Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος τροφίμων και ποτών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, πραγματοποίησαν περιοδείες στα εργοστάσια του κλάδου στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη. Συγκεκριμένα επισκεφθήκαμε:
- Το συσκευαστήριο Goustera στην Καβάλα
- Την βιομηχανία της Νεογαλ στην Δράμα
- Τα Θερμοκήπια της Wonderplant στην Δράμα
- Την επιχείρηση ARIVIA στην Δράμα
- Την εταιρεία ΥΦΑΝΤΗΣ στην Αλεξανδρούπολη
- Την εταιρεία ΜΥΛΟΙ ΘΡΑΚΗΣ στην Αλεξανδρούπολη
- Την εταιρεία ROYAL στην Ξάνθη
- Το συσκευαστήριο ΝΕΣΤΟΣ στην Ξάνθη
- Τα Θερμοκήπια Θράκης στην Ξάνθη
Στα πλαίσια της περιοδείας καταφέραμε να συζητήσουμε πλατιά με τους εργαζόμενους του κλάδου μας για το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την μάχη που δίνει η Ομοσπονδία με τον ΣΕΒ ώστε να υπογραφεί ΣΣΕ στον κλάδο μας, τις κατακτήσεις επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου μας, τα ζητήματα για τα ελλιπή μέτρα προστασίας της υγείας μέσα στους χώρους δουλειάς, τις συνθήκες εργασίας, τα αντεργατικά νομοσχέδια και το 13ωρο. Οι συνάδελφοι του κλάδου, άνοιξαν τη συζήτηση, προβληματίζονται για την κατάσταση που επικρατεί.
Σε πολλές περιπτώσεις η εργοδοσία προσπάθησε να βάλει εμπόδια στην πρόσβαση της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου μέσα στους χώρους δουλειάς, κατά την ώρα του διαλείμματος των εργαζομένων. Στην Νεογάλ, ο βιομήχανος- μεγαλομέτοχος, μας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι εργαζόμενοι δεν βγαίνουν διάλειμμα, γιατί το διάλειμμα είναι σε βάρος της επιχείρησης» και «Σας απαγορεύω να μπείτε στον χώρο του διαλείμματος. Αν θέλετε μπορώ να σας νοικιάσω μία αίθουσα, να πληρώσω και υπερωρία τους εργάτες για να έρθουν να σας ακούσουν» !!! Οι εργάτες δεν είναι κτήμα κανενός! Η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο προχωράνε ήδη σε κατάλληλες ενέργειες ώστε να σπάσει στην πράξη η εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία.
Καταγγέλλουμε και την στάση της προϊσταμένης του ΣΕΠΕ Δράμας που αντί να συμβάλει όπως οφείλει, στο να αναγκάσει την Διοίκηση της Νεογάλ, να δεχτεί τους εκλεγμένους συνδικαλιστές την ώρα του διαλείμματος για να μιλήσουν στους εργάτες, μας ρωτούσε αν είμαστε εγγεγραμμένοι στον ΓΕΜΗΣΟΕ και επέμενε ότι επιτρέπεται να μοιράσουμε μόνο ένα φυλλάδιο, χωρίς να μιλήσουμε στους εργάτες.
Στις επιχειρήσεις ΥΦΑΝΤΗΣ και ΜΥΛΟΙ ΘΡΑΚΗΣ, η εργοδοσία προσπάθησε είτε με απειλές είτε επικαλούμενη διάφορες αποφάσεις του ΔΣ του Ομίλου, να παρεμποδίσει την πρόσβαση των συνδικαλιστικών οργανώσεων μέσα στους χώρους του διαλείμματος χωρίς να τα καταφέρει.
Στα θερμοκήπια Θράκης ήταν τέτοια η τρομάρα της εταιρείας που κλείδωσε με κλειδαριές τις πόρτες και δεν άφηνε τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις.
Όσα εμπόδια κι αν βάζουν, έχουμε την δύναμη να ανατρέψουμε την κατάσταση. Η επαφή μας με τους εργαζόμενους δεν σταματάει στις πύλες των εργοστασίων. Τους ξεκαθαρίζουμε ότι δεν μας σταματάνε ούτε οι απειλές, ούτε οι κλειδαριές τους. Φοβούνται την οργάνωση των εργαζομένων και αποδεικνύεται με όλα τα παραπάνω.
Τις επόμενες ημέρες η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Γάλακτος τροφίμων και ποτών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα βρίσκεται και πάλι στους χώρους δουλειάς, σε συνεχή επαφή με τους εργαζόμενους, σε συνεχή παρέμβαση ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και την εργοδοτική τρομοκρατία.

