίζει την ανάπτυξή της  στις πλάτες των εργατών της και προορίζει τα οφέλη αυτής της ανάπτυξης μόνο για τα’ αφεντικά της.

     Η «ανάπτυξή» τους , που είναι μόνο για λίγους δεν είναι προνόμιο της ΕΑΣΤρικάλων Η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα στον κλάδο μας, που είχε τεράστια κέρδη στη 10ετία της κρίσης και συνεχίζει να τα αυξάνει και στη φάση της νέας κρίσης που μπήκαμε,  το 80% περίπου των εργαζομένων, δυσκολεύεται να τα βγάλουν πέρα.

         Οι εργοδότες κολυμπάμε στα πλούτη και οι εργαζόμενοι στη φτώχεια. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιηθεί από όλους, ότι η τεράστια κερδοφορία των επιχειρήσεων, οφείλεται πρώτα από όλα στη δική μας εργασία και έχουμε όλο το δικαίωμα να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Δηλαδή να ζούμε οι ίδιοι και οι οικογένειες μας με αξιοπρέπεια από την εργασία μας.

          Γι’ αυτό   αν δεν προχωρήσουν οι πληρωμές στους συναδέρφους και δεν σταθεροποιηθεί η μισθοδοσία  δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας, μέχρι να μην μείνει ούτε ένας εργαζόμενος απλήρωτος.

      Ανάμεσα στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που πήραμε, για  να προβάλουμε και να ενισχύσουμε τις διεκδικήσεις μας,  ήταν να θέσουμε το ζήτημα προς επείγουσα συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων. Η συζήτηση  στο ΔΣ του ΕΚΤ πραγματοποιήθηκε παρουσία συναδέλφων από όλους τους χώρους δουλειάς της ΕΑΣΤ και αποφασίστηκε ομόφωνα το ΔΣ να καταγγείλει τη Διοίκηση της ΕΑΣΤ , να απαιτήσει την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων και να πράξει όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την υλοποίηση της απόφασης , καθώς και τη στήριξη των εργαζομένων στις μορφές διεκδίκησης που θα αποφασίσουν.

         Έκτοτε επικρατεί  σιγή ασυρμάτου από το προεδρείο του ΕΚΤ παρά το πέρασμα 3 εβδομάδων , προκαλώντας εύλογα και έντονα ερωτηματικά σε όλους μας.

        Ζητάμε από το προεδρείο του ΕΚΤ να δημοσιοποιήσει την απόφαση του ΔΣ και να πάρει τα αναγκαία μέτρα για την υλοποίησή της. Ζητάμε εκ νέου συνεδρίαση του ΔΣ , με παρουσία εργαζομένων της ΕΑΣΤ  για να επικαιροποιηθεί και να οργανωθεί  σχέδιο δράσης για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων.

      Καλούμε  τα σωματεία του νομού μας  να συνεδριάσουν και να στηρίξουν το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιήσει ,διεκδικώντας το αυτονόητο, οι εργαζόμενοι να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους!

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.