Τρίτη, 4 Οκτωβρίου

Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών για την συνάντηση με την εργοδοσία της ΔΕΛΤΑ

0

Προς εργαζόμενους «γαλακτοβιομηχανίας» ΔΕΛΤΑ για την συνάντηση με την εργοδοσία

Την Δευτέρα 25 Ιουνίου στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης ΔΕΛΤΑ (Αχαΐας 3- Κηφισιά)               πραγματοποιήθηκε  συνάντηση ανάμεσα σε εκπροσώπους του Συνδικάτου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εργαζομένων του κλάδου Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών με εκπροσώπους της εργοδοσίας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, μπήκαν τα φλέγοντα ζητήματα, που μας έχουν καταγγείλει εργαζόμενοι από την εταιρεία.

Το Συνδικάτο απαίτησε :

 • Να σταματήσει η εργασία χωρίς ρεπό που επί μήνες υφίσταται στο εργοστάσιο του Αγ. Στεφάνου.
 • Να σταματήσουν οι προϊστάμενοι να γυρίζουν με έγγραφα στα τμήματα, ώστε να αποσπάσουν τη συναίνεση και υπογραφή για να γίνουν υπερωρίες.
 • Να σταματήσει η καταπάτηση του 8ωρου- 5νθήμερου ακόμα και στο ελάχιστο χρονικό όριο των 11 ωρών ανάμεσα στη βάρδια του εργαζόμενου.
 • Να μην γίνουν απολύσεις με αφορμή τη μείωση παραγωγής στο γάλα.
 • Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλα τα τμήματα.
 • Να φύγουν τα δουλεμπορικά γραφεία από την εταιρεία, που νοικιάζουν εργαζόμενους.
 • Να υπάρχει προγραμματισμός καλοκαιρινών αδειών όπως προβλέπει η νομοθεσία (2μηνο).

Για τα ζητήματα Υγιεινής και Ασφάλειας :

 • Να σταματήσει η πρακτική της εταιρείας να βάζει παραγωγή σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών και άλλων φαινομένων στην περιοχή (χιονιάς, πυρκαγιές, καύσωνας, πλημμύρες, κ.α) με συνέπεια τον αναγκαστικό εγκλεισμό των εργαζομένων στο εργοστάσιο με τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς, που συνιστά σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και τη ζωή τους.
 • Να επικαιροποιηθεί σε ετήσια βάση το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα άμεσης αποχώρησης – εκκένωσης του προσωπικού σε περιπτώσεις ( σεισμού, πυρκαγιάς, κ.α.) στον περιβάλλοντα χώρο και τις εγκαταστάσεις.
 • Να γίνουν ασκήσεις ετοιμότητας με ευθύνη της εταιρείας και των κρατικών οργανισμών (πυροσβεστική, περιφέρεια, υπουργείο εργασίας, κ.α. ) καθώς ο κίνδυνος για ένα μεγάλο τραγικό εργοστασιακό ατύχημα στην ΒΙΠΕ του Αγ. Στεφάνου είναι υπαρκτός.

Από την μεριά της η εργοδοσία δεσμεύτηκε να επιλύσει τα προβλήματα που υπάρχουν με δική της ευθύνη :

 • Μέχρι τέλη Αυγούστου θα λυθεί το θέμα των ρεπό( 2 ρεπό την εβδομάδα).

 Η εργοδοσία επικαλέστηκε μάλιστα, ότι το πρόβλημα παρουσιάστηκε λόγω COVID.

« Πέρα από το γεγονός, ότι η εταιρεία έχει την κύρια ευθύνη για την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στο εργοστάσιο, το Συνδικάτο θεωρεί ότι οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί π.χ. εντατικοποίηση-μισθοί πείνας-κά, οδηγούν και σε παραιτήσεις εργαζομένων με αποτέλεσμα την διαχρονική συρρίκνωση του προσωπικού (να θυμίσουμε ότι πρόβλημα με τα ρεπό υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια)».

 • Δεσμεύτηκαν ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις και μειώσεις μισθών λόγω της μειωμένης παραγωγής στο τμήμα του γάλακτος.
 • Η εταιρεία λέει δεν ευθύνεται για την μειωμένη συγκομιδή γάλακτος αλλά ότι φταίνε οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, που αγοράζουν οι κτηνοτρόφοι και που τους αναγκάζουν να σφάζουν τα ζώα τους. Ακόμα, ότι φταίει ο ανταγωνισμός που τους παίρνουν τους παραγωγούς άλλες εταιρείες.

«Η γνώμη μας είναι ότι και για αυτήν την διαμορφωμένη κατάσταση ευθύνεται η Κ.Α.Π. της ΕΕ που με εντολή των μονοπωλιακών ομίλων είναι γεμάτη με ποσοστώσεις και πρόστιμα για τους μικρούς – μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους και γεμάτη με ζεστό χρήμα και επιδοτήσεις για τα μονοπώλια όπως είναι η VIVARTIA , που ανήκει η ΔΕΛΤΑ και που πρόσφατα εξαγοράστηκε από το Αμερικανικό Fund CVC».

Άλλωστε βιομήχανοι και μεγαλέμποροι ευθύνονται, που η τιμή παραγωγού στο γάλα δεν καλύπτει ούτε καν το κόστος των ζωοτροφών.

«Όσο για τον ανταγωνισμό εμείς λέμε ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί». Ας μας πουν πόσες μικρές μονάδες έκλεισαν όλα αυτά τα χρόνια από τον «υγιή ανταγωνισμό τους» και που σε αυτόν έχει πρωτοστατήσει η ΔΕΛΤΑ?».

Η εργοδοσία, μετά από αίτημα του συνδικάτου, συμφώνησε να ξεκινήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη η συζήτηση για την σύναψη και υπογραφή Επιχειρησιακή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργαζόμενους της ΔΕΛΤΑ στον νομό Αττικής.

Το Συνδικάτο, μαζί με την στήριξη της Ομοσπονδίας, θα συνεχίσει να ενημερώνει και να προτάσσει  τα αιτήματα όλων των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση για τις δεσμεύσεις της εργοδοσίας στην τελευταία συνάντηση.

Καλούμε τους εργαζόμενους να επικοινωνούν μαζί μας και να καταγγέλλουν παλιά και νέα προβλήματα που προκύπτουν.

Είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ, όλοι οι εργαζόμενοι να οργανωθούμε και να συμμετέχουμε ενεργά στο Συνδικάτο, γιατί η συλλογική διεκδίκηση και ο αγώνας είναι αυτός που μπορεί να αποσπάσει κατακτήσεις. Είναι ο μόνος δρόμος για να μπει φρένο στην επιθετικότητα της εργοδοσίας.

Τέλος ευχόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους και στις οικογένειές τους να είναι καλά στην υγεία τους και να έχουν καλές διακοπές.

ΔΥΝΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.